• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bacak bacak üstüne atmak sizce de saygısızlık mı?

Sanırım büyüklerimiz, küçüklerin büyüklerin yanında fazla rahat olmasını hoş görmüyorlar. Bizim rahat davranışlarımızı saygısızlık olarak görüyorlar çünkü onlar öyle bir yetiştirilme tarzıyla büyümüş.
Bacak bacak üstüne atmak değilde buna benzer bir anım var benimde;
Köydeydik, oturma odasındayım ben, dizlerimi karnıma çekmiş oturuyorum yerde, o zamanlar sanırım 8-9 yaşlarındayım, dedem dedi ki; öyle oturma, saygısızlıktır.:45: Neden dedim, kızlar öyle oturmaz dedi. Çok tuhafıma gitmişti. :44:

Sanırım büyüklerimiz, küçüklerin büyüklerin yanında fazla rahat olmasını hoş görmüyorlar. Bizim rahat davranışlarımızı saygısızlık olarak görüyorlar çünkü onlar öyle bir yetiştirilme tarzıyla büyümüş.
Bacak bacak üstüne atmak değilde buna benzer bir anım var benimde;
Köydeydik, oturma odasındayım ben, dizlerimi karnıma çekmiş oturuyorum yerde, o zamanlar sanırım 8-9 yaşlarındayım, dedem dedi ki; öyle oturma, saygısızlıktır.:45: Neden dedim, kızlar öyle oturmaz dedi. Çok tuhafıma gitmişti. :44:

Bir de o durum var, kızların yapmaması gereken hareketler.
Bu gidişle biz kızları feminist yapacaklar, haberleri yok. :)

Evet tamamen yetiştirilme tarzıyla alakalı bir durum...

bende ayni durumdayim, bende çok seviyorum bacak bacak üstüne atmayi ama ailem bu konuda çok kararli gerçektende kiziyorlar oysa öyle çok ya$li degiller (45-50 ya$) ben okulda bile öyle oturuyorum ama evde oturmam annemin yaninda oturuyorum ama misafir geldiginde veya babam geldiginde dümdüz otururum

acaba neden ayip? ne ifade ediyorki? bilen varmi?

Tabi ki saygısızlık değil. biz de bu konuda çok tartışırız. Babam da saygısızlık diye düşünüyor artık ben de bunu bir türlü anlatamadığım için dikkat ediyorum. Napalım bu yaştan sonra bazı fikirleri değişmiyor.

Bende bacak bacak üstüne atmadan rahat edemem hiç alışkanlık olmuş evde her yerde öyleyim ailem bu konuda bişey demez ama tabi yaşlı insanların yanında dikkat ederim...

Yetiştirilme tarzı ile ilgili bir durum.

Ben de kendimden örnek vereyim.
Bizim ailemizde kesinlikle saygısızlık ifadesi degil ,
herkes istediği gibi oturur, uzanır , bacak bacak üstüne atar vs.
Ama eşimin ailesinde bu önemli bir durum.
Zira eşim de kendi annesinin babasının yanında buna çok dikkat eder.
Neden diye sordugumda saygıdır öyle yetişmişiz der...

O nedenle ben de kendi annemin babamın yanında bacak bacak üstüne atarım,
fakat eşim ne bizimkilerin ne de kendi ailesinin yanında bacak bacak üstüne atmaz, uzanmaz.
Ben de onun ailesinin yanında dikkat ederim,
eşim bu kadar dikkat ederken benim dikkat etmemem olmaz :)

Ben bu durumu bilinçaltımda öyle bir konuma getirmişim ki, abimin bile yanında bacak bacak üstüne atmam.. düşündüm, ailem hiçbi zaman bu konuda bana "bu saygısızlıktır" demedi.. hatta bi çok konuda çook rahatımdır onlarla.. ama bacak konusunda garip bi kalıp oluşmuş.. ortama bir büyüğüm gelsin hemen indiriyorum bacağımı.. gören de çok saygılı bi kızım sanar, pehh.. böyle şeylerle saygı olmaz.. ama beden dilidir bu da, yanımızdaki insana " sizi önemsiyor sayıyorum " mesajı olabilir.. bilemedim yani.. ama dediğim gibi saygı bu tür şeylerle olmaz.. bi şekilde öğrendiğimiz bi beden dili sadece..

bence saygisizlik degil.benim annem babam 75 yasindalar , yanlarinda uzanirim, yatarim, bacak bacak ustune atarim hic birsey demezler.akrabalarimizin yaninda da bacak bacak ustune atarim.:ssz: teyzem 85 yasinda herkes torunlari, cocuklari istedikleri gibi otururlar.
oglum 17 yasinda ben de ona karismam .ayyy cok saygisiz bir ailemiyiz simdi?

