- 28 Eylül 2022
- 1.345
- 4.971
- 63
- 37
Anlattığınız hikaye evet tanıdık. Ama mümkünse bitsin isterim bu senaryolar. Bir bakıma haklısınız da tabi ben bitsin istedim diye bitmiyor. Mesele yaş farkı değil aslında. Günümüzde insanın kendini bulması zaman alıyor. O yüzden kendini tam tanımadan, karakter tam oturmadan evlilik yapmak manevi ve duygusal olarak zorluyor insanı.yani en azından ortalama muhafazakar -ortalama anadolu insanı tayfa böyle.
çokça yazarım benim aile çevrem kalabalıktır ailemin tanıdık çevresi de kalabalıktır
genel olarak işte ne olmuştur erkek tarafı okulu bitirir askere gider (bedelli uygunken bedelli yapan da çok oldu), bir işe girer mümkünse memur olur. 2-3 sene çalışır. ehh bekar abisi ablası da yoksa, bir de ailenin büyük borcu harcı yoksa (varsa birkaç sene onun ödenmesine katkı yapar) etraftan bir kız bakarlar.
mümkünse atanmış bir öğretmen bulunur. nikah kıyılır, tayin beklenir, eş durumundan tayin çıkar çıkmaz da düğün yapılır. çamaşır makinesini buzdolabını erkek bulaşık makinesini kız alır yatak odasını kızın babası alır düğünü erkeğin babası öder. ailenin gelin hanım için birmiktar altını vardır zaten ya da borcla ayarlanır.
anadolu böyle evleniyor. buna kürtlerde tüm eşyayı erkeğin alması trakyada düğünde 5 kat fazla kıyafet filan eklenebilir bazı ufak tefek şeyler eklenip çıkabilir ama konsept genel olarak böyle oluyor.
ama bunun 2 ayrı ucu böyle evlenmiyor mesela
anne baba eksenli yaşamayı erken bırakmış daha büyükşehir insanı olmuş üniversiteyi taşrada değil ankarada istanbulda okumuş, tanımlarken muhafazakar tayfa demeyeceğimiz insanlar mesela kendi buluyor kendi çıkıyor daha yaşıtı insanlarla evleniyor,
ya da ortalama muhafazakar değil de baya baya tarikat şeklinde olan da çok bizde
ne kadar enteresandır ki bu hanımlar da eşlerini genelde umrede filan buldular ve eşleri kendilerinden 8-10 yaş küçük
En azından 30a yaklaşmadan evlenmemek, eşini çok daha isabetli seçmeyi sağlıyor. Hatta belki otuzu da geçmek.
Konu sahibi yüksek lisans yapmış; kariyer, yeniden üniversite okumak gibi konular açıyor. Aklında bunlar varken bugün gidip evlense tatmin olmayacak ve mutlu olmayacak gibi geliyor bana. Evlendikten sonra da yapabilir belki ama 2 kat daha zor olur, belki 3 kat. Ne gerek var?
Yani 30u geçmiş anasının eteğinde 22-23 yaşında kız aramaya çıkan erkek profili de baya itici bence. O kafada olan adamla konuş sahibinin zaten hiçbir yaşta evlenmek istemeyeceğini düşünüyorum. O tip zaten aday havuzunda değil. Evlenirse evlensin. Bir kayıp değil.