Bipolar bozuklugu olan biriyle yasamak

Eşinizin de bipolar olma ihtimalini hiç düşündünüz mü? Çünkü bu hastalık genetik olarak geçebiliyor. Ve bence gerçekten tehlikeli bi hastalık. Bu kişiler çevresine maddi manevi birçok zarar verebiliyor. İlaçlarını kullanırken bile endişe verici bir durumken kullanmıyor olması ihtimali çok ürkütücü. Gerçekten çok çok sıkıntılı bir hastalık. Keşke önceden biliyor olsaydınız. O zaman kesinlikle evlenmeyi derdim.
Yapabileceğiniz çok da bişey yok gibi. Eşinize durumu kabullendirmeye bakın. Gerçekleri görmesini sağlayın. Sizin için de çok zor bir süreç olacaktır. Allah kolaylık versin.

Teşekkür ederim izleyeceğim

Kesinlikle bir arada yasamayin.bugun haberlerde bipolar hastasi kadin 7 yasindaki oglunu ve gorumcesini oldurmus.polisler kadini gotururken oglunu soruyordu nerde durumu nasil diye oldurdugunu hatirlamiyormus.

Size karşı nasıldı. Benimki kafayi bana takmış durumda. Evde kuruyor kuruyor bize geliyor. Geçmişten olayları uzun uzun anlatıyor ve sonunu bana bağlıyor

Ben de ondan korkuyorum eskiye göre daha sinirli bi insanım mesela elime.degil

Kadın laftan anlamıyor. Hele şu dönemde hep evdeyiz bildiği için vakitli vakitsiz çıkıp geliyo işimiz var vs de diyemiyoruz hep evde olunca

Esin sabırtası falan degıl, bırakın su kucukken bastırılmıs sevgi gormemıs ondan boyleyı. Baya baya cahıl ve sana saygı duymayan bir adam.
Hadi annesi hastalığı kabul etmiyor, esın peki? Cahıl olmasa hastalığı kabul eder annesıne kıyamaz caresıne bakar.
Ve seni de evet suratın asıktı dıyıp annesinin yaptıklarını normal karsılayıp delirtmez.
Boyle giderse sen de sinir hastası olacaksın.
Rest mi cekersın kocana haddını mı bildirirsın bilmem ama, o nasıl annesinin hastalığını kabul etmiyorsa sende onun sana saygı duymadııgını etmiyorsun.
Busekılde hicbisey duzelmez.
[/QUOTE]
Farklı bir bakış açısı. Belkı de dediginiz gibidir ....

Bipolar genetik ve eşiniz de belki bipolar. İlacını kullanmayan biriyle görüşmemek daha uygun bence. Bazı dönemlerde çok coşkulu oluyorlar bazen de depresif. Kafasında bir şey kurup size zarar vermeye kalkabilir . Eşiniz nasıl korkmuyor bu durumdan anlayamadım, rahatsız olmayan birine kimse bipolar tanısı koymaz. Eşiniz eğer hasta değilse bunu anlaması lazım. Eşinizi de bir durup düşünün bakalım sizce onda da rahatsızlık olabilir mi? Ben yerinizde olsam kayınvalideyi eve almazdım kendi can güvenliğim için. Eşinize de anlatın kendisine de zarar verebilir kayınvalideniz, intşhara kalkışabilir. Tehlikeli bir rahatsızlık bu

Esim genel olarak hep sakindir. 4 yıldır tanıyorum çokcoşkulu ya da depresif halini görmedim hep aynı... ama kv aşırı aşırı coşkulu bi kadın ve ne hikmetse eşime o değilde ben garip geliyorum. Komik bişey anlattı gülüyor diyor mesela ama bensadece tebessüm ediyorum. Kv coştukça cosuyor kahkalar falan ...

Eşime saydığım laflarin haddi hesabi yok inanın. Ama adam anlamiyo. Bisey yok deyip geçiyor
Allah korusun kv kavga anında ya da sonrasında kendini kaybedip sizi bicakladiktan sonra da birşey yok karım gitti a ama annem gayet iyi diyebilecek mi bu da olabilir tekrarliyorum Allah korusun bu ihtimali de anlatın bence kolaylıklar diliyorum

1) Haberlerde "Bipolar olduğu iddia edilen kadın" diyor, henüz netleşmiş bir durum yok.

2)Pek çok cinayet, hırsızlık, darp-gasp, cinnet haberi görüyoruz ve "Psikolojik hastalık" vurgusu işin içine girince hemen bu hastalıktaki insanları damgalamakta beis görmüyorlar. Her insan cinnet getirme potansiyeli taşır ve öfke kontrolünde iyi olmayan, saldırgan insanlar bipolar olmasalar da var, hastalık adı duyup haberde denk gelip hemen etiketlemeyin.

3)Aynı haberdeki kadının ilaçlı tedaviyi bırakması bir yana (İzledim), ömründe düzenli psikoterapi gördüğünü, kendisini rahatlatacak-dindirecek hobilerine eğildiğini zannetmiyor, aksine haberdeki karakterlere bakınca yüzlerinden cahilliği, ilgisizliği okuyabiliyorum. Bu "Hastalık" değil, "Cahillik" kaynaklı bir tedavisizlik, kontrolsüzlük; net. Oğlunu bipolar değil, cahillik katletti.

Sizin durumunuz da benzer, bir olay yaşanırsa bipolar kaynaklı değil, eşinizin ve kvnizin cahilliği sebebiyle yaşanacak.

"Amerikan Üniversitesinde tıp profesörü unvanına sahip az sayıda kadından biri olan Kay Redfield Jamison" bir bipolar hastası ve kadın değil birini öldürmeye teşebbüste bulunmak, tüm dünyaya bipoları, kendi yaşadığını ve izlenecek yolları tanıtmak adına kitap yazdı, araştırmalarda bulundu. Bu en bilindik örneklerden birisi ki daha böyle yerini bulmuş, çok bipolar hastası insan var. Eşiniz anlayacaksa eğer, "Durulmayan bir kafa" adlı kitabı alın ve okuması için kendisine verin ki annesi için doğru ve faydalı bir şey yapmak istiyorsa, bu kitabı okuyarak başlasın ve doktor işini salmasın.

Özetle, herkes kendi davranışlarına, nerede durduğuna bakmalı.
Bizim ülkede ise bipolar insanlar dışlanıyor, gerekli desteği göremiyor ve çoğu kez aileler de cahil kaldığı için hasta ümitsizliğe kapılarak/kendini fark edemeyerek, ya çoşkunluğu kontrol edemeyerek katlanıyor, ya da öfkeye/intihara cahil adımlarla itiliyor. Bu hastalığın değil, cahilliğin etkisi ki konuda da bu var.

Daha düne kadar psikologa "Deli doktoru", danışanlarına "Deli" diyen insanlar, gelmiş bugün "Bipolar saldırır, öldürür, haberde gördük çocuğunu kesmiş" diye anlatıyor. Aynı hikaye.

Genellemeyin.
Hastalığı araştırın, doktora sorun anlayın mekanizmasını.
Tipini, türünü öğrenin. Tip bir, tip iki, mix epizot, şizoafektif bozuklukla beraber, okb ile beraber vb sorun doktora. "Bipolardır" dendiğinde bitmiyor, "Hangi türü? Mani mi fazla, depresif yatkınlık mı, yoksa hızlı geçişli mi" vb bunları öğrenip aynı döngünün gerçekleştiği tarihleri görün.
Hastanin hastalığını kabul ederek içgörü edineceği yolu adımlamaya başlaması lazım, bunu maalesef dışarıdan biri olarak siz gerçekleştiremezsiniz, siz ancak telkin verirsiniz. Tedavi, hastanın kendi kabulü ile başlar.
(Ve genellikle insanların tutumları da hastanın bunu kendine kondurmamasına sebep olur. Bir insan -deli(!)- olduğunu kolay kolay kabul edemiyor bu kadar insan parmakla işaret ederken, bu yüzden damgalamayın diye bas bas bağırıyorum, insanların işini zorlaştırıyorsunuz olumsuz cahil, genelleyerek konuşup durarak)

İlaçlarını, kendini anlayabilmesi "Normali-sınırları keşfedebilmesi" adına almalı.
Tedaviye yatkınlık da kişiseldir, erken teşhis de önemlidir, psikoterapi görebilmesi de önemlidir...
Siz daha hastalığın kabul edilmediğini söylüyorsunuz, bu yüzden işiniz zor, kendinizi korumaya bakacaksınız.
Eşinize de annesine en büyük kötülüğü yapmakta olduğunu söyleyin.

Çok çok teşekkür ederim vaktinizi ayırıp uzun uzun yazmışsınız. Ben gerçekten bi çıkmazın içindeyim. Geçen yıl iki hafta hastanede yattı kv. O zaman atak dönemi değildi depresyon gibi bisey yaşıyordu. Doktor ısrarla ama ısrarla elektro şok tedavisini önerdi. Ne kv ne kp ne eşim ne kardeşleri kabul etmedi. Öylece imza atıp çıkardılar.. eşim ısrarla annem hasta değil diyor bazen düşünüyorum doktoru kandırabilirmi dikkat çekmek için bunu yapmış olabilirmi diyorum. Bu nasıl mümkün olacak diyroum sonra...

Iyilestim ben soyle soyle hastalanmıştım o zaman şu bu bana yemek getirmişti. Şöyle boyle olmuştu diyor onu oraya onu oraya bağlayıp lafı bana getirip sokuyor. Inanılmaz zeki ve ağzı hic durmayan bir kadın . Dediğim gibi sürekli coşku içinde. Eşim bana hic bisey anlatmıyor doktor ne diyor şu anki durumu ne ... Her gün gelip gitme kavgası var sürekli bizi yanında istiyor gidince huzur vermiyor. Ama yine çağırıyor .... çokyorgunum cumlelerim dağınık olduysa kusura bakmayın....

Ilaç kullanıyor ama kafasına göre. Sinirlenince atıyor mesela . Bi surubu var onu içiyor ne olduğunu bile bilmiyroum söylemiyorlar. Dun gece 12 de eşimi aramış niye aradi diyroum salakça bi sekilde eşim bana nerden aradi diyo nerden olabilir nerden arayabilir bir insan dedim ne açıklama yapti ne bisey .

Keşke atlasa. Gencecik bi insana zulüm olacağına

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…