Bayramlar erkeklere bayram

İşlemez işte.
Senin eşin ve senin durumun çok farkli.
Burada eşler de o aile kültüründen farklı değil çünkü.
Çoğununki evde de böyle.
Yani buradaki toplamla reeldeki toplam aynı değil.
Benim eltimin biri surkeli itiraz halde ama sonuçta değişmiyor yine yapıyor yine yapıyor.
Mecbur kalıyor evet.
O eltin, o ortamlara girmesin nolur ki. En kötü hepsi kötü gelin bilir. Ama eşte önemli. Bu yüzden boşanan adam boşansın zaten

İşlemez işte.
Çoğununki evde de böyle.
Benim eltimin biri surkeli itiraz halde ama sonuçta değişmiyor yine yapıyor yine yapıyor.
Mecbur kalıyor evet.

Eşleri de ayni dusunuyorsa(kadin hizmet etmeli) gibi o zaman işlemez elbette devamli huzursuzluk olur bu nedenlerden.
Konu sahibi akraba ortamlarindan bahsettiği için koca durumunu dusunmeden yorumladim ben. 🙄

Bunu yazarken kendinizde miydiniz hanimefendi?? Saka gibi yorum pes Para vermekle is cozebiliyorsa paşalar birer hizmetci tutsun bize kadinlar da rahat rahat bayram yapsin. Nasil fikir?
Kaldı ki para sadece erkeğin cebinden de çıkmıyor. Eğer kadın da çalışıyorsa verilen para da ortak zaten üstelik

Siz sizi hizmetçi gibi gören zihniyetlerle neden birliktesiniz ? Ben gayet kendimdeyim. Güçlü ,ayakları yere sağlam basan biriyim. Tercihimi de beni hizmetçi gibi görüp yükü bölüşmeyen biriyle olmamaktan yana kullanıyorum.
Bütün kahrı kadınlar çekiyor tüh tüh demekle olmuyor maalesef. Cinsiyetçi yorumlardan nefret ediyorum. Eğer kadın manevi olarak bayramda yükü çekiyorsa bunun maddi yükü de çok ağır bundan bahsediyorum.
Ha bu arada ben hem maddi hem manevi yükü paylaşan biriyim ki hayatımdaki insanı da buna göre tercih ettim.
Konu sahibi kendisi böyle bir durumda değilken niye bunu buraya konu açacak kadar dertlendi onu da anlamadım :)
İnsani duygular olarak hemcinslerimizin bazı düzenlere zorla ayak uydurmaya çalıştırılmasının karşısında oldugum için.

Demek ki sizin kültürünüzde bir problem var. Ama bunu bütün bir cinse mal etmek çok saçma ve abes olur değil mi?
Benim annem çalışmıyor o nedenle paraya yardımcı değil. Bayramda bütün ağır işleri erkekler kovalıyor bizde. Bu bayram babam annemden çok daha fazla yoruldu mesela.
Çevrenize bakarsanız aman önce erkekler yesin diyen onlarca kadın bulabilirsiniz. Burda asıl problem nedir sizce ?
Ben kendimi ezdirmeyen, güçlü bir kadınım. Bana bu muamelenin yapılmasına müsade etmiyorum. Hayatımdaki insan ve ailesinin yapmasına da müsade etmiyorum. Zaten yakın çevremde de bu tarz olaylar yok.
Siz müsaade etmiyorsanız ve sizde olmuyorsa ne güzel zaten. Ama olmuyor diye başka olan evleri yok sayamayız görmezden gelemeyiz. Benim de içinde olmamama rağmen kafamın takılması bu yüzden.

İşlemez işte.
Çoğununki evde de böyle.
Mecbur kalıyor evet.
Aslında mecburiyet değil
Ben kv im evinde iş yapmam, çoğu şeyin yerini bilmem bile
Yemek yencekse en fazla masayı hazırlar, salata yaparım eğer yapmamışsa
İstemezde yapmamı, hiç öye birşey demedi şimdiye kadar. Herşeyini kendi yapar zaten dinç, sağlıklı pırıl pırıl tertemiz kadındır
Ama mesela bayramda orda olunca ve ziyarete biri gelince bana derki kızım işte tatlı koyarmısın, yada dolapta meyve suyu var getirirmisin. Ama o demeden ben getirmem onu biliyor.
Biri gelince kadın bak benim gelinim benim evimde dolanıyor egosu yaşamak istiyor sanırım. Başka türlü açıklaması olamaz, çünkü millet gidince boşları yine o kaldırıyor bana bırak otur sen ben yaparım diyor/
Bende zaten bayramın ilk günü en fazla 2-3 saat dururum orda o yüzden takılmıyorum. İstemesem onuda yapmam kimse bişey diyemez. Eşim laf edecek olsa orası senin annenin evi, sen yap benim annemin evinde sen ne yapiyorsun derim

