Bana açıklayın meraktayım

davranışının hatalı olduğunu söylemek başka ama küçümseyerek ve empati yapmayarak yapıldığı zaman bence kınamaya giriyor, yoksa birisinin hatasını söylemek değil, öyle olursa yani her yanlışta susmak gerekir. birde ben yapmam etmem gibi laflardan kaçın yani büyük konuşma, sadece yaptığı hareket çok yanlış allah ıslah etsin gibi söyleyerek kendini rahatlatabilirsin bence :))

misal kadın gelmiş buraya eşini göz göre göre aldatıyor

birinin evli barklı adamla ilişkisi var
bizde doğal olarak kızıyor verip veriştiriyoruz

biri çıkıp oradan diyor ki kınamayın kınadığınızı yaşamadan ölmezsiniz

ne yapalım hoş görüp destek mi verelim?

"Yaptığınız bence doğru değil." demek başka.
"Sen nasıl ahlaksız bir kadınsın? Tü sana! Bir de bizden yardım mı bekliyorsun? Pis kadın. Püüü!" demek başka.

heh bak bu konularda gore göre dert oldu bana da

Yanlisa yanlis deyince bir savunma mekanizmasidir bu laf. Yoksa zenginleri kiniyorum surekli basima falan da gelmiyor.

Ama ne bicim oyle zenginlik falan

Kınadığınız şey başınıza gelmeden ölmessiniz ..
Bende inanmazdım , yaşandı ve onaylandı ..
Ayy nasıl tembel insanlar dedim. .
Tembelleştim ..

Büyük konuşmamak lazım cidden, asla dediğimiz şeyler genelde bir şekilde karşımıza çıkıyor ya da çok yakınımızın başına geliyor. Aynısı başına gelsin de gör ve bir eczacının yine bekleriz demesi bana hep beddua gibi gelir

Ordaki söylenen su. Insanları yanlış yaptığında uyarma demek değil. Ama insanların hangi sınavla denendiğini bilmeden kibirle veya üstünlükle o Yanlışa asla düşmeyeceğini söylemeyeceksin. Ben hırsızlık yapan,evli adamla aşk yasayan,gayr-ı meşru hamile kalan vesaire yaptıkları doğru demiyorum ama insanların ne şartlarda doğup geliştiğini bilmeden insanoğlunun hata yapabileceğini unutarak kibirlenerek insanları kınamanın doğru olmadığını söylerler

kınamak başka bişeydir , ibret alıp karşısındakine yardımcı olmak aklı selim davranmak başkadır ok

Zaten uyarı yapmak kınamak değildir o kısmını düzeltelim. Tabiki yanlış gördüğün yerde uyarırsın ki bu en doğru olan şeydir. Ama kınamak bambaşka bir şey. Mesela biri bir yanlış yapıyor sen de üzerine diyosun ki aaaa ne kötü, ben olsam asla yapmam, bunu yapmak ahmaklıktır vs vs. Yani bunun gibi şeyler söylemek kınamaktır.

Bende çocuk konusunda Ayy şu çocuğa bak nasıl yetistirmisler diye kinadigim şeyleri zaman zaman yaşıyorum o yüzden bende artık anlayışla karşılıyorum başıma gelmesin diye .
Ama soyle bi şeyde var yanlış bi şey gördüğüm zamanda söylerim kinadigim için değil yanlış bişey gördüğüm için.

Sizin anlattklariniz kınama değil yanlış bişe olduğunu belirtme.
Kınama birisine mesela şunun çocuğunun kulağı yaba , ay şu kızın burnu yamuk vs
Birde ben şunu asla yapmam kesinlikle yapmam gibi kelimler kullnmamak grekiyr
Büyük lokma ye büyük knsma demiş Atalarımız...
Kim neyi kinarsa başına gelmeden ölmez, die bi sözde var

Kuran-ı Kerim e inancınız varsa bu bir Hadis-i Şeriftir.inanıp inanmamakta size kalmıştır.
Hz. Peygamber (s.a.s) "Din kardeşini, bir suçundan dolayı ayıplayan kimse, o suçu kendisi de işlemedikçe ölmez" (Tirmizî, Kıyamet, 53)buyurarak, müslümanların, hatalarından dolayı birbirlerini kınamaları ve hor görmelerinin, kendileri için ne derece kötü bir sonuca yol açtığınadikkat çekmiştir.

