- 27 Ekim 2013
- 4.728
- 12.056
- 408
- Konu Sahibi Orman perisi olsam
-
Vay be ortaokuldayken aldığınız bursa çeyrek altın almak baya iddialı.Ben o zamanlar çeyrek ne onu bilmezdimBen ortaokuldayken burs alıyordum
3 aydan 3 aya ödüyorlardı
ve ben her seferinde 1 çeyrek alıyordum üstüne kitap alıyordum kalanı da tokadır peddir kişisel şeylerimi alıyordum
babamdan harçlık alamıyordum, öyle bir durumumuz yoktu. kendi kendimi idare etmeye yetiyordu. beslenme filan evden koyuyordum tabii. kantinden hiç bir şey yemedim ben okul hayatım boyunca.
kuş kadar bir paraydı ama düşününce şu günün şartlarında 2 bin lira filan ediyor :)
ben o 5 nisan kararlarını filan görmüş bir nesil olarak hep gelecekte çok daha iyi olacağız derdim..bakıyorum şimdi tek maaşlı çok çocuklu ailelerde çocuklara... bizim kadar bile imkana sahip değiller.
hatta ayda 700 lira vermesi için ailenin ortaokullu çocuğa baya iyi maaşlı veya 2 maaşlı olması lazım...
Bir tanıdığım vardı sabahtan akşama kadar 1 simitle durur eve gelince sadece yoğurt yerdiBir ekleme daha yapmak istiyorum; işyerinde öğlen yemeği yemeyip yemekhaneye gidenlerden ekmek isteyeni gördüm( bildiğin sadece ekmek yiyor, parası var ama) , yada su parasına ortak olmamak için yemekhaneye gidenlerden paket su getirirmisin diyeni.. yada yemek yememek için sabahtan poğaça alanı.. akşam evde çay demlememek için işyerinde 5 te son çaya yetişip deliler gibi içini..ikram edileni fazla fazla alıp evine kaçıranı.. dipnot; bu arkadaşlarımın evleri arabaları motosikletleri yazlıkları dükkanları olanlar… yorumu size kalmış
Bir insan kendine bunu neden yapar aklım almıyor ya.Bir ara tlc de aşırı cimrilerle ilgili bir proğram vardı orda da yapılanları aklım almıyordu. İnsan parayı daha iyi yaşamak için biriktirir ne bileyim yani en azından ben öyle yapıyorum.Finansal özgürlük kazanıp ilerde de şu an yediğimi,içtiğimi,gezdiğimi yapabilmek için yapıyorum.Bu sağlıklı bir psikoloji değil yazık tedavi olsaymış keşke,belkide daha önce onları bile bulamadığı bir hayat yaşamıştır,yada bir travması vardır.Bir tanıdığım vardı sabahtan akşama kadar 1 simitle durur eve gelince sadece yoğurt yerdiöldü herkes arkasından konuştu sen yemezsen yerrler diye
Yani bana göre de bir miktar kötü gün param olsun geri kalanı harcarım ailemle çocuklarımla gençken yiyip içip gezmeyeceksem ne anlamı var ki para kazanmanınBir insan kendine bunu neden yapar aklım almıyor ya.Bir ara tlc de aşırı cimrilerle ilgili bir proğram vardı orda da yapılanları aklım almıyordu. İnsan parayı daha iyi yaşamak için biriktirir ne bileyim yani en azından ben öyle yapıyorum.Finansal özgürlük kazanıp ilerde de şu an yediğimi,içtiğimi,gezdiğimi yapabilmek için yapıyorum.Bu sağlıklı bir psikoloji değil yazık tedavi olsaymış keşke,belkide daha önce onları bile bulamadığı bir hayat yaşamıştır,yada bir travması vardır.
1 lira biriktirdim. 1 poşeti dolduracak kadar 1 lira. 600 taneden biraz fazlaydılar.Anlayamadım 1 çanta 1 lira nedir
O programı; bir ailenin süre tutarak saniyelere karşı duş alması, kiminin daha çok kalabilmek için duşta, sevgilisiyle bir girmesi, küvettw biriken su ilede en son köpeklerini yıkaması levelinden sonra izlemeyi bıraktımBir insan kendine bunu neden yapar aklım almıyor ya.Bir ara tlc de aşırı cimrilerle ilgili bir proğram vardı orda da yapılanları aklım almıyordu. İnsan parayı daha iyi yaşamak için biriktirir ne bileyim yani en azından ben öyle yapıyorum.Finansal özgürlük kazanıp ilerde de şu an yediğimi,içtiğimi,gezdiğimi yapabilmek için yapıyorum.Bu sağlıklı bir psikoloji değil yazık tedavi olsaymış keşke,belkide daha önce onları bile bulamadığı bir hayat yaşamıştır,yada bir travması vardır.
Yok artıkBir ekleme daha yapmak istiyorum; işyerinde öğlen yemeği yemeyip yemekhaneye gidenlerden ekmek isteyeni gördüm( bildiğin sadece ekmek yiyor, parası var ama) , yada su parasına ortak olmamak için yemekhaneye gidenlerden paket su getirirmisin diyeni.. yada yemek yememek için sabahtan poğaça alanı.. akşam evde çay demlememek için işyerinde 5 te son çaya yetişip deliler gibi içini..ikram edileni fazla fazla alıp evine kaçıranı.. dipnot; bu arkadaşlarımın evleri arabaları motosikletleri yazlıkları dükkanları olanlar… yorumu size kalmış
kalabalık evin büyük çocuğu olma sorunsalı :) fazla sorumluluk sahibi bir çocuktum. kütüphanede olan kitabı kütüphaneden alır okurdum, anarşik (!) kitapları filan satın alırdım. bir de anadolu lisesi tabii yabancı dilde kitaplar lazım oluyordu bize...Vay be ortaokuldayken aldığınız bursa çeyrek altın almak baya iddialı.Ben o zamanlar çeyrek ne onu bilmezdimsiz baya erken başlamışsınız birikim yatırım işlerine, kimbilir şimdi neler yapıyorsunuzdur
Aynen. Kumbaraya sığmadı. Ayrıca poşette biriktirdim. 1 sene kadar hic harcamadim ama ordan. Sürekli buldukça koydum . Sonra hem posettekileri hem kumbaradakileri bir araya getirip saydım. Kumbaram da baya büyük bu arada. 600 den fazla 1 lira cıktı. Ayrıca 20liklerle 50ler de vardı. Her sene yaparım bunu. Herkese tavsiye ederimEvet, kumbaraya sigmayacagi icin cantaya doldurmuş galiba
Çok iğrenç şeyler vardı yaa, bir kadın vardı çamaşırhanelerde unutulmuş tek kalmış çorapları alıp ped yerine kullanıyorduO programı; bir ailenin süre tutarak saniyelere karşı duş alması, kiminin daha çok kalabilmek için duşta, sevgilisiyle bir girmesi, küvettw biriken su ilede en son köpeklerini yıkaması levelinden sonra izlemeyi bıraktım
Çok iyi1 lira biriktirdim. 1 poşeti dolduracak kadar 1 lira. 600 taneden biraz fazlaydılar.
Bazı günler 10 lira attim bazı günler hiç atamadım. mesela markete gittim. Kadın para üstü verecek 15 lira. Onları 1 lira olarak verir misiniz derdim. Öyle öyle birikti. Yani elime geçtikçe atmadim. Oraya 1 lira atmak icin caba verdimBir günde birden fazla atmissinizdir
Her çok azdan olur
Ya gerçekten böyle çocukluktan para biriktirme alışkanlığı kazanmış insanları takdir ediyorum, hele lisede üniversitede çalıştım diyenlere nasıl özeniyorum takdir ediyorum bilemezsiniz.Ben neden yapmadım ki diyorum çoğu zaman.En azından yazları part time çalışsaydım keşke diyorum. Hani ailemin durumuda öyle çok iyi filan değildi.Birikim olayınıda ben 30 dan sonra yapmaya başladım desem yalan olmaz, 30 a kadar yedim içtim gezdimkalabalık evin büyük çocuğu olma sorunsalı :) fazla sorumluluk sahibi bir çocuktum. kütüphanede olan kitabı kütüphaneden alır okurdum, anarşik (!) kitapları filan satın alırdım. bir de anadolu lisesi tabii yabancı dilde kitaplar lazım oluyordu bize...
ben herkesten benim gibi olmasını tabii ki beklemiyorum. gerçekçi olmaz. zaten herkesin hayatı aynı olamaz. ama evet, üniversite çağımda hep çalıştım hem burslarımla eve yardım ettim, hem avrupayı epeyce gezdim, (sonra da gezdim ama o zaman orada yaşıyor/çalışıyor olmamdan da mütevellit gezmem olağandı). sonra tr'ye döndüm evimi filan aldım.
ama mesela şöyle ki asla odanın ışığını açık bırakıp mutfağa kahve almaya gidemem ben ya da yemek dökemem. otel odasında bile elektriği suyu savuramam. insanın çocukluktan gelen bazı huyları değişmiyor.
kendi adıma biriktirmekte sorunum yok biriktiriyorum ama güzel bir finansal mühendislik altyapısı kuramadım. kendimde eleştirdiğim bir nokta burası. benim wall street kurdu filan olmam lazımdı şimdiye :)
Pintilikcimrilik daha saygın bir sözcük.bu çok daha fazlası
Nekadar tatlı bi sohbetiniz var :) insanın kahvesini alıp sizi dinleyesi geliyor :)kalabalık evin büyük çocuğu olma sorunsalı :) fazla sorumluluk sahibi bir çocuktum. kütüphanede olan kitabı kütüphaneden alır okurdum, anarşik (!) kitapları filan satın alırdım. bir de anadolu lisesi tabii yabancı dilde kitaplar lazım oluyordu bize...
ben herkesten benim gibi olmasını tabii ki beklemiyorum. gerçekçi olmaz. zaten herkesin hayatı aynı olamaz. ama evet, üniversite çağımda hep çalıştım hem burslarımla eve yardım ettim, hem avrupayı epeyce gezdim, (sonra da gezdim ama o zaman orada yaşıyor/çalışıyor olmamdan da mütevellit gezmem olağandı). sonra tr'ye döndüm evimi filan aldım.
ama mesela şöyle ki asla odanın ışığını açık bırakıp mutfağa kahve almaya gidemem ben ya da yemek dökemem. otel odasında bile elektriği suyu savuramam. insanın çocukluktan gelen bazı huyları değişmiyor.
kendi adıma biriktirmekte sorunum yok biriktiriyorum ama güzel bir finansal mühendislik altyapısı kuramadım. kendimde eleştirdiğim bir nokta burası. benim wall street kurdu filan olmam lazımdı şimdiye :)
O evler buyuksehirden mi alınmış yoksa bir Anadolu kasabası mi. Diğer husus ise eskiden ev araba daha ucuzmus,para değerliymiş, şimdi bir memurun 5 ev alması imkansız büyüksehirdeİkisi de artık emekli oldu.Sadece biri miras yoluyla diğerleri birikim ile .
Şuan borçsuz insan zengin sayılıyor. Üstüne bir de araban evin varsa ay sonunu zorlanmadan getirebiliyorsan zenginsin. Birikim şöyle dursun.. Gelecek korkum sadece evlatlarım için. Ben bir şekilde çarkı donduruyorum şuan. Herşeyin iyisini yedirip icirmeye çalışıyorum. İleride eğitim hayatları için birikim yapıyorum onlar adına. Kendilerini kurtarsinlar. Çalışıp emek edene bütün imkanlarımı seferber ederim ama nasılsa ailemde var diyip yan gelip yatana da zirnik işlemez benden. Biz tutumlu çocuklardık. Ben istediğim birşeyi harçlık biriktirmeden aldığımı pek hatırlamıyorum ki varlıklı ailede büyüdüm. Babam haftalık harçlığımı verir istersen bir günde ye istersen yedi günde derdi,içtiğim suya kadar cebimdeki paradan düşerdim. Almak istediğim birşeye param yetmezse babam üstünü tamamlardi ama gelecek haftaki harcligimdan düşerdi :) inşallah böyle yetiştirmeyi basarabilirimBen ortaokuldayken burs alıyordum
3 aydan 3 aya ödüyorlardı
ve ben her seferinde 1 çeyrek alıyordum üstüne kitap alıyordum kalanı da tokadır peddir kişisel şeylerimi alıyordum
babamdan harçlık alamıyordum, öyle bir durumumuz yoktu. kendi kendimi idare etmeye yetiyordu. beslenme filan evden koyuyordum tabii. kantinden hiç bir şey yemedim ben okul hayatım boyunca.
kuş kadar bir paraydı ama düşününce şu günün şartlarında 2 bin lira filan ediyor :)
ben o 5 nisan kararlarını filan görmüş bir nesil olarak hep gelecekte çok daha iyi olacağız derdim..bakıyorum şimdi tek maaşlı çok çocuklu ailelerde çocuklara... bizim kadar bile imkana sahip değiller.
hatta ayda 700 lira vermesi için ailenin ortaokullu çocuğa baya iyi maaşlı veya 2 maaşlı olması lazım...
aa çok teşekkür ederimNekadar tatlı bi sohbetiniz var :) insanın kahvesini alıp sizi dinleyesi geliyor :)
Ya gerçekten böyle çocukluktan para biriktirme alışkanlığı kazanmış insanları takdir ediyorum, hele lisede üniversitede çalıştım diyenlere nasıl özeniyorum takdir ediyorum bilemezsiniz.Ben neden yapmadım ki diyorum çoğu zaman.En azından yazları part time çalışsaydım keşke diyorum. Hani ailemin durumuda öyle çok iyi filan değildi.Birikim olayınıda ben 30 dan sonra yapmaya başladım desem yalan olmaz, 30 a kadar yedim içtim gezdimgezdiklerimden hiç pişman değilim iyiki yapmışım, ama gereksiz saçma harcamalarımda çok olmuş, dikkat etseydim çok daha fazla yer gezecek param olurdu eminim
Biri Karadeniz ucu İstanbul yazlık Sakarya.Ayni dönemde memur olan karı koca diğer akrabamin sadece 2 evi var mesela .Yani akıllı yatırımda yapmışlar ,tabii o vakitler almak daha kolaydiO evler buyuksehirden mi alınmış yoksa bir Anadolu kasabası mi. Diğer husus ise eskiden ev araba daha ucuzmus,para değerliymiş, şimdi bir memurun 5 ev alması imkansız büyüksehirde
Bende öyle düşünüyorum insan dengeyi bulmalı.Kesinlikle 3 alıyorsa ikisini kullanıp birini yatırım yapmalı.Bende sizin gibi düşünüp öyle yaşayan bir insandım geçen yıla kadar. Hatta dışardan o zengin bile diyorlar arkamdan :) oysaki sadece onlar gibi para biriktirme mal mülk yapma derdim yoktu(15 yıllık çalışanım) maaşı sonuna kadar harcar; herşeyin kalitelisini alır..sanki para bana batıyor gibiydi:) kendime harcadıklarım yetmez bide etrafa yedirirdim:) ama artık garip bi piyasa var; mesela sallıyorum bi rakı masasına otursan 35 lik aldığın bi rakıya en fazla çarpı 5 ödersin(35*5=175 tl) ama şimdi adisyonlara bakıyorum çarpı 10-15 geliyor. Yani kazıklada okadar kazıklama be kardeşim.. yada tatile çıkıcan beğenmediğin o oteller , 5 yıldızlı otel fiyatı çekiyolar artık.. zaradan 300 e aldığım elbise 600 olmuş, ADL den aldığın 500 tl lik elbise olmuş 1500 tl. Yani bu örnekleri arttırabilirim.. trafiğe bakıyorum sabah işe giderken, o kalabalık kalmamış insanlar toplu taşıma geçmiş.yollar boş... garip bi dönemden geçiyoruz. Benim gibi rahat harcayan biri bile bunu diyorsaneyse özetle kötü gün parası biriktirmeli..yada yaşlılık için yatırım yapmalı biraz..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?