Biri gelince kadın bak benim gelinim benim evimde dolanıyor egosu yaşamak istiyor sanırım. Başka türlü açıklaması olamaz, çünkü millet gidince boşları yine o kaldırıyor bana bırak otur sen ben yaparım diyor/
Gelenler genç gelin varken yaşlı kv ayakta kalıyor diye düşünecektir büyük ihtimalle.

Eşleri de ayni dusunuyorsa(kadin hizmet etmeli) gibi o zaman işlemez elbette devamli huzursuzluk olur bu nedenlerden.
Konu sahibi akraba ortamlarindan bahsettiği için koca durumunu dusunmeden yorumladim ben. 🙄
İşte bunu diyorum.
Mesela bak bende yapmıyorum bunu derken ama kimse yapmasinla bitmiyor.
O kültür çok farkli.
Sizin esinizde aynı durumda.
Ama çoğu kadının eşi de farklı değil yada çoğu kadının aileside evlisin hizmet et kafasinda yada başka şeyler...
Mesela okulumda çoğu kadın aşırı modern ama hizmet kültüründe hepsi bayragi taşıyor.
Yani buna itiraz etmek ile hallonulmuyor.
Aile o kültürde olursa ancak kurtulunur.
Benim ailem de hizmet beklenmez ama eşimin ailesi dibine kadar hizmetcilik bekliyorlar.
Olay dövme değil yapıları bu.
Yan komşuları doktor gelin aldı kadın her tatilde orada.
Yani okumakla kurtulunmuyor.
Bu aileleri baştan bilirsen girmezsin yada girince başka olaylar ortaya cikar.

Çocukluğumda ve gençliğimde hatırlıyorum. Sadece bayram yemekleri değil, düğün-kına yemekleri, mevlit vb. Toplu aktivitelerde, eğer ev toplu yemek yemeye müsait değilse (mutfak, odalar küçükse) önce erkeklere yemek verilir, sonra kadınlar ve çocuklar yerdi. Salon vb. evin en güzel köşesine erkekler oturur, kadınlar ise daha küçük yerlerde otururdu. Şimdi öyle büyük organizasyonlar azaldı. Kendi aile ve akraba çevrem eskisi kadar toplu yemekler düzenlemiyor veya katılmıyoruz böyle şeylere. Böyle bir durum var malesef. Yalnız ben bu durumu sadece cinsiyete bağlamiyorum. Yaşı büyük olan aile büyükleri de kadın olsa bile o sofrada kendine yer bulur. Erkekler arasında genç olan 1-2 kişi de su, çay servisi yapar erkekler tarafına..

Gelenler genç gelin varken yaşlı kv ayakta kalıyor diye düşünecektir büyük ihtimalle.
Ama o insanlarda normaldede benim orda bir iş yapmadığımı biliyor zaten
Gelen kişiler yabancı değil eltisi, yeğenleri, görümceleri falan işte.
17 senelik evliyim herkes herkesi biliyor.
Dediğim gibi takılmıyorum, trip atmiyorum, kalk kendin yap yada neden oğlun yapmiyor demiyorum. Her bayram görmüyorum bile o yüzden önemli değil benim için.
Ama bu benim mecburi görevim gibi bakılsa ozaman durum değişir.

Dun aksam amcalara bayram yemeğine gittik , amcam yemekleri yaptı ( 70 yaşında bu arada onu da belirtiyim) , ben sofrayı kurdum , yedik içtik, eşim sofrayı topladı, halam bulaşıkları makineye dizdi
Yorumlarda okuduğum çay koyamayan adamlar , önce erkekler yesin diyen kadınlar bana dizi film hikayesi gibi geliyor
Kadınlar ne yaparsa kendine yapiyor gerçekten, bu adamları yetiştiren de kadınlar değil mi?
Ama sizinki küçük aile yemeği. Toplu organizasyonlardan bahsediyorlar gibi. Büyük aile yemeklerinden bahsediyorlar. Sizin durumunuzda amcanizin bildiği özel bir et yemeği vardır örneğin bunu yapar memnuniyetle. Eşinizin sofrayı toplaması normal, çünkü yaşı büyük halanız sofrayı toplarken onun beklemesi hoş görülmezdi.

Aslında mecburiyet değil
İstemezde yapmamı, hiç öye birşey demedi şimdiye kadar. Herşeyini kendi yapar zaten dinç, sağlıklı pırıl pırıl tertemiz kadındır
Ama mesela bayramda orda olunca ve ziyarete biri gelince bana derki kızım işte tatlı koyarmısın, yada dolapta meyve suyu var getirirmisin. Ama o demeden ben getirmem onu biliyor.
Bende zaten bayramın ilk günü en fazla 2-3 saat dururum orda o yüzden takılmıyorum. İstemesem onuda yapmam kimse bişey diyemez. Eşim laf edecek olsa orası senin annenin evi, sen yap benim annemin evinde sen ne yapiyorsun derim
İşte bazı kültürlerde böyle degil.
Bende maalesef gördüğüm için söylüyorum.
Ben yapmamak için çok mücadele ettim.
Yapmıyorum da ama öyle kabul gören birşey değil.
Gelin kaynana kültürü çok iğrenç bizim bu ulkede.
Çoğu boşanmaların sebebi bu.
Cidden baştan farketmek lazım bu tarz aileleri.
Fark edemediysen vay haline.
Aslında mecburiyet değil

Ben bi gün kuzenlerle bu konuda tartıştım. Anneanne evine gidiyoruz hepimiz misafiriz tamam annemler zaten yapıyor babam enisteler falan yapmıyor o nesli degistiremezsin belki ama genc erkekler yapmak zorunda yapacaklar kimse kimsenin hizmetçisi değil yani diye çıkıştım. Düzeldi mi hayır. Ama en azından artık ben de kimseye hizmet etmiyorum. Benim eşim hizmet ediyor ülkenin en doğusundan gelmiş bir misafir olarak bizim paşalar kendini paşa olmadan paşa zannediyor.
Ben bu tarz egoları genellikle toplumda statüsü düşük kişilerde görüyorum ben. Şimdi yanlış anlaşılma olmasın ama hani eğitimi geliri düşüktür ama topluluğa girince kendini bi b.k zannedebilmek ister. En azından benim çevremdekiler böyle. Kim var ki bi baltaya sap olamamış önündeki minicik sapla toplum içinde yer edinmeye çalışıyor işte 😂 halbuki eğitimli ve vicdanlı kompleksiz insanlar bunun lafını yapmıyor.

Ama arkadaşlar biz de erkekleri yonlendirebilmeliyiz. Eski neslinin elinde buyumus bir erkeğin degisebilmesi de kolay değil bilinçaltına işlemiş birçok şey var. Ben de cekiniyordum evliliğin ilk zamanları hani misafir gelince falan sanki ben yapmak zorundaymisim gibi geliyordu. Ama mesela misafirin yanında bile hayatım çayı götürebilir misin ben de tatlıları getireyim vb. şekilde yönlendirmek lazım. O an benim önümde kamışım var ben yapmam diyen erkekle zaten ömür geçmez ama bunu demeyecek tamam diyecek ama o an aklına gelmeyen de birçok erkek var. En azından benim abim kocam böyle yani mutfağa çağırıyorum. Sen çay servisi yap ben de tatlıları götüreyim diyorum. Demesem kalkıp gelmez ama emin olun aklına gelmediği için. Yani tavsiyem çabalayın oluyor

Ya bayramla alakasızdı ama ben de şu kadına yapılan yer sofrasına maruz kalmıştım, oğullar masadaydi kadınlar ise yerde.Benim yaşımda ev sahibi çocukların masada kadınların yerde oturması çok rahatsız etmişti, bunun sık yaşandığını bilmiyordum.Bizde bayramda çocuklar ayrı bir sofrada yiyebilir, zaten hep yer sofrası vardır bayramda ama misafiri yerde oturtup oğulların masada oturması çok absürt.

Back
X