Son düzenleme:
Bir arkadasim var artik toplandigimizda hep alay konusudur kendisi. Cogu muhabbeti kinar ve yanlis bulur ve neyi kiniyorsa basina gelmistir. Artik kendi basima gelecegini biliyorum yinede kiniyorum der.

Su memleketliyle evlenmem dedi onumuzdeki ay orali biriyle evleniyor.
Su semtte hayatta oturmam hic bir guc beni orda oturtamaz dedi. Ordan ev aldilar evlenince oturacak.
Ben hayatta oyle kaynanayi cekmem dedi bin beteri basinda
Daha yazsam saatler surer

Gecen gunde bana takmisti. Cantami neden o kadar dolduruyormusum disari cikinca. Bende cocugun olunca gorursun dedim. Ayy yook ben oyle doldurmam ne gerek var dedi. Cantamda cocuklu bir kadinin koymasi gerekenden fazla da bisey yok yani. Simdi cocugu olunca cantasini kollamayi planliyorum.

Bu söz aslında bir hadis-i şerif ama eksik söyleniyor. "Her kim ki bir Müslüman'ı TÖVBE ETTİĞİ bir günahından ötürü kınarsa, aynı günahı işlemeden ölmez" şeklinde. Yani kınadığını yaşarsın değil, eğer kınadığın kişi hatasını fark etmiş ve tövbe etmiş olduğu halde kınıyorsan senin de başına gelir deniyor. Zaten öbür türlüsü sizin de dediğiniz gibi cidden çok mantıksız, ne yani yapılan zulmü ya da ahlaksızlığı kınamayalım mı? 3 tam 1 robot

Kınamak ayaplamak oluyor.. Birine sen hırsızlık yaptın dediğinde gördüysen yaptığını söylüyorsun.. Kınamakta onun yaptığı şeyi küçümseyerek, beğenmeyerek bahsetmek oluyor.. Bir de gıybet var ki, eğer birinin bir özelliğini ya da davranışını onun olmadığı yerde, ki bahsettiğin şey doğru bile olsa, onun üzülmesine neden olacak şeyi başkalarına bahsetmek gıybet oluyor. Yalan olan şeyi anlatıyorsan zaten iftira oluyor.

Ayy o benim işte ya. Cidden öyle kınadığım gibi mi olcam bende. Allah korusun. Ama napim bazıları çok yanlış yapıyor çocuk yetiştirirken. Ayy yine dedim işte ama nasıl engel olayım kendime. Töbe estağfurullah ya bende öyle olmayayım Allahım

Bir yanlış görürsünüz saygı çerçevesinde paylaşırsiniz bunda sakinca olamaz ki. Ama bilip bilmeden ahkam kesmeyi kastettim ben. Bence hoş değil ve bir gün çocuk olunca anlayıp çok pişman olunabilir sarfedilen sözlerden.. tabi benim fikrim bu.

Insanlara yanlislarindan oturu dogruyu gostermek veya yanlislarini soylemek kinamak degildir.
Insanlari bu yanlislarindan oturu ayiplamak, suclamak,cezalandirmak ve hirpalamak kinamaktik.(bkz: tdk sozluk)
Ilerde basimiza neler gelecegini bilmedigimizden kimseyi yanlisindan oturu ayiplamamak, suclamamak icin kullanilir bu soz.
Birisini kinarsin ve illaki kinadigin seyin aynisini yasarmisin Allah bilir.
Ancak kimseyi kirmamak, uzmemek noktasinda bunu dustur edinip, dikkat edilebilir.

''Kişi kınadığını yaşamadan ölmezmiş'' ben de bu söze inananlardanım hiç unutmuyorum kv ilk ayrıldığım zamanlardaydı eşimle anne yapma gel ayırma bak senin de kızın var yapma demiştim.Kv gülerek benim kızım senin gibi olmaz olamaz kesinlikle demişti ve 12 yıl sonra kızı da boşandı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…