bende bazen farkında olmadan atıyorum.ama bana gore saygısızlık hele yaslı baslı dedelerın nınelerın yanında atanları cok kınıyorum gercekten.rahatlık verıyo ama hoş bi görüntü olmuyo erkeklerın bacaklarını gere gere oturmaları ve bayanlarında bacak bacak ustune atmaları bana itici geliyo bu benım fikrim tabi.

işi sadece yaşlılara vuramayacam ben malesef..evet bende saygısızlık olarak algılarım...
bugüne kadar ne kendi büyüklerimin yanında ne de eşimin aile tarafında asla bacak bacak üzerine atmadım atmam da...bence bu bir saygı gösterisidir...ve ben karşımdaki kişinin bacak üstüne atarak sohbet etmesini yadırgarım...haliyle türk toplumu ataerkil bi yapıya sahip ve bazı usül ve edeplerimiz vardır...aksini düşünene saygı duyarım elbet.... bu biraz yetişme tarzıyla alakalı... babanız rahatsız olmuş olabilir sizde bunu ciddiye almalısınız bence..üstelik uyarılmışsınız...uyarılan bi durumu tekrarlamak daha da saygısız görülebilir...bizlere normal gelen başkasına anormal gelebilr...

Ben bu durumu bilinçaltımda öyle bir konuma getirmişim ki, abimin bile yanında bacak bacak üstüne atmam.. düşündüm, ailem hiçbi zaman bu konuda bana "bu saygısızlıktır" demedi.. hatta bi çok konuda çook rahatımdır onlarla.. ama bacak konusunda garip bi kalıp oluşmuş.. ortama bir büyüğüm gelsin hemen indiriyorum bacağımı.. gören de çok saygılı bi kızım sanar, pehh.. böyle şeylerle saygı olmaz.. ama beden dilidir bu da, yanımızdaki insana " sizi önemsiyor sayıyorum " mesajı olabilir.. bilemedim yani.. ama dediğim gibi saygı bu tür şeylerle olmaz.. bi şekilde öğrendiğimiz bi beden dili sadece..

Ben de boyle dusunuyorum. kucukken bilinc altimiza yerlestirilmis bir beden dili geliyor bana da.

Zaten 1. el opme (nefret ederim)

2. back bacak ustune atma cozemedim gitti saygiyla ne alakasi varsa. hatta universitedeki bir hocamiz bile kizardi derste oyle oturmamiza. indirin su bacaklarinizi derdi :-) ama istem disi bir buyuk gelince ben de indiririm bacagimi. normalde hep oyle otururum. su an oldugu gibi :-)

ben kendimden örnek vereyim 4 senelik evliyim ama babamın yanında asla ayak ayak üstüne atmam,uzanıp yatmam(rahatsızlık hastalık dışında),ayaklarımı uzatmam...
bilmiyorum biz öyle gördük büyüdük çünkü
ama evinde nasılsın deseniz evimde ise hiç normal oturmam,hanım hanımcık asla oturamam yani evimde,illaki bi tarafım bi tarafa kaykılır,yamulur,uzanırım,ayaklarımı üst üste koymayı bırak her yere koyarım:)
babam mesela amcamın yanında asla sigara içmez,gider dışarda balkonda içer ama onu bile sezdirmeden,ayak ayak üstüne atmaz tamamen saygıdan..öyle yetişmişler ve babacım kendi ailesini bizide o şekilde yetiştirmiş..
birde şu var hiç bir zaman sakın yanımda ayak ayak üstüne atmayın,sakın uzanmayın,sakın ayaklarınızı uzatmayın demedi! yaptırım uygulamadı bunu ima bile etmedi bu yaşımıza kadar..şeker gibidir oooo....bu tamamen içten gelen bişey,nasıl gelenek görenek yürütürüz onun gibi bişey.olaki farketmeden yaptık diyelim (ama sanmam hiç hatırlaıyorum yaptığımı) bunu dile dahi getirmez görmezden gelir kesinlikle..yani bu bir hakaret bu bir küfür niteliği taşımıyor sadece saygıdan ileri gelen bir durum onda.

eşimde öyledir,kendi ailesinin yanında uzanırda yatarda çok rahattır ama benim ailemin yanında uzanıp ayak uzatmayı bırakın ayak ayak üstüne dahi atmaz,derli topludur yani...

Yaşlıların yanında hiç yapmadım. Okulda falan derslerde öyle oturanlarda hocaların eleştirisine maruz kalıyor. Ama anne-babalar neden kızar bilmem .

eğer üstünde bacaklarını yada hatlarını çok belli eden bir kıyafet yoksa , bacak bacak üstüne atmakta bir sakınca yoktur.
ama yaşlıların yanında bu konuda biraz daha dikkatli olman gerekir, öyle görüşler öyle yetişmişler, zihniyetleri degistiremıyoruz maalesef.

bence saygisizlik degil.benim annem babam 75 yasindalar , yanlarinda uzanirim, yatarim, bacak bacak ustune atarim hic birsey demezler.akrabalarimizin yaninda da bacak bacak ustune atarim.:ssz: teyzem 85 yasinda herkes torunlari, cocuklari istedikleri gibi otururlar.
oglum 17 yasinda ben de ona karismam .ayyy cok saygisiz bir ailemiyiz simdi?

