Ben ve umursuz gençler

Yani elbette gönül ister ki genclerimiz kendi duyarliligiyla buyrun siz geçin desinler yer versinler. Böyle duyarlı vicdanlı gençler insanı mutlu eder dua alır. Fakat kızmaya sinirlenmeye hakkımız yok diye düşünüyorum. Ben mesela bakıyorum oturacak yer yoksa diğer dolmuşu bekliyorum. Çok acelem varsa Ya Allah deyip biniyorum. Beklemiyorum kimseden. Mecburiyet değil bu neticede duyarlılık meselesi. Böyle sinirlenmeye bağırmaya hiç hakkımız yok bence. Yer verse ne ala ama otursa da onun tercihi suclanacak bir durumda olmuyor oturan kişi.

İnsallİn cço teşekkür ederim evet bende kapaliyim...

Yazdıklarınıza hak veriyorum yalnız bunun için eğitim şart, özellikle yaşlı, engelli ve hamilelere ayrılmış olan koltuklara hiç oturmamak gerekir, o koltukların boş bırakılması gerekir ama bunu yapacak kaç kişi vardır?
Avm vb yerlerdeki otoparklarda engelli otoparkı olarak ayrılmış yerlere bile patır kütür park edenler oluyor, biz uyarıları, tabelaları okumayan, pas geçen, kendimizi düşünen bir yapıya sahibiz.

Beş aydan fazla hamileligim
Bizi bu hale biraz da suistimal eden iyi niyetlerin getirdiğini düşünüyorum. İnsanlar sürekli yer bekleme moduna girdi. Yaşlı ve hamilelere tabi ki yer verilir ama ben 27 yaşımdayım 40-45 yaşında biri binince gözümün içine bakıyor yer vereyim diye. Laf söyleyeni mı arasın ima da bulunanı mı? Yoksa görsen teyze desen kızar ama otobüste yer bekliyorum. Ben de çok yaşlı olmadıkça veya karnı burnunda hamile olmadıkça yer vermiyorum.
Senin durumunda da bağırıp çağırılacak birşey göremedim. Kim kimin neye ihtiyacı olduğunu nerden bilsin? Hamileyim ve ayakta durmakta zorlanıyorum yer verebilecek olan var mı dersin. Veya hamileler ve yaşlılar için ayrılan yerde oturan varsa ona söylersin hamileyim ve ben oturucam diye. Ona rağmen yer vermezlerse bağır çağır diyecek bir şeyim yok. Haklısın

Haydi oturdular diyelim, sonraki duraklardan bu gruptaki insanlar binerse yer vermeleri gerektigini bilmeleri lazim.

O otobuslerdeki yazi da cok kucuk oluyor. Aslinda isteseler yetkililer bu konuda farkindalik olusturabilirler. Koltugun uzerine, yanindaki cama daha net sekilde yazabilirler.

Gerçekten istemek, soylemek de sıkıntı. Yolda yuruyen kadinlara saldiran kisiler var. Daha yeni gordum, yoldan gecen hamile kadini dovmus adam, serbest birakilmis. Kadini korumak isteyen amca hastanelik olmus. Ben korkuyorum artik bu toplumdan...

Toplu taşımaya kolay kolay binmiyorum hele birde karnım burnumdaysa çekilir cinsten değil.

Öncelikli tercihiniz bir dolmuş veya taksi olabilirdi (durumumuz kötü değil dediğin için söylüyorum bunu)

Diğer bir hususa gelecek olursak herkes ücreti neyse ödeyip o sekilde biniyor toplu taşımalara kimse hakkından fedakarlık edip yerinden kalkmak zorunda değil böyle bir beklenti de zaten doğru değil. İnsiyatif sağlayıp yerini verene teşekkür eder geçer oturursun ama insanları yer vermek zorundaymış gibi burada yaftalamak hoş değil.

Hee birde engelliler yaşlılar ve hamile olanlar için ayrılmış koltuklar var işte orası senin hakkın, oraya oturmuş sağlıklı bir birey görürsen uyarabilirsin onun haricinde “ben otobüse bindim hamileyim herkes bana yer vermek zorunda “ diye bir düşünce yok , olamaz.

