Bencil olmanın sırrı?

dogan cuceloglu kitapta diyir ki hayir diyemeyenler vs .icin kendi degerimizin karsi tarafin bizi sevmesi ve iyi biri olarak gornesi ile iliskilendirdigimizden boyle oluyor diyor. biz zaten degerliyiz diyor her insan aslinda insan oldugu icin degerli karai tarafin bize degerli hissettirmesi ile olmaz diyo.

ama bizim de sinirlarimiz haklarimiz var insanlara istemedigimiz bir sey icin HAYIR deme hakkimiz var . karsi taraf biz hayir dedigimizde üzülürse bu bizim degil onun sorunu onun duygularindan biz mesul degiliz.

boyle olmamizin sebebi ise sucluluk duyma vs. ailemizim bize kucukken boyle davranmasi . teyzen kuser soyle yap bu kirilir böyle davran vs demeleri . biz bu öylesine soylenmis se
Kitabi merak ettim bulup hemen almam lazim

Ben burdayım canım. :KK70:

Aslında sayıca az değiliz ama birbirimize uzağız sanırım.

Toplumdaki dengeyi, düzeni korumak adına dağıtılmış olsak gerek :KK70:

Aynı yerde herkes bencil olsa ortalık savaş alanına dönerdi sanırım :)
hayir iste onlar da normal olsa sorun olmayacak neden biz alttan alalim ki savas olmasin diye :) :)

catisma cikacaksa cikacak . biz hakkimizi korumazsak kimse bizim yerimize korumaz. evett catisma cikar kavga cikar . cikiyor da . ve bencil insanlar siz hakkinizi koruyunca sSEN DEGISTIN de diyecek . ama o oyle degil iste biz suucluluk duygusu ile kivranirken bizi kim dusundu onlarin umurunda bile degil. elde ettiklerinin zevkini cikarmakta . ama biz saf saf uzulmekteyiz.

bu nasil asilir haklarini bilerek .insan olma haklarini .

dogan cuceloglu kitapta diyir ki hayir diyemeyenler vs .icin kendi degerimizin karsi tarafin bizi sevmesi ve iyi biri olarak gornesi ile iliskilendirdigimizden boyle oluyor diyor. biz zaten degerliyiz diyor her insan aslinda insan oldugu icin degerli karai tarafin bize degerli hissettirmesi ile olmaz diyo.

ama bizim de sinirlarimiz haklarimiz var insanlara istemedigimiz bir sey icin HAYIR deme hakkimiz var . karsi taraf biz hayir dedigimizde üzülürse bu bizim degil onun sorunu onun duygularindan biz mesul degiliz.

boyle olmamizin sebebi ise sucluluk duyma vs. ailemizim bize kucukken boyle davranmasi . teyzen kuser soyle yap bu kirilir böyle davran vs demeleri . biz bu öylesine soylenmis se
Ben hep bahsederim zaten annem büyük faktör. Otoriter hep dediği olsun diye duygu sömürüsü yapan yapmadığın takdirde kendinde suçluluk duygusu hissettiren biriydi.Ben evlendim yine değişmedi.Onunda elinde değildi ama öyleydi.Onun onayını kazanmak içinde tamam derdik tabi farkında değildim kitaptan sonra çözdüm.Uzun bir süredir herkese hayır demeyi öğrendim.Beni seven böyle sevsin

Mutlu olman için illa ki vefasız, merhametsiz, sevgisiz bencil bir kadın olmana gerek yok ki...
Seni üzen insanlarla görüşmeyi kesmen yeterli.
Yanlış yoldan ilerliyorsun buradan bakınca bence...

Beni hiç üzmeyen tek insan annem..

Herkeste bir parça bencillik, kötülük var maalesef kardeşlerimde bile var..

hayir iste onlar da normal olsa sorun olmayacak neden biz alttan alalim ki savas olmasin diye :) :)

catisma cikacaksa cikacak . biz hakkimizi korumazsak kimse bizim yerimize korumaz. evett catisma cikar kavga cikar . cikiyor da . ve bencil insanlar siz hakkinizi koruyunca sSEN DEGISTIN de diyecek . ama o oyle degil iste biz suucluluk duygusu ile kivranirken bizi kim dusundu onlarin umurunda bile degil. elde ettiklerinin zevkini cikarmakta . ama biz saf saf uzulmekteyiz.

bunlari nerden yazıyorum konu sahibi kitabi okuyunca anladim yani benim duygularim değil olmasi gerekenler , hakikatler.

insan boyle yazilinca soyle de dsunuyor ben boyle olamam yazilanlar yanlis gibi.

ama hakkimiz var biz insanlara hizmet icin onlarin hayatlarini kolaylastirmak icin gelmedik hayata.

