arkadaşım yıllardır hayatını birinin takip ettiğini düşünüyor

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
konuşmalarımız o kadar karman çorman oluyor ki bir yerden tutup üzerine gidemiyorum hepsi havada kalan şeyler kendince bir çıkış yolu bulması kolay oluyor
Of çok zor ya gerçekten. Aklıma bir de şey geliyor en son: telini değiştirip sosyal medyayı filan kapatacakmış ya mesela, yapsın bunları bi bakalım. Ve hala bu sanrılar devam ediyorsa doktora gitmeyi kabul edecek şekilde bir anlaşma yapın. Çünkü mantıken eğer doğru ise adamın yolları kapanmış olacak aslında. Ve o sanrılara devam ederse de gerçek olduğunu düşünmeye devam edecek. Ona bu imkanı sağlayın bence ama dediğim gibi baştan deyin ki ok yap bunları kimseye de vermesin telini bakalım, devam ederse doktora gideceğiz diye anlaşın baştan.

Bizde de var öyle bi tane . Kaynım sürekli birilerinin onun ardından iş çevirdiğini hayatı boyunca mutlu olamayacağını düşünüyor. Işe basladigim zaman beni amirlerime kötüleyecekler diyor , tv de cumhurbaşkanı konuşma yaparken bana laf vuruyor diyor imamoğlu konuşma yapıyor bana laf vuruyor diyor. Şarkı dinliyor bu şarkıcı bana kafayı taktı hep benle ilgili şeyler yazıyor diyor. Sürekli bi korku içinde ve asla kabullenmiyor durumunu . Biz kendi aramızda konuşurken size güvenmiyorum siz beni okuyosunuz başkalarına diyor. Tiksindim artık bu adamdan. Şimdi bi de yeni evlendi ne olacak bakalım hayırlısı olsun

Ablam şizofren, ve çok yakın bir arkadaşım şizofren.
Bu tarz bulgulari çok net yaşıyorlar.
Yardım eli uzatmaya çalışın ama siz de dikkatli olun, tehlikeli bir hastalık çünkü.

merhaba
kısa kesmeye çalışacağım. en yakın arkadaşlarımdan biri bu arkadaşım ve bu durum beni korkutmaya başladı.
arkadaşımın annesi kanser oldu ve hala tedavi görüyor.6 kardeşler ve 3 abisi var fakat aile yapısından dolayı en büyük kız olduğu için tüm işler bu arkadaşıma bakıyor. aynı zamanda psikoloji öğrencisi.YANİ ZOR BİR DÖNEMDEN GEÇİYORDU.

bir yerde kitap tahliline gitmeye basladı geçen sene ve orada çalışan bir adamı bize anlatmaya başladı.en başta sadece beğendiğini düşündüm ve normal geliyordu bana. fakat adam 10 yaş büyük ve 2 kitabı var.yazar olmasından arkadaşım çok etkilendi.(entelektüel bir kimliği vardır.kendi çapında şiirler yazılar yazıyor o da). adamla konuştu fakat devamı gelmedi.adam aslında onu geçiştirdi totalde 1 kere yüzyüze konuştular.

bu adam arkadaşıma instagram hikayesini gizlemiş,stalk yaparken arkadaşım bunu fark ediyor ve daha ilk aylar... adımı biliyor,hesabımı biliyor ,beni takip ediyor diye düşünmeye arkadaşım oradan başladı. adam ne paylaşsa paylaşımın altına ne yazsa hatta spotify hesabında hangi şarkıyı dinlese üzerine alınmaya ve ona cevap vermeye başladı. ne zaman konuşsak bunları anlatır oldu.bende o zamanlar tamam bunlar oluyordur belki fakat elimizde dişe dokunur bir şey yok git konuş öyle üzerine konuşacağımız adam akıllı şeyler olur bunlar sadece birer ihtimal diyerek adamla konuşmaya ikna ettim.fakat adamdan bir şey çıkmadı işte.

hatta başka bir kız vardı onları konuşurken görmüş asla sevgili olduklarına ihtimal vermiyor kızın adamın peşinden koştuğunu adamın istemediğini falan söylüyordu.asla gözlerini açamadım kızlar ne anlatsam boştu kendi yazdığı senaryolara insanlar bulmuş hayatını öyle yaşıyordu.

adamla konuştuktan sonra birkaç kere daha konuşmak istedi adam hep geçiştirdi. bunları bana anlattığında ben yükseldim biraz ve sert konuştum artık bu işi bırakmasını adamın ilgilenmediğini hatta o kızla belki de sevgili olduklarını söyledim. ondan sonra unutmaya çalışacağını kötü tecrübeler yaşadığını falan söyledi öylece kaldı bu olay.ben de unutuyor falan sanıyordum meğer kafasından kura kura yaşamaya devam etmiş.

ben şehir dışında okuduğum için yeni geldim dün buluştuk ve son durum ADAMIN TELEFONUNDAN BİLGİSAYARINA AYRICA SADECE ONUN TELEFONUNU DEĞİL AİLESİNİN VE YAKIN ARKADAŞLARININ DA TELEFONU FALAN İZLEDİĞİNİ hatta dinlediğini HER YAPTIĞINDAN HABERİ OLDUĞUNU söylüyor.
hatta lisedeyken telefonu çalınmıştı ,yani 5 yıl önceki olay,bilgilerine ulaşmak için telefonunu çalanın da o olduğunu o zamandan beri arkadaşımın hayatını izlediğini ve annesi kanser olduğu zaman bu zor zamanlarda yanında olmak için ortaya çıktığını fakat arkadaşımın okulu bitmediği için okulunu bitirmesini beklediğini ve o yüzden yüzyüze konuşurken de geçiştirdiğini çünkü doğru zamanı beklediğini falan söylüyor.

çok uzun ve karman çorman bir şeyler oldu ama inanın 1 yıldır anlattığı şeyleri toparlamaya çalışıyorum aynı zamanda dehşete düşmüş bir haldeyim ve çokta üzgünüm demek ki yanında yeterince olamamışım.

ŞİMDİ BURAYA NEDEN YAZIYORUM ÇÜNKÜ PSİKOLOĞA GİTMEYİ REDDEDİYOR DURUMA TAMAMEN HAKİM OLDUĞUNU,KENDİ İÇİNDE HALLETMESİ GEREKTİĞİNİ,TELEFONUNU VE HATTINI DEĞİŞTİRECEĞİNİ,SOSYAL MEDYADAN UZAK KALACAĞINI SÖYLÜYOR.

ONA NASIL YAKLAŞMALIYIM? NASIL DESTEK ALMASINI SAĞLAYABİLİRİM?BU SAPLANTIDAN ONU NASIL KURTARABİLİRİM?
Arkadaşınız akrep burcu mu?

İçinde olup körleşmesi de çok acı. Belki de körleşme de değil tam olarak şizoid belirtiler sebebiyle anlamıyordur. L Lentiformiss

Sizofreni sizoaffektiv bipolar gibi hastalar zaten hasta olduklarini kabul etmezler. Aile bireylerinin ve yakinlarinin durumu bilmesi gerekiyorki hasta kisinin sanrilari veya hastalikla baglantili hareketlerine anlam verebilsinler. Psikolojik hastaliklar hasta icin ne kadar zorsa yakinlari icin daha zordur

Bizde de var öyle bi tane . Kaynım sürekli birilerinin onun ardından iş çevirdiğini hayatı boyunca mutlu olamayacağını düşünüyor. Işe basladigim zaman beni amirlerime kötüleyecekler diyor , tv de cumhurbaşkanı konuşma yaparken bana laf vuruyor diyor imamoğlu konuşma yapıyor bana laf vuruyor diyor. Şarkı dinliyor bu şarkıcı bana kafayı taktı hep benle ilgili şeyler yazıyor diyor. Sürekli bi korku içinde ve asla kabullenmiyor durumunu . Biz kendi aramızda konuşurken size güvenmiyorum siz beni okuyosunuz başkalarına diyor. Tiksindim artık bu adamdan. Şimdi bi de yeni evlendi ne olacak bakalım hayırlısı olsun
Oha nasıl evlendi adamda şizofreni var kim kabul etti evlenmeyi

Of çok zor ya gerçekten. Aklıma bir de şey geliyor en son: telini değiştirip sosyal medyayı filan kapatacakmış ya mesela, yapsın bunları bi bakalım. Ve hala bu sanrılar devam ediyorsa doktora gitmeyi kabul edecek şekilde bir anlaşma yapın. Çünkü mantıken eğer doğru ise adamın yolları kapanmış olacak aslında. Ve o sanrılara devam ederse de gerçek olduğunu düşünmeye devam edecek. Ona bu imkanı sağlayın bence ama dediğim gibi baştan deyin ki ok yap bunları kimseye de vermesin telini bakalım, devam ederse doktora gideceğiz diye anlaşın baştan.
olay sadece kendi telefonunda da bitmiyor aslında adamın benim telefonumu ve sosyal medya hesaplarımı bile takip ettiğini düşünüyor.yeni telefonundan bir şey olmasa bile annesinin babasının telefonlarındaki değişimleri bile buna yoracak.geçenlerde annesinin telefonu kitlenmiş ve bir ördek resmi çıkmış bunu adamın yaptığını düşünüyor veya ailesi adanaya gidecekmiş bunu konuşmuşlar sonra birden evdeki tüm telefonların konumu adana mı ne olmuş. ay bir sürü bir sürü şeyler

Sanrılar, bağlantılar, kendini önemli konuma koymak, herşeyi kendisiyle ilgili sanmak, dinlendiğini ve izlendiğini düşünmek. Kesinlikle şizofreni. Bir tane klinik psikoloji kitabı okumak bile yeterli bunu anlamak için. Şizoaffaktif gibi hatta. Manik depresife benzer özellikler sergiliyor mu peki?

Çok üzücü arkadaşının durumu, psikolog da yeterli olmaz psikiyatriye gitmesi gerekli aslında. Annesi de hastaymış kızla ilgilenen kimse yok sanırım ama gerçekten anlattığınız gibiyse birinin doktora götürmesi gerekiyor.

Sizofreni sizoaffektiv bipolar gibi hastalar zaten hasta olduklarini kabul etmezler. Aile bireylerinin ve yakinlarinin durumu bilmesi gerekiyorki hasta kisinin sanrilari veya hastalikla baglantili hareketlerine anlam verebilsinler. Psikolojik hastaliklar hasta icin ne kadar zorsa yakinlari icin daha zordur
aslında sadece psikolojik sorunu olan hastalar da değil insanlar genel olarak hasta olmayı kabullenemiyor ve reddediyor bu konuya biraz hakimim size de katılıyorum ama annesine çok ağır gelecek bu durum ve yanlış bir adım atmak istemiyoruz. her yerden akıl almaya çalışıyoruz şu aralar

truman show sendromu var okumanızı tavsiye ederim aklıma o geldi bunları okuyunca

Şizofreni diye teşhis getirmeyin arkadaşlar hemen, bipolar atak mevsimleri geliyor, hareketlilik enerji hali nasıl arkadaşınızın? Konuşmaları çok ve hızlı mı? Uyku durumu nedir? Ya da depresyon durumundan bir psikoza filan mı bağladı ki?

Elbette bir psikiyatr, klinik psikolog görmeli, ben annesine çok üzülüp tetiklendiğini düşündüm, illa şizofreni olması gerekmiyor şu halin yaşandığı pek çok psikolojik durum mevcut, okb de dahil tedavi edilmediği sürece böyle ilerleyebilir.

Arkadaşınızın ailesi ile bir konuşun, abilerine kardeşlerine babasına vs bi anlatın gözlemlerinizi,gidişatın iyi olmadığını.

Çok üzücü arkadaşının durumu, psikolog da yeterli olmaz psikiyatriye gitmesi gerekli aslında. Annesi de hastaymış kızla ilgilenen kimse yok sanırım ama gerçekten anlattığınız gibiyse birinin doktora götürmesi gerekiyor.
kendini yalnız hissettiği için bunlara sardı ve sonuçta yakın arkadaşım yanında olamadığım için kendimi suçluyorum

Bu tip hoşlanılma sanrıları erotomani olarak geçiyor bildiğim kadarıyla. Genel olarak ise hezeyanlı bozukluk olarak adlandırılıyor diğer şizofreni belirtileri yoksa. Ama içgörüyü etkileyen herhangi başka bir hastalık kaynaklı da olabilir tabiki.

Bu durum benim başıma gelse, durumu farkedenlerin acilen ailemle iletişim kurup benim psikiyatra gitmemi sağlamalarını isterdim. Bence sizde öyle yapmalısınız arkadaşınız için. Belki annesi hastalığı için destek alıyormuş o sırada kızını da yanında getirmiş gibi yapabilir. Ya da siz bir psikiyatristten randevu alıp arkadaşınızı psikoloji okuduğu için destek olarak yanınızda getirmiş gibi yapabilirsiniz. Önden siz girer konuşursunuz sonra psikiyatrist arkadaşınızı çağırır.

Bu durum ilerlemeden ailesini bilgilendirmeniz iyi olur ama. Böyle hastalıklarda kişinin uyku düzeni yanında aşırı duygusal tepkiler verilmemesi vs. Önemli. Ailesi bilirse ona göre hareket ederler daha çabuk toparlar arkadaşınız.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back
X