Ne zaman yer verme meselesi olsa aklima gelir..
Lisedeyken okuldan 15:45 te cikiyorum 16:00 gibi otobüse biniyordum. 1 saat yol sürüyor.
Bir gün cok hastayim gercekten ayakta duracak halim yok. Elimi yüzüme tutarak gidiyorum o gün de börek yemis diye bahsettiginiz teyzeler tarafindan kaldirildim.

Yolun diger kismini yere çömdüm birde arkamdan genclik bitmis bizler tarlada söyleydik böyleydik nidalari yükseliyor..

Ayaga kalktigim gibi bayilmam bir oldu ve zor ayilttilar beni.

Yerime oturan teyzeyse istifini bile bozmamisti ben ayildigimda söylediklerinden de utanmamisti.
Bir daha yer verme istegi gelir mi sizce ?
Cünkü cogusu gercekten böyle.

Büyüklerin kendilerine saygi beklerken kücüklerine de duymayalari gerektigini bilmezler mi ?

Simdi minibüse bile binmiyorum ise gidis 30 dk aksam donüs 30 dk toplam günde 1 saat yürümüs oluyorum.

Herkes herkese biraz saygili olsa bu durumda olmayiz bence..

Ben bir keresinde okuldan çıkmış dershaneye gidiyordum.Çantam da çok ağırdı.Otobüse bindim, otobüs bir fren yaptı ben savrulup öne düştüm ve kimse umursamadı.Hamilelere yaşlılara üzülüp yer veren oluyor ama biz gençlere hiç acıyan olmuyor,biz genciz ya düşsek de en fazla bakıyorlar.belki sizin hamile olduğunuzu anlamamışlardır ama ben düştüğüm halde umursamadılar

Şimdi burada bir soru mu var ne danışıyosunuz anlamadım.Bu konuları da sırf tartışma olsun diye açıyosunuz herhalde.O an otobüstekilere ses çıkarmamışsın gelmiş buraya yazıyosunuz ne manası var?

geçen gün de vardı biri bebek arabasıyla milleti ezicem diyen.Konusu kapandı bi daha açıyo falan.Anlamadım ki ilgi mi çekmeye çalışıyosunuz mağdur durumuna düşürerek kendinizi?

Bir seyden rahatsızsanız o an sesinizi çıkarın sorununuzu dile getirin.Burada kamu spotu niteliğinde yazılar yazmayın

Ben bu durumda iki tarafa da hak veriyorum. Ne yazık ki şu geldiğimiz durum zavallı bir durum ama insanlar buna mecbur bırakıldı. İstanbul'da her gün toplu taşıma kullanmak zorunda kalan insanların hali gerçekten içler acısı. Genç bir bayan olarak işe giderken vs. ben de kullanıyorum ama inanın her gün saatlerce o kadar erkeğin içinde, saatlerce nefes kokusuydu sigara kokusuydu, ter kokusuydu insanın her şeyi bırakıp kaçası geliyor ama yapmak hiç kolay değil. Tabiki siz de sonuna kadar haklısınız hem çocuklu hem hamilesiniz, size bu durumda mecbur yer verilmeliydi. Örneğin ben en kalabalık güzergalardan birisini kullanıyorum sabah ilk duraktan binme şansım var. Gidiyorum 15 dk oturabilmek için sıra bekliyorum, otobüs tam kalkacak bir yaşlı nasılsa yer verirler diye son anda binip başımda bekliyor. O kadar delikanlı genç erkeğin umrunda değilken, benim yer vermesem içim rahat etmiyor yer versem eziyetin haddi hesabı yok... İnanın her gün mutlaka otobüsün içinde bir kere kavga çıkıyor ya sabah ya akşam. Malesef bizi bu hale getirenler utansın. Siz düşüncenizde haklısınız ancak lütfen empati yapın...Ayrıca son yaklaşık 6-7 yıldır durum bu vaziyete geldi. Önceki zamanlarda ne İstanbul ne de Türkiye bu kadar kalabalık ve insanlar bu kadar tahammülsüz değildi...

