Bebeklerimiz ve Biz

AKDENıZ ATEŞı

Nedir?
Ailesel Akdeniz Ateşi (FMF) karın ve/veya göğüs ağrısı ve/veya eklem ağrısı ve
şişliğinin eşlik ettiği tekrarlayan ateş nöbetleri ile karakterize bir genetik hastalıktır.
Hastalık genellikle Akdeniz ve Ortadoğu kökenlileri, yani Yahudiler (özellikle Sefardik
Yahudiler), Türkler, Araplar ve Ermenileri etkiler.

Ne kadar sıktır?
Yüksek risk popülasyonlarında hastalık sıklığı yaklaşık 1000’de 1-3’dür. Dünyanın diğer
kısımlarında ise çok seyrektir. Ancak, genin bulunmasından sonra, ıtalyan, Yunan ve
Amerikalı gibi çok nadir olduğu düşünülen popülasyonlarda bile daha sık tanı konmaya
başlanmıştır.
FMF atakları hastaların yaklaşık %90’ında 20 yaşından önce başlar. Yarıdan fazlasında
hayatın ilk 10 yılında ortaya çıkar. Erkeklerde kızlardan biraz daha fazla görülür (13/10).

Hastalığın nedenleri nelerdir?
FMF genetik bir hastalıktır. Akdeniz ateşinden sorumlu gen MEFV genidir ve iltihabın
sınırlandırılmasında rol oynayan bir proteini kodlar. FMF’te olduğu gibi, bu gen
mutasyon taşırsa, bu sınırlandırma düzgün yapılamaz, ve hasta ateşli ataklar geçirir.
Hastalıkta ve tedavi de rol oynayabilecek diğer genler üzerine araştırmalar devam
etmektedir.

Kalıtımsal mıdır?
Otozomal resesif (cinsiyete bağlı olmayan) bir hastalık olarak geçer. Bu tip geçişte
çocukta FMF olabilmesi için, biri anneden diğeri babadan gelen iki mutasyonlu kopya
gereklidir. Dolayısıyla iki ebeveyn de taşıyıcıdır (bir taşıyıcıda yalnız bir mutasyonlu
kopya vardır fakat hasta değildir). Geniş bir ailede, hastalık genellikle başka bir çocukta,
kuzende, amcada ya da uzak bir akrabada görülür. Ancak küçük bir grup olguda olduğu
gibi, eğer ebeveynlerden biri FMF’li diğeri taşıyıcı ise, çocuğun hasta olma şansı
%50’dir.

Neden benim çocuğum hastalandı? Önlenebilir mi?
Çocuk FMF’e neden olan genler yüzünden hastalanır. Şunu bilmek gerekir ki, akraba
evlilikleri, iki taşıyıcının bir araya gelme riskini arttırır. Hastaların yaklaşık 1/4‘ ünde
ebeveynler aynı aile ağacındadı (aynı ataların uzantıları). Özellikle, yüksek riskli
popülasyonlarda yaşayan bireylerin akraba evliliği yapmamaları önerilmelidir.

Bulaşıcı mıdır?
Hayır değildir

kso çok geçmiş olsun cnm acil şifalr. diliyorum..
Yelizcim çok tşk ederim cnmcım.. çok sağol
denedim oldu:))

Benim kuzu uyandı teyzeleri..
mamasını yedireyim..
sonra komşuya gidecem..
öpüldünüz..

slm kızlar nasılsınız bızde efeye wc egıtımıne basladık sıkı bı şekılde dun gunduz hıç bezlenmedı soyledı bugunde kkası varmıış bezı çıkarmamıştı çıkar dıye nasıl aglıyor gıttı kaka yaptı ama bıraz korktu

bez hıç baglamıyorum gunduz baglasamda yapmıyor çıkarttırıyor çişi gelınce pıpısını tutuyor anne anne dıyor çişmı var dıyorum evet dıyor henmen gıdıp lazımlıgına yapıyor kuzum kaçırınca altına korkuyor aglıyor

anammmmmm biraz çalışalım dedikkk kaç sayfa olmuş beaaa bu neee beeeeeeeeeee, normalde gider gelirim 2 mesaj olur. coşmunuz beeeeeeeeeeeee
oku oku caaanım çıktı.
neysee devamı diliyorum efendim. hep böleeee coşun ayolll aaaaaaaaaaaa

başsağlığı dileyen herkeslere teşekkür ediyorum efendim..
kötü bir olaylada gerçekleşsede kuzuyla bol bolll evin altını üstüne getirirp, gittiğimiz yerleri talan edip, hayvancıklara eziyet edip güzel bir haftasonu geçridk
butlarından kanatlarındann her yerinden yerinize itanayla ısırlır efendim.yakında yerinde duramayan yaramaz veletlerleeee nasıl başedilir diye bri kitap çıkartırsam şaşırmayın kitap tek cümle olur herhal, bırakın dağınık kalsın anacığım, sadece gözünüz üstünde olsun.
ben bıraktım düzen kelimesi benim sözlüğümde yer almıyor artık.

ayşegülüm hayırlı olsun allah ödeme kolaylığı versin kimseye yüznüzü eğdirmesin, sağlıkla oturun.
ksocum çok geçmiş olsun yelizin de eklediği gibi genetik sanırım, inşallah bir çzöüm yolu bulunbur allah şifa versin
kadişcimm anam ana kız pek bii güzel olmuşunuz, allah kardeşinin ve eşinin mutluluğunu daim etsin. allah hep böyle güzel günleri görmeyi nasip etsin.

elifcim, ankarada ruze, istanbuldada nilden bu hayvancıkların çekecekleri var anlaşılan bacımmm,ruzemm de tam bir canavar allah korusun vallahi nasıl başedcez biz bunlarlaaaa

dünürüm napıyon nan bacıııııııııııııııııııııııııııııııııııı, keyfün yerindeee bakıyorum.

betülcüm, bak sen konteseeee, olsunn otursunnn en azından kafa göz yarmazz, bizimki geçenlerde kafayı yarmış ağlamadığı için farketmedik haliyleee. gece uyuturken saçını okşarken farkettik hala izi var geçmedi düşün yani.

yelizcüm bebeümm anam deno foto çekimkerimi yapıldı bak merak ettim görmek istiyom bir an önce çıksınnnnnnn doğumgünü olayıda var yaaa süperrrrrrrrrrrrrrrrrr
zeynepcimmm anammmm sen napıyon eyümüsünn bebeğün nasılll???
sibel kız ne doktoru deyiver hele merak ettimmm

aynurcum bacım, he yaaa canım bi sıkıldıki sormaa, içim içimi yedi. renkten renge girdim anlaşıldı ama bişey diyemedim. ne dicen kendi anan olunca yalnız olsan bağrınırsında onların yanında olmadı çıakramadım acısını vesselam sabah kardeşim arıyor abla ben haziranda gelcem 15 gün bakarım tamam mı deyip gönül almaya çalışıyo amaaa, bendee ne diyemm, herkesin kendi derdi işte. sabır taşına döncem yakındaaa.yakışıklı oğluşlar nasıll

dünürrrrrrrrr anam benim duygusal damadım ne yapıyoo kıııııı. baaaa bakkkk. damaadıma azcık ilgi gösterin. duygusalll damadım benim beee. içli içliii, o mektubu var ya az ağlatmadı beni.. anammmm. pek bi seviyom ben bu damamdımııııı

canım sağol ben resim falan derken atlamışım başınız sağ olsun canım akrabanız galiba allahım geride kalanlarına sabır versin nil geldimi yanına canım kavuştunmu kuzuna
demek kedi seviyor he cadıı benim kuzuda aynı ya kedi köpek kuş hayvan delisi sabah işe geldim biraz yorgunluktan dolayı birkaç saatliğine izina aldım dün akşamdan
evden çıkıyoz apartmanın havalandırma camları açık serçeler cik cik ettikçe bizimki bağırıyor gell gell diyeee delikafadulden

maşşallah ona dirayetli kız olacak belli.benim kız tam nazlı bir görsen bana mı çekmiş acep:)) bir yeri ufaktan acısa mutlaka öptürmeye gelir öpmeden geçmiyor sanki.nerde olursam olayım mutfakta banyoda bakarım gelir uzatır elini ayağını kafasını anlarım ki çarpmış bir yere.öperim aarkasını döner gider rutine bağladık yani:))

nımetcım gögsumden sut gelıyor bugun gıtcektım acayıp bas agrısı çıkamadım dışarı

bu arada ben kadın dogumamı yoksa gögus hastalıklarınamı göstercem

Evet nimocum cumartesi günü götürdük, bakalım yakında celocan reklamlarında görürseniz şaşırmayın. :):):)
Ajans eklesin sitesine haber vericem.

dünürüm okulda şimdi damadın 5.30 da geliyo cnmm
duygusaldır benim oğlumm
öperim gelince yerinee cnm benimm

az işim vardı onları yaptım bakıyım dedim tekrar

sibel maşallah diyelim
ne güzel erkenden alıştırıcan
1.5 yaşından itibaren başlanıyo tuvalet reğitimine ama tabi her çocuk kendine özel olduğu için hepsi o yaşta başlayamıyoosengözlerimebaksanab
mesela benim cadımmm hiç niyetli değülll çişini sölemeyeeeeee:1closedeyes:
babasını iflas ettirecek bez parasından daha uzun aylar sanırımm-tatlicadiarzu-

dreamcım ogrenıerler bence hıç oyle duşunme efe zatenn bayadır bez baglamak ıstemıyordu ben yazı beklıyordum tatıle gıdıncede emzıgı unutturcam.

emir ne güzel 2 yaşına girmeden 1 hafta içinde bırakmıştı bezia.s
ama bu cadı ne bezi bırakır ne memeyiiiiiiiiiiiiiiiiii:ecrin_bebek::1closedeyes:senağlama:1no2:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…