• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebekli hayatta babaların rolü ;

Bebeğinizin bakımında baba ne kadar aktif?

• Ankete Katılan
    167

Miramisu

Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
Emoji Skoru
610
Puanlar
23
Selam anneler,

Bebeğiniz büyürken eşleriniz sürece ne kadar dahil oluyor, merak ediyorum.

Sosyal medyada bu konu hep esprili bir dille anlatılıyor; anne bütün gece uykusuz kalıyor, baba deliksiz uyuyor ve bu durum komikmiş gibi sunuluyor. Evet, baba ertesi gün işe gidiyor ama anne ne yapıyor? Gün boyu dinleniyor mu? Bence bir bebeğe bakmak, çoğu zaman dışarıda çalışmaktan bile daha yorucu.

Benim eşim bebek bakımına bana göre yetersiz dahil oluyor. İş yerindeki bir arkadaşı “sen fazla ilgilisin ben senin kadar ilgilenmiyorum’’diyormuş. Bu konu da ayrıca sinirimi bozan başka bir durum isyerindeki x bir arkadaşına beni şikayet eder gibi yaranamıyorum vs demesi. Neyseee… Arkadaşının fazla ilgi dediği şey; akşamları banyoyu birlikte yaptırmak ve gece uyanınca bazen alıp pışpışlaması. Onun dışında ne yemek yedirebiliyor ne de başka bir bakım sürecini üstleniyor. Biraz oyalanıp sonra çocuğun eline oyuncak verip telefona dönüyor.

Üstelik haftanın çoğunda evden çalışıyor, masa başı ve nispeten rahat bir işi var. Ben ise sabah 6’da güne başlıyorum; süt sağma, içirme, uyutma, ek gıda derken gün boyu neredeyse hiç durmuyorum. Kızım uyuyana kadar kendime ayıracak bir dakikam bile olmuyor.

Ben daha fazla destek bekliyorum ama o, ne yapsa bana yetmediğini düşünüyor ve nankörlük yaptığımı söylüyor.

Sizce ben mi çok şey bekliyorum?

Selam anneler,

Sosyal medyada bu konu hep esprili bir dille anlatılıyor; anne bütün gece uykusuz kalıyor, baba deliksiz uyuyor ve bu durum komikmiş gibi sunuluyor. Evet, baba ertesi gün işe gidiyor ama anne ne yapıyor? Gün boyu dinleniyor mu? Bence bir bebeğe bakmak, çoğu zaman dışarıda çalışmaktan bile daha yorucu.

Benim eşim bebek bakımına bana göre yetersiz dahil oluyor. İş yerindeki bir arkadaşı “sen fazla ilgilisin ben senin kadar ilgilenmiyorum’’diyormuş. Bu konu da ayrıca sinirimi bozan başka bir durum isyerindeki x bir arkadaşına beni şikayet eder gibi yaranamıyorum vs demesi. Neyseee… Arkadaşının fazla ilgi dediği şey; akşamları banyoyu birlikte yaptırmak ve gece uyanınca bazen alıp pışpışlaması. Onun dışında ne yemek yedirebiliyor ne de başka bir bakım sürecini üstleniyor. Biraz oyalanıp sonra çocuğun eline oyuncak verip telefona dönüyor.

Üstelik haftanın çoğunda evden çalışıyor, masa başı ve nispeten rahat bir işi var. Ben ise sabah 6’da güne başlıyorum; süt sağma, içirme, uyutma, ek gıda derken gün boyu neredeyse hiç durmuyorum. Kızım uyuyana kadar kendime ayıracak bir dakikam bile olmuyor.

Ben daha fazla destek bekliyorum ama o, ne yapsa bana yetmediğini düşünüyor ve nankörlük yaptığımı söylüyor.

Hayır çok şey beklemiyorsun bence bakıcı/temizlikçi tutacak finansmanı olmayan erkekler baba yapılmamalı.

Anne çalışsın ya da çalışmasın evdeki tüm vakitlerini bir bebeğe fikslenmiş şekilde geçirmesi gerçekçi mi? Sağlıklı mı? Hayır.

