Bayramlar erkeklere bayram

Bu kültürle ilgili bir şey sanırım .Benim eşimin de ailesi öyle.Bir evde 30 kişi toplaniyorlar .Aynı yazdiginiz düzen .Bizde böyle bir şey yok mesela .Herkes çekirdek ailesi ile gezer .Eşi ile .İki kişi gelinir .Bir de en fazla çocuklar .Oturulur .İkramlar verilir .Hosbes edilir .İnsanının gözünü seveyim .Burada kadınlar hizmetçi gibi .Bayram sadece erkeklere dediğiniz gibi .Ben bu sene rota oldum da kurtuldum .Evde yatıyorum .Delicesine kusuyorum ,tuvaletteyim,sabah akşam serum yemece .Şiddetli mide bulantıları ,karın ağrıları .Bu bile su an orada olmaktan daha lüks bana .

İşte bunu diyorum.
Mesela bak bende yapmıyorum bunu derken ama kimse yapmasinla bitmiyor.
O kültür çok farkli.
Sizin esinizde aynı durumda.
Ama çoğu kadının eşi de farklı değil yada çoğu kadının aileside evlisin hizmet et kafasinda yada başka şeyler...
Mesela okulumda çoğu kadın aşırı modern ama hizmet kültüründe hepsi bayragi taşıyor.
Yani buna itiraz etmek ile hallonulmuyor.
Aile o kültürde olursa ancak kurtulunur.
Benim ailem de hizmet beklenmez ama eşimin ailesi dibine kadar hizmetcilik bekliyorlar.
Olay dövme değil yapıları bu.
Yan komşuları doktor gelin aldı kadın her tatilde orada.
Yani okumakla kurtulunmuyor.
Bu aileleri baştan bilirsen girmezsin yada girince başka olaylar ortaya cikar.
Bak ama orada da sorun gelinde. Gitmesin. O kızın ailesi yok mu? Diyelim ki yok; hizmet edeceğime evde otururum, kendime hizmet ederim. Bu dediğin gibi kültür meselesi ama kadının neyi kabul edip, etmeyeceği de önemli. Benim eşimin de ailesi gelenekseldir. Ben bayramda gideceksem aileme uğramadan gitmem. En başta eşimle de konuştum. Ben tek çocuğum ve ailem onun ailesinden çok daha önemli benim için. Hiç gitmediğim bayram da oldu. Eşime de her bayram aileme gelmesini söylemem. Bak bu bayram biz ailemle yazlıktayız ama eşim kendi ailesine gitti. Kabul görsün görmesin umrumda değil açıkçası. Konuşan akraba illa ki vardır ama bana ne? Eşim destek olmasaydı ne olurdu? Muhtemelen sürekli kavga ederdik ve boşanırdık. Burada da önemli nokta şu bence boşanmaya nasıl bakılıyor? Ben çok normal bakıyorum. Yani boşansaydım da boşanırdım.

O kadar çok canımı sıkıyor ki bu konu. Bayram vakti gelir aileler/akrabalar belki farklı şehirlerden gelir aynı eve toplaşır erkekler sohbet muhabbet keyif, kadınlar çamaşır bulaşık temizlik. Benim ailemde erkekler de ev işi,temizlik, mutfak işi yapar ama yine de bayramlarda kalkıp başka yerlere gidince bir şekilde kadınlara kalıyor o işler her ne hikmetse. Dünyadaki en ünlü aşçılar bile çoğunluk erkek iken erkeklerin beceriksiz olmadığını dünya alem biliyor zaten. Keyifcilikten yapmıyorlar, kendilerine yakıştırmıyorlar ve kadın işi olarak görüyorlar. En güzel oturma yeri erkeklerin geri kalan yerler kadınların, önce erkeklere yemek servisi sonra kadınlara. E tabi ordan çıkan bulaşıklar da yine kadında. Yani eli ayağı tutan, sakatlığı olmayan herkesim yapabilecegi işler. Ayrıca hem kadının hem erkeğin çalıştığı evde de yine bir şekilde yemek temizlik kadında ne alakaysa. O da ayrı bir konu
Maalesef bu bahsettiğiniz şeyler Türk toplumunun âdeta bilincine kazınmış kodlarıdır, ve bu kodları ilk annelerimizden aldık, erkek düşkünlüğü ve yüceltmesi bizim toplumun dna sında var , bu konu baya derin bir konu, ben de çocukluktan beri neden herseyde erkeklere öncelik verildiğini anlayamıyordum, büyüdük ve bizlerde maalesef ilk ikramı , hizmeti erkeklere sunar olduk , çünkü toplum buna alışmış, mesela evime kalabalık bir misafir gelse büyükler hemen aman önce erkeklerin yemeğini verelim derler ( bu durumda ben napayım değişmezler) en basiti dün abimlerde misafirdik , yemekler herşey en güzel tabaklarda erkeklere sunuldu, erkekler masada bayanlar ise yer sofrasında oturdu , erkeklere özenle servis açıldı ama bayanlara az kalmış yemekelrden ortaya bırakıldı, dün ki hizmetten memnun kalmadım ve ben de ıçten içe bunun isyanını yaptım, ama bu toplum değişmiyor arkadaş, en başta biz kadınlar, anneler değişmemiz lazım ki topluma işlenmiş kodlarda değişsin...

