Belki de bilmeden çocuğunuzu istismar ediyorsunuz!..."çocuk istismarı nedir"

cocuk istismarı ile ilgili rakamlar korkutuyo

Çocuklara yönelik istismar ile ilgili rakamlar korkutucu düzeylerde, Doç. Yorulmaz ‘Adli Tıp Kurumu’na her hafta 100 -120 çocuk getiriliyor’ diyor ve bu sadece buz dağının görünen yüzü

BURSA
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Coşkun Yorulmaz, Adli Tıp Kurumu’na cinsel istismar yüzünden her hafta 100-120 çocuğun götürüldüğünü söyledi. Yorulmaz, “Bu rakamlar, buz dağının görünen yüzü, bütün olguların yüzde 10-20’si” dedi.
Doç. Yorulmaz, ebeveynlerin korkulu rüyası olan çocuğa yönelik cinsel istismar konusunda şunları söyledi:
“Cinsel istismar, çocuktan büyük ya da fiziksel olarak daha güçlü birinin, gücünü veya otoritesini kullanarak ya da güveninden faydalanarak çocuğu cinsel aktiviteye dahil etmesidir. Cinsel aktivite, mutlaka cinsel ilişki anlamına gelmez. Cinsel amaçlı dokunma ve bakıştan, tecavüz gibi çok ağır cinsel saldırıya kadar uzanan bir eylemler zincirinden oluşan bir suçtur.”

Her hafta 70 rapor Doç. Yorulmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her yaşta çocuk, hatta bebekler bile istismara uğrayabiliyor. Çoğu zaman istismarcı, çocuğun ve ailesinin önceden tanıdığı bir kişi olabiliyor. Çocuk, istismarcının ‘tanınan’ bir kişi olması halinde, olayı genellikle ‘Suçlarsam ben suçlanırım’ düşüncesiyle saklıyor. İstismarın boyutunun ‘ürkütücü’ olduğu tahmin ediliyor. Cinsel istismar yüzünden, Adli Tıp Kurumu’na her hafta 100-120 çocuk getiriliyor. 70 olgu için cinsel istismara bağlı ruhsal travma raporu veriliyor. Bu rakamlar, buz dağının görünen yüzü, bütün olguların yüzde 10-20’si

İstismar anlaşılır’ Doç. Yorulmaz, çocuğun cinsel istismara uğradığının anlaşılabildiğini söyledi. Yorulmaz, bu belirtileri özetle şöyle sıraladı: “Okul başarısında ani düşüş, aile fertleriyle tartışma, içe kapanma, yaşıyla uyumlu olmayan resimler çizme, kelimeler, cümleler kullanma, mini etek giyme gibi seksüalite davranışları, sık sık tuvalete çıkma, idrar yollarıyla ilgili şikâyet, yalnız yatamama, karanlıktan korkma. Bazı çocuklarda cinsel yolla bulaşan hastalıklar bile görülebilir

Çocuk İstismarına HAYIR" Kampanyasına Destek Verelim Mesaj Linki

--------------------------------------------------------------------------------
efsun12 adlı arkadasımızdan alıntı

Arkadaşlar bu konuyu iki bölüme birden açtım sanırım burası daha uygun. Diğer bölüm silinebiliğr ya da silinmeyebilir. Çünkü mümkün olduğunca duyulması çocuklarımızın yararına olacaktır. Çünkü maalesef istismara uğrayan çocuklar için doğru düzgün bir tedavi uygulaması yok. En azından katılımlarınızla da koşullar geliştirilebilir. Bir sitenin başlatmış olduğu bu kampanyaya destek verirsek çocuklarımız için bir şey daha yapmış olacağız.

Destekleriniz için linki veriyorum:
Çocuk İstismarına Son !!!
Şimdiden vereceğiniz destekler için teşekkürler

--------------------------------------------------------------------------------

Arkadaşlar bu da çocuk ihmali ve istismarını önlemek için "Çocuk İhmal ve İstismarını Önleme Platformu" tarafından başlatılan bir kampanya. Katılalım ve çocuklarımızı çektikleri ya da çekecekleri acılardan kurtaralım.

BEN HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLİYORUM

“Ben her şeyi Devletten bekliyorum.

Çünkü annem, babam, öğretmenim, komşum ve en yakınlarım bile beni istismar edebiliyor.

Türkiye BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesini imzalayan ülkelerden biri.. Yani Devletimiz, çocuklarını korumak için yıllar önce bir söz verdi. Biz bu ülkenin çocukları o sözün yerine getirilmesini ve Devletin bizim haklarımızı korumasını bekliyoruz.”

Çocukların ihmal ve istismar edilmelerine sebebiyet veren her tür risk gerçekleşmeden fark edilmeli ve önlenmelidir. BM Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi, Devletlerden her türlü çocuk ihmal ve istismarını önlemek üzere aktif bir sorumluluk üstlenmesini istemektedir.

Çocuklara yönelik ihmal ve istismarı önlemek aileden başlayarak toplumun her kesiminin ve her kurumun sorumluluğundadır. Ancak Devlet, bütün bu sorumlulukların yerine getirmesi için bilinç oluşturmak, politika geliştirmek, sorumluları görevlerini yerine getirirken desteklemek, sorumlulukların yerine getirilmesini izlemek ve boş bir alan kalmamasını güvence altına almak gibi kapsayıcı bir sorumluluğa sahiptir.

Bunun için yapılması gerekenlere ilişkin hazırlanan önerileri bu sitede bulabilirsiniz. Bu önerileri desteklemek için ise aşağıda bulunan boşlukları doldurarak desteğinizi belirtebilirsiniz.

Ayrıca siz de onleme.platform@yahoo.com adresine önerilerinizi yazarak, çocuk ihmal ve istismarını önlemek üzere bir eylem planı oluşturmaya destek verebilirsiniz.

Şu ana kadar 1143 kişi olduk.

Aşagıdaki adreste kampanyaya destek verebilirsiniz. Bu konu çok önemli arkadaşlar, çünkü çocuklarımız maalesef çoğu zaman yapılan eylemin farkında olmadan bu davranışlara maruz kalıyorlar. Çoğu zaman kendilerine zarar veren kişinin kendilerine kötü bir şey yapıp yapmadığını farkedemeyebiliyorlar. Ancak yaşları ilerlediği zaman yapılan eylemin ne olduğunu anlıyorlar ve acılar bu aşamadan sonra başlıyor. Evliliği sürdürememe, insanlarla iletişim kısıtlılığı, kabuslar, iştahta artma ya da azalma, ya da kendileri de istismara eğilimli bir yapıya bürünebiliyorlar.
Maalesef bunu yapanlar her yerde; sokakta, alışverişte, otobüste, hatta yaşanılan evin içerisinde. Lütfen duyarlı olalım ve bu insanlık dışı davranışlara dur diyelim.

www.cocukplatformu. org

Son düzenleme:
Ne kadar iç sızlatıcı tablolar...böyle anne ve babaları şiddetle hep kınamışımdır. Onlar kendi başlarına bir birey ve allah onları bize verme lutfunda bulunmuş. Onları insan gibi hakları ve özgürlükleri var bunları düşünerek büyütmeliyiz. Çocukarımız el kadarken kucağımıza alıyoruz. Günahsız yavrularımız nolur onlara iyi olalım şevkatli olalım....gamyoncuiremsu

cocukistismariv1ci3.gif

benim hayatta en sinir olduğum şey çocuğu döven anne vede babadır o yavrum zaten kendini zaten koruyamıyorki neden vuruyorsun dimi işte cahillik mi diyeyim ne diyeyim bilmiyorum ama vallahi okumuş insanlarda çocuklarını dövüyor (yani cahil deyince akla hemen okumamak gelirya)
bende anneyim benim oğlum ilkokul 1.sınıfa gidiyor ben yavruma herşeyi konuşarak anlatıyorum dediğimi yapmıyorsa ona ceza veririm ne bilim özellikle sevdiği kanalı izletirmem oda anlar yapmaması gerktiğini ama bende eşimde bu çocuk istismarıyla ilgili çok hasasızdır
bende böyle hareketler yapanlar zaten normal değilki ya
zaten bugünün küçükleri yarının büyükleri bizlerden ne görürlerse büyüdüklerindede aynı şeyi onlar yapacaklar
o yüzden yavrularımıza herzaman yakın davranalım onları dinleyelim düşüncelerine saygı duyalım kendilerine özgüvenleri artsınki yaratıcı iyi sağlılklı bireyler olsunlar
ayrıca bu konuyu açan arkadaşımıza çok teşekkür ediyorum
yavrularımız bizler için çok kıymetli

bu konuyu okuyunca bir çok şey geçti aklımdan ve hafızamdan silinmeyen ,silenemeyen...
her çocuk sanki benim kendi çocuğummuşcasına derin yaralar alır ve hıçkırıklara boğulurum gerek görsel gerek yazılı medya da... daha dün gibi,17 aylık bebeğe yapılan,yaşatılan tecavüz:( ve dan dün gibi,bir 8 yaşındaki astsubay oğlunun teröristler tarafından evlerine yapılan ani baskında babası ile birlikte katledilişi..neyseki oğul yara alıp kurtulurken baba vefat etti..ve daha dün gibi annesinin yaşadığı yasak ilişki sonucunda dogum yapıp kendi kendine banyo havalandırma boşluğuna attığı bir kaç dakikalık nefesi yaşayan bebeğini :(
ve daha saymakla son bulamayacak ve yazmaya bile gayretim ve kalbimin dayanamayacağı niceleri...
çocuklar bizler için ve gelecek için birer UMUT!
oysa bu tip insanlar ve bu tip davranış bozuklukları bizlere hastalıklı bir geleceği vaad edip,çocuklarımıza,kini,öfkeyi,kötülüğü öğretiyor..ve kirli,suçlu ,azılı bir toplum yetişiyor... :(

Son düzenleme:
yeni yılda çocuklarımız için daha çok gayret sarf etmemiz ve onları mutlu etmemiz dileği ile

dilerim 2009 da aile içe şiddete ve çocuk istismari ve ihmaline karşı kalıcı ve çocuklarımıza iyi bir gelecek verecek önlemler alırız, onların gülen yüzlerini soldurmaz geleceklerini karartmayız...

Şeniza.s.

YeniYil011.jpg

Son düzenleme:
14 yaşındaki kız çocuğuna tecavüze 5 gözaltı 3 Ocak 2009

Yaşar ANTER- Nilüfer KANDIRMIŞ/BODRUM (Muğla), (DHA)

MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde, polisler tarafından geceyarısı parkta bulunan 14 yaşındaki kız çocuğu M.T.'nin defalarca tecavüze uğradığı ortaya çıktı, olayla ilgili 5 kişi gözaltına alındı. Ağır travma geçiren ve psikolojik dengesi bozulan M.T. devlet korumasına alınırken, saldırganlar adliyeye sevkedildi.

Dün gece saat 01.00 sıralarında Neyzen Tevfik Caddesi'nde liman kıyısındaki Tepecik Çocuk Parkı'nda perişan vaziyette yerde yatan M.T.'nin polise verdiği ifadede anlattıkları, hayatındaki dramı gözler önüne serdi.

TEKNELERDE ON GÜN BOYUNCA TECAVÜZ ETMİŞLER

Ailesiyle birlikte Antalya'da yaşadığını, öz babasının 3 yıldır kendisine cinsel taciz ve tecavüzde bulunduğunu iddia eden M.T., bu durumdan kaçarak önce Aydın'a, ardından da Bodrum'a geldiğini anlattı. Bodrum'da teknede çalışan 24 yaşındaki M.A.K. ile 10 gün önce tanıştığını belirten M.T., şöyle devam etti:

“Babam başka bir kadınla yaşıyor. Evde, üvey annemle bir olup beni sürekli dövüyorlardı, fuhuş yapıp para kazanmamı istiyorlardı. Babam tecavüzlerini sıklaştırıp beni geneleve ve başka erkeklere satmak istediğini söyleyince kaçtım. Geldiğim Aydın'da onlardan şikayetçi oldum. Sonra da Bodrum'a gittim. Burada çalışıp para kazanmak istiyordum. M.A.K. ile barlar sokağında tanıştım. Beni teknesine götürüp çalıştıracağını ve para vereceğini söyledi. İlk gece alkol aldıktan sonra bana kamarada tecavüz etti, ardından kamaraya kilitleyip başka erkeklerin tecavüz etmesine izin verdi. Daha sonra tekneden beni sokağa attılar. Acıdan ve yorgunluktan ayağa kalmayacak durumdaydım.”

5 KİŞİ GÖZALTINDA, ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Polis, M.T.'nin ifadesinin ardından derhal Bodrum limanındaki teknelerde inceleme başlattı. Polisler, tecavüz ettikleri iddia edilen ve yaşları 20-35 arasında değişen M.A.K., Y.E.S., E.A., E.S. ve E.T.'yi gözaltına aldı. M.T.'nin bu kişileri teşhis etmesinin ardından, zanlılar adliyeye sevkedildi. 5 kişi, adliyeye gelişleri sırasında gazetecilerin sorularını yanıtsız bıraktı.

Bodrum Devlet Hastanesi'nde yapılan kontrollerde defalarca tecavüze uğradığı kesinleşen M.T. ise tedavisinin ardından, Muğla Sosyal Hizmetler Kurumu’na gönderilerek devlet tarafından kontrol altına alındı. M.T.'nin ailesiyle ilgili şikayeti üzerine de Aydın Emniyet Müdürlüğü'nün Antalya Emniyet Müdürlüğü ile bağlantı kurduğu ve bu soruşturmanın da ayrıca devam ettiği belirtildi.

Türkiyede caydırıcı ceza olmadığı müddetçe biz bu vakaları daha çoooook görürüz

Çocuk istismarı ve kişilik gelişimine dayanan bu konuda neyin nereye çıkacağını kestirmek gerçekten zor sonuçta her ailesinden şiddet gören şiddet yanlısı olmuyor veya bir çok konuda farklılıklar oluşabiliyor kişi bunu yanlış olarak yorumlarsa kendine bir farkındalık olarak alabiliyorken doğru olarak görürsede örnek teşkil edebiliyor kendisi için.

En basitinden annemde olsun babamda olsun kendi ailelerinde evin babası geldiğinde köşe bucak saklanırlarmış öyle hoplayayım, zıplayayım, masanın en baş köşesine geçeyim yokmuş eve misafir geldiğinde evde çocuk yok sanırmış o derece iken ama ne oldu bizede aynı geleneği sürdürdüler mi hayır tam aksine oldu. Kime ders olur, kimine de rol model.

Cinsel istismar konusuna gelirsek zaten insanın kanını donduracak bir şey insan olan zaten böyle bir şeyi yapmaktan vazgeçtim düşünemez bile. Tek tek assınlar onları tek çözüm bu olur böyle bir uygulama olursada seve seve izlemeye giderim.

Sözü fazla uzatmadan bağlayayım bence kişilik gelişimi rol model teşkil edecek insanlar sadece aileden örnek alınmaz el bebek, gül bebek, üstüne titreye titreye evlat yetiştirirsiniz bir gün bakarsın çevrenin etkisinde kalır veya bir başka nedenin o güne dek anlattığınız hayat dersi yarım kalır.

lereenim canım son mesajını izninle konuyla alakalı diğer bütün konularıma eklemek istiyorum...

çok çarpıcı ve ben çocuklara dikkat çekmek için elimden gelinden geleni yapmak istiyorum...

ayrıca konuya hassasiyetini tebrik ve teşekkür ederim :)

zakkum tesekkürler arkadasım çok iyi olmus bu topic gercekten tesekürler....

uzaklastırıldımı zakkum sitden..?

canım kardeşim, bu konuya neden bu kadar önem verdğini biliyorum :(

bizim yaşadıklarımızı ki diğerlerinin yanında en hafifleri kalıyor başka çocuklar yaşamasın diye mücaadele etmeni çok takdir ettim :)

Çocuk İstismarı ve İhmali

TANIMLAR:
“Çocuk istismarı ve ihmali” kavramı; çocukların ana-babaları gibi, onlara bakıp gözetmek ve eğitmekle görevli sorumluluk, güç ve güven ilişkisi içinde oldukları kişiler ya da yabancılar tarafından: bedensel ve/veya psikolojik sağlıklarına zarar verecek, sosyal gelişimlerini engelleyecek şekilde uygulanan tüm fiziksel, duygusal veya cinsel tutumları, ihmali, ticari amaçlı sömürüyü kapsar.
  • Fiziksel istismar: Çocuğun anne baba, öğretmen, bakıcı gibi çocuğa bakmakla yükümlü kişiler tarafından gerçekleştirilen, dayak atma, yakma, ısırma, sarsma, kaynar suyla haşlanma gibi olaylar sonucunda kaza dışı her türlü yaralanmasıdır.
  • Cinsel istismar: Çocuğun, bir erişkin ya da yaşça ya da gelişimsel olarak kendinden oldukça büyük bir başka çocuk tarafından ne anlama geldiğini kavrayamayacağı, gelişimsel olarak hazır olmadığı, onay veremeyeceği, kanunlara ve toplumun kültürel değerlerine aykırı cinsel eylemlere; karşı tarafın cinsel doyumunun sağlanması amacıyla karıştırılmasıdır.
  • Duygusal istismar:Çocuğun ruh sağlığını ve gelişimini bozan, reddetme, aşağılama, tehdit etme, suçlama, gibi söz ve davranışlara süregen olarak maruz kalmasıdır. Sıklıkla diğer istismar biçimlerine eşlik eder.
  • İhmal: Çocuğun beslenme, barınma, korunma, sevilme gibi temel fiziksel ve duygusal gereksinimlerinin karşılanmamasıdır. Çocuğun sağlığı ve gelişimine olumsuz etkileri olabilir.
RİSK ETMENLERİ :
    • Aileye ait riskler:
  • Ciddi ekonomik sıkıntı
  • Çok çocuklu aile, kardeşler arasında yaş farkının az olduğu durumlar.
  • Üvey ebeveyn, tek ebeveyn.
  • Alkol- uyuşturucu bağımlısı ebeveyn
  • Kendisi de çocukluğunda istismar görmüş ebeveyn
  • Çok genç anne
  • Eğitimsizlik
  • Aile içinde geçimsizlik, gerginlik
  • Aile içi şiddet, diğer çocukların da istismara uğramış olması
  • Ailede ruhsal hastalık
    • Çocuğa ait riskler:
  • İstenmeyen gebelik sonrası doğmuş çocuk
Çocuğun kendinden kaynaklanan özellikler ( sakatlık, prematüre ya da düşük doğum ağırlığı, hiperaktif, zihinsel engelli)

Çocuk İstismarı ve İhmali

TANIMLAR:
“Çocuk istismarı ve ihmali” kavramı; çocukların ana-babaları gibi, onlara bakıp gözetmek ve eğitmekle görevli sorumluluk, güç ve güven ilişkisi içinde oldukları kişiler ya da yabancılar tarafından: bedensel ve/veya psikolojik sağlıklarına zarar verecek, sosyal gelişimlerini engelleyecek şekilde uygulanan tüm fiziksel, duygusal veya cinsel tutumları, ihmali, ticari amaçlı sömürüyü kapsar.
  • Fiziksel istismar: Çocuğun anne baba, öğretmen, bakıcı gibi çocuğa bakmakla yükümlü kişiler tarafından gerçekleştirilen, dayak atma, yakma, ısırma, sarsma, kaynar suyla haşlanma gibi olaylar sonucunda kaza dışı her türlü yaralanmasıdır.
  • Cinsel istismar: Çocuğun, bir erişkin ya da yaşça ya da gelişimsel olarak kendinden oldukça büyük bir başka çocuk tarafından ne anlama geldiğini kavrayamayacağı, gelişimsel olarak hazır olmadığı, onay veremeyeceği, kanunlara ve toplumun kültürel değerlerine aykırı cinsel eylemlere; karşı tarafın cinsel doyumunun sağlanması amacıyla karıştırılmasıdır.
  • Duygusal istismar:Çocuğun ruh sağlığını ve gelişimini bozan, reddetme, aşağılama, tehdit etme, suçlama, gibi söz ve davranışlara süregen olarak maruz kalmasıdır. Sıklıkla diğer istismar biçimlerine eşlik eder.
  • İhmal: Çocuğun beslenme, barınma, korunma, sevilme gibi temel fiziksel ve duygusal gereksinimlerinin karşılanmamasıdır. Çocuğun sağlığı ve gelişimine olumsuz etkileri olabilir.
RİSK ETMENLERİ :
    • Aileye ait riskler:
  • Ciddi ekonomik sıkıntı
  • Çok çocuklu aile, kardeşler arasında yaş farkının az olduğu durumlar.
  • Üvey ebeveyn, tek ebeveyn.
  • Alkol- uyuşturucu bağımlısı ebeveyn
  • Kendisi de çocukluğunda istismar görmüş ebeveyn
  • Çok genç anne
  • Eğitimsizlik
  • Aile içinde geçimsizlik, gerginlik
  • Aile içi şiddet, diğer çocukların da istismara uğramış olması
  • Ailede ruhsal hastalık
    • Çocuğa ait riskler:
  • İstenmeyen gebelik sonrası doğmuş çocuk
Çocuğun kendinden kaynaklanan özellikler ( sakatlık, prematüre ya da düşük doğum ağırlığı, hiperaktif, zihinsel engelli)

ay nefes alamadim cok kötü oldum cok duygulandim
göz yaslarima hakim olamadim
allahim evlatlarimizi koru yarabbim
vijdanen cok ve tek azap cekdigim utanarak yaziyorum ama sigaramdir hamilelikdede suandada iciyorum cok cok pismanim ve birkez daha icim ciz etdi diger yandan mükemmel olmasakda cok iyi anne baba oldugumuzu düsünüyorum hele esim vurmak diil bagirmaya sesini yükseltmeye kiyamiyo kizimiza
harika bi konu acmissin iyilik melegim
tesekkurler6ga.jpg

w512.png

dokunmasınlar çocuklara!
17389063df0.jpg

anne2yr7bc3zy1.jpg

arkadaşım duyarlılığın mükemmel,seni bir kere daha takdir etttim.

Son düzenleme:
Back
X