Ailelerin yaptığı en büyük yanlış işte. Çocuklara iş yaptırmamak, yapsa dahi peşinden hemen düzeltmek, yaptığını beğenmemek, sorumluluk vermemek
Aslında onlara iyilik yaptığımızı sanıyoruz ama büyük bir yanlış var ortada. Çocuklara görev, sorumluluk vermek lazım derken, dip köşe bucak temizlemek, ağır iş yaptırmaktan bahsetmiyorum elbette. Mesela, 8 yaşındaki kızıma, ben temizlik yaparken, "tatlım çok yoruldum, bana yardım edersen çok sevinicem, vitrinin tozunu alabilirmisin" diyorum. Bazen yapıyor bazen yapmıyor. Psikolojisine göre. Zorlamıyorum da yapmayınca. Ama yapıncada takdir ediyorum. Odasını asla toplamıyorum. 3-5 gün karmakarışık duruyor odası. Eninde sonunda topluyor. ( Gerçi benle inatlaşıyor o ayrı:hulya:)
22 yaşına kadar temizlik yemek yapmamanı yadırgamıycam ama sana biraz kızıcam. İnsan bir merak eder yav, şu pilav nasıl yapılıyor, perdeler nasıl yıkanır temizlik nasıl yapılır diyealsanaalsanasmile
Ne annen, ne de babaannen ortayolu bulamamışlar bence. Ev 15 günde bir süpürülmez,3 ayda bir perde yıkanmaz, hergün 2-3 kerede avizelerin tozu alınmaz.kafamçokkarıştı Normal değil.
Güzel bacım, çalışıyormusun bilmiyorum, eğerki çalışıyorsan, haftada 2 kere evi süpür, toz al. Klozeti, banyoyu akşam yatmadan yıka. Mutfağı pis asla bırakma, dağ gibi bulaşık yığılı bir tezgah, en sinir olduğum şeydir.Tezgah temiz olacak arkadaş.yatmadan önce herşeyi yerli yerine koyki akşam geldiğinde düzenli bir eve girmiş ol.
Perdeleri ayda bir yıka. Balkonları haftada 2 yıka, abartma fazla. nevresimleri haftada bir, bornozları 10 günde bir yıka.
yemek işine gelince, akşamdan hazırla yemeğini. Ertesi gün geldiğinde sadece ısıtıp yersiniz. hafta içi pratik şeyler, hafta sonu ise daha ağır yemekler yaparsın. Vaktin olursa derin dondurucuya, köfte, börek, haşlanmış nohut, vs gibi şeyleri atarsın.
6 aya kalmaz uzmanlaşırsın, yemek konusunu dert etme, ama önemli olan temizliktir. temizliğe dikkat et, aman gözünü seviyim.
canım öncelikle sana mutluluklar diliyorum :)))
ben ne temizlik yapardım ne yemek..sabah kalktığımda yatağımı bile toplamaya usenirdim..ve çalışmadığım için 3 te yatar 12 de kalkardim..
1 ay önce erkek arkadaşımla eve çıktık..
şimdi her sabah 9 da kalkmama rağmen gün nasıl geçiyor anlamıyorum..
temizlikten anlamayan ben,tuvetlere kadar temizlik yapıyorum..
yatağı kafama estikce değiştiriyorum bu da genelde 1,5 haftada bir oluyor..
sadece makarna ve pilav yapmayı becerebilen ben,zeytinyağlı ispanak,semız otu,kabak,taze fasulye vs yapmaya başladım..
hemen hemen hergun salonun ve mutfağın tozunu anlamaya başladım..
bulaşık makinası yok,ama buna rağmen mutfakta hiç kirli bulaşık yığını olmuyor..
eskiden 12de kalktiimda gün gecmiyordu şimdi 9 da kalkıyorum ve gün yetmiyor..
kendime şaşırıyorum cogu zaman,yahu ben böyle değildim noluyor diye..ama iste biliyorsun aslında ama uygulamaya geçmene gerek olmadıgı için yapmiyorsun..şimdi kendi evin olduğu için yapicaksin:)) bı şey resmen dürtüyor seni kalk hadi temizlik yap diye :)))) fark ediyorsun yani..
ki bizim ev yani bekar evi gibi bir şey,yani ben herhangi bir is yapmasam kimse bana neden yapmiyorsun demez..evli değiliz sonuçta..ama yapmadan duramıyorum..icim rahat etmiyor..
seninde böyle olucak..yani bunun bir kuralı bir zamanı yok..
sen kendin buna karar veriyorsun..
dediğim gibi bı bakıyorsun elinde bez toz alıyorsun..
:)))) üzülme sıkılma o yüzden :)))
benim gibi biri bile temizlik yapıyorsa herkes yapar emin ol:)))
annem sınır oluyor zaten derdin benimlemiydi diyor :))) artık sabah kalkar kalkmaz ilk isim yatağı toplamak duşun yani :))))
tatlım ya aynı ben kendimi gördüm resmen :)
annemde beni hep el bebek gül bebek büyüttü hep o yaptı herşeyi sağolsun.çokta hoş birşey değil bu ama olan oldu artık napalım.
bende Allah nasip ederse 1-2 seneye evlenice:)
ama bende senden farklı değilim.yemek bişekilde hallederim diye düşünüyorum internetten sorarak kitapalrdan felan ama bu emizlik olayı cidden zorlucak gibi.
tuvalaletler banyo yer salon mutfak ve daha neler neler.vallahi altından kalkmak zor gibi geliyor.
Allah bizim yardımcımız olsun canım :)
ama diğer kızlarında dediği gibi artık duruma göre sanırım halledilir.baktık ki yerlerde toz var silicez yapa yapa öğrenicez başka yolu yok napalım :)
yle değil mi?
mutluluklar diliyorum sana cnm bu arada
bir üç ay önce babam nişanlımın ailesini daha yakından tanımak için birde onlar sürekli bizi davet ettiğinden onların memlekete bir üç günlüğüne ziyarete gittik ailecek.Büyük görümcem misafir etti bizi evinde zaten o çok ısrarla davet etmişti.Tabi kahvaltı sofrası kuruluyor akşam yemeği sofrası falan derken benden çok büyük olan görümcem babamla yaşıtlar,ayıp olmasın diye bende sofrayı kaldırmasına yardım ediyordum,benle yaşıt 2 evli kızı var onlarda ordalar damatları torunlar falan,bizimkiler.İkinci gündü dedim bulaşıkları ben yıkayayım kahvaltıdan sonra,olmaz dedi görümcem.Israr ettim,aldım çatal bıçak çay bardakları kahvaltı tabaklarını bir güzel deterjanla yıkadım süngerle ova ova,sonra duruladım bir güzel.Bir yandanda düşünüyorm içimden,acaba çok su harcıyor muyumdur düzeni nedir hani kimi çalkalayıp koyar kimi ovalar durur,bilemiyorum kibilmiyorumkismileneyse üzerinde kir leke kalmayacak şekilde yıkadım duruladım.Görümcemde hem annemle bişiyler konuşuyor hem çaydanlıkla uğraşıyor ocak başında.Ben bitiridim bulaşığı baktım o leğen çıkarmış bir tane.Çaydanlıkta olan suyu o leğene döktü,su nasıl kaynar nasıl kaynar.Ne yapacak ki dedim içimden.Bitti bunlar ben babamlara bakim bir dedim oda sağol kızım dedi çıktım mutfaktan.Bir 15 dk geçti geçmedi babamlar küllük istediler ben mutfağa gittim istemek için.Bi baktım ki görümcem almış kaynar suyla benim yıkadığım bulaşıkları bir daha yıkıyor:1shok:beni görünce bir elini ayağını nereye saklayacağını şaşırdı.Bişey söylemedim.Küllüğü aldım gittim.Sonra bir beş dakika geçti geçmedi yanlarına gittim gene,baktım kaynar suyla yıkadıklarını bulaşık makinasına diziyor,dizdi ve makinayı çalıştırdı.Birde makina yıkadı bulaşıklarıguclubacismileAnnem zaten mest hep der görümcen çok temiz kadın evi tertemiz.Meğer hep çaydanlıkta su kaynatıp kaynar suyla bulaşıkları yıkar,sonra makinaya dizer birde makinada yıkarlarmış:kedi:O diğer görümcem ve eltim:1shok:hep böyle bulaşık yıkarlarmış.Bende diyordum eltimde su kanıyor yemek sonrası leğenler doluyor diğer görümcemde aynı ama beni misafirim dıye dışarı çıkardıkları için ne yapıyrlardı bilmiyordum.Aman o gün büyük görümcemde yerin dibine girdim birden,kendimi çok pis hissettimohaoldumsmileben normal suyla bir güzel deterjan ve süngerle ovdum temizledim bir güzel duruladım ve temiz oldular çünkü en ufak birşey kalmasın diye çok çok dikkat ettim ama kaynar su dolu yeğende yıkamadım,öyle dejenfekte olmuyormuş,çok utanmıştım çok hatırladımda şimdi:kedi:
bir üç ay önce babam nişanlımın ailesini daha yakından tanımak için birde onlar sürekli bizi davet ettiğinden onların memlekete bir üç günlüğüne ziyarete gittik ailecek.Büyük görümcem misafir etti bizi evinde zaten o çok ısrarla davet etmişti.Tabi kahvaltı sofrası kuruluyor akşam yemeği sofrası falan derken benden çok büyük olan görümcem babamla yaşıtlar,ayıp olmasın diye bende sofrayı kaldırmasına yardım ediyordum,benle yaşıt 2 evli kızı var onlarda ordalar damatları torunlar falan,bizimkiler.İkinci gündü dedim bulaşıkları ben yıkayayım kahvaltıdan sonra,olmaz dedi görümcem.Israr ettim,aldım çatal bıçak çay bardakları kahvaltı tabaklarını bir güzel deterjanla yıkadım süngerle ova ova,sonra duruladım bir güzel.Bir yandanda düşünüyorm içimden,acaba çok su harcıyor muyumdur düzeni nedir hani kimi çalkalayıp koyar kimi ovalar durur,bilemiyorum kibilmiyorumkismileneyse üzerinde kir leke kalmayacak şekilde yıkadım duruladım.Görümcemde hem annemle bişiyler konuşuyor hem çaydanlıkla uğraşıyor ocak başında.Ben bitiridim bulaşığı baktım o leğen çıkarmış bir tane.Çaydanlıkta olan suyu o leğene döktü,su nasıl kaynar nasıl kaynar.Ne yapacak ki dedim içimden.Bitti bunlar ben babamlara bakim bir dedim oda sağol kızım dedi çıktım mutfaktan.Bir 15 dk geçti geçmedi babamlar küllük istediler ben mutfağa gittim istemek için.Bi baktım ki görümcem almış kaynar suyla benim yıkadığım bulaşıkları bir daha yıkıyor:1shok:beni görünce bir elini ayağını nereye saklayacağını şaşırdı.Bişey söylemedim.Küllüğü aldım gittim.Sonra bir beş dakika geçti geçmedi yanlarına gittim gene,baktım kaynar suyla yıkadıklarını bulaşık makinasına diziyor,dizdi ve makinayı çalıştırdı.Birde makina yıkadı bulaşıklarıguclubacismileAnnem zaten mest hep der görümcen çok temiz kadın evi tertemiz.Meğer hep çaydanlıkta su kaynatıp kaynar suyla bulaşıkları yıkar,sonra makinaya dizer birde makinada yıkarlarmış:kedi:O diğer görümcem ve eltim:1shok:hep böyle bulaşık yıkarlarmış.Bende diyordum eltimde su kanıyor yemek sonrası leğenler doluyor diğer görümcemde aynı ama beni misafirim dıye dışarı çıkardıkları için ne yapıyrlardı bilmiyordum.Aman o gün büyük görümcemde yerin dibine girdim birden,kendimi çok pis hissettimohaoldumsmileben normal suyla bir güzel deterjan ve süngerle ovdum temizledim bir güzel duruladım ve temiz oldular çünkü en ufak birşey kalmasın diye çok çok dikkat ettim ama kaynar su dolu yeğende yıkamadım,öyle dejenfekte olmuyormuş,çok utanmıştım çok hatırladımda şimdi:kedi:
bir kere zaten bulaşik makinası elin değemeyeceği kadar kaynak suda yıkıyor cok anlamsız olmuş yaptığı.bence onlarlayken de sureli aklında acaba yeteri kadar temiz miyim diye de dert etme birşey içine siniyorsa temizlik bakımında yeterlidir diye düşünüyorum.
Bir de benim gorduğum evlenmeden once ne kadar iş yaptığın değil ne kadar titiz ortamda yetiştiğindir.iş yapılmamiş olsa bile kızlar evleninc annelerinin düzeyinde olabilmek için her zmn cabalarlar cunku yıllarca beyinlerine işlenmiştir.
Bir de tek derdin bu olsun ya kimseyi takma kendini temiz hissedecek kadar temizlik yap sonra keyfini cıkar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?