Tüm gün çalışmış adamın da akşam 6-7’den sonra bebek bakmasını beklemek gerçekçi değil.

Ben evdeyim ama özel derslerim var akşamları ona gidiyorum. Bebeğimiz 14 aylık. Bu aya gelene kadar hep beraber ilgilendik. Geceleri kalkıp o ilgilenir mamasını verir altını değiştirir. Ben dersteyken oyun parkına götürür gezer. Evde de beraber oyunlar oynarlar. Babanın görevi neyse onu yapıyor yani. Ama erkeklerde genel algı anne bakar anne ilgilenir baba işten geldiğinde 1-2 saat ilgilense yeter tarzında. Biz anne baba olarak bu rolleri paylaştık. Bebeklerin babayla oynaması zeka gelişimi açısından büyük rol oynuyor. Akşam ben kızım babası da oynuyoruz bizi birlikteyken de görmesi için. İşlerimiz olduğunda da rollerimizi paylaşıyoruz. Alt açma duruma göre ya bende ya da onda oluyor. Yemek yedirme genelde bendeyken bazı durumlarda o yedirebiliyor. Banyoyu beraber yaptırıyoruz. Uyutma da biraz bende biraz onda gibi gibi. Ben gece kalkamayabiliyorum genelde o kalkıp uyutur.

Eğer bebek bakmak çalışmaktan bile yorucu ise işe girip çalışın, bebeği de bakıcıya verin! Bayılıyorum çalışan annelere en çok biz yoruluyoruz triplerine girenlere. Halbuki her seçeneğin kendine göre artıları eksileri var!

Yaptığı tek şey banyo ve gece pış pış mı hiç bişey yapmıyor o zaman. Bide seni nankörlükle suçluyor.
Benim eşim sadece doğurmadı ve emzirmedi. En az benim kadar yoruldu uykusuz kaldı. İşten geldiği gibi alırdı benden. Bende o evdeyken çocuk benim değilmiş gibi davranıyodum. Gece uykuya geçişi ona aitti. Emzirerek uyumak istemiyodu sallanmak istiyodu. Emzirir verirdim uyuturdu. Şimdi kendi uyuyor. İkimizde rahatız. Hala onu alır gezdirir sen dınlen der. Yada onlar oynarken ben yatıyorum.

Bizde eşim evde olduğu sürece her işi yapar.

Ev işi,yemek,çocuk bakımı vs.

Ama evde uzun süre olan ben olduğum için işin büyük kısmı bende.

Selam anneler,

Hayır beklemiyorsunuz. Benim eşim de evden çalışıyor haftanın çoğunda. Açıkçası bana yardım ediyor demeye utanıyorum ben ne yapıyorsam aynısını yapıyor emzirmek hariç. Emzirebilse onu da yapardı eminim😂
Akşam 6-7 arası yemek yiyoruz yemekten sonra biri mutfağı toparlarken öteki çocuğu uykuya hazırlıyor. Sonra o uyuturken ben biraz takılıyorum eğer maç varsa ben uyutuyorum ama. 12. aydan sonra gece uyanmalarında o kalkıyor %90. Gece emmesini bıraktırdığımız için süt kokusunu alıp emmek istiyor biz de böyle bir yol bulduk kendimizce işte. Sabahları bizimki 6’da uyandığı için genelde 1 saat onlar baba oğul takılırlar sonra ben uyanırım. Gün içinde de toplantı aralarında gelir mutlaka ben kahve içeyim vs diye. Akşam yemeklerini ben yapıyorum genelde. Çocuk ne yiyecek, bezi mi bitti emziği eskidi, hangi bez hangi krem işi bende hiç bir fikri yoktur ama şunu yedir dediğimde halleder. Temizliği ben yapıyorum haftada 1 gün o oğlanı alıp çıkıyor. O ara hallediyorum işte. Biz temizlikçi vs almıyoruz kendi kişisel tercihimiz evde bir yabancı olması fikri ikimizin de hoşuna gitmiyor. Şimdi bizimki kreşe başladı alıştırma işini de babası yapıyor.
Erkolar kolayını bulmuş bir de birbirlerini de gaza getirmiyorlar mı cinnetlik cidden. Bu arada çevremdeki hemen hemen bütün arkadaşlarımın eşi benimki gibi.

