kesin cozumu ne olur bilemiyorum ama en azindan anlayabilecek olgunlukta ve kultur duzeyinde olanlara aynen bize anlattiginiz gibi bir àciklama yapin. Durumu normal kabul ettiginizi ve acimakli tavirlarin sizi rahatsiz ettigini belirtin. Oglunuzla ilgili sorunkarinizi dramatize etmeyzenkere anlatin, cevrenizdeki diger insanlara sadece guzel olaylari anlatin. Gecirdiginiz guzel bir gunu paylasin mesrla. Siz cocugunuzun normal aktivitelerini paylasirsaniz konuyu degustirip didikleyemezler. Bazi grup insanlar da oteki ayrintilari merak eder onlardan da uzaklasin bence. Toplumda birf grup insan olaylarin magàzin boyutundadir. Gercekten yardimci olmak istediklerinden degil sirf havadis toplamak icin. O insanlarlà az gorusun. Oglunuas icikn gecmus olsun.
Engelli ya da bakıma, ilgiye muhtaç çocukların anneleri bence en değerli en kıymetli anneler. Sizin çocuğunuz da özel bir çocuk, siz de özel bir annesiniz. Maalesef bilinçsiz, cahil insanlar bazı şeyleri çok bildiklerini sanıyorlar. Sadece size değil ki, evlenmeyene neden evlenmiyorsun diye, evli olup çocuğu olmayana neden çocuk yapmıyorsun diye, iş bulamayana ısrarla hala iş bulamadın mı diye soranlar hep aynı insanlar. Siz kulaklarınızı bu saçma sapan insanlara kapatın, yükünüz ağır zaten, bir de bu insanların sırtınıza binmesine izin vermeyin..
Bir de size naçizane bir film tavsiye edeceğim, ismi BARFİ, yabancı bir film, ama çoook güzel bir film. Belki izlerseniz size motivasyon kaynağı olacağını düşünüyorum.
Canım ilk önce hayattan haz almayı başarabildiğin pozitif olduğun için seni tebrik ederim. Bu tutumun emin ol yavruna da yansiyor. İnsanlar her ne kadar art niyetle sormasada bu seni rahatsız eder. Kısa ve net cumlelerle olayı özetle. Emin ol yarana tuz basmak için sormuyorlardir. Bu bir yarada değil. Takdir i ilah. Rabbimin sana sunduğu sınav. Ve eminim bu sınavı hakkı ile vereceksin. Rabbim sevdiği insana sıkıntı verir ve kulum bana isyan edecek mi dermiş. Şu hayatta herkes sorunlar yaşıyor. Sen güçlü bir annesin ve yavrunla karşılıklı sohbet edecek seviyelere geleceksin inşallah. Allah yar ve yardımcın olsun
ben sadece kendi dusuncemi yazacagim..lutfen kirilma kizma..bir insan seni yada oglunu soruyorsa bu seni sevdigini gosterir,seni dusundugunu,senin icin uzuldugunu..yabancilarda bu yok mesela kimsenin acisi kimsenin umrunda deil..oysaki bizde oylemi..canla basla ugrasiriz akrabamizada komsumuzada,nasil yardim ederiz nasil uzuntusunu aliriz diye...canini yakmak icin yada yargilamak icin sorduklarini dusunmuyorum.hep deriz ya allah arayani soranida,gelip gidenide eksik etmesin diye,ne mutlu sizeki sizin icin endiselenen komuslariniz akrabalariniz var..allah yardimciniz olsun
Bu acidan bakinca cok haklisin. Ama ben de denedim bazen dert paylasilinca azalmiyor aksine onu bilenler her gordugunde sana iyi niyetli olarak sorsa da bir daha hatirlatiyor. Baska konulari bilemem ama hastalik konularinda oyle en azindan. Sen tam alisiyorsun hatta siradan geliyor insanlar sorunca sonra da teselli edici biseyler soyleyince -bende ne var ki cok muhim bir rahatsizligim var evet- gibi dusuncelere kapilip bidaha uzuluyorsun. Bu her insanda ayni olmayabilir ama hassas biriysen bide etkileniyorsun iste.