Doğrudur inanırım.
O zaman çekirdek aileden zarar gördüklerinle minimum seviyede görüşebilirsin.
Onlara bir ihtiyacın olduğunu sanmıyorum.
Emin ol, hiç kimsenin ailesi dört dörtlük değil.

Saliha, sadece hayır demek değil manipülasyonu da fark edebilmek gerekiyor.
Açıkçası ben bu konuyu çok araştırdım. Hayır demek kadar, hayır dediğinde vicdan yapmamak da önemli.
O vicdana bazen karşımızdaki kişinin yönlendirmesiyle itiliyoruz, sadece karakter olarak bizim oluşturduğumuz bir şey değil.

İknanın psikolojisi diye bir kitap vardı, satış ve pazarlama için, bunu edinmiştim bir de.
Gündelik hayatta bu taktikleri bilerek ya da bilmeyerek kullanan insanlar var, suçluluk duygusuna direkt oynayan :)

bunlari nerden yazıyorum konu sahibi kitabi okuyunca anladim yani benim duygularim değil olmasi gerekenler , hakikatler.

insan boyle yazilinca soyle de dsunuyor ben boyle olamam yazilanlar yanlis gibi.

ama hakkimiz var biz insanlara hizmet icin onlarin hayatlarini kolaylastirmak icin gelmedik hayata.

Evet çok doğru..
Bir de uygulayabilsem süper olacak..

Sakın böyle kalma.Anında değiş.
Yaşlanınca ben senin için şunu bunu yapmıştım,kendimden vazgeçmiştim diyenleri düşün.Ne kadar çirkin ve itici değil mi.
Sen de onlardan olmamak için ufak ufak başla.Başkasına uymayan -ama can da yakmayan-bir hobini ya da istediğin bir şeyi yap.Sonra gelişir.
Eskiden senin gibiydim.Kıymetsizdim,Şimdi istediğim şeyleri kimseyi incitmeden yapıyorum onlara uymasa da.
Yemin ediyorum daha kıymetliyim ve en önemlisi huzurluyum.
Benim huzursuzluğumla kimse huzurlu olamaz,olmamalı.
Karakterin var,istediklerin var,hayallerin var.Sen varsın.Onlar bireyse ,insansa sen de öylesin.
Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi bunun adı bencillik değil kendine değer vermek kendini sevmek.kendine değer vermeyen başkasına hiç değer vermez....

hamileyken canım bir yemek çekti istediğim şekilde yapmama bile karıştı.Sen yap o zaman anne dedim onuda yapmadı.Bende yapmaktan vazgeçtim pirinci camdan attım başımda durup onun dediği gibi yapmam konusunda baskı yapmasın diye.Attığımı görmüş sen beni camdan atmış oldun diye sinir krizleri geçirdi.

Aslında bencillik kavramı öyle sadece kendisini düşünen insan demek kadar kolay ve dar bir kavram değil.

Bencillik, kişinin kendi çıkarları doğrultusunda etrafındaki insanların duygu ve çıkarlarını önemsemeden hareket etmesidir.
İnsanların bencil olması yaratılış ve büyüme şeklinde ki faktörlerden kaynaklı diye düşünüyorum.

İnsanlarin da güdüleri var. İçgüdüsel olarak her insan hayatta kalabilmek için kendi çıkarları doğrultusunda hareket eder. Kendini korumak ve yasamini devam ettirmek zorundadır.

Böyle baktığımızda ilk insanların çok bencil olduğunu sanıyorum.

Ancak günümüzde değişen koşullar sebebiyle bu en aza inmiştir. Bu açıdan baktığımda tamamen bencil bir insan göremiyorum.
Bencilliğe eğilimi olan insanlar var.

Bu nasıl oluyor, kendi kıymetini daha çok bilerek.
Annemiz bizi binbir zorlukla dünyaya getirdiyse bizim tek ve özel olduğumuz muhakkak.
Neden bu tek ve özel varlığı bir baskasi üzsün kırsın ki? Neden ben mutsuzken diğer insanlar mutlu?

Sen önce kendini mutlu edeceksin, karşıda ki kişi kendi mutluluğu adına seni üzüyor mu? Aynısını yapacaksın. Maksat üzmek değil. Maksat herkesten önce bireyin mutluluğu.

Benim tasiyabilecegim her şeyi karsimdaki de taşıyabilir. Ben bunu düşünerek hareket ediyorum.
Çıkar dogrultusunda değil ama kendimi uzmemek ve kendimi daha çok mutlu etmek yaşam felsefem.

Bu bencillikse evet bencilim.

Ben aman kimse kirilmasin aman kimse üzülmesin diye harap olacağım sonra daha 40'li 45'li yaslarimda hastalık sahibi olacağım eee elimde ne olacak bir adet insanları mutlu eden kafka. Valla tükürürüm ben insanların mutluluğuna.

Hasta olmuşum, bedenim beynim kaldırmamış hayata onları mutlu etmek için mi gelmişim?