Hamilelere ayrılan yerde oturanlarA orası benim yerim diyebilirdiniz

çok toplu taşıma kullanan biri değilim, hamileyken de binmek zorunda kaldım taksi bulamayınca, ama kimseden yer istemedim ben ya.. yani evet öncelik var tamam ama orada taş gibi görünen kişilerinde sorunları olabilir, yorgun olabilirler.. bunun yanında ben yaşlılara kesinlikle yer vermiyorum, ama bir keresinde hamile halimle beni kaldırmaya çalışan bir ehteyar teyzeye rastlamıştım açık yazayım o kadar zor durumdayken keşke taksi kullansaydınız..

Ben toplu taşıma araclarini kullanmıyorum ,mümkün oldukça sen de kullanma ,sağlık durumun buna çok uygun gibi görünmüyor .

Birkaç yıl önce eşim ve çocuklarımı eve yollayıp arkadaşlarımla bulusacaktim ,iyice bunalmistim, çocuklar çok huysuzdu .gideceğim yer de uzaktı .toplu taşıma tahammulsuzlugumu bilen eşim ,ya ben bırakayım ya arabayı al diye ısrar etti kabul etmedim . Bindim metroya gidiyorum ..kadının biri tepemde dikildi (daha biner binmez ) tuuuu insan büyüklerine yer verir ,sen hiç aile terbiyesi almadin mi , senin anana babana acırım ,dedi ..kaldırdım kafamı sakince ama benim fitil ateşlendi her an gümlemek üzereyim ,kadın 40 li yaşlarda dipdiri ,herhangi bir sağlık sorunu yok gibi ..kalktım ayağa , gözlerimden nasıl bir ateş çıkıyorsa imdaaaattt imdaaaattt diye bağırmaya başladı ..Babamın hayrına almıyorum bu hizmeti ,boştu geldim oturdum ,insan gibi rica etseydin belki yer verebilirdim ama şuan seni metro raylarına sürtüp kıvılcım çıkartmak istiyorum .. çünkü ben anne baba terbiyesi almadım ,senin gibi edepli bir kadın değilim . Hiç tanımadığım birinin tepesine dikilip yüksek perdeden kişilik haklarına saldirmiyorum senin gibi . Tabi bu da edeptendir ..bide kötü bir huyum var ,çok sabırsızım .beni sınama ,çekil git dedim gözlerimi belerterek :) kadın dut yemiş bülbül ..araya bir sürü insan girdi zarar vermeyeyim diye ..zaten elin kadınına niye zarar vereyim de millet korktu bişey olacak diye ..manevi dayak var bende ,maddisine karşıyım ..şunun için anlattım ,bazı insanlar çok tahammülsüz oluyor ,bazıları yorgun ,bazıları dalgın ..kimin ne yaşadığını bilemezsin .kimi de bilerek yer vermez .o yüzden rica edeceksin ve oturacaksın hamilelik ,hastalık gibi bir durum varsa .ama bana denk gelen kadini görürseniz seni raylara atarım diyin :)))

İnsanlar toplu taşıma kullanan gençleri duracell olarak falan mı görüyor? Sabahın 7sinde kalkmış akşama kadar ders görmüş belki sınava hazırlanıyor, zaman zaman çocuklar sırf oturabilmek için 2.otobüs bekliyor, diğeri dolu ve ayakta kalmak istemiyorum diyor.

Hamile ve yaşlı insanlar için ayrılmış koltuklarda hak talep edebilirsiniz, ancak kimse size yer vermek zorunda değil bunu bi kabul edelim. Hele bağıracaktım yazmanız çok irite edici.Önümüzdeki birine afedersiniz hamileyim ve rahatsızım çocukla problem oluyor ben oturabilir miyim? Demek çok zor DEĞİL, İLETİŞİM KANALLARINI DÜZGÜN KULLANMAYI DENEMEKTE FAYDA VAR.

Tatlim ben zaten hem hamileyim hemde cocuklu,bu benim en doğal hakkim tepkin hiç normal değil farkindaysan
Kusura bakmayın da öğrenciler de sırtlarında 10 kiloluk çantayla tüm gün sanki çocuk taşıyormuş gibi dolaşıyorlar.

Herkes aynı ücreti ödüyor, kimsenin kimseden bir üstünlüğü olduğunu düşünmüyorum toplu taşımada. Yaşlı ve hamileye özel olan hariç yere oturan birisi size yer vermek zorunda değil kesinlikle. Çok rahatsız oluyorsanız, boş yeri olan toplu taşıma aracı gelene kadar bekleyebilirsiniz bence.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…