şimdi Allah yardımcınız olsun diyeceğim ama hoşlanmıyorum demişsiniz, geçmiş olsun diyeceğim ama yarama tuz basılıyor demişsiniz. nasıl başlasam bilemedim.
mutlaka aşırı derecede sorularıyla, yorumlarıyla sizi bunaltanlar vardır ama çoğu kişi de gerçekten sizi ve o meleğinizi merak ettiğinden, önemsediğinden soruyordur. bu çok doğal değil mi? minicik bir grip olsak bile arkadaşlarımız, ailemiz sorar. nasıl oldun diye ama ben sizin ne demek istediğinizi anladım. böyle acıma sözcükleri, uzuun uzun yorumlar sıkıyor sanırım sizi. mesela benim de var bir arkadaşım yavrusu çok başka, çok kötü bir hastalıkla uğraşıyor (Allah korusun, benzetmek değil sadece örnek için anlatıyorum) e onu görünce "yavrun nasıl?" dememek sanki umursamamak gibi olur. ben sadece "iyi misiniz?" diyorum "elimden ne gelirse yanınızdayım, dualarım sizinle" deyip çekiliyorum zaten o anlatmak isterse anlatıyor.
siz de sizi anlayabilecek durumda olanlara söyleyin, anlatmak, konuşmak çok hoşuma gitmiyor deyin. hiç bir şey sizden ve o melek yavrunuzdan kıymetli değil. ama iyi niyetlileri de siz tolere edin :)
rabbim şifa versin yavrunuza.
Bazen bazı süreçleri yaşarken kendimizde onunla baş edecek gücü buluruz da baş edemediğimiz insanlara anlatma çabasıdır .
Sorular , sorular , sorular ...
Benim oğlum 4 yaşında , yaklaşık 6 aydır kreşle beraber yürüttüğümüz pedagog çalışmalarımız var . Tam olarak özgül öğrenme güçlüğü olmasa da benzer bir gelişim güçlendirme çalışması bu . Gel gör ki her hafta sonu gittiğimiz pedagogu yakın çevreme anlatmak en sinir bozucu kısmı .
Neden ? Nesi var ? Aaaaa hiç bilmiyorduk ... Geçecek mi ? Neyi yapamıyor ? Çok üzüldüm .... Neye üzüldün be kadın , daha anlattığımı anlamadın ki diyesim geliyor bazen .
Güçlü bir annesiniz , bunu aşabiliriz en azından elimizden geleni yaparız diyebilmişsiniz , tebrik ederim yürekten . Siz oğlunuza zaman ayırmaya devam edin .Otizm bildiğiniz üzere ilgi odaklı bir çalışma programı ister. Gerisini sallamayın hiç . Açıkca söyleyin , bu konuda sürekli soru sormanızdan hoşlanmıyorum diye. Kaba olacak belki ama hiç bir işe yaramayan , destek olmayan , sadece meraktan sorulan sorular da o kadar kaba bence .
Rabbim evladınızla ilgili dualarınızı geri çevirmesin dilerim
Allah bağışlasın oğlunuzu, dilerim en kısa zamanda ilerleme kaydeder sağlık durumu.merhaba arkadaşlar ben hayattan,yaşamaktan keyif alan,en ufak bişeyde mutlu olan,küçücük mutlulukları tüm dünyasına yayan biriydim.Ama şuanda bazı gelgitler yaşıyorum.Benim 7 yaşında otizmli bir oğlum var,konuşuyor ama fazla diyalog kuramıyor.Oğlumu en iyi hale getirebilmek için çok mücadele sarfettim,hala da uğraşıyorum.Bu değil sorunum,inşallah Allah ın izniyle daha iyi yerlere gelecek inşallah.Ama dışarda sohbet ederken insanların sormasını işte oğlun nasıl,iyi oluyor mu biraz,vah vah,Allah yardımcın olsun demesini hiç istemiyorum,o an acıma tuz serpiyolar çünkü.Ben gece gündüz 'Allah'ım oğlumu düzelt'diye dualar ediyorum,edecek kişi de içinden etsin tekrardan hatırlatıp beni öldürüyor arkadaşlar.Ölsem mi diyorum ama oğluşu yakışıklım,bir gülücüğüne kendimi feda edebileceğim kıymetlim var.Arkadaşlar size sorum ne yapabilirim,konu olduğunda hiç uzatmayım mı?normalde neşeliim ama o konuda hassasım bana söyleşinle ona söylemesinler,yadırgama yok tabi ama o sözler bile canımı sıkmaya yetiyor,fikirleriniz nelerdir*lütfen çok ihtiyacım var..