Ve bir insani gercekten düşünen, ona kıyamayan tek kişi annesidir.
Ki burada ne anneler okuyoruz düşün artik.

Bencil olacağım değil, mutlu olmayı hak ediyorum şeklinde yaşamaya bak.

Açıkçası ben bu konuyu çok araştırdım. Hayır demek kadar, hayır dediğinde vicdan yapmamak da önemli.
O vicdana bazen karşımızdaki kişinin yönlendirmesiyle itiliyoruz, sadece karakter olarak bizim oluşturduğumuz bir şey değil.

İknanın psikolojisi diye bir kitap vardı, satış ve pazarlama için, bunu edinmiştim bir de.
Gündelik hayatta bu taktikleri bilerek ya da bilmeyerek kullanan insanlar var, suçluluk duygusuna direkt oynayan :)

Bir dolu var hem de.. :(

Evet çok doğru..
Bir de uygulayabilsem süper olacak..
fark etme uyanma da bir sey . dogan c. uyanma diye tabir etmis. farkına varma cok onemli.

her sey zamanla hemen yarin olmaz ama 5-6yila duzeltiriz belki . zaman gerek . ama uzulmemek gerek .

Ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi bunun adı bencillik değil kendine değer vermek kendini sevmek.kendine değer vermeyen başkasına hiç değer vermez....

O öyle değil de kendine değer vermeyen başkasından hiç değer göremez olmalı bence :)
Başkalarına fazla değer verdiği için kendi değerini arka plana atıyor zaten.

yaa adamlar mevzuyu cozmus. mantiken baktiklari icin mi acaba? biz duygusal dusundugumuz icin :(

ah ahh ne safmisim :D

Aslında bencillik kavramı öyle sadece kendisini düşünen insan demek kadar kolay ve dar bir kavram değil.

Bencillik, kişinin kendi çıkarları doğrultusunda etrafındaki insanların duygu ve çıkarlarını önemsemeden hareket etmesidir.
İnsanların bencil olması yaratılış ve büyüme şeklinde ki faktörlerden kaynaklı diye düşünüyorum.

İnsanlarin da güdüleri var. İçgüdüsel olarak her insan hayatta kalabilmek için kendi çıkarları doğrultusunda hareket eder. Kendini korumak ve yasamini devam ettirmek zorundadır.

Böyle baktığımızda ilk insanların çok bencil olduğunu sanıyorum.

Ancak günümüzde değişen koşullar sebebiyle bu en aza inmiştir. Bu açıdan baktığımda tamamen bencil bir insan göremiyorum.
Bencilliğe eğilimi olan insanlar var.

Bu nasıl oluyor, kendi kıymetini daha çok bilerek.
Annemiz bizi binbir zorlukla dünyaya getirdiyse bizim tek ve özel olduğumuz muhakkak.
Neden bu tek ve özel varlığı bir baskasi üzsün kırsın ki? Neden ben mutsuzken diğer insanlar mutlu?

Sen önce kendini mutlu edeceksin, karşıda ki kişi kendi mutluluğu adına seni üzüyor mu? Aynısını yapacaksın. Maksat üzmek değil. Maksat herkesten önce bireyin mutluluğu.

Benim tasiyabilecegim her şeyi karsimdaki de taşıyabilir. Ben bunu düşünerek hareket ediyorum.
Çıkar dogrultusunda değil ama kendimi uzmemek ve kendimi daha çok mutlu etmek yaşam felsefem.

Bu bencillikse evet bencilim.

Ben aman kimse kirilmasin aman kimse üzülmesin diye harap olacağım sonra daha 40'li 45'li yaslarimda hastalık sahibi olacağım eee elimde ne olacak bir adet insanları mutlu eden kafka. Valla tükürürüm ben insanların mutluluğuna.

Hasta olmuşum, bedenim beynim kaldırmamış hayata onları mutlu etmek için mi gelmişim?

Ve bir insani gercekten düşünen, ona kıyamayan tek kişi annesidir.
Ki burada ne anneler okuyoruz düşün artik.

Bencil olacağım değil, mutlu olmayı hak ediyorum şeklinde yaşamaya bak.

Bence çok haklısın. Ben de tükürürüm o insanların mutluluğuna noktasına geldiğim için artık sadece
kendimi düşünerek yaşamak istiyorum.

Yine de bunu yapamıyorum, içim huzursuz oluyor maalesef.

Ne mutlu kendi mutluluğunu her şeyden önde tutabilenlere..

iste biz bunu yapamiyoruz .ne yazik ki kendimizi sifirlayip hatta eksilere indirip insanlarin istegi doğrultusunda hareket ediyoruz . kimileri de bunu cozmus ve bunu kullaniyor. dogru olan kendine deger vermek . :) yavas yavas asacaz. :)

Back
X