Borçlar içinde boğuluyorum bu da benim derdim

emvacilbihar

asklar1m ile mutluyum
Kayıtlı Üye
8 Ocak 2009
1.726
4
116
41
İzmir
merhaba arkadaşlar.
kimine göre dert değildir belki durumum ama benim kafamı meşgul ediyor ve çıkış yolu bulamadığım için sizden akıl almak için yazıyorum.
geçen yıl kredi çekerek ev aldık. aylık ödememiz 2000 lira. 5 yılda bitsin diye aylık ödemeleri yüksek tuttu. 4 yılı bitirdik evliliğimizde. şimdi kendi evimizdeyiz huzurluyuz ama borçlar canımı çok sıkıyor. eşim de ben de öğretmeniz ve maaşlarımız da Türkiye standartlarında iyi. ama bir türlü iki yakamızı bir araya getiremiyoruz. şimdi 15 temmuzda ailelerimizin yanına gideceğiz tatile. ama artık çok bunaldım çünkü her yıl 5 kuruşsuz gidiyoruz tatile ve tabi aileler de elimize bakıyor. eşime de bana da içten içe öfkeliler. onlara para veremiyoruz diye. ama bi, de içimizi bilseler. birkaç defa kayınvalidee anlattım. size çok üzülüyorum dedi. oh be beni anladı derken arkamdan eşime kardeşine her ay para gönder demiş. annemlerin de kayınvalidemlerin de durumu iyi değil. işin kötüsü yardım etmek istesek de bizim durum da kötü. eşimle az önce konuştuk bi yerlerden tasarruf yapmalıyız dedik ama nereden?

tlf faturaları çok geliyor dedi 35 tl onun 35 tl benim. gazete alıyoruz 17 tl. elektrik 70 civarı. su25 tl civarı. kredi kartında sabit ödemeler var 500 civarı geliyor. internnet 49+ ev tel 22

eşim interneti kapatalım dedi . tamam dedim onun için de 180 tl gerekiyormuş. 3 aylık ev tel faturamız duruyormuş. pazartesi 411 tele kredi poliçeleri yenilenecek para yok. ek hesaplar ağzına kadar kullanılmış. eşime bir yerden borç alalım diyorum. zaten 2 kışıye borcumuz var. olmaz diyor. küçük hesaplar bunlar biliyorum. başka türlü dertller vermesin Rabbim ama bunaldım. bi de martta kredi orcumuz yetmezmiş gibi kayınvalidemler gelince 2.500 tl kredi çektik onların ihtiyaçları için. o da var her ay 225 tl ödüyoruz. kreş ücreti 320 ödüyortduk. yaz geldi de kreş derdimiz kalmadı. kız kardeşime ev hediyesi almalyım hangi parayla? sabretmem gerekiyo biliyorum ama her yaz parasız tatile çıkmak. canının istediğini alamamak ... gözünün içine bakan insanlara karşı mahçup olmak istemiyorum artık. tatile çıkmamayı tercih ediyorum bu duruma ama eşim asla kabul etmez bunu. çünkü ailelerimiz bütün yıl yaz tatilini bekliyor bizi görmek için.

Evet ben olsam tatile çıkmazdım..
Yanlış anlamayın ama bu kadar sıkıntının içinde çocuk da yapmazdım.
Ama her ikisi için de çözüm yok sanırım. Öğretmenmişsiniz,özel ders imkanınız yok mu her ikiniz için de?

aileleriniz tatili sizi görmek için mi bekliyolar, yoksa para için mi? sizin durumunuz belli sonuçta, bu şekilde davranmaları bence çok ayıp. siz kendinizi üzmeyin, bu kadar anlayışsız oldukları için onlar üzülsün. sonuçta siz onlara yardım edicez diye daha açılırsanız Allah korusun eviniz bile elinizden gidebilir. herşey boşa gider.

hayır özel ders imkanımız yok çünkü sınıf öğretmeniyiz. çok da revaçta olan bi branş değil. bir de özel ders almak isteyeni bulsam veririm. üniversitede veriyordum matematik.

ben de tatile çıkmamayı tercih ederim ama bunun pek oluru yok. bebiş konusunda da haklısın. yaşlarının arası çok olmasın istedim. Allah gönlüme göre de verdi. inşallah o zamana kadar bişeyleri toparlarız. şu an önümüzdeki 1.5 ayı atlatalım istiyorum . izmire gelip kendi hayatımıza dönünce dert olmuyor çok maddi sıkıntılar biliyor musunuz? alıştık sıkıntıya. galiba beni asıl sıkan insanların sen çalışıyorsun diyip elime bakması. offfffffffff

olsa vermez miyim ama inanmıyorlar. bu beni sıkıyor galiba.

canım zaten ödemeleri çıkardığınızda elinize 1000 lira gibi bir para kalıyor anca.bunla da anca karın doyurulur.hesapta bir yanlışlık yok yani.ama ev sahibi oluyorsunuz bu da önemli bir şey.kredi bitince zaten rahatlayacaksınız.
peki krediyi yeniden yapılandırma,vadeyi uzatıp ödemeyi küçültme gibi bir durum olamıyor mu?eğer olmuyorsa gelecek güzel günleri düşünüp sabretmek kalıyor sana canım.

canım durumunu anlatmaktan çekinme.şu anda sizin bir maaşdan fazlası krediye gidiyor zaten.bu durumda da sizi çift maaşlı olarak görmesinler yani.bol bol dert yan krediyi ne kadar zor ödediğinizi anlat.millet diyordur şimdi ooh iki maaşlılar,evleri de var bunlardan zengini yok,ama için yüzünü bilmezler,bilmek de istemezler.sadece beklentilerle yaşarlar.

Anlıyorum..
Allahım yardımcınız olsun inşallah!
Zaten bizde de yok dediğinize göre,olmayan bir şeyi nasıl vereceksiniz öyle değil mi?
Bebiş doğunca onun bakımı,masrafları da olacak.
Acaba yaz tatili için ek iş düşünmez misiniz eşiniz ya da siz?
Ben işsiz kaldığımda çok araştırmıştım. Anket yapıyorlar esnafa,halka falan. Tanesine belli bir ücret veriliyor. Çarşıya çıktığınızda binlerce insana yapabilirsiniz.
Bir çok devlet memuru,öğretmen boş vakitlerini değerlendiriyordu. Tamam milyarlar kazanmıyorlar ama 500,600 de az para değil. Tabii bence az değil.

eşimle kıbrısta bi otele tatile gitmiştik. orda boynumu büktüm dedim ki ' ailelerimiz biz okuyalım diye bi ev sahibi bile olamadılar. bütün imkanlarını bizim eğitimimiz için seferber ettiler, bu yaşa kadar hayatlarını yaşayamadılar. biz okuduk meslek sahibi olduk ama şimdi biz geziyoruz, onlar yine evlerinde oturuyolar...' bu düşünce gerçekten canımı sıkmıştı. tatil dönüşü eşim hemen söyledi böyle dediğimi babamlara. onlar da dediler ki siz iyi kazanın, iyi hayat yaşayın, bizim başka bi isteğimiz yok zaten..

sende kendimi gördüm boğğazıma kadar battım borca ama ne ailem ne kayınvalidemler inanmıyor sizde vardır diyor en ufak bişi alsamkendime hemen hani paranız yok die laf sokuyorlar bıktımmmmmm

Benim ailem de ödüyor kredi.
Şimdi yapılandırma olayı var. Gidin mümkünse taksitlerini 1-2 yıl kadar daha uzatın belki biraz eliniz rahatlar ama ne kadar düşme yaşanır aylık ödemede bilemeyeceğim.
Ayrıca sizin bu durumda olduğunuzu aileniz bildiği halde niye hala para istiyorlar anlam veremiyorum. Zaten siz zor durmdasınız daha ne kadar birilerine yardım edebilirsiniz ki. Ev masarafları mı ? krediler mi ? çoluk çocuk masrafı mı ? Bir de onlara para göndermek mi ? Siz yaşamıyorsunuz, sizin masraflarınız yok diye falan mı düşünüyorlar acaba.
Yani ben hoş karşılamadım açıkcası ailenizin bu tutumunu.
Krediniz bitene kadar biraz dişinizi sıkmanız gerekecek. Zaten krediniz bittiği zaman hem ev sahibi olmuş hem de borçtan kurtulmuş olacaksınız.
Bir süre tatilden uzak durmanızı öneririm. En azından biraz borçlardan arınana kadar. Yaz tatilinde ek iş düşünebilrsiniz. İnternetten bile yapabileceğiniz işler var. Araştırmanızda fayda olduğunu düşünüyorm.
Allah sabır versin. Kendinizi yıpratmayın. Herşeyin bir çözüm yolu bulunur.

Son düzenleme:
bu durumda zaten yardım edemezsiniz ki..ancak geçinip hatta eksilere düşersiniz çok normal..
ailelere de durumu ayrıntılı bir şekilde izah etmeniz gerek başka yolu yok...
ya da bankada yeniden yapılandırmaya gidip borcun süresini uzatıp ödediğiniz meblağı aşağı çektirebilirsiniz..ama bunda da zarar edersiniz..

krediyi 6 yıllk çekebilirdik ama eşim biran önce ödemeliyiz diyerek biraz sıkışmamıza sbep oldu. krediyi yapılandırmak şu an bizi ferahlatsa da 1 yıl daha bağlayacağı için istemez sanırım eşim. ev sahibi olmamız en büyük mutluluklarımızdan biri. bu işe girmemizdeki asıl sebep de şu: evlendik düğün borcu. o bitti mobilya aldık mobilya borcu. o bitti öğrenim kredisi borcu. o da bitti kayınbabam kaynımın düğünü için her ay para göndermemizi istedi. işte bu aşamada eşim ev aramaya başladı. bu böyle olmayacak bu para istemelerin sonu yok. benim düğünümü ypmadılar kardeşimin de yapmayacak benim sırtıma yıkacak dedi ve hooop eve girdik:) yani akıllılık mı ettik desem:) kaynıma da yardım ettik tabi. bu arada o mu nasıl evlendi. aynı bizim gibi. kayınbabam bütün borçlarını ona yıktı.

ben dert yanıyorum tatlım ama onlar benden daha çok dert yanıyorlar beni bastırıyorlar. kayınbabam 48 yaşında gencecik adam ama inşaatlarda çalışmaktan yıpranmış. ve hep zamanında çok para kazandım diye övünür. ne yaptın o paraları derim eee ben elimde tutamadım der. şimdi de bizim tutmamızı istemiyor herhalde.

neyse ben şimdi altınım olsa hemen bozduracağım ama yok.birinden borç istesem diyorum kimden? açıkçası şu an günü kurtarmayı hedefliyorum. bankadan 1000 kredi çeksem çok güzel olur ama onu da 1 yıl 100 lira taksitle ödemek seneye kadar bu yazın kahrını çekmek olcak(((

Arkadaşım hiiç canını sıkma hepimiz bu darboğazlardan geçtik..

Kredi genç evlilerin nazar boncuğu gibi hep boğazında,bundan emin olabilirsin..

Ev kredisi ödüyorsunuz,çocuklarınızın bakım,kreş masrafları,aidatlar,faturalar,ev geçindirme..

Hesap gayet net..Artan ne ki nasıl yardım edeceksiniz arkadaşım?

Yıllık izinde ailelerin yanına giderken 40 kere düşünmek ve eli boş gitmek zorunda kalmak hepimizin yaşadığı şeyler..

Eğer buna rağmen ailelerin sizden hala bir beklentisi varsa onlar utansın siz değil..

Evlendikten sonra mobilya aldık,düğün borçlarını ödedik,diyorsunuz..Bunlar ailelerin görevi değil midir?

Demek ki herkes yapması gerekenleri tam yapmamış..Bu durumda bir beklentilerinin olması abes olur..

Siz kendi yağınızda kavrulun da ailelerden birşey istemeyin,o bile bir devlettir..

Ben olsam tatile çıkmazdım ki bu sene eşimel tatile gitmeme kararı aldık..

Sadece uçak biletleri iki tarafa da gitmemiz için 900 tl'den fazla tutuyor..

Bu zamanda ha deyince birşey yapılmıyor..birer hafta ailelerimizi göreceğiz diye bütün kış borç ödüyoruz..

Bunu istemiyorum artık..Para yoksa tatil de yok..

500-600 tl bence de az değil. benim eşim engelli. çocuk felci geçirdiği için küçükken koltuk değneği kullanıyor. ona ya masa başı ya da internet üzerinden bir iş olması gerekiyor. maşallah internetle arası iyi. ben de bilgisayar bilgini paraya dönüşütrebilirsin diye teşvik ediyorum ama bi sonuca gitmiyor. ben de hamile olduğum için çalışmama sıcak bakmaz.

ne kadar güzel bir aile tablosu. işte ben bunu ne kendi ailemden ne de kayınbabmlardan görmedim.

sende kendimi gördüm boğğazıma kadar battım borca ama ne ailem ne kayınvalidemler inanmıyor sizde vardır diyor en ufak bişi alsamkendime hemen hani paranız yok die laf sokuyorlar bıktımmmmmm
işte aynen öle. martta kayınvalidem geldi ve ne dedi biliyor musun? bi eteğim var benim birçok kıyafetim gibi onu da yıllardır giyerim. bu eteği 8 senedir giyiyorsun dedi. ben de alacak durum yok dedim. ama şu da var. ev kıyafetlerimi sık sık yenilemesem de dışarda giydiklerimi iyi kötü alıyorum. onlarında gözüne batıyor tabi. ne yapayım. sana da Allah kolaylık versin.

güzel fikir. ben de deli olmuyorum tatlie gitmeye. ama eşim dayanamaz ailesini akrabalarını görmeden. ben desem ki anne biz gelemiyoruz imkanımız yok. siz bilirsiniz kızım durumunuzu der. onun ailesi illa ki bekler.

herşey yazdığın gibi arkadaşım ama işte yine de sıklıyor insanın canı.

arkadaşlar bunları eşimle ne kadar konuşsam da ilerleyemiyoruz. ama sizlerle konuşmak farklı fikirler görmek iyi geldi. Allah razı olsun hepinizden. birilerin halden anlaması destek olması çok güzel.

borcum olduğu sürece ne tatil yaparım nede gerek kendi ailem olsun gerek beyimin tarafı olsun beş kuruşta vermem,eğer kendileri özlediyse yanıma gelirler,siz böyle para dağıtarak ve tatile giderek yakanız tabiki hiç bir zaman bir araya gelmiyecektir,zaten ne kadarda annelerin durumu kötü olsa,sizleri düşünse zaten istemezdi para,bence borçlarınız bitene kadar dişinizi sıkıp tatili ve para isteyenlerin yanından uzak durun.........

Son düzenleme:
tatile gitmeme fikrini eşime nasıl kabul ettiririm?

Canım eşini tanımadığımız için nasıl ikna edersin bilemeyiz tabii..

Burda yazanları bi okut istersen..

Eşim bu sene ailesini görmeye 2 günlüğüne yanlarına gitti..Ve masraf % 50 azalmış oldu..

Çünkü onlar da seninkiler gibi gelmiyorsunuz diye diye kedimiz köpeğimizi uyutmazlar..

Zaten bayrama ne kaldı ben o zaman gideceğim,eşim de tatilde ailesini görmüş olacak..

2 ayın içinde hem tatilde hem bayramda gidemeyiz..Hem masraf hem perişan oluyoruz yorgunluktan..

Bayram çok yakın iki türlü masraf olmasın,bayramda gidelim diyebilirsin..

bizde ayrı bir sorun daha var. dur onu da söyleyeyim de tam olsun. biz 1 temmuzda tatile çıkıyoruz 1 eylülde iş başı yapıyoruz ve eşimin ailesi bu 2 aylık sürenin tamamını onlarla geçirmemizi istiyorlar ve 4 yıldır da 1.5 ayı orda geçirdik. bu konuda da sıkıntılarım var. geçen eşimle tartıştık ama eşimi onlar yüzünden ya da kendi ailem yüzünden yıpratmak istemem. biz tatile çıkınca bayramı da yapıp öle döneceğiz eve. eşime biraz sonra yazdıklarınızı okutmayı planlıyorum bende. bakalım ne diyecek. sık dişini. bu seneyi de atlatırız der büyük ihtimalle. sıkıyoruz bakalım:) ama canımızı sıkıyoruz bu ara.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…