Ben evdeyim ama özel derslerim var akşamları ona gidiyorum. Bebeğimiz 14 aylık. Bu aya gelene kadar hep beraber ilgilendik. Geceleri kalkıp o ilgilenir mamasını verir altını değiştirir. Ben dersteyken oyun parkına götürür gezer. Evde de beraber oyunlar oynarlar. Babanın görevi neyse onu yapıyor yani. Ama erkeklerde genel algı anne bakar anne ilgilenir baba işten geldiğinde 1-2 saat ilgilense yeter tarzında. Biz anne baba olarak bu rolleri paylaştık. Bebeklerin babayla oynaması zeka gelişimi açısından büyük rol oynuyor. Akşam ben kızım babası da oynuyoruz bizi birlikteyken de görmesi için. İşlerimiz olduğunda da rollerimizi paylaşıyoruz. Alt açma duruma göre ya bende ya da onda oluyor. Yemek yedirme genelde bendeyken bazı durumlarda o yedirebiliyor. Banyoyu beraber yaptırıyoruz. Uyutma da biraz bende biraz onda gibi gibi. Ben gece kalkamayabiliyorum genelde o kalkıp uyutur.

Yaptığı tek şey banyo ve gece pış pış mı hiç bişey yapmıyor o zaman. Bide seni nankörlükle suçluyor.
Benim eşim sadece doğurmadı ve emzirmedi. En az benim kadar yoruldu uykusuz kaldı. İşten geldiği gibi alırdı benden. Bende o evdeyken çocuk benim değilmiş gibi davranıyodum. Gece uykuya geçişi ona aitti. Emzirerek uyumak istemiyodu sallanmak istiyodu. Emzirir verirdim uyuturdu. Şimdi kendi uyuyor. İkimizde rahatız. Hala onu alır gezdirir sen dınlen der. Yada onlar oynarken ben yatıyorum.

Bizde eşim evde olduğu sürece her işi yapar.

Ev işi,yemek,çocuk bakımı vs.

Ama evde uzun süre olan ben olduğum için işin büyük kısmı bende.
Sizce durumu nasıl yönetmeliyim.Şimdiye kadar denediklerim
  • İnsanca konuşmak yorulduğumu anlatmak (2 gün işe yarıyor)
  • Babaların çocuğun hayatındaki önemine dair kanıtlanmış bilgiler vermek ( çok kastığımı söylüyor)
  • kavga etmek, trip atmak ( benden daha çok trip atıyor kızımıza dahi surat yapıyor, ben alttan alıp sineye çekmek zorunda kalıyorum kızım etkilenmesin diye )

Bu arada 15 senedir birlikteyiz bu süreçte ben hep iş hayatındaydım. Hayatı eşit bölüşürdük çok iyi arkadaştık. Dünyanın en anlayışlı insanlarındandı. Bu yüzden ondan çocuk yaptım. Yani ilişkimizin temeli hep birbirimizi gözetmemiz üzerine kuruluydu. Bir yandan bu da beni üzüyor hayatta en çok güvendiğim kişiyle bu durumda olmak.

Sizce durumu nasıl yönetmeliyim.Şimdiye kadar denediklerim
  • İnsanca konuşmak yorulduğumu anlatmak (2 gün işe yarıyor)
  • Babaların çocuğun hayatındaki önemine dair kanıtlanmış bilgiler vermek ( çok kastığımı söylüyor)
  • kavga etmek, trip atmak ( benden daha çok trip atıyor kızımıza dahi surat yapıyor, ben alttan alıp sineye çekmek zorunda kalıyorum kızım etkilenmesin diye )

Bu arada 15 senedir birlikteyiz bu süreçte ben hep iş hayatındaydım. Hayatı eşit bölüşürdük çok iyi arkadaştık. Dünyanın en anlayışlı insanlarındandı. Bu yüzden ondan çocuk yaptım. Yani ilişkimizin temeli hep birbirimizi gözetmemiz üzerine kuruluydu. Bir yandan bu da beni üzüyor hayatta en çok güvendiğim kişiyle bu durumda olmak.
Allah Allah!

