yaşları kaç o insanların?
Bakın burada ne diyorsunuz gelenek, örf, adet, gereklilik. Yok kendi evlenmeye kalksa 40 yaşına gelir yok bilmem ne. Eğer karı koca el ele verip çalışırsa pekala da herşey oluyor. Çok büyük gösterişli salonda olmasın düğün, çok pahalı gelinlik alınmasın, eşyaların tam takım olmayıversin, hemen evinde olmayıversin kendin yap kendin otur. Ne demek zorunda ya. O insanlar zaten o yaşına kadar bakmış okutmuş büyütmüş meslek sahibi yapmış. İşinize gelince örfü adeti çok iyi biliyorsunuz ama işinize gelmeyince benim haberim yok böyle bir şey yok. Zorunluysa o zaman sizin annenizde zorunlu erkek evlat olmadığınız için mi zorunda değil sadece erkek anneleri mi zorunda? 25 yaşında evlenmesinde 30 yaşında evlensin birikim yapsın evlenene kadar ayrıca siz çalışmıyorsunuz bile hani çalışsanız da yetmiyor deseniz anlıcam. Siz ne yapıyorsunuz evladınız için anne baba bakmak zorunda ya hani evlendirmek zorunda ya daha çocuğunuz doğmadan bir tıon borcumuz var diyorsunuz o 25 yaşına gelene kadar evlenip barklandırmak için birikim yapabilecek misiniz. İnsanlar ancak evinin kirasını ödeyip çocuk büyütüyorlar evlendirmek için para biriktiremeyebilrler herkesin durumu bir değil ne demek zorunda yani. O evde ikiniz oturacaksınız, eşyaları siz kullanacaksınız, rahatını siz süreceksiniz ama parasını erkek ailesi ödeyecek ne güzel yol bulmuşsunuz. Herşeyinizi kaynanaya yaptırmışsınızdır siz zaten nereden borcunuz var hadi var neden siz de çalışıp katkıda bulunmuyorsunuz rahata erince çocuk yapmıyorsunuz. Umarım çocuk büyüyene kadar evni kurup evlendirecek parayı biriktirirsiniz. Lütfetmediler ne demek ya tabii ki lütfettiler sizin eşyalarınızı hiçte onlar almak zorunda değil hanımefendi. İşinize gelince bizim yuvamız ailemiz karışmasınlar demeyi de bilirsiniz ama çalışayım ben yapayım demiyorsunuz. Sonra da ben onlardan bir şey istemedim tabii öyledir.. Dua edin kız evladınız olsun o zaman düğün yapmak zorunda kalmayın durumumuz yok deyip bebek çeyizi de yapmazsınız.
nymph3 kullanıcısından alıntı
hayır, düğünde tabiki de ailenin katkısı yardımı olucak. bi insan tek başına evlenmeye kalksa masrafları üstlenmeye kalksa yaş 40 olup tırtlayınca evlenebilecek pozisyona anca gelir. türkiyede yaşıyoruz ya, bizim kültürümüzde hayırlısıyla bi çocukları evlendirmek gibi bir proje ye sahip büyüklerimiz vardır çevremizde. anne baba takibi evlatlarını evlendirirken katkıda bulunmak zorunda. bakın zorunda diyorum çünkü öyle. bu bizim kültürümüz bizim geleneğimiz göreneğimiz ve bir gerekliliktir. toplumda sadece uylması gerekn kurallar yazılı olanlar değildir. (40 yaşındakiler alınmasın tırtlayınca dediğim için ama evlilik için son derece geç bir yaş. evlat sahibi olmak için korkunç bir yaş. biyoloji diye bi gerçeği yadsımayalım. istisnalar da kaideyi bozmaz.) herşey vaktiyle güzel kim 25 yaşında evlenecek kadar birikim yapabilir tek başına anadan atadan yardım almadan? hiç kimse. o yüzden düğünde tabiki de yapacaklar. görevleri bu. anne sütü vermek gibi. anne baba olmak fedakarlık demek. ve düğünde katkıda bulunmuş olmaları zaten onların yükümlülükleri. lütfetmediler yani.
ben bunu görmemiştim... ben evlenirken boşsuz evlenen şanslılardanım çok şükür. ama evlenmeden önce benimde birikimim vardı. eşiminde varmış... evlenmeden önce çalışıp, lüks harcamalarımız olmayınca çok şükür ki para biriktirmiştim... ailemede yük olmak istemediğimden, ama sağolsunlar onlarında katkısı oldu... hiç takı istemedim, eşyalarım ucuz yollu oldu... o nedenle borçsuz evlendik.
borçla evlenip tüm ihtiyaçlarını kendileri alan arkadaşlarımda vardı. ailelerden destek göremediler. nasıl görsünlerki annede yok babada yok. anca geçinip gidiyorlardı.. şimdi durumları gayet iyi...
senin dediğin gibi de 40lı yaşlarında değiller... 25-27 yaşlarındalardı...
aile yardım etmek zorunda demek adetlere bağlı yaşamak zorundayız demek değil. evet evlenirken aile desteği olmazsa evlenemezsin eğer yaşın yirmili ise. en erken 23 yaşında bitiyor üniversite. askerliğiydi kpss siydi o birikim yapılır mı? istanbulda en dandik evin kirası kaç? yine en tırto bi gelinlik kiralık bile olsa el yakıyo. düğün salonları ona keza, saçı başı makyajı. en dandik buzbolabı bile 1000 küsür. spotçudan al dersen 2 gün sonra tamirciye para vericen. olmaz. fırını çamaşır makinası yatağı karyolası yorganı çarşafı bitmiyo. tek başına yirmili yaşlarda evlenilmez. evet evlenirken aile desteği olmalı. olmuyosa ailenin durumu yoksa canları sağolsun yine de. bu adetlerden bağımsız bişey. örflerle alakası olmayan bişey. aile desteği şart "young adult" periyodunda evlenmek istiyorsan.
ayrıca ben 30lu yaşlardan sonra anne olmak istemiyorum. aramı çocuğumla o kadar açmak istemiyorum. enerjim varken hevesim varken onu en iyi şekilde büyütmek istiyorum. daha az riskle bi doğum yapmak istiyorum. daha rahat bi gebelik geçirmek istiyorum. şimdi burda bana 30lu yaşlardaki hamilelik süreci ve doğumu ile 20li yaşlardaki süreci karşılaştırıp bir sürü insanın tepkisini üzerime toplatma. o yaşlardaki insanlar acı gerçekleri duymaktan haz etmeyebilirler. (istisnalar kaideyi bozmaz yine.)
ben yeni neslin içindeyim direkt ve onlara göre çok önlerdeyim. benim yaşımdaki arkadaşlarımın çoğu daha o kadar çok yolun başındalar ki o kadar çocuklar ki, o kadar bağımlılar ki. onların düzene geçmesi yıllar yıllar alıcak. dramatize etmiyorum gerçekleri söylüyorum. onlar için o kadar felaket ki durum. ben yine şanslıyım oldukça.Amma dramatize ettiniz.
Yeni neslin çoğu kendi kendine yetebilen insanlar, siz öyle olmadığınız için bütün Türkiye'yi öyle sanıyorsunuz herhalde.
Hem erken evleneyim, hem borçsuz evleneyim, hem erken doğurayım, hem rahat edeyim, hem karnım doysun, hem pastam dursun...
Afiyet olsun size.
aile yardım etmek zorunda demek adetlere bağlı yaşamak zorundayız demek değil. evet evlenirken aile desteği olmazsa evlenemezsin eğer yaşın yirmili ise. en erken 23 yaşında bitiyor üniversite. askerliğiydi kpss siydi o birikim yapılır mı? istanbulda en dandik evin kirası kaç? yine en tırto bi gelinlik kiralık bile olsa el yakıyo. düğün salonları ona keza, saçı başı makyajı. en dandik buzbolabı bile 1000 küsür. spotçudan al dersen 2 gün sonra tamirciye para vericen. olmaz. fırını çamaşır makinası yatağı karyolası yorganı çarşafı bitmiyo. tek başına yirmili yaşlarda evlenilmez. evet evlenirken aile desteği olmalı. olmuyosa ailenin durumu yoksa canları sağolsun yine de. bu adetlerden bağımsız bişey. örflerle alakası olmayan bişey. aile desteği şart "young adult" periyodunda evlenmek istiyorsan.
benim ailemde durumu her ne kadar iyi olmasada elinden gelen bütün imkanları kullanarak beni okuttular ve evlendirirkende eşimin ailesinin olduğuna yakın miktarlarda yardımcı oldular. ama eşya alarak değil. nakit para ile. biz onu kendi ihtiyaçlarımıza yönelik değerlendirdik. bu arada sadece erkek tarafına bu yardımı yapmaları gerekliliğini yüklediğimi de siz uydurdunuz! ciddi ciddi oturup orda klavye başına geçip bunu uydurdunuz!
artık bu saatten sonra bebeğim için ailemden yardım alamam. o kadar da uzun boylu değil. biz bambaşka bi aileyiz artık. he, ailem der ki kızım içimizden geldi bu torunumuza hediye, başım gözüm üstüne kabul ederim. ama anne bunu al baba bunu al demem. kvdeye de demem. o da içinden geliyosa alır. almıyosa da susar! o bunu alsın da bu şunu alsın diye vizildayamaz! vizildarsa ben de bunu sorun ederim problem ederim. bi işe yaradığın yok bari kafa açma derim.
ayrıca ben 30lu yaşlardan sonra anne olmak istemiyorum. aramı çocuğumla o kadar açmak istemiyorum. enerjim varken hevesim varken onu en iyi şekilde büyütmek istiyorum. daha az riskle bi doğum yapmak istiyorum. daha rahat bi gebelik geçirmek istiyorum. şimdi burda bana 30lu yaşlardaki hamilelik süreci ve doğumu ile 20li yaşlardaki süreci karşılaştırıp bir sürü insanın tepkisini üzerime toplatma. o yaşlardaki insanlar acı gerçekleri duymaktan haz etmeyebilirler. (istisnalar kaideyi bozmaz yine.)
yine söylüyorum beni anlamaktan çok uzaksınız. uydurup uydurup kendiniz yazıp çiziyorsunuz. sizinde faydanız yok, bari uyduruk şeyler yazıp kirlilik yapmayın.
ben yeni neslin içindeyim direkt ve onlara göre çok önlerdeyim. benim yaşımdaki arkadaşlarımın çoğu daha o kadar çok yolun başındalar ki o kadar çocuklar ki, o kadar bağımlılar ki. onların düzene geçmesi yıllar yıllar alıcak. dramatize etmiyorum gerçekleri söylüyorum. onlar için o kadar felaket ki durum. ben yine şanslıyım oldukça.
ayrıca niçin kendi kendime yetemeyeyim? siz mi veriyosunuz bana aş yemek? kendi kendime yetemediğimi nereden çıkardınız? çalışmıyorum diye mi? kendi prensibim gereği çocuğuma ben bakmak istiyorum onu ben büyütmek istiyorum. babası da böyle istiyor. bizim ailemizin kararı bu. burdan benim meslek sahibi olmadığımı nereden çıkarttınız? kendi kendime yetmek istesem ağzınız uçuklayacak belki. hayret bişey. ben zamanımı çocuğuma adamak istiyorum.
her insan hayatındaki pürüzleri yok etmeye çalışır. evet ben de hem erken evleneyim hem borçsuz evleneyim hem anne olayım istiyorum. hayatımda isteklerimi gerçekleştirmeye çalışıyorum. bi insanın isteklerini gerçekleştirmeye çalışmasından daha doğal ne olabilir ki ?
yahu 25 yaşında iş bulsan 25 kere takla atarsın ne ara birikim yapıcan gerçekçi olalım. olduysa bile ciddi anlamda bir istisnadır bu. 4 yıllık üniversite bile 22-23 yaşlarında bitiyor hiç ders bırakmadan bitirsen. ne ara atandın da biriktirdin? kpss ilk yıl kazanmış olman lazım. ya da öyle bi zırvayla karşılaşmadan başka bi işte çalışman lazım. yine anca 23ü 24ü bulur bi işte çalışmaya başlaman. eşinin askerlik süreci vs. olmuyor yani. 25 yaşında birikimki olmak çooook zor. tut ki iş buldun 23 yaşında başlangıç olduğu için maaşın yarısını kira yer nasıl biriktirirsin?.
bunlar başka mevzu zaten konu dışı oldu.
Ben su zamana kadar yaptiginiz yorumlardan su tahmini cikardim.
Siz zorunda da zorunda diye diye kayinvalideye zorla dugun yaptirip, evinizi duzdurmussunuz. Adetmis ya. Bir de parasi var ya, ohh alacak tabii.
Kayinvalide de bu sekilde ocunu aliyor. "Beni adet diye diye bu kadar sikintiya soktular da hani onlar ne yapiyormus, adetse simdi de onlari gorelim" diyerekten.
Kayinvalidenize nisan/evlilik, dugun vs zamanlarinda ne kadar harcama yaptirdiniz? Neleri odediler? Sizin ve ailenizin ne tur talepleri oldu? Sizin aileniz ne yapti kiz tarafi olarak? Durustce soyler misiniz?
ben yeni neslin içindeyim direkt ve onlara göre çok önlerdeyim. benim yaşımdaki arkadaşlarımın çoğu daha o kadar çok yolun başındalar ki o kadar çocuklar ki, o kadar bağımlılar ki. onların düzene geçmesi yıllar yıllar alıcak. dramatize etmiyorum gerçekleri söylüyorum. onlar için o kadar felaket ki durum. ben yine şanslıyım oldukça.
ayrıca niçin kendi kendime yetemeyeyim? siz mi veriyosunuz bana aş yemek? kendi kendime yetemediğimi nereden çıkardınız? çalışmıyorum diye mi? kendi prensibim gereği çocuğuma ben bakmak istiyorum onu ben büyütmek istiyorum. babası da böyle istiyor. bizim ailemizin kararı bu. burdan benim meslek sahibi olmadığımı nereden çıkarttınız? kendi kendime yetmek istesem ağzınız uçuklayacak belki. hayret bişey. ben zamanımı çocuğuma adamak istiyorum.
her insan hayatındaki pürüzleri yok etmeye çalışır. evet ben de hem erken evleneyim hem borçsuz evleneyim hem anne olayım istiyorum. hayatımda isteklerimi gerçekleştirmeye çalışıyorum. bi insanın isteklerini gerçekleştirmeye çalışmasından daha doğal ne olabilir ki ?
çoğu eşyayı benim eşim evlenmeden önce almıştı yatak dolap tv ses sistemi ufak tefek ev gereçleri vs. kv mobilyaları aldı. benim ailem para yardımında bulundu ekstra takı taktı. biz takıları bankaya attık para ile beyaz eşya aldık düğün salonunu ödedik. kv gelinlik damatlık aldı. perdeyi ufak tefekleri evlendikten sonra aldık.
bari adet diye yaptıraydım onları içim acımazdı. onlar yabancı adet bilmiyorlar. biz bu evlilik işini yapalım yeterki dedik. adettir o bunu yapsın bu şunu yapsın demedik.
Cocuklar, yolun basindalar, bagimlilar derken bekarligi filan mi kastettiniz acaba? Oyleyse, yanlis biliyorsunuz. Siz bagimli degil misiniz yani? Calismamak da calisan birine bagliliktir zira. Simdinin gencleri erkenden evleneyim vs hayalleri kurmuyor, bir an once isimi gucumu kurayim da kimseye bagimli olmayayim diye cabaliyor. Bilmiyorsaniz soyleyeyim. Siz gorunene gore hic de cok onlerde degilsiniz. Sansli olmaniz nerden geliyor orayi da anlamadim. Baskasina odettiginiz icin borcsuz evlenmenizden mi?
Ikinci kirmiziya boyadigim yer ise ne kadar toy dusundugunuzu gosteriyor zaten. Biz diyoruz ki yeni nesil artik anaci babaci degil, kendim calisip yapayim diyor. Yani hepsi olmasa da artik zihniyet yavas yavas degisiyor. Hem genc evlenip anne olayim, hem borcsuz evleneyim demek, birileri alsin, odesin, ben keyfini sureyim demek. Kendin erkenden calisip o kadar para biriktirdiysen ayri. Hayatinizdaki isteklerinizi gerceklestirmenin ucu baskalarina dokunuyor, bilmem farkinda misiniz. Siz, arkadasin bahsettigi yeni nesil zihniyeti tasimiyorsunuz. Arkadasin demek istedigi sey baska, anladigim kadariyla.
Yani aileniz esya almamis. Maddi yardim ve taki takmis. Damatligi da kiz tarafi almiyor muydu adetlerimize gore?
Sizi rencide etmek icin sorup soylemiyorum bunlari. Kim ne alirsa alsin. Ben zaten ailelerin ev duzmesine karsiyim. Bence evlenecek cift almali herseyini. Benim gelmek istedigim nokta su. Kayinvalideniz ve hatta esiniz sizin eviniz adina bu zamana kadar zaten bircok harcama yapmis. Anlasilan kayinvalide illallah etmis. Daha hala bir ton borcumuz var, kv zengin demeniz daha da sinir bozucu, o kadin acisindan. Eminim onun size bu kadar sormasi, sikmasi da kendinin sinirini cikarmak icindir. Bana gelince bir ton sey, ama sira onlara gelince de yapsinlar da gorelim adetse diye bilerek sIkIstiriyor. Ona sorsak kimbilir neler anlatir. Ben tahmin edebiliyorum yani.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?