Allah bağışlasın oğlunuzu, dilerim en kısa zamanda ilerleme kaydeder sağlık durumu.
Sorunuzla alakalı değil ama okumadıysanız, bilmiyorsanız arama motoruna Ayberk Aksu yazıp nasıl gelişme göstediğini okumalısınız.
İnsanların densizliği konusunda da şunu söyleyebilirim, konuşturmamak, konuyu değiştirmek yada kısa kelimelerle geçiştirmek işe yarayabilir. Zamanla bu konuyu konuşmak istemediğinizi dilerim anlayacaklardır.
Kolaylıklar dilerim.
Allah bağışlasın oğlunuzu, dilerim en kısa zamanda ilerleme kaydeder sağlık durumu.
Sorunuzla alakalı değil ama okumadıysanız, bilmiyorsanız arama motoruna Ayberk Aksu yazıp nasıl gelişme göstediğini okumalısınız.
İnsanların densizliği konusunda da şunu söyleyebilirim, konuşturmamak, konuyu değiştirmek yada kısa kelimelerle geçiştirmek işe yarayabilir. Zamanla bu konuyu konuşmak istemediğinizi dilerim anlayacaklardır.
Kolaylıklar dilerim.
baktım Ayberk Aksu görüntülerine,daha önce tvde de izlemiştim,görünce hatırladım. Gerçekten çok daha kötü durumdayken kısa zamanda baya ilerlemiş,inanılmaz motive etti,oğlum hem daha küçük hem de çok şükür hafif durumda olduğu için Allah ın izniyle kimbilir daha nerelere kadar ilerleyecek.inşallah ya inşallah..
Canim Allah yardimcin olsun
İnsanlar gercekten cok acimasiz olabiliyorlar
Rabbim kinadigini yasatirmis de gec
Yer gok duayla yaratilmis
Bol dua et rabbim tez zamanda iyi haberlerini yazdirsin insallah
Ben çok etkilendim Ayberk'in hayat hikayesinden, bu sebeple paylaşmak istedim sizinle.baktım Ayberk Aksu görüntülerine,daha önce tvde de izlemiştim,görünce hatırladım. Gerçekten çok daha kötü durumdayken kısa zamanda baya ilerlemiş,inanılmaz motive etti,oğlum hem daha küçük hem de çok şükür hafif durumda olduğu için Allah ın izniyle kimbilir daha nerelere kadar ilerleyecek.inşallah ya inşallah..
evet özel eğitim alıyor ve oçem adı altında açılmış bir okula gidiyor.Eğitimine özenle dikkat ediyorum.Dediğiniz gibi uzatmicam,çünkü uzattıkça açık kapı bırakıyorum bu konuyu daha fazla uzatıp beni üzmeleri için.çok teşekkür ederim yorumunuz için..
Ben kotu niyetle soylemediklerini dusunuyorum acikcasi. Hele kinamak filan, nerde kinamislar, alakayi kuramadim...
Sizin cocugunuzda bu durum olmasaydi, ama sizin etrafinizda otizmli cocugu olan anne olsaydi ona nasil yaklasirdiniz mesela? Insan olan durumunu sorar bence. Hangi kelimelerle sorardiniz? Ya da yanlis anlamasin diye hic sormaz, oyle bir cocuk yokmus gibi mi davranirdiniz? Inanin bu durumda kelimeleri secmek karsi taraf icin de cok zor. Nasil incitmiyim, nasil acimis gibi olmayayim diye dusunup insanlar kelimelerini secse bile yine yanlis anlasilabiliyorlar. O yuzden ben kizamiyorum yanlis kelime soylemis insanlara. Bilmeden demislerdir diyorum.
Ornek vereyim. Benim cok samimi oldugum bir ablamin 6 yasinda, engelli bir cocugu var. Biz samimi bile olsak, ona cocukla ilgili birsey soracagim zaman ne sekilde sorsam alinmaz diye dusunuyorum, ya da kendisi anlatirken yine ayni sekilde konusmalarimi ayarlarken cok hassas davraniyorum. Ben farkinda olmadan bu konuda kendisini uzmekten korkarim mesela.
Bir ornek daha vereyim. Ben cevremde var diye cok merak sardim engelli durumlarina. Engelli insanlarin forum siteleri var, onlari okuyorum bazen. Birileri "bizi gormuyorlar, bizden kaciyorlar, konusmaya cekiniyorlar, halbuki biz de onlar gibi insaniz" derken, digeri "benimle niye ilgileniyorlar, birak yardim etmesinler, ben kendim yaparim" diyor. Yani engelli insanlar tekduze degil, herkes gibi farkli karakterdeler. Kiminin hoslandigindan digeri hoslanmiyor. Anlatmak istedigim, bunlari disardan bir insanin dusunup herkesin alinmayacagi gibi davranmasi mumkun degil malesef.
Cocugunuzla ilgili bu tur laflara alinmaniz bence sizin asiri hassas oldugunuzdan kaynaklaniyor. Korkuyorsunuz aciyacaklar, moral bozacaklar diye. Belki de insanlar sadece ilgilendikleri, sevdikleri icin soruyorlar. Ha deseniz ki "bana gelip cocugun ilerlemez, bosuna ugrasma" gibi laflar ediyorlar, ya da cocugumla alay ediyorlar, o zaman kotu niyetlilermis derim. Av vah demeler bana da moral bozucu geliyor, ama kimi insanlar belki bunu derdinizi paylasmak olark goruyor, bilemezsiniz bunu.
Ben kisaca size sunu oneririm. Ne yapacaginizi sormussunuz madem. Insanlarin ne dedigini engelleyemeyecegize gore kendi bakis acinizi degistireceksiniz. Iyi niyetli soylediklerine inanin. Zaten tanidiginiz, bildginiz insanlar, bilirsiniz kim ne amacla soyler soyledigini.
Ben çok etkilendim Ayberk'in hayat hikayesinden, bu sebeple paylaşmak istedim sizinle.
Sevgiyle, ilgiyle , istekle başarılmayacak şey yok bence.
Siz iyi bir annesiniz, doğru yönlendirmeyle çok başarılı bir birey yetiştirebilirsiniz. Sadece biraz fazla emek ve çabayla başaracaksınız, hissediyorum.
Sizi üzen , iyi enerjinizi alıp götüren insanları uzaklaştırın. Samimi olduğunuz, iyi niyetine güvendiğiniz yakınlarınızla paylaşın bu konudaki sıkıntınızı, anlayış göstereceklerdir mutlaka size.
Sizin pozitif olup, tüm enerjinizi, mutluluğunuzu çocuğunuza kanalize etmeniz gerek.
Kolaylıklar dilerim. İnşallah birgün sizin bebeğinizle ilgili başarı hikayenizi okuruz. Kolaylıklar dilerim.
sevgili konu sahibi. Rabbim bu savasinda yardimcin olsun. Senin gibi anneler dunyanin en kiymetli en saygi deyer anneleri. Sizler anneligin ne oldugunu ispatliyorsunuz aslinda tum dunyaya. Bazen bakiyorum mesela down sendromlu yavrucaklara. Icim parcalaniyor ben de bir anne olarak, ama oyle tatli oyle saf gulumsuyolarki. Onlari hayata baglayan, onlari buyuten senin gibi annelerden allah razi olsun.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?