Benim annem 40 yaşında babamda 50 yaşında onlarda hiç birşey demezler ister bacak bacak üstüne at ister uzan yat hiçbirşey demezler hatta babam kızım nasıl rahat ediyorsan öyle otur babamların yanında şortta giyerim eşofmanda giyerim bir ara eve birisi pat diye birisi çıktı geldi bende çekyatta uzanmışım elimde kumanda üstümde eşofman adam içeriye pat diye girdi hemen babama diyorki kızının yaptıgı saygısızlık degilmi senin yanında uzanmış üsütünde eşofman babam neden olmasın dedi burası onun evi nasıl isterse öyle gezer dedi adam sonradan diyorki evde erkek kardeşi var diyor babam adama bak kendi ağzınla söylüyorsun kardeşi dedi ben çocuklarıma kimse karışamaz dedi adam benim kahve içmeme bile takmıştı tabi babam yine cevabını verdi kardeşimde bende bu konuda çok rahatız

kimine göre saygısızlık kimine göre saygısızlık değil.aileminde ince kuralları,çiizilmiş sınırları vardır.büyüklere saygı açısından görgü kuralıdır.bende gençken ister istemez bacak bacak üstüne atmıştım babam uyardı ve dikkat etmeye başladım.yine atarsam bir büyüğüm geldiğinde düzeltiyorum oturuşumu..büyükleriniz bu konuda sizden birşeyler bekliyorlarsa uygulayın.zor bir şey değil.uygulamanız sizi küçültmez..

babamızın veya annemizin bize bir şey söylememesi, onların yanında rahatça bacak bacak üzerine atmamızı desteklememesi gerekir, nihayetinde saygısızlık gibi bir niyetimiz tabiki yoktur ama hoş olmaz diye düşnüyorum.

anne babaya bir hürmet gibi görüyorum onların yanında üsturuplu olmanın. ha hasta oluruz, halsiz oluruz bir şey olur, uzanırız yatarız belki ama mazeretimiz vardır. hiçbir mazeret olmaksızın sadece ben böyle rahat ediyorum diye salonun ortasına doğru bacaklarımızı üst üste atıp oturmak tuhaf olur.

sadece biz öyle düşünüyoruz diye toplumun genel görgü kurallarını hiçe saymamalıyız, bu bacak bacak meslesi sayısızlık olarak görmezseniz de görgü açısından bence bir yere oturtulmalı mesele. ;)

Bi yaşıtımın yanımda bacak bacak atması beni rahatsız etmez ama daha yeni yetmenin yanımda bacak bacak üstüne atması edebilir.
Babamın annemin veya büyüklerimin yanında da atamam. Babam da atmazdı. Ne gördüysek o.. Yozlaşmaya başladı milletimiz.. Önceki değerlerden eser kalmadı. Babanız da bu şekilde düşünmüş olabilir (ki kendimce hak veririm)..

Kızlar cevaplarınız için ayrı ayrı teşekkür ederim hepinize, ben de biraz gözden geçirdim bu durumu ve kendime bir başkasının gözüyle baktım.

Cevaplardan anladığım kadarıyla rahatsız olanlar sadece yaşlılar değil, genç arkadaşlarımız da var rahatsız olan.
Bir arkadaşımız da beden dili ile ilgili olduğunu söylemiş, çok doğru buldum.

Zaten ben doğru olduğunu savunup illa atıcam da atıcam diye tutturmuyorum, sadece hep unutuyorum sorun buradan kaynaklanıyor.

Mesela dün enine boyuna tartıştık, bugün babamla kahve içerken farkında olmadan gene attım ama sonra indirdim hemen. :1:

Ailemi mahcup etmek en son isteyeceğim şey ama ne yalan söyleyeyim onlar da beni bu zamana kadar bu konuda bu şekilde yetiştirmedi. Ben babamın yanında hep çok rahat oldum. O da zaten yalnızken ne yaparsam yapayım kızmaz asla, bir başkasının yanında yaptığım zaman mesele oluyor. Karizmasının çizildiğini düşünüyor herhalde. :9: Ama ben yine de artık onların yanında da atmamaya dikkat ediyorum.

Bir yerden başlamak lazım. :34:

rahatsız olanlar neden rahatsız oluyor bunu anlamadım?
yani amaç ne bacak bacak üztüne atıp da otursa ne değişiyor başka türlü otursa ne değişiyor?
sırf çok çok öncelerden böyle görmüş olmamız mı bunun saygısızlık olduğuna sebep?
çok saçma bence ama ailem de dahil olmak üzere bunu saygısızlık olarak gören bir çok insan var çevremde

Back
X