Merhabalar
Ortalama 15 gündür diyet sayfalarını ezberledim sanırım... Her ümidimi yitirdiğimde başarı hikayelerini okuyup Allahım bende başarayım ve bundan sonra kalan ömrümde normal kilolu olayım dedim..
54 kilolara düşebilip ardından 6-7 ayda 70lere gelebilen bir insanım geçmişte...
Son dönemde en az gördüğüm kilo 73 şimdi 80 evlilikti çocuktu derken son 3 yıldır 75-83 arası gidip geliyorum ve çok sıkıldım..
Sıkıldıklarım
1. En başta sıkıldığım bu sanırım: insanların laf koyması
2. Sağlığım elden gidiyor her yerimde çıbanımsı yaralar çıktı
3. İstediğim kıyafetler olmuyor
4. Beyaz giymeye hasret kaldım
5. Eşimin arada bir durumuma üzüldüğünü dile getirmesi ama benim taktığımı onun beni böyle de sevdiğini söylemesi
6. Hergün yaşadığım kilom ile ilgili yorumlar karşılaştırmalar...
Şuan bunun için neler yapıyorum;
-Kalori cetvelli bi programla 1300ü geçmemeye çalışıyorum
- günde 1-2 dilim ekmeği geçmiyorum
- karnımı içime çekiyorum 50 ye kadar sayıyorum
-10 dk leslie yapıyorum çünkü ayakta kalamıyorum hareket kısıtlılığım var
Bu kadar günlük yaşadıklarımı yaza yaza geliyorum bende:)
Şuan 80.2kg
Bel ölçüm 106cm her cuma kilo bildirimim olacak
Saygılar..
:)
Merhabalar :)
Ben de ani bir şekilde kilo alıp uzunca bir süre o kiloda sabit kaldım, hatta kabullenip hep o kiloda kalacağımı düşündüğüm zamanlar da oldu. Yaklaşık 2 ay önce bir, iki derken kilo almaya başladığımı fark ettim, 'Tamam' dedim, 'Bu kilo madem sabit değil, o zaman daha azı da olabilir!' :) Oldu da. Yaklaşık 9,5 kg. verdim, 5-6 kilom daha var hedefime :) Geleyim lafın özüne; 'diyet' adı altında hiçbir şey yapmadım. Daha önce çok denedim ama, şok diyetler, düşük kalori diyetleri vs.. Vermesine kilo da verdim, hatta çok kısa sürede ciddi kilolar verdim ama sonuç hep aynı oldu, verdiğimden fazlasını aldım. Ne büyük bir hata yaptığımıysa internette bulduğum bir blogla, yavaş yavaş anladım. Blog 'temiz beslenme' üzerine bir koşucunun günlüğü gibi. Beslenme üzerine çok fazla araştırma yaptım, pek çok kitap okudum, araştırmaları takip ettim, diyetisyenleri takip ettim, makalelerini okudum.. Uzunca bir süre bilgi biriktirdim anlayacağınız :) Sürekli araştırıyor, öğreniyordum ama hiç uygulamıyordum, ta ki 2 ay öncesine dek. Peki bu iki ayda neler yaptım? Özetlemek istiyorum ama yazdıklarınızı yaşamış biri olarak tecrübemi paylaşmak istiyorum, çenem düşerse affınıza sığınıyorum :)
- 'Diyet' yapmadım. Kendime belli bir süre koymadım çünkü amacım beslenme şeklimi kalıcı olarak değiştirmekti. 'Yenilmeyecekler' listesi, 'kibrit kutusu' ölçüleriyle öğünlerimi belirlediğim listeler yapmadım. Canım çok çektiğinde çikolata, pizza gibi çok sevdiğim yiyecekleri yedim ama elimden geldiğince küçük porsiyonlar tükettim ve kaçamaklarımı akşam yemeklerinde yapmamaya dikkat ettim. Gün içinde bir kaçamak yaptıysam akşamları sadece salatayla geçiştirdim ve tabiki kaçamaklarımı sınırlı tuttum, 10 günde bir kez mesela.
- Sağlıklı kategorisindeki her yiyecekten düzenli ve dengeli olarak tükettim, genelde diyetlerde 'yasak' tutulan muz, patates, makarna, kırmızı et, havuç da dahil :) Çünkü vücudumuzun hepsine ihtiyacı var, hepsinin büyük faydaları var. Önemli olan miktarı ayarlamak ve doğru tercih yapmak. Mesela ekmeğimi çavdar, tam tahıllı vb. , makarnamı tam tahıllı aldım, gün içinde toplam 3 porsiyon meyve tükettim, 3-4 dilim ekmek yedim, makarna, bulgur gibi yararlı karbonhidratları tükettiğimde ekmeği 2 dilime indirdim gibi...
- Yağı hayatımdan çıkarmadım çünkü yağların da vücudumuzda görevleri var. Ayrıca hiç yağ tüketmeden beslenildiğinde vücudumuzun depoladığı yağı yakması da mümkün değil, verdiğimiz kilo su ve kas kaybından oluşur. Ancak yağ tercihimi değiştirdim. Zeytinyağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağlar tükettim. Ceviz, kavrulmamış fındık, çiğ badem gibi kuruyemişleri sınırlı miktarda tüketerek yağ aldım.
- Yoğurt, süt, peynir gibi ürünlerin yağsız olanlarını tercih ettim. Her gün mutlaka 1 kase yoğurt ve 1 su bardağı süt tükettim, yağ yakımında etkili.
- Sabah kahvaltılarıma yulaf ezmesini ekledim. Yulaf çok sağlıklı, çok yararlı bir besin. 1 gün yulaf ezmesi, 1 gün yumurta olacak şekilde kahvaltı ettim. Bazen tam tahıllı ekmeğe yağsız tost ve yeşillikle ettim kahvaltıyı bazen domates, peynir, zeytin şeklinde. Ama genel olarak bir gün yumurta bir gün yulaf sıralamasına uydum. Yulaf ezmesini 'porridge' denen şekliyle sıcak veya 'overnight oat' denen şekliyle akşamdan sütle ıslatarak soğuk tüketebilirsiniz. Üzerine meyve, tarçın, kuruyemiş ekleyince enfes oluyor :)
- Gün içinde 2-3 fincan yeşilçay içtim, bir iki damla limon ve tarçın ile. Yağ yakımına çok katkısı var.
- 1,5 - 2 litre su içtim günde. Güne yarım limonlu 1 bardak su + 1 kuru incir veya 2 kuru kayısı veya 1 hurma + 1 ceviz veya 2 çiğ badem ile başladım. Yarım saat sonra kahvaltımı yaptım.
- Kahvaltı, ara, öğle, ara, akşam olmak üzere 5 öğün yaptım. Akşama doğru daha hafif yemeye çalıştım. Uyumadan en az 3 saat önce yemeyi kestim.
- Haftada 2 kez balık tüketmeye çalıştım. Brokoli, karnabahar, salatalık, maydanoz, enginar, ıspanak, yulaf, yeşil elma, muz, yumurta, yoğurt, badem, ceviz, zencefil, tarçın, ananas, mantar, kayısı, yeşil mercimek, nohut, lahana, yeşil çay, limon, şeftali, kabak, patlıcan başlıca süper besinler :) Bolca tükettim. Elbette şu an aklıma gelmeyen pek çok sağlıklı yiyecek var. Tabağımı salata, buharda pişmiş sebze, ızgara tavuk/balık gibi besinlerle doldurdum :)
- Aktif olmaya çalıştım. Yürüyüşler yaptım, evde egzersiz yaptım, gideceğim çok uzak olmayan yerlere yürümeye çalıştım, televizyon karşısında aklıma geldikçe hareket ettim en basiti :)
Demiştim size, çenem düşer diye :) Aynı şeyleri hissetmiş biri olarak paylaşmak istedim, faydası olursa ne mutlu. Hedefinize ulaşmanız dileğiyle, sevgiler :)