Bu yoldan geçen bir anne olarak yazmak istedim..
Bir dönem 18 ay civarıydı sanırım oğlum göz temasını, adına seslenince bakmayı, konuşmayı vs. her şeyi bırakmıştı.
20 aylıkken gelişimsel pediatriye gittim 3 yaş olduğu için otizm teşhisi koyamıyorum ama sınırında dedi.
Pandemi ve kış dönemi evden çalışıyordum oğluma da annem bakıyordu.
Tabi annemin kolayına geliyordu video, telefon fazla fazla izliyordu. Zaten ne olduysa telefonda video izlemeye başladıktan sonra oldu.
Sonra gelişimsel pediatrinin yönlendirmesi ile ekran orucu yaptık. 4-5 ay hiç bir ekrana hiç bir şekilde bakmadı.
Işıklı oyuncak vs. kaldırdım. Yanında ne tv açtık ne de elimize tablet, telefon vs aldık. Onu tamamen uzak tuttuk. İşim bittiğinde o ne oynuyorsa onunla oynadım. Benim varlığımdan bile haberi yoktu yanında onla oynarken ama bir şekilde ilgisini çekmeye çalışıyordum ve bir şekilde oyununa dahil oluyordum.
Her şeyi elimle işaret ederek gösterdim, bana dönüp bakana kadar adı ile seslendim, yaptığımız her şeyi kelimelere döktüm. Mesela su içeceği zaman şimdi bardak alıyoruz, bardağa su koyuyoruz, mehmet bardaktan suyunu içiyor, içti gibi. Adı ile seslendiğimde bakmıyorsa yine ismini söyleyip dikkatini çekecek sesler çıkardım ve 23 aylıkken yarım günlük kreşe yazdırdım, kendi yaşıtı çocuklarla bir araya gelmek falan çok iyi geldi.
Şimdi 3 buçuk yaşında ve iletişimi süper. Bizimle oyunlar oynuyor, konuşuyor, diğer çocuklardan bir farkı kalmadı.
Doktor çok önemli ilk gittiğimiz gelişimsel pediatri otizm demişti, dünyam başıma yıkılmıştı ama sonra çocuk psikiyatrisinde ki doktor ekrana maruz kalması sebebi ile gelişen bir durum olabilir zaten 3 yaşından önce böyle bir tanı koyamayız dedi.
Biraz fazla ilgi, ekrandan uzak tutma ve en önemlisi de kreş bizim işimize çok yaradı. Keisnlikle park, oyun gurubu ve kreş en etkili yol.
Göz temasını hala az kuruyor ama özellikle bir şey isteyecekse gelip gözümün içine bakıp istiyor ve ya bir yaramazlık yapacaksa kızacağımı bildiği gözümün içine baka baka yapıyor.
Umarım sizde bu yollarla çözebilirsiniz. ALLAH yardımcınız olsun, yavrunuza şifa versin.