Ya bayramla alakasızdı ama ben de şu kadına yapılan yer sofrasına maruz kalmıştım, oğullar masadaydi kadınlar ise yerde.Benim yaşımda ev sahibi çocukların masada kadınların yerde oturması çok rahatsız etmişti, bunun sık yaşandığını bilmiyordum.Bizde bayramda çocuklar ayrı bir sofrada yiyebilir, zaten hep yer sofrası vardır bayramda ama misafiri yerde oturtup oğulların masada oturması çok absürt.
Daha bir de zıkkımlanması bitmeyenlere o yer sofrasında oturan kadınlar kalkıp kalkıp servis yapar. Kadıncağız ne yediğinden anlar ne içtiğinden. Kalk otur kalk otur, en sonunda aç kalkar o sofradan. Ama olsun tabi errrrkekler doydu ya, yeter tabi.

Bak ama orada da sorun gelinde. Gitmesin. O kızın ailesi yok mu? Diyelim ki yok; hizmet edeceğime evde otururum, kendime hizmet ederim. Bu dediğin gibi kültür meselesi ama kadının neyi kabul edip, etmeyeceği de önemli. Benim eşimin de ailesi gelenekseldir. Ben bayramda gideceksem aileme uğramadan gitmem. En başta eşimle de konuştum. Ben tek çocuğum ve ailem onun ailesinden çok daha önemli benim için. Hiç gitmediğim bayram da oldu. Eşime de her bayram aileme gelmesini söylemem. Bak bu bayram biz ailemle yazlıktayız ama eşim kendi ailesine gitti. Kabul görsün görmesin umrumda değil açıkçası. Konuşan akraba illa ki vardır ama bana ne? Eşim destek olmasaydı ne olurdu? Muhtemelen sürekli kavga ederdik ve boşanırdık. Burada da önemli nokta şu bence boşanmaya nasıl bakılıyor? Ben çok normal bakıyorum. Yani boşansaydım da boşanırdım.
Şunu da ekleyeyim benim bir eltim de doktor. Aynı şehirdenler. O bizden daha farklı. Kv mi arar, sorar...her bayram oradadır falan ama bunu kimse zorla yaptırmıyor ona. Gelmese gelmez; yapmasa yapmaz.

İşte bunu diyorum.
Mesela bak bende yapmıyorum bunu derken ama kimse yapmasinla bitmiyor.
O kültür çok farkli.
Sizin esinizde aynı durumda.
Ama çoğu kadının eşi de farklı değil yada çoğu kadının aileside evlisin hizmet et kafasinda yada başka şeyler...
Mesela okulumda çoğu kadın aşırı modern ama hizmet kültüründe hepsi bayragi taşıyor.
Yani buna itiraz etmek ile hallonulmuyor.
Aile o kültürde olursa ancak kurtulunur.
Benim ailem de hizmet beklenmez ama eşimin ailesi dibine kadar hizmetcilik bekliyorlar.
Olay dövme değil yapıları bu.
Yan komşuları doktor gelin aldı kadın her tatilde orada.
Yani okumakla kurtulunmuyor.
Bu aileleri baştan bilirsen girmezsin yada girince başka olaylar ortaya cikar.
Dogru aslında. Aslında kimin kime gücü yeterse. Bazısı yapmaz, ona gık diyemezler. Kimi ordan oraya koşar.
Bende üniversite mezunuyum.Düzgün bir işim var.Ancak mevlit te, kvnin akrabalarına hizmet etmem için, iki vesait yol gitmem bekleniyor.Okusak,prof olsakta bunların bakış açısı degişmez.

Bayramlarda en iyisi kalabalığa girmemek. Bizim bu 4.cü bayramımız. Diger bayramlar koronaya denk geldi.Önceki bayram 1 saat oturduk kalktık.Bu sene tatile geldik. Biz tatile gelince, kvler köyüne gitti. Köyleri çok kalabalık. Tüm kardeşler bayramda orada oluyor. Bende artık her bayram bir yer ayarlamaya çalışacağım.Zaten sahil şehrindeyiz. 2günlük olsa bile insana iyi geliyor. Bu tarz ortamlara ben girmiyorum
Et dogranmasına çagırsalar gitmem. Elimden de gelmez açıkcası. Neden kvnin etini ben dograyayım.Evde eşim dograr.Bazı şeylerin elinden gelmemesi iyi bişey sanırım

Bende bunu bahsediyorum o kulturdeki gelinin bosanmasi zor o yüzden mecbur kalıyor.

Ama sizinki küçük aile yemeği. Toplu organizasyonlardan bahsediyorlar gibi. Büyük aile yemeklerinden bahsediyorlar. Sizin durumunuzda amcanizin bildiği özel bir et yemeği vardır örneğin bunu yapar memnuniyetle. Eşinizin sofrayı toplaması normal, çünkü yaşı büyük halanız sofrayı toplarken onun beklemesi hoş görülmezdi.

Büyük aile yemeğinde de ana yemekleri eşim yapar , anlatmaya çalıştığım şey herkes bu konuda bahsedilen gibi yaşamıyor, oturup burada saatlerce benim eşim ne yapıyor, ailenin erkekleri ne yapıyor anlatacak değilim, ilk yorumumda da söylediğim şey kadınlar erkekleri kendinden üstün görüp hizmet ettiği sürece bu durumları devam eder , kadınların elinde bunu değiştirmek
Bizim ailede nesillerdir kadınlar hep el üstünde tutulmuş, kız çocukları okutulmus , değer verilmiş ve ailede hiçbir kadın da çıkıp aman ben erkeğime hizmet edeyim mantığında değil ya da kendimize gidip erkek üstündür mantığında kocalar bulmuyoruz , büyük aile yemekleri genelde benim evimde olur , eşim ana yemeklerden sorumludur ve yemek sonrası bulaşıklardan , herkes elini atar bir işe, yaş ya da cinsiyet yapılan işi etkilemez , biz 70 yaşındaki amcama ya da 65 yaşındaki halama da iş yaptırırız daha doğrusu onlar yapar çünkü kimse kendini yaşlı ve bakıma muhtaç olarak görmez ailede , her birimiz eşitiz cinsiyet olarak da yaş olarak da , eğer tüm kadınlar kendi çekirdek ailelerini bu şekilde olustursa zaten toplum duzelir

Benim eş ailesi artık normal ev işlerini falan geçtiler iki bayramdır bana kurban yüzebilen kadın örnekleri veriyorlar :) Hayır komikte geliyor kurban yüzmek nere ben nere diye . Kendimin ve çocuklarımın yediğini içtiğini kaldırıp temizlerim, çok lazımsa birkaç yardım da ediyorum ama bizimkiler de hiç mutlu olmuyorlar gibi. Umurumda mı pek değil ama bu kurban yüzen gelin hikayelerinden de gına gelmeye başladı.

Ama bu noktada biz buradan müdahale edemeyiz. O kadının bir şekilde farkındalık kazanması lazım. Eğer aynı düzeni devam ettirse bir sonuç elde edemez.
Herkesin şartları aynı değil ve ekonomisi de aynı değil aile yapısı da.
Mesela doktor dediğim kadın gelmiş bu dediklerimizi yapıyor doktor bu .
Bunca eğitim almış bir kadin ama aile yapısından vs bunlari normal görüyor yada görmek zorunda kalmış.
Mesela her kadın ne kadar rahat bile olsa bakıyorum boşanma olayında çok cekinikler.
Bu ne ekonomi ne başka birsey.

Bir de böyle şeylerin temeli baştan atılıyor. Ne kadar alakalı bilmiyorum ama ben hem istemediğim hem de alakası olduğunu düşündüğüm için kına da yapmadım, nişan da yapmadım, istemede olmadı, gelinlikte giymedim. Geleneksel hiçbir şeyi sevmediğim zaten en baştan belliydi. Belki de o yüzden benden bir beklentisi yok eş ailesinin. Eğer yukarıdaki her şeyi yapıp üzerine de maddi beklentim olsaydı belki benden de beklentiler farklı olurdu. Bilmiyorum...

Benim eş ailesi artık normal ev işlerini falan geçtiler iki bayramdır bana kurban yüzebilen kadın örnekleri veriyorlar :) Hayır komikte geliyor kurban yüzmek nere ben nere diye . Kendimin ve çocuklarımın yediğini içtiğini kaldırıp temizlerim, çok lazımsa birkaç yardım da ediyorum ama bizimkiler de hiç mutlu olmuyorlar gibi. Umurumda mı pek değil ama bu kurban yüzen gelin hikayelerinden de gına gelmeye başladı.
Ben de senin gibiyim .Dağıttığımi,kirlettigimi ,çocuklarımın döktüklerini toplarım .Girip kendim.bir şey yapmam kayınvalidem mutfağa girmeden .Önceden fazlasını yapıyordum ama baktım memnuniyet yok .Hep soylenme.Daha fazlasını isteme .Elimi ,eteğimi çektim bir ara .Dağıttığımi da toplamadim .Şimdi kucucuk bir şey yapsam memnun oluyor .Bence onları biz alistiriyoruz .Benimki de bilmemnenin gelini kalkarmis sabah ondan kaldığında bütün evi supururmus ,kahvaltıyı hazırlarmis falan diye anlatırdı .Anlatsın .Duymamış gibi yapıyorum .Cok bekler .

Bir de böyle şeylerin temeli baştan atılıyor. Ne kadar alakalı bilmiyorum ama ben hem istemediğim hem de alakası olduğunu düşündüğüm için kına da yapmadım, nişan da yapmadım, istemede olmadı, gelinlikte giymedim. Geleneksel hiçbir şeyi sevmediğim zaten en baştan belliydi. Belki de o yüzden benden bir beklentisi yok eş ailesinin. Eğer yukarıdaki her şeyi yapıp üzerine de maddi beklentim olsaydı belki benden de beklentiler farklı olurdu. Bilmiyorum...
Bende aynı siz gibi davrandım.
Ama görgüsüz aile laftan anlamaz.
O yüzden az gidiyorum.

Herkesin şartları aynı değil ve ekonomisi de aynı değil aile yapısı da.
Mesela doktor dediğim kadın gelmiş bu dediklerimizi yapıyor doktor bu .
Bunca eğitim almış bir kadin ama aile yapısından vs bunlari normal görüyor yada görmek zorunda kalmış.
Mesela her kadın ne kadar rahat bile olsa bakıyorum boşanma olayında çok cekinikler.
Bu ne ekonomi ne başka birsey.
O sosyal statü ile alakalı. Evli ve çocuklu olunca bir statü sahibi oluyorsun ve kadınlar da bundan vazgeçmek istemiyor. Bir de aman daha iyisini mi bulacağım diye düşünen birçok kişi var. En iyisi yuvarlanıp gidelim diyorlar.

Bunu yazarken kendinizde miydiniz hanimefendi?? Saka gibi yorum pes Para vermekle is cozebiliyorsa paşalar birer hizmetci tutsun bize kadinlar da rahat rahat bayram yapsin. Nasil fikir?
Siz baya çekiyorsunuz, buradan da arka istiyorsunuz 🤪

Ben de senin gibiyim .Dağıttığımi,kirlettigimi ,çocuklarımın döktüklerini toplarım .Girip kendim.bir şey yapmam kayınvalidem mutfağa girmeden .Önceden fazlasını yapıyordum ama baktım memnuniyet yok .Hep soylenme.Daha fazlasını isteme .Elimi ,eteğimi çektim bir ara .Dağıttığımi da toplamadim .Şimdi kucucuk bir şey yapsam memnun oluyor .Bence onları biz alistiriyoruz .Benimki de bilmemnenin gelini kalkarmis sabah ondan kaldığında bütün evi supururmus ,kahvaltıyı hazırlarmis falan diye anlatırdı .Anlatsın .Duymamış gibi yapıyorum .Cok bekler .
Çok benzer benim yaşadıklarım da. Ben de duymamaya çalışıyorum ama yapımda müsait değil ne zaman oraya gelip gitsem hastalanıp aylarca hastanelerde geziyorum. En son üç doktor stresten uzak dur dedi. Benimkiler de aynen yok şunun gelini şunu yapıyormuş, yok öyle gelini olanın sırtı yere gelmezmiş hayır ciddi ciddi kurban yüzmemi beklemelerine de inanamıyorum, hiç anlamam ki ben bu işlerden. Çocuklar çok hevesli olmasa gitmeyeceğim ama işte her bayram bu sorunlar çıkmasa keşke.

Back
X