- 5 Eylül 2016
- 28
- 10
- 1
- 38
Ne alaka hanımefendi ,ben bunu anlamıyorum ,ben yer veriyorum mesela ama kimseyi buna mecbur tutamam siz neden mecbur tutuyorsunuz anlayamıyorum.Adamın biri size "zorunda mıyım" dedi mesela ne diyeceksiniz ki bu lafın üzerineBu sadece oturup oturmama meselesi değil. Hamilelerin, yaşlıların vb. hareketleri kısıtlıdır, refleksleri zayıflamıştır. Otobüs ani bir fren yapsa, hamile kadının yere kapaklanma ihtimali daha yüksek, yere düşüp ciddi darbe alma ihtimali de var. Tüm bu şartlar altında hala daha "Yer vermek zorunda diilim, göze alıp binmiştirrr, kocası düşünmüyossa ben hiç düşünmem" diyebilecek bencillikte insanlar varsa zaten ona artık "Bravo" denir, vicdanlar alkışlanır.
Ne alaka hanımefendi ,ben bunu anlamıyorum ,ben yer veriyorum mesela ama kimseyi buna mecbur tutamam siz neden mecbur tutuyorsunuz anlayamıyorum.Adamın biri size "zorunda mıyım" dedi mesela ne diyeceksiniz ki bu lafın üzerine
Birincisi saygıdeğer hanımefendi, zannediyorum ki başınızdan hiç hamilelik geçmedi. Zira geçmiş olsaydı hamileliğin zorluğunun sadece karnın büyüklüğüyle orantılı olmadığını bilirdiniz. Ben normal zamanlarda bile bayılan,baş dönmesi yaşayan biriyim tansiyonum düşüyor,kaldı ki otobüsteyim! Karnı aşırı büyük olmayıp zorluk yaşayan insan çok fazla ve yakın bir yere de gitmiyorum,bilmiyorum İstanbulun trafiğine hiç maruz kaldınız mı.Zira otobüste her seyahat eden sizin dediğiniz gibi yardımsever ve duyarlıysa hem gümdemde bunca olay olmazdı, haberlerden izlemezdik hem de ben ve diğer hamile,engelli,çocuklu kişiler ayakta duramıyorum diye söylemek açıklama yapmak zorunda kalmazdı.Birincisi sizinle tanıştığımı hatırlamıyorum "siz" diye konuşmanıza devam edin lütfen ve ne yazık ki yazınız amacınıza pek ulaşmadı çünkü benim düşüncelerimi sizin ettiğiniz hakaretler değiştirmiyor. Yazınızın bir amacı olduğunu da düşünmüyorum hakaretten ve insanları yersiz bir konuma koymaktan başka.
Yukarıda da belirttiğim gibi elbetteki gerektiği yerde yer veririm ama herkese vermem. Ne yazık ki ülkemizde hamileyse (ayakta durmasını engellemeyecek karnı ile) , yaşlı ise (saedece yaşı ilerlemiş aşırı kilosu ya da ayakta durmakta zorluk çekme durumu yoksa), çocuklu ise (çocuğunu kucağın indirse durabilecek 6-7 yaşlarında ama ısrarla kucağında tutuyorsa) herkesin ona yer verme zorunluluğu olduğunu vermezlerse de hakaret etmenin hakkı olduğunu düşünen çok insan var ama bu sadece bu kişilerin egosundan ibaret! Her yaşlıya, her hamileye ya da her çocukluya yer verilmez ayakta durmakta zorlanan kişiye verilir ve yer vermek için de yaşlı çocuklu ya da hamile tanımlarına uyması da gerekmez. Bu toplumsal kuralın oluşma nedeni şudur ki; "ayakta durmakta zorluk çekmek" bu zorluğu çeken kişilerin oran olarak büyük kısmının yaşlı, çocuklu ya da hamile bayanlar tarafından oluşması, bu kişilere karşı bu algıyı oluşturmuştur. Bu nedenle özellikle bu kişilere dikkat edilmekle beraber "ayakta durmakta zorluk" olmadığı durumda yer verilmesi şart değildir. Elbetteki saygıdan ya da görece daha dinç olduğunu düşünen yer verebilir ama bu herkesin verme zorunluluğu olduğu manasını taşımaz. Eğer ki görünüm olarak "ayakta durma zorluğu" çekmiyor gibi duruyor fakat içten içe bu sizi fazlası ile zorluyorsa yine görece daha iyi durumda olduğunu düşündüğünüz birisinden yer rica edebilirsiniz ki Türk toplumu bu konuda oldