Ayıp mı ettim yoksa bana mı ayıp edildi kafam karışık yardımınıza ihtiyacım var

Bence biraz var. Bizim kayın ailede birisi davet edildiğinde kapıdan girer girmez çok açım bana neler neler yaptınız bakalım der, yer yetmez yanına bir iki parça alır :) ama biz ne zaman davet edilsek çekirdek hazır market kurabiyesi. Yapamadığından değil, yaptıklarını ağırladıklarını da sosyal medyada göğsünü gere gere gösterir. Ben bunu değer vermeme olarak algılıyorum artık ve gitmiyorum davetlerini kibarca reddediyorum.
Kayın aileniz çok yüzsüzmüş:)
Ama pasta böreğin her zaman değer ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Bazen insanlar bunu bir örf âdet olduğu için; ayıplanmamak için yapar. Mesela ben çoğunlukla öyleyim.

Aç gidiyorsam yanimda zeytinyağlı birşey olur mutlaka ,giderken götürürüm .Sonucta sizi yemege davet etmemiş .Ayrıca bazı insanlar yemeği atistirmalikla geçiriyor .Herkesin beslenme düzeni farklı .Size neden ayıp olsun ,yemek hazirlasa daha mı degerli olucaktiniz ,anlayamadım .Ben genelde bir yere giderken bı iki çeşit soguklardan birşey yapar yanima alırım abur götürmektense.Ev sahibi bı çay yapsa yeter .Ev sahibi yemek beklentiniz olduğunu dusunememistir.

Bundan sonra hiçbir yere aç gitmeyeceğim arkadaşlar dediğiniz gibi güzel bir ders oldu. Ben tek başıma birşeyler yemeyi sevmiyorum evde güzel birşey yaptıysam mutlaka sevdiğim bir komşu bir arkadaş çağırıyorum beraber birşeyler yemeyi seviyorum maksat karın doyurmaktan ziyade birlikte yapılan etkinliklerin güzelliği, keyfi. Burada da amacım buydu ne zamandır dürüm yememiştim hazır birşeyde yapmamış fırsat beraber yiyelim diye düşünmüştüm. Bugün bile evde çiğ köfte yapacağım kimi çağırsam diye düşünüyorum sanırım fazla sevgi pıtırçığı bir insanım :KK43: sevgiye, dostluğa bağımlı olmamayı öğrenmem gerekiyor.

Bir de covid olduğunu öğrenmeniz gerekiyor
Hala çiğ köfte yapacağom, kimi davet etsem diyorsunuz

Bundan sonra hiçbir yere aç gitmeyeceğim arkadaşlar dediğiniz gibi güzel bir ders oldu. Ben tek başıma birşeyler yemeyi sevmiyorum evde güzel birşey yaptıysam mutlaka sevdiğim bir komşu bir arkadaş çağırıyorum beraber birşeyler yemeyi seviyorum maksat karın doyurmaktan ziyade birlikte yapılan etkinliklerin güzelliği, keyfi. Burada da amacım buydu ne zamandır dürüm yememiştim hazır birşeyde yapmamış fırsat beraber yiyelim diye düşünmüştüm. Bugün bile evde çiğ köfte yapacağım kimi çağırsam diye düşünüyorum sanırım fazla sevgi pıtırçığı bir insanım :KK43: sevgiye, dostluğa bağımlı olmamayı öğrenmem gerekiyor.
İnsanlarla dalga geçmek için mi açtınız bu konuyu.
Hayır yapiyorsunuz mademde burda niye yaziyorsunuz. Corona pardon çiğköfte partinizden bize ne?

Evet ayıp etmişsin. Sen bir şeyler yapmışsındır diye düşündüm denmez kesinlikle. Ayrıca en yakın arkadaşıma bile gitsem, önüme ne koyduysa onu yerim madem çok açım. Eve gidene kadar o şekilde idare ederim. Ama sen dürüm söyleyelim mi deyince de , ev sahibi arkdaşının kendinize söyleyin demesi de yanlış, ya hemen birşeyler hazırlaması gerekirdi kalkıp, hazırlayamıyorsa en azından, evet dürüm söyleyelim iyi olur denir yani ne kadar tok da olsan. İki taraf da tuhaf.

Misafir umduğunu degil bulduğunu yer belki musait degildi zamani yoktu yapamadi belkide malzemesi yoktu yapamadi 🙊

Evime gelen misafir kahveye bile uğramış olsa aç olup olmadığını sorarım. İnsanlık hali dışarıda işi uzamıştır aç gelebilir.
Özellikle şu pandemi döneminde dışarıda yemek neredeyse imkansızken, akşam iş çıkışı gelecekse yemek yemediğini tahmin ederim.
Hazırlık yapmadıysam dışarıdan yemek söylerim, bunun lafını eden evet bana ayıp etmiş olur.
Beni mahçup etmemek için "birlikte yeriz diye düşündüm, bir şeyler söyleyelim" diyen misafirimi eleştirirsem ben ayıp etmiş olurum.
Sonda ki "hazırlık yaptığını düşünmüştüm" lafını etmeseydiniz sizin davranışınızda bir sorun yoktu bence.

Ayrıca yakın arkadaşımsa giderken arar "ben açım bir şeyler alacağım, canının çektiği bir şey var mı" diye sorarım.

Misafir umduğunu değil, bulduğunu yer. Kimse size elleriyle börek açmak zorunda değil. Misafire ikram etmek adı üzerinde ikramdır, zorunluluk değil. Kendinizi bu kadar kasmayın. Hayat zorlaşır. Onun yaptığı ayıp değil, sizinki biraz ayıp olmuş. Sizi evine sohbete çağırmış, siz de ikram beğenmemişsiniz. Açsanız, alışveriş yaparken ben çok acıktım deseydiniz ona göre bir şeyler alırdı. Acıktım diyebilecek kadar samimi olmadığınız birine bana niye bir şey hazırlamadın diye çıkışmışsınız. Önünüze ikram çıkardığı halde bir de.
Açıkçası ben evime böyle misafir istemem.

Ben bir yere aç gideceksem mutlaka börek kek sarma vb. Şeyler alır giderim. Tok gidersem de hicbir sey almadan giderim. Bence siz de bunu alışkanlık haline getirin. Kimsenin evine ac gitmemeye de özen gösteririm. Eger cok yakin arkadaşımsa gitmeden önce çok açim diye haber veririm. Cay koy derim.

Evime bir arkadaşım gelecekse de bir şeyler hazırlamaya çalışırım. Iş çıkışı gelecekse özelikle kesin açtır derim . Oldu da hicbir şey hazırlayamadım önce ac misin derim . Ona göre hemen kısır patates salatası vb. Yaparım.

Bi arkadaşım da bana ac gelmişti. Ben ac olduğunu bilmiyordum. Kendisi söyledi çok açim ben diye. Hemen pide siparişi verdim birlikte yedik. Böyle şeyler arkadaşlar arasında sorun olmamalı. Bence siz yeterince samimi değilsiniz.

Bi arkadaşıma daha ac gitmiştim ama çok iştahım yoktu. Iş çıkışı gitmiştim ben de. Bi kahve içip çıkacaktım. Plansız şekilde davet etti beni çok az zamanım vardı. Iş çıkışı gittiğim için ve hazırlık yapacak kadar zamanı olmadığı için tost ekmeğine süzme yoğurt sürdük karabiber ve kırmızı biber döktük yedik.

Mesele yemek değil vakit geçirmek.

Sizin beklentiniz de yanlış arkadaşınızın yaklaşımı da.

Neyse bu konuda bende bu kadar malzeme var 😅

Arkadaşlar söz konusu olan açlık tokluk değil hala madem aç gidiyorsunuz açım bir şeyler getir deseydin ya da yemek götürseydin diyenler var. Sorun şu ki; günler öncesinden davet edildim ve arkadaşım bana kendi elleriyle bir kek çırpmayı ya da bir kısır yapmayı çok gördü. Bunlar değer göstergesi değil diyenler var ama insanın önce kendine sonra karşısındakine saygısından günler öncesinden davet ettiği biri için bir hazırlık yapmalı diye düşünüyorum. Kek ya da kısır malzemeleri maliyeti önüme koyduğu atıştırmalıklarla aynı zaten hatta daha ekonomik. Herhangi bir yorgunluğu ya da halsizliği de yoktu çocuksuz, bekar birisi ayrıca. Ve de daha önce komşularıyla akşam vakti yaptığı kekleri, börekleri ballandıra ballandıra anlatan birisi. zaten iştahlı biri değilim aç kalsam da olur ama karşımdakinin açlık durumumu umursamamasına, komşularına gösterdiği özeni benim için göstermemesine bozuldum sadece.

Kayın aileniz çok yüzsüzmüş:)
Ama pasta böreğin her zaman değer ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Bazen insanlar bunu bir örf âdet olduğu için; ayıplanmamak için yapar. Mesela ben çoğunlukla öyleyim.
Yok kayın ailem değil tek bir kişi öyle. Yemeyi sever bize yedirmeyi sevmiyor:)

Bence ayıp eden ev sahibi. Madem yapmadı bir şeyler siz açım deyince ya hemen hızlıca bir şeyler hazırlar ya da yemek ısmarlardı. Cips tamam olur da aç insana olur mu? Hem herkes paketli gıda yemez. Bence ayıbı ev sahibi başlatmış. Mesele yapmaması değil. Yapmamış bir de üstüne trip atıyor. Yapmanasını ben takmam şahsen. Ama evine gelmiş aç birine de laf söylemek olmaz.

Ben bırakın önceden planlanmış olanı evime kim gelirse gelsin aç mısın diye sorarım. Açsa ya yemek hazırlarım ya da zaman malzeme yoksa ısmarlarım dışarıdan gelir. Misafirin karnını cips ile duyurmaya çalışmam. Üstüne üstlük misafirime bu konuda laf sokmam. Biz böyle gördük. Geleneğimiz de böyledir. O arkadaşının evine bir daha gitme

Şimdi kendimi sizin yerinize koyuyorum:
Açım, nasılsa hazır bişeyler vardır diye düşünüyorum ama hayal ettiğim gibi olmuyor. O durumda ben açıkça söylerdim, yemek yemeye fırsat bulamadım, çok açım beni bunlar kesmez. Ben bi sipariş vereyim, derdim. Hiç de ayıp olmazdı.

Kendimi ev sahibi yerine koyuyorum:
Bir sebepten hazırlık yapamadım, gelen kişi aç olduğunu söyledi ve sipariş vermek istedi. Hay hay, sorun yok. Yine ayıp olmazdı.

Burada ayıp olan tek şey, ev sahibinin ikramlarını beğenmeyip geri çevirmeniz olmuş bence. Hem bu şekilde ikramlar geri çevrilip hem de hazırlık yapmışsındır diye düşündüm demeniz pek de hoş olmamış sanki.

ben nereye gidecek olursam olayım bu ister en yakınımın evi olsun, ister dışarıda yer olsun, yemeğe çıkacak dahi olsam mutlaka çıkmadan önce bişeyler atıştırırım aşırı aç hissetmeyeyim diye. ne olur ne olmaz. aksilik olur yenemez vs. hani sizin yaptığınız ancak şöyle mantıklı olurdu, akşam yemeğine davet edilirsiniz, akşam zaten hep birlikte yiyeceğiz düşüncesiyle yememiş olsanız gün boyu, o zaman olurdu.

aklıma yemekteyiz geldi :) özellikle sofraya aç otururlardı sonra da ev sahibinin yemeklerini beğenmezlerdi, vay efendim aç kaldık tüm gün bişey yemedik falan derledi :)

Sizin odalarda misafire birşeyler yapılıyorsa misafirinde eli boş gitmemeli siz ne aldınız?

Bence ayıp eden ev sahibi. Madem yapmadı bir şeyler siz açım deyince ya hemen hızlıca bir şeyler hazırlar ya da yemek ısmarlardı. Cips tamam olur da aç insana olur mu? Hem herkes paketli gıda yemez. Bence ayıbı ev sahibi başlatmış. Mesele yapmaması değil. Yapmamış bir de üstüne trip atıyor. Yapmanasını ben takmam şahsen. Ama evine gelmiş aç birine de laf söylemek olmaz.
Bir de daha önce bana geldiğinde a'dan z'ye hiçbir şeyi eksik etmesem yine bir şey demem yanlış anlaşılmasın karşılaştırma yapmıyorum sorun kimin ne yaptığı değil ama orada aç olduğumu belirtiyorum dürüm sparişine karşı çıkmak bir yana dursun kalkıp bir şey hazırlayayım bile demiyor.
Bence senlik bir durum yok misafire açmısin diye sorulmaz bile evde ne varsa hazırlanır en kotu bir çorba yapılır kahvaltılık çıkarılır bız böyle gördük arkadaşın dusunememis belliki
Ben de öyle gördüm o yüzden tuhaf geldi açıkçası bana değer verilmiyormuş gibi hissettim açsan bir şey hazırlayayım bile demeyince
Şimdi kendimi sizin yerinize koyuyorum:
Açım, nasılsa hazır bişeyler vardır diye düşünüyorum ama hayal ettiğim gibi olmuyor. O durumda ben açıkça söylerdim, yemek yemeye fırsat bulamadım, çok açım beni bunlar kesmez. Ben bi sipariş vereyim, derdim. Hiç de ayıp olmazdı.

Kendimi ev sahibi yerine koyuyorum:
Bir sebepten hazırlık yapamadım, gelen kişi aç olduğunu söyledi ve sipariş vermek istedi. Hay hay, sorun yok. Yine ayıp olmazdı.

Burada ayıp olan tek şey, ev sahibinin ikramlarını beğenmeyip geri çevirmeniz olmuş bence. Hem bu şekilde ikramlar geri çevrilip hem de hazırlık yapmışsındır diye düşündüm demeniz pek de hoş olmamış sanki.
Haklısınız orada hata ettim ben de içindekileri olduğu gibi söyleme gibi kötü bir huy var fazla açık sözlü ve dobrayım bu arkadaşımla da yakın olduğumuzu varsayınca öyle söyleyiverdim
ben nereye gidecek olursam olayım bu ister en yakınımın evi olsun, ister dışarıda yer olsun, yemeğe çıkacak dahi olsam mutlaka çıkmadan önce bişeyler atıştırırım aşırı aç hissetmeyeyim diye. ne olur ne olmaz. aksilik olur yenemez vs. hani sizin yaptığınız ancak şöyle mantıklı olurdu, akşam yemeğine davet edilirsiniz, akşam zaten hep birlikte yiyeceğiz düşüncesiyle yememiş olsanız gün boyu, o zaman olurdu.
Ben de öyleydim eskiden sonra gittiğim yerde yiyemezdim birkaç keresinde ayıplanmıştım ev sahibi tarafından insan davet edilince evde yer mi ben seni bekledim yemedim diye o zamandan beri aç gidiyorum hep en kötü aç kalır eve gelince yerim diye. Aç kalmam sorun olmadı diyet, sağlıklı beslenme derken alışığım zaten uzun süre açlığa ama arkadaşımın açlık durumumu önemsememesine bozuldum
Sizin odalarda misafire birşeyler yapılıyorsa misafirinde eli boş gitmemeli siz ne aldınız?
Onun sevdiği lokumdan götürmüştüm yazdım önceki cevaplarımda

Merhaba kızlar🌻
Bugün sisteme girilecek evraklar olduğu için iş yerinden çağırıldım dolayısıyla dışarı çıkma iznim vardı ve iş yerine çok yakın olan arkadaşım var işlerini bitir bana gel dedi tamam dedim günler öncesinden kararlaştırdık. Ben de beraber birşeyler yeriz diye pek birşey yememiştim maksat çok kalori almayayım iki defa. Gittim iş çıkışı önce mahalleye çıktı beni almak için markete girdik marketten cips falan alıyordu yemiyorum böyle şeyler hiç zahmet etme dedim. Bizim adetlere göre misafire hep evde birşeyler yapıldığı için ben kesin yapmıştır birşeyler ne gerek var hazır şeylere diye düşündüm. Sonra gittik baktım birşey yapmamış çekirdek mısır lokum falan koydu önüme ben de açıkmışım onları istemedi canım dürüm söyleyelim mi beraber güzel olur dedim üç kızdık diğeri olur dedi ev sahibi arkadaşım benim canım istemiyor sadece kendinize söyleyin dedi. Ben de ben birşey yemedim beraber yeriz diye ama eşlik etmesen olmaz dedim yolda birşeyler alıyordum niye bırakmadın o zaman diyor ben de diyemedim birşeyler yaptığını zannettim diye. Koyduğu hiçbir şeyi de yiyemedim açıkçası aç karnına. Neyse artık diğer arkadaş gittikten sonra sana kırıldım koyduğum hiçbir şeye dokunmadın misafir böyle mi yapar madem acıkmıştın yolda neden bırakmadın birşeyler alalım dedi ben de sıkıştım evde birşeyler yapmışsındır diye düşündüm dedim sizce ayıp mı oldu yoksa bana mı ayıp edildi? Bizim buralarda (birçok yerde olduğu gibi) biri geldiğinde mutlaka birşeyler yapılır, ki bu arkadaşımda normalde başka arkadaşlarına yapan bir insan acaba ben mi değer görmüyorum yoksa çok mu büyütüyorum kafam karışık, konu da çok karışık oldu okuyan yardımcı olan herkese teşekkür ederim şimdiden
Misafir geldiğinde ,insan hazırlık yapar .Fakat misafirde gideceği yere eli boş gitmez .Pastaneden olsun kuru pasta vs meyve suyu alabilirdiniz .Benzer durumları insanlarında yaşadığı oluyor .Bu kadar büyütüp ,önüne konan şeylerden hiç bir şey yememekte kabalık .Bir şeyler sipariş edelim demende uygun olmamış .Evine gelmiş misafirin ,sipariş söyleyip para ödemeside insanı bozar .Belki o kadar parası yok vs .İnsan ilişkilerinde birazda uyum sağlamak gerektiğini düşünüyorum.Bu kadar hassas alıngan beklentisi yüksek insanların ,çok samimi dostluklar kurabileceğini sanmıyorum .Kusursuz dost arayan dostsuz kalırmış .

Misafir geldiğinde ,insan hazırlık yapar .Fakat misafirde gideceği yere eli boş gitmez .Pastaneden olsun kuru pasta vs meyve suyu alabilirdiniz .Benzer durumları insanlarında yaşadığı oluyor .Bu kadar büyütüp ,önüne konan şeylerden hiç bir şey yememekte kabalık .Bir şeyler sipariş edelim demende uygun olmamış .Evine gelmiş misafirin ,sipariş söyleyip para ödemeside insanı bozar .Belki o kadar parası yok vs .İnsan ilişkilerinde birazda uyum sağlamak gerektiğini düşünüyorum.Bu kadar hassas alıngan beklentisi yüksek insanların ,çok samimi dostluklar kurabileceğini sanmıyorum .Kusursuz dost arayan dostsuz kalırmış .
inanın hiçbir zaman kusursuz dost aramadım bilakis fazlasıyla bağışlayıcı, hoş görücü bir insanım sırf bu sebeple ailem tarafından eleştirildim birçok kez hatta bu sebeple arkadaşlarım tarafından değer görmeyebiliyorum çünkü değer vermediklerinde de değer bulacaklarının farkındalar. Sanırım bundan dolayı doldum son zamanlarda arkadaşımın evindeki muamele de patlama noktam oldu. Sorun bir şey yapmaması değil aç olduğumu dile getirdiğimde umursamaması, bir şey hazırlayayım mı teklifi yapmaması, günler öncesinden davet edip olduğu halde hiçbir zahmete girişmemesi, tavırlarında o değeri görememem. Ayrıca bu seferlik sevdiği lokumdan götürmüştüm bir dahakine kuru pasta götürürüm konumuz bu değil.

Back
X