Bende görümce den muzdaribim

Bende kimsede kalmam yapı meselesi hiç kimsede rahat edemem bana sizde kalıyoruz bile denmedi eşime söylenmiş o da kardeşini atacak hâli yok kimsenin bir beklentisi yok da bu kadar geniş ve sorumsuz olmalari rahatsız etti

Bundan sonra kendiniz icin daha dikkatli davranin. Hani derlerye bazilarinin huyunu tatilde anlarsin diye. Sizi ki biraz öyle olmus Bundan sonra kendinizi maddi acidan zorlamayin. Ben Türkiyede gecimin bu ara ne kadar zor oldugunu az cok tahmin edebiliyorum, cevremdende cok duyuyorum. Yukarda yazdigim gibi eskiden ailenin yanina gidilse ortada bir samimiyet vardi. Evde bir eksik mi var gidip alirdik. Bir kere dayimda kalmistik bir kac gün torbalarca hersey alip tasidik eve. Eskiden o samimiyet de vardi. Bugün bir cok sey degismis durumda. Esiniz madem misafir kalbul ediyor bu maddi kismini da hesaba katmasi gerekirdi..ekonomik olarak zor dönemlerdeyiz yani insan baskasini da dara sokmamali

Gurbetcilerin hepsi mi boyle gorgusuz cimri ve düşüncesiz? Bir daha kabul etmeyin musait degilim diyerek bi bahane bulun.
Bir gurbetçi olarak cevap vereyim. Bizde aynısını eşimin tarafı için düşünüyoruz. Burdan çaylar kahveler, kremler, parfümler,çikolatalar, şekerler, deodorantlar,bebeklere pişik kremleri biberonlar, emzikler,elbiseler,çocuklara oyuncaklar büyüklere ayrıca hediyeler götürürüz.

üstüne kaynanamda kaldığımız süre boyunca evin bütün ihtiyacını biz karşılarız herkese harçlık veririz. Herkesi aynı kefeye koymasanız daha iyi. Benim ablamın kayını yurtdışında milyoner sırf zekatını çıkarsa bile bir sürü fakir fukara doyar, ordan boş gelip daha ablam gile yük olur onlardan yer içer herkes aynı değil. Bazıları çok cimri oluyor.

Bazı arkadaşlar diyebilirler kaynanada kalıyorsan yapacaksın diye. Ben ordan ev aldım ama ilgilenmesi zor oluyor diye şikayet ettiler hep kiraya verin diye tutturdular bizde kiraya verdik aylık kira gelirini kaynanama verdik. Ayrıca şimdi onların oturdukları evide eşim yapmış zamanında

Bence maddi durumun yoksa yatili misafir bastan kabul etmeyeceksin.

Başkasinin evinde 2gunden fazla kalip o sure boyunca yemenin icmenin karsilanmasini beklemek, paran yoksa cagirmasaydin dusuncesi uygun değil.

Bence de masraf yapmasaymiş konu sahibi ama bu toplumda misafire hep en iyisi cikarilmaya calisiliyor bizde bu var diyip geçilemiyor, Turk kulturu de etkili sanirim.

Eşimi annesi kahvaltiya cagirsa gitmeden telefon açar bir eksik var mi alalim? Diye.

Benim anne ve babam da avrupada yaşiyor. Turkiyeye geldiklerinde ailemin yanina gittik 3 gun birlikte kaldik eşim hemen marketten bir şeyler aldi yani ki ailemin durumu iyi zaten avrupadan geldiler paralari degerli ama mevzu o değil.

Kaldi ki konu sahibi asgari ucretli bir insan. Biraz dusunce lazim.

Ya anlamıyorlar kuzu bana Almanya'daki enflasyondan dem vurup her şey çok pahalandi aldığımız para da yiyecek içeceğe gidiyo deyip ağlıyorlar, yüzde 80 (hatta bence daha fazla) enflasyon altında ezilen yurdum insanının yanında yüzde 8lik enflasyona sövenleri gördü bu gözler. Burayı anlatıyorsun "yoo yoo Türkiye çok iyi çok" lafı suratıma çarpıyor, ulan gel burada yaşa o zaman yok diyo böyle iyi. Kafalar süper yemin ederim. Benim vatandaşım da yurtdışına gitmenin türlü yolunu arıyor boş yere ne gerek var canım, her şey süper

Annesi Aydın da tatilini orda yaptı dönüşte bize geldi 5 gündür birlikteyiz yarın gidiyor.
5 gündür misafir ettiğiniz kadını ne çok yerden yere vurdunuz ya.
Keşke ağırlamasaydınız, müsait değiliz istersen otel ayarla deseydiniz daha çok makbule geçerdi eminim.

Ben diyorum ya. Eskiden bu konularda daha bir samimiyet vardi aile icinde. Yani aslinda dedigin gibi lafi olmadan birseyler alinmasi lazim.. Ama sahsen ailem de olsa cekirdek ailemi.2-3 ay dara sokacak sekilde kimseyi agirlamam.

Bizim de var akraba Almanya'da. Dünyanın maaşını, parasını kazanıyorlar. Burda evleri kirada. Annemin hesabına geliyor kiralar. Kiracı %50 zam yapmış binada herkes bu fiyattan oturuyor, esitlensin demiş. Adamı aramışlar, 3 ay içinde evi boşalt ben başkasına kiraya vericem demisler... Doymuyorlar. Para da onlara gitmiyor hesapta birikiyor.

Memnuniyetsizlik konusuna katiliyorum. Bazi insalara ne yaparsan yap memnun ve mutlu olamiyorlar. Ancak artik misafirlige gelenler gurbetci olsun olmasin giderlere ortak olmak durumunda aksi halde ev sahibine asiri yuk biniyor. şöyle bir ornek vermek istiyorum, Bu sene bir akrabamizin evine gittik. Toplamda 10 kisi olduk, 3 gunde bir alisveris yapildi tutarlar 700-900tl arasinda degisti. Tabiiki sadece alisveris degil, tüp, fatura vs herseyi bölüstük. Peynir, zeytin, yağ, çay, un vb su gibi gidiyor kalabalik misafirliklerde. Giderlere ortak olmadan sevdiklerimizle bir araya gelmek imkansiz gibi birsey. Biz yeni yılda calistigimiz firmalara zam yapiyoruz. Oyle buyuk zamlarda degil 100-200tl bandinda, daha fazlasini musteriler kabul etmiyor. yılın ortasina gelmeden temel ihtiyaclarimizdaki artis yaptigimiz zammin cok cok ustunde kaliyor. Burada hayat cok pahali hale geldi maalesef, hic birsey eskisi gibi degil

Nasil utanmaz insanlar varmiş hayret ediyorum.
Bende gurbetciğim ,bizdede durum tam tersi.ailecek kv evine köye geldiğimizde 2018,biz 4 kişiyiz ,bizi görmek için kayinlar ve görümcelerde aileleriyle geldi .
Evde en az 12 kişi oluyorduk.
Eşimle pazar ve market alişverişini yapardik ,evde kaliyoruz diye bütün ev halki için alirdik .Ufak tefek gereksinimi varsa hallederdik.Dişariya ciksak hepisini biz öderdik.
Yani benim masrafim 3 misli oluyordu .
Bu konu üzerine eşimle çok tartişiyorduk çünkü kayinlariminda durumlari iyidi ve hepside çocuklu gelmişte .Sabah aldiğin akşama bitiyordu ama onlar bir kerede alişveriş biz yapalim demedi.
Neyse işte eşimle tartiştik bana dediği:
"Bedavadan tatil yapiyorsun .."
Ne bedavasi pardon ,sadece yattiğimiz yer ve köyde kullanilan su ve elektrik faturasi eklendi .Yemeğimide kendim pişiriyordum,evide temizliyordum,camaşirimida yikiyordum .
Kimseden hizmet beklemedim.
Otele gitseydim daha rahat ederdim.
Bu sene kendi yalniz gidiyor.

5 gündür misafir ettiğiniz kadını ne çok yerden yere vurdunuz ya.
Keşke ağırlamasaydınız, müsait değiliz istersen otel ayarla deseydiniz daha çok makbule geçerdi eminim.
Sen de yurtdışındasin bildiğim kadarıyla dostum şu andaki durumu ancak tahmin edebilirsin ama inan bildiğin gibi değil... 4-5 kişiyi 5 gün misafir etmek demek gerçekten bir servet tutuyor şu anda türk insanı için....

Sizde bu insana yedirip içirdiniz mi ne görgüsüz insan ya hu pes. Günübirlik gittiğimiz eve eli boş gitmeyiz kaldıki yatılı gidicez.

Benim de demek istedigim de aslinda o. Misafir dedigim birinden katilmasini beklemem, ama burda söz konusu aile. Aile icinde dediginiz gibi masrafa katilmak ve yardim etmek sözü edilmeden olmali birsey. Heleki bir kac kisi birden kaliyorsa. Ben konu sahibinin esine de sasirdim.biraz. yani ailesini 5 gün icin 2-3 ay dara düsürmüz oldu ister istemez. Bu sene kısa gittim sadece Türkiye ye. Fiyatlar ucmus vaziyetde dogrudur. Birde diger faturalar tabi. Allah herkesin yardimcisi olsun.

Kıskanmıssıniz daha ziyade

Gerçekten bazı gurbetçiler çikolata cart curt bir şey getirince misafir kaldıkları evin sahibi olduklarını sanıyorlar, sizi de satın aldıklarını düşünüp kölelik bekliyorlar ahhahahaa "artık onlara çikolata götürmeyeceğiz kıymetimiz bilinmiyor bize bir salça, turşu bile vermediler" diyenleri de gördüm inanılmaz bir kafa yapısı. Üstelik bizim kültürümüzde var gidilen yere tatlı,lokum,şeker götürmek. Yani ufak hediyeler falan lütuf değil bir kültürdür olması gerekendir. 5 çikolata ve dandik şeyler alıp haftalarca Türklerin evlerinde kalıp bir de memnuniyetsiz ayrılıyorlar. Bir dahakine asla masraf yapmayın ders olmuş size.

Şunu anlamadım: görümce tatile annesinin yanına mı geldi size mi?
Yani yiyip içme sizde mi oluyor? Öyleyse hiç gıda alışverişi vs yapmıyorlar mı?
Ben de yurtdışından geliyorum valla eskidenmiş o çok büyük fiyat farkları. Zara lacoste columbia vs gibi markalar artık aynı mahmutpasadan alıyorsa tabii çok farkeder. Maske konusunda sizin kızacağınız bişi yok kadın daha ucuzunu bulmuş onu almış. Ama ben de plastik terliğe bozulurdum. Yani TL kazansam da onu hediye diye götürmezdim yeğenime. Bazısı pinti oluyor Euro da kazansa

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…