Birikim = Hayattan Calma?

Zor zamanları kapsam dışı tuyorum diyorum, hala "Birikim yapmayın yaşlanınca da dişlerinizi yaptırmak için bile dilenirsiniz artık." diyor.

Bazen valla konu açtığıma pişman oluyorum.

Hadsiz. Anlamsız soruymus, ben size zaten birikimi neden yapmanız gerektiğini anlatıyorum, çünkü bence siz henüz birikimin ev dışında başka şeyler için de yapılabileceği bilincinde olmadan para kazanabilmeye başlamış bir yaşam formusunuz.

Eleştiriye açık değilseniz neden soru sorup fikir belirtmemizi istiyorsunuz diyerek başka önemli işlerimle ilgilenmeye gidiyorum.

Konumu terk edin.

Eger geliriniz sadece standart bir hayat yasamaya yetiyorsa tabi ki birikim icin standartinizi dusurmeyin, ama geliriniz yuksekse her ay bir miktar kenara atabilirsiniz, bu illa ki mulk edinmek icin değil, bazen is hayatina kisa bir mola vermek icin, bazen bir dil okulu, yuksek lisans ya da bir hobiye nakit hazirlamak icin olmalı.
Kendi adima hayatimi bu yonde sekillendirdim, pisman degilim.

sizi anlıyorum, anlattığınız hayatını birikime adamış anı kaçıran insanlar tanıyorum . hayatımı yaşamadan biriken paranın bana faydası yok çünkü. s
biz eşimle israf kaçmadan yer içer gezeriz. 3 çocuğumuz var. kıyafetleri her anlamda ihtiyaçlarını karşılarız kısmıyoruz. az az birikim yapıyoruz borçsuz araba alalım diye. ben birikim yaparken , yardımlaşmayı paylaşmayı ihmal etmiyorum . kendimi sorumlu hissediyorum nedense. çok farklı bir konu biliyorum ama elimde değil.

bende parayı son kurusuna kadar yiyorum yaşlanınca da huzur evine giderim ev falan almayı hiç düşünmüyorum.

Düşünsenize, ev almak için senelerce birikim yapıyorsunuz, en güzel zamanlarınız böyle geçiyor. Seneler sonra eviniz oluyor ama o güzel, dinamik yıllar hep geride kalıyor.

Emeklilik zamanı geldiği zaman hayat standartlarımın birden düşmesi, yaşlandığımda bir başıma ve parasız kalma, acil ihtiyacım olduğunda karşılayamama gibi ihtimaller beni korkutur hep. Birikimin en azından bunlar için yapılması gerektiğini düşünüyorum.

Neden ev alıyoruz sadece parayla?
Allah korusun bir hastalık da olabilir.
Ailenize de gerekebilir.
Tabiki birikim diye ölüp bitip hayatı kaçırmak doğru değil bencede (bunu zaten bir eviniz var diye söylüyorum.)
Ama hiç kenarda paranızın olmaması da doğru değil.

Zor zamanları kapsam dışında tuttuğumu yazmıştım ama.

Düşünsenize, ev almak için senelerce birikim yapıyorsunuz, en güzel zamanlarınız böyle geçiyor. Seneler sonra eviniz oluyor ama o güzel, dinamik yıllar hep geride kalıyor.
kesinlikle. İstesem düzenli bir gelirim var ev alırdım ama senelerce kredi öde öde... ne gerek var yiyorum içiyorum geziyorum. dediğiniz gibi sadece zor günler için altın alıp anneme veriyorum saklıyor oda az az biriktirerek.

Tamamını okumadım mesajların. Kaçırmış olabilirim.
Eğer zor zamanınız için paranız varsa, ve de başınızı sokacak eviniz, hayır birikim yapmak zorunda değilsiniz.
Neden üzerinizde böyle bir baskı hissettiniz bunu da anlamadım.
Kazandığınız parayı pekala harcamayı da bilirsiniz. Bu başkasına göre şekil alacak bir şey değil

E zaten eviniz varmış. Zor zamanlar için bi miktar biriktirdiginizi de soyluyorsunuz. Daha ne? Insanlar öncelikle ev almak icin çabalıyor. Eviniz olmasaydı %90 eminim sizde almak isterdiniz. Ikinci evi almak icin birikim gerekli mi diye mi soruyorsunuz? Evet bence de degil o zaman

Konumda bunu yazmıştım zaten, mesajlara gitmeye gerek yok.

Ayrıca, baskı hissettiğimi nereden çıkardınız? Sadece bu konudaki düşünceleri görmek istedim.

Ama nedir o zor Zaman

Ne kadar sürer ya da ne kadar para veya mal o zor zamanı idare eder

Ya da kaç yaşında gelir zor zaman

Örneğin ülkede onbinlerce karı koca çalışan evi arabası olan ve geleceği garanti görülen memur bir anda işsiz güçsüz ortada kaldı

Evi arabası olan bir süre idare etti ama tüm maaşları harcamış olsalardı örneğin kenardaki kaç lira ile kaç ay geçinebilirler

Zor zaman, hastalık, işsizlik vs gibi kavramların ucu bucağı yoktur kişiden kişiye değişir

Kafanı sokacak bir evin asgari yiyecek yemeğin varsa zor zamanın geçer bence yoksa 3-5 birikimle olmaz zira hazıra dağ dayanmaz

Dersen ki ailem bana her durumda bir ev, aç kalmayacak maddiyat sağlar evet o zaman gerek yok birikime

İlk yorumumda da yazdım işe yeni başlayan birinin tek amacı birikim olmamalı

Ya da ne bileyim 5000 TL alıyorum 2500 biriktirmeliydim dememeli ama ihtiyaç, istek ve lüks ayrımını kurup bu gelirin olmayacağı günler standarttan kısmamak için küçük küçük kenara koymalı

Bu ay 1000 olur öbür ay 100 bir başka ay 500

Birikim yaşamdan artandır görev gibi birikim için yaşanmaz tabii

Zaten ihtiyaç yokken alınan o ev de zorunlu ihtiyaçlar için birikimdir. Ben orta yoldan taraftarım birikim yapılmalı hayat da yaşanmalı. Örneğin ev alınacaksa yanda araba ya da yazlık ya da döviz altın her neyse ona bütçe ayırırken gezme tozma tatil kısmına da ayrılmalı nasıl olacak 5 yılda değil 10 yılda ev hedefi koyarak ya da 10 değil 15 yılda yani birikim ikiye bölünmeli.

Ben de 6 yıldır çalışıyorum ve oldukça pahalı bir şehirde yaşıyorum. Buradan ev almam mümkün değil -hele bugünün şartlarıyla- bunun farkındayım. O yüzden birikim yapmak gibi hiç derdim yok. Eşimle yiyip içip geziyoruz açıkcası. Kendi deyimimle anı biriktiriyorum.

yaslandıgınızda yalnız kaldıgınızda kımsenız olmadıgı zaman calısamayacak durumda oldugunuzda basınızı sokacak bır evınız olursa rahat edersınız
80 yasında kımse kira ıle ugrasmak ıstemez sanırım :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…