asgari geçim indirimi ile ilgili bir sorum olacaktı? bi bakabilirmisiniz?

disede

Guru
Kayıtlı Üye
2 Kasım 2011
256
-2
318
Selam kızlar... Ben 9 aydır özel bir firmada çalışıyorum. Daha önceki çalıştığım firmalarda asgari geçim indirimi alıyordum. Ancak 9 aydır çalıştığım bu iş yerimde bana asgari geçim indirimi ödenmiyor. Muhasebeciye ilk zamanlar bunu sorduğumda bana yarım ağız o ücret maaşının içinde dedi ama tam bişi söylemedi. Bende üstüne düşmedim. Ancak geçen hafta işyerimden maaş bordrosu istedim. Gönderdikleri bordroda, aldığım ücret 1400 TL ve 73 lira asgari geçim indirimiyle toplam 1473 TL yazıyor. Ama benim elime geçen sadece 1400 TL...

Bugün işten ayrıldım ayın 5.inde maaşımı alacağım. Ancak bana ödenmeyen bu ücretide istiyorum. Onlar 1 liranın bile hesabını yapıyor çünkü.

Peki ben bunu nasıl söylemeliyim...

Karşı çıkarlarsa işi mahkemee götürebilirmiyim bilgisi olan varmı?

Acil yardım lütfen ?

Son düzenleme:

maaşın bankaya mı yatıyor yoksa elden mi alıyorsun?

eğer bankaya yatıyosa işin kolay elinde ispat niteliğinde gösterebileceğin banka ekstreleri olacağı için işverenine bu zamana kadar hak ettiğin agi'lerini istediğini yoksa çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına şikayet edeceğini söylersin, yok elden alıyorsan işin biraz zor çünkü ispatın yok ama o eğer 9 aylık bordrolarını imzalamadıysan sakın ola ki işten ayrılırken imzalama çünkü bunu da kullanabilirsin yine işverenine git çsgb'ye gidip şikayetçi olacağını söyle hatta maaşımı asgari ücretten ödediğiniz konusunda bile şikayette bulunurum de, ama eğer çoktan bordroları imzaladıysan ne yazık ki yapacak hiçbişeyin yok... haa bu arada eğer işverenin bu dediklerini önemsemezse gerçekten git şikayette bulun hakkını ara

bordroda 1473 yazıyorsa asgari ücretten göstermiyorlar demektir :)
o konuda şikayetçi olamaz yani.
vergi dairesine git şikayet et.
o tutar vergilerden düşülüyor.
vergi dairesi faiziyle birlikte düştüğü tutarları ister işyerinden.
bununla tehdit edebilirsin :)
burdan çıkıp vergi dairesine gidip şikayet edicem sizi diye :)

asgari ücret almıyorum. elime geçen 1400 TL ancak bunun 800 TL kadarını bankaya yatırıyorlar. Sigortamı da bankaya yatan maaş üzerinden gösteriyorlar yani tam maaş üzerinden sigortam yatırılmıyor. kalanınıda elden veriyorlar.

Dediğiniz o bordroları imzalamadım 9 aydır. çünkü böyle bişey hiç istemediler. diğer çalıştığım yerlerde her ay bordro imzalardık ve agi'ni sorun etmeden verirlerdi?

Son düzenleme:

evet haklısın ben tam tersi düşündüm... :)

arkadaşın dediğini bi araştır ama madem imzalamadın bordroları çsgb'ye şikayet hakkın var bununla işverene gidip yatırmadıkları agileri talep et yoksa şikayet edicm de

bankadan yattığında bordro imzalatmalarına gerek yok.
bankaya para yattığında ödemiş sayılır.
o imza ödeme ispatıdır.
size verdikleri yazıyı saklayın 1473 yazan.
vermezlerse sgk gidip asgariden yatan için şikayet edeceğinizi , ayrıca vergi dairesine gidip ödenmediğini bildireceğinizi söyleyin.

Son düzenleme:
ben şöyle düşünüyorum.

Tamam hesaba yatanı kanıtlayabilirim ... bunda hemfikiriz..

Ama elden aldığım parayı nasıl kanıtlayacağım. Ya derlerse "bizim sana elden verdiğimiz maaşın içinde agi vardı. sen inkar ediyorsun" derlerse.

Çünkü elden para aldığımda herhangi bir şey yine imzalamadım. Şukadar elden aldım diye birşey imzalamışlığım yok yani ..

gerçek maaşının ne olduğunu gösteren bi yazı var mı elinde ?
sen inkar et ispatlamak onların görevi :)
zaten acıktan para vererek kanun dışı hareket ediyorlar

evet :) var bordro var elimde :)

ayyyyyy saol yaa :) mutlu oldum çoooookkk :) peki bunu nasıl söylemeliyim. Ya ben böyle para konularında konuşmayı pek sevmiyorum, çekiniyorum daha doğrusu. Bu arada işi dün bıraktım ancak maaşımı ayın 5inde alacağım. Çünkü bizde ayın 5inden 5ine maaş ödeniyor. Ancak bi abim var onunlada konuştum bu konuyu. O bana diyorki sen şimdi söyleme bunu. Maaşını 5.inde aldıktan sonra bunu iste kıllık yapmasınlar dedi.

paranı aldığında de ki ;
Benim param eksik ben 9 aydır 73 tl'mi almıyorum.
bunu bana ödediğinize dair vergiden düşünüyorsunuz , bana nakit olarak vermeniz gerekirdi.
ık mık gık ederlerse peki ben haklarımı arayacağım , 700 küsür için uğraşmak istiyorsanız siz bilirsiniz ama bu benim hakkımdır.

çoooooooooooookkkkk teşekkür ederimm yaa çok saolasın :) Allah razı olsun :) Bi aksilik çıkmaz değilmi yani bununla ilgili kendileri bi hak iddia edemezler değilmi?

hayır canım :)
en kötü ihtimal elinde ki yazıyla bölgende ki işkur'a başvur , derdini anlat.
çalışma bakanlığı şart değil artık , ilgili işkurlarda ilgileniyor.
her ilçede açılıyor artık , işyerinin bağlı olduğu yere git.
agi mi ödemediler , maaşımı asgariden gösterdiler de , sana form vericekler doldur, ekinede o maaş yazısını ekle :)
bırak onlar uğraşsın.
vergi dairesinede git dilekçe ver 700 küsür için bi ton işle uğraşsınlar

bankaya 800 yatıp, 1400e resmi bordro duzenlemezler. muhtemelen cıft bordro yapılıyodur ve 800den yapılan bordroda AGİ vardır. İşkur'da ki memurlar senın şikayetinden sonra işverenden belge ibrazı isterler ve muhtemelen 800 olan resmı bordroyu ibraz ederler. İşkur'da yazcağın dilekçenin ekine muhakkak 1400'den olan bordronu ekle ve sadece AGİ için değil asıl SGK'ya şikayet et, sigortam eksik yattı diye, onun idari para cezası işverene daha yüksek. Hem çalıştığın dönem eksik gösterilen sigorta primlerini iişverenden alırlar, hemde cezasını keserler.. işverenini ÇSGB'den ziyade SGK'ya şikayet etmekle tehtit et ve gerçekten de şikayet et. Şimdi kimse önemsemiyor ama sigortanız asgari ücretten yattığı için emekli olduğunuzda en alt tabandan emekli maaşınızı alacaksınız.

Maasim doviz usulu yatiyor benim iki senedir ayni yerdeyim 7 aydir maasim arti agi bekar gibi yatmis ondan once evli degil bir cocuklu idim
Form doldurmustum ise ilk girdigimde neyse bunu gecen ay farj ettim ve hem muhasebeye hem firmsnin mali musavirine haber ettim o tarih benim resmi nikahimin denk geldigi ay her ay 5 dolar eksik yatmis bu ay duzedi diger birikmis alacagimida onumuzki hafta elden makbuzla alacagim sen isten ciktigin icin bilmiyorum nasil olur ama benim maasim bankaya yatiyo

AGİ bankaya yatan resmi kısmın içinde geçiyor canım, sana şuan vermiş gibi görünüyorlar yani. kimi firmada AGİ niz size söylediğimiz maaşın içinde zaten diyebiliyor. Sen yine de konuş inşaallah verirler

arkadasın konusuyla alakalı değil ama gecen gün bır arkadasım işe başladım asgari ücret bır süreliğine bu sure emınım 2 yılı bulur.780 tl verdıler dedı asgarı gecım indirimi bunun içindemı bılen varmı kızlar asgari ücretle çalısan bırının elıne tam oalrak ne geçmelı

asgari ücret agi ile birlikte 773 tl , arkadaşınızın aldığı rakam doğru yani

asgari ücret suan brüt 978.60 tl...

780 tl vermişlerde eger agi de içindedir..73.40 tl de bekar ve çocuklu ya da evli olup çocuklu olmayan eşi çalışan birisinin aylık alacağı meblağdır..

net ödenen meblağ kesintilerden sonra zaten 773.98 tl oluyor....

Son düzenleme:

nasıl yani ?

aslında maaşım 1327 TL, ama 73 TL ile beraber 1400 TL maaş diyemi söyleniyor. Ama canım bordromda 1400+73=1473 TL yazıyor toplam olarak... Verirler verirler de bu 3 kuruşluk para mevzusu yüzünden tatsız ayrılmış olacağım gibime geliyor. Umarım tatsızlık çıkmaz. :S

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…