Çok şaşırıyorum bu şekilde değişen insanlara.

Bebek yeni doğduğunda herkes biraz bocalıyor doğru.

Ama evin,eşin,bebeğin durumu görüp de umursamamak kötü yani.

Defalarca söylemekten başka çare yok bence.

Yazık,günah anneye bence.

Allah Allah!

Çok şaşırıyorum bu şekilde değişen insanlara.

Bebek yeni doğduğunda herkes biraz bocalıyor doğru.

Ama evin,eşin,bebeğin durumu görüp de umursamamak kötü yani.

Defalarca söylemekten başka çare yok bence.

Yazık,günah anneye bence.
Eskiden huysuz bir adam gördüğümde kadın neden buna izin veriyor, gerçekten kendine layık gördüğü hayat arkadaşı bu mu diye düşünürdüm. İnsanlar değişebiliyormuş evet katlanan kadın günün birinde ben de olabilirmişim.

Hayır beklemiyorsunuz. Benim eşim de evden çalışıyor haftanın çoğunda. Açıkçası bana yardım ediyor demeye utanıyorum ben ne yapıyorsam aynısını yapıyor emzirmek hariç. Emzirebilse onu da yapardı eminim😂
Akşam 6-7 arası yemek yiyoruz yemekten sonra biri mutfağı toparlarken öteki çocuğu uykuya hazırlıyor. Sonra o uyuturken ben biraz takılıyorum eğer maç varsa ben uyutuyorum ama. 12. aydan sonra gece uyanmalarında o kalkıyor %90. Gece emmesini bıraktırdığımız için süt kokusunu alıp emmek istiyor biz de böyle bir yol bulduk kendimizce işte. Sabahları bizimki 6’da uyandığı için genelde 1 saat onlar baba oğul takılırlar sonra ben uyanırım. Gün içinde de toplantı aralarında gelir mutlaka ben kahve içeyim vs diye. Akşam yemeklerini ben yapıyorum genelde. Çocuk ne yiyecek, bezi mi bitti emziği eskidi, hangi bez hangi krem işi bende hiç bir fikri yoktur ama şunu yedir dediğimde halleder. Temizliği ben yapıyorum haftada 1 gün o oğlanı alıp çıkıyor. O ara hallediyorum işte. Biz temizlikçi vs almıyoruz kendi kişisel tercihimiz evde bir yabancı olması fikri ikimizin de hoşuna gitmiyor. Şimdi bizimki kreşe başladı alıştırma işini de babası yapıyor.
Erkolar kolayını bulmuş bir de birbirlerini de gaza getirmiyorlar mı cinnetlik cidden. Bu arada çevremdeki hemen hemen bütün arkadaşlarımın eşi benimki gibi.
Maşallah ağzınızın tadı bozulmasın. Ben daha hamileyken eşimin evden çalışmasının ne kadar da faydalı olacağından konuşuyorduk. Ben kızımıza bakarken sen kahveni içersin yürüyüşe çıkarsın falan diyordu. Yazınızı okurken o geldi aklıma. Muhtemelen böyle bir baba olmayı o da planlamıyordu. Ben de daha rahat bir anne olurum sanmıştım mesela. Yolda değiştik sanırım.

Maşallah ağzınızın tadı bozulmasın. Ben daha hamileyken eşimin evden çalışmasının ne kadar da faydalı olacağından konuşuyorduk. Ben kızımıza bakarken sen kahveni içersin yürüyüşe çıkarsın falan diyordu. Yazınızı okurken o geldi aklıma. Muhtemelen böyle bir baba olmayı o da planlamıyordu. Ben de daha rahat bir anne olurum sanmıştım mesela. Yolda değiştik sanırım.
Bence çevremiz, arkadaşlarımız, ailelerimiz de biraz bizi bu noktaya getiriyor. Çok yakın bir arkadaşımdan da benzer şeyleri duydum çok yakın zamanda çünkü. Bu durum o kadar hassas ki yani kendimizi suçlamaya, çok fazla yük sırtlanmaya çok müsaitiz bence bu dönem. Kedinize bunu yapmayın.
Eşiniz istediği kadar iş yerindeki arkadaşını anlatsın siz de her şeyi yapan babaları anlatın. Çözümü yok ki bunun.
Bebeğiniz çok mu küçük? Hiç babasına bırakıp çıktınız mı? Ya da bugün çok yorgunum sen uyut dediniz mi mesela?

