Bakanlıktan önemli ’kurbanlık’ uyarıları

Nevreste

Hala umudum var
Yönetici
Editor
16 Ağustos 2010
290.143
596.078
42
31472013.jpg


Kurban Bayramı yaklaşırken Sağlık Bakanlığı kurban etlerinin saklanması ve pişirilmesine yönelik uyarı yayınladı. Bakanlık, çok uzun süre yüksek ısıda etin pişirilmesinin kanserojen madde oluşumuna neden olacağını söyledi.
Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme ve kurban etinin tüketimi ile ilgili uyarılarda bulundu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada "Kurbanlığınızın satın almadan önce veteriner kontrolünden geçtiğinden emin olmalısınız. Uygun kesim şartlarının sağlanması sağlık açısından önemlidir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır" denildi.

imgholdernew.aspx


"KALP-DAMAR HASTALIĞI, DİYABET VE YÜKSEK TANSİYONU OLAN KİŞİLER, YAĞSIZ VEYA AZ YAĞLI ETLERİ TERCİH ETMELİ"

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada; kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişilerin bayramda beslenme konusunda aşırıya kaçmaması gerektiği belirtilerek "Dini Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya toplayan, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir. Kurban Bayramı'nda, Bayram geleneklerimizden olan tatlı, şeker tüketimine ek olarak kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığı artmaktadır. Bu dönemde şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker) hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Kurban bayramında; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılması için alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğu unutulmayıp her zaman özen gösterilmelidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve aşırıya kaçmamalıdır" ifadeleri kullanıldı.

imgholdernew.aspx


KURBAN ETİ NASIL TÜKETİLMELİ?

Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınmaları gerektiği kaydedilerek "Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir. Genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır" denildi.

imgholdernew.aspx


KURBAN ETLERİ NASIL PİŞİRMELİ?

Kurban etlerinin 'kömürleşme' sağlamayacak şekilde pişirilmesinin tavsiye edildiği açıklamada "Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli 'kanserojen maddelerin' oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve 'kömürleşme' sağlamayacak şekilde ayarlanmalı" açıklaması yapıldı.


Kaynak: Hürriyet
 
X