arabanın ekstra masrafı oluyor vergi arıza olduğunda çok para gidiyor bir de ortalama bir araba sanırım yine 100 bin civarı ve birikim lazım
ben illa araba alın anlamında demedim, genelde erkekle araba almak ister, ona binaen söyledim. eşiniz araba almak için birikim yapmaya gaza gelebilir ,belki.
bence ihtiyaç yoksa , ev merkezi yerdeyse, çarşı pazar kolaydaysa, işyerine ulaşım kolaysa vs. arabaya çok gerek yok küçük yerde hele, ben aşırı tüketimi sevmiyorum ve onaylamam da ama bazen araba ihtiyaç da olabiliyor, koşullar farklı herkes için
şu anda 6500 lira geliriniz var
1200 kiraymış faturalar, aidat vs. bez, içme suyu derken zaten 2 bin liranın altına burayı indirmeniz mümkün değil
2 bin liralık bir market-mutfak-genel gider alışverişi de yine olağan. ne lüks skalasında ne de sadece makarna -ekmek skalasında, ortalama normal bir ailede normal masraf budur. parfüm sıkamazsınız da işte deodorant alırsınız düzeyinde.
yani 4 bin liralık bir kısmı isteseniz de kısamazsınız -ha kısarsınız ama hayatta kalırsınız sadece, o kadar.
kalıyor 2.5 lira
buradan ayda bin lirayı sadece bir tık daha insanca yaşamak için ihtiyaç duyacağınız şeylere aylık ayırmanız, yine normal, 3 kişinin kıyafeti, çocuğunuza bir oyuncak, 3-5 gün tatil-gezme, eve alınacak bir eşya, tamir, kurban parası, bir hediye, her ay illa böyle bir şeyler olur. burası ayda 1-1.5 lira tutar. Sizin şu anda en azından bi 1000-1500 lirayı biriktirebilmek gibi bir hedefiniz olabilir -eksiden çıkmak kenara bin liralık döviz, altın, veya artık neye kafanız yatıyorsa koymak...Bunu da aybaşında maaş yatar yatmaz yapmalısınız yoksa o para gider. insan ne kadar alırsa o kadar harcıyor -yani bazı insanlar öyle.
siz veya eşiniz uzun süredir çalışmıyorsanız kılık kıyafet ihtiyacı başlarda çok olur. erkekler takım elbise giyiyor misal bunun ayakkabısı kemeri, saati belli düzeyde olması gerekir, bunlar normal ki. adamı darlamanın da bir alemi yok yani, tabi eğer gardırop giyilmeyen kıyafetlerle dolup taşmıyorsa, normal. bir süre öyle gider sonra azalır ama. azalması gerekir. ama insan hem her ay 500 liralık kıyafet alayım hem senede 2 kere 8-10'ar gün tatile gideyim hem birikim yapayım derse, o zor -yani tabii o da bir tercih ama o zaman siz birikim yapmamayı tercih etmişsiniz demektir.
bir disiplin kazanırsanız siz çalışmaya başlayınca sadece ekstradan bebek bakıcısı/kreş neyse o masrafı olur, sizin kalan gelirinizi birikime ayırabilirsiniz.