Bence çevremiz, arkadaşlarımız, ailelerimiz de biraz bizi bu noktaya getiriyor. Çok yakın bir arkadaşımdan da benzer şeyleri duydum çok yakın zamanda çünkü. Bu durum o kadar hassas ki yani kendimizi suçlamaya, çok fazla yük sırtlanmaya çok müsaitiz bence bu dönem. Kedinize bunu yapmayın.
Eşiniz istediği kadar iş yerindeki arkadaşını anlatsın siz de her şeyi yapan babaları anlatın. Çözümü yok ki bunun.
Bebeğiniz çok mu küçük? Hiç babasına bırakıp çıktınız mı? Ya da bugün çok yorgunum sen uyut dediniz mi mesela?
Kızım 8 aylık. Yani ev içinde bırakıp bir duşa girip çıktığımda kendi elinde telefon çocuğun elinde oyuncak ağlak bir modda bulduğum için daha uzun baş başa kalmalarına gönlüm razı olmuyor. Kendi kendine de zaman geçirebilmeli diyor. Evet geçirebilmeli ama seninle olduğu yarım saatte değil diyorum. Böyle bin tane örnek var. Umarım çözeriz. Ben büyürken hep annemle babamın kavgasına atışmasına stresine şahit oldum. Çocuğa yük olan şeyler bunlar. Umarım kızımı huzurlu bir ailede büyütebilirim.

Kızım 8 aylık. Yani ev içinde bırakıp bir duşa girip çıktığımda kendi elinde telefon çocuğun elinde oyuncak ağlak bir modda bulduğum için daha uzun baş başa kalmalarına gönlüm razı olmuyor. Kendi kendine de zaman geçirebilmeli diyor. Evet geçirebilmeli ama seninle olduğu yarım saatte değil diyorum. Böyle bin tane örnek var. Umarım çözeriz. Ben büyürken hep annemle babamın kavgasına atışmasına stresine şahit oldum. Çocuğa yük olan şeyler bunlar. Umarım kızımı huzurlu bir ailede büyütebilirim.
Bebeğiniz ilk doğduğunda onun sorumluluk almasına gerek kalmayacak kadar anne ya da kayınvalide desteğiniz mi vardı?
Telefon herkesin en büyük problemi heralde bu dönemde. Biz çareyi birbirimizi bu konuda uyarmakta bulduk. Telefonlar aşırı derecede üretkenliğimizi etkiliyor çocuğumuz bizi bu şekilde görsün, bunu örnek alsın istemiyoruz dedik. Birbirimizi uyarıyoruz😬
Konuşup anlaşılarak çözülür umarım. Sadece konuşarak anlaşılmadığınıza inandığınızda bence çocuk gibi görev vermek de bir çözüm oluyor bu arada. Bugün için değil de bunu geleceğe yatırım gibi düşünün. Zaten kızınız büyüdüğünde o izin vermeyecek telefonla ilgilenmesine oyun oynarken☺️ Siz de bu arada kendinizi ihmal etmeyin kendinize vakit ayırın.

Eşim işe gidiyor,eve gelince alt değiştirir,yemek yedirir,uyutur herşeye yardımcı olur,ben uyuyayım diye kahvaltılarını hazırlar,gece beslemelerini yapar.İkiz 1 yaşındalar.Yardım etmese yetemem.Babalık yapmak bir yardım değil,sorumluluktur.

Eskiden huysuz bir adam gördüğümde kadın neden buna izin veriyor, gerçekten kendine layık gördüğü hayat arkadaşı bu mu diye düşünürdüm. İnsanlar değişebiliyormuş evet katlanan kadın günün birinde ben de olabilirmişim.
Anlıyorum inanın.

Defalarca uyarmaktan başka çözüm yok bence.

Bekleyip görecez🥰 doğuma sayılı günler kaldı benimki heycanla bekliyor benden daha heycanlı ve çok mutlu bence çok güzel ve ilgili bir baba olucak öyle umuyorum inşallah beni yanıltmaz 🙈

Ay bu konudan ben de çok korkuyorum... daha hamileyim anne olmadım fakat ağrım olduğun da bile o gün çalışıp yorgun olsa da ben uyumuyorsam benle beraber oturuyor kendimi iyi hissedene kadar. Ama bebek olunca ne kadar sorumluluk sahibi olur bilemiyorum aslında korktuğum seu eşimin yapmaması değil.benim ona güvenip çocuğu bırakabilecek miyim düşüncesi

Selam anneler,

Aslında bu sorunun cevabını siz kendiniz biliyorsunuz çok şey beklemiyorsunuz nasıl ki bir bebeği dünyaya anne ve baba ortak şekilde getiriyorsa bakımına gelişimine eğitim hayatına temel ihtiyaçlarına kısacası her şeyini aynı şekilde ortak koşmalıdır. Benim eşim ilk günden beridir her konuda üzerine düşeni yapıyor ikimiz de çalışıyoruz benim daha rahat bir işim var ben onun yarısı kadar çalışıyorum mesai saati olarak ancak evde bulunduğu sürede tamamen kızıyla ilgileniyor cumartesi öğleden sonra ben kendime kişisel bir zaman ayırıyorum alışverişe gidiyorum 3 4 saat geziyorum arkadaşlarımla buluşmak istersem buluşuyorum cumartesi akşamları da o genelde halı sahaya falan gidiyor yani böyle birbirimize haftada en az bir kere kişisel bir zaman ayırıyoruz ben buna çok zor kabul ettim çünkü farklı düşünüyordum o konuda ama sonradan ikimiz için de iyi olduğunu gözlemledim ve kabul ettim örneğin Perşembe günü benim yarım gün işim var o çocuğu alır sabahtan parkına götürür öyle uykusunu yaptırır ben işteyken yıkanması gerekiyorsa yıkar kıyafetleri makineye atması gerekiyorsa atar kurutmaya gerekirse atar yani bu şekilde hem ev işlerinde hem çocuğun kişisel ihtiyaçlarında ortak bir iş yükü dağılımı sağlıyoruz burada önemli olan şu hani bizim toplumda klasik olan bir şey vardır ya anne yapsın her şey diye beklenir bunu ilk günden beri oturtmak benim bir yakın arkadaşım var 2 tane çocuğu var hemen annesini çağırmış ve 2 yıl boyunca annesi kaldı sonrasında bir gün bir araya geldiğimizde senin eşin çocuğa bakıyor benim eşim hiç bir çocuğa bakmıyor dedi ben de ona söyledim yani sen gereken sorumluluk alanını tanımamışsın bu adam ne üzerine düşüyor ne düşmüyor bilmiyor daha doğrusu bir şey dahil olmak istediği zaman annesi de izin vermiyor yani sorumluluk da verin direkt olarak talebinizi de söyleyin gerekli olan şeyi o an onun yapmasını bekleyin sen dur ben hallederim yapmayın

Benim eşim sabahları alır 1 saat bakar ben uyurum. Evde olduğu zaman dilimlerinin büyük çoğunluğunda bebeğim paçasında dolaşır eşim de çok aktif bir şekilde ilgilenir. Akşam yemekler en az 4-5 gün ona ait, evdeyse kahvaltı da hazırlar. Benim işim olduğu müddetçe kızımızı tutar oyalar, dışarı çıkarır. Ancak alt değiştirmede ve üst giydirmede kızım çok dirençli bir bebek olduğu için cesaret edemiyor mesela. Bu bebeğin direkt birebir bakımına destek olmayabilir ama senin alanını açar bir şekilde o yeterlidir bana göre. Bana bunlar yetiyor mesela neye ne açıdan baktığına göre değişir destek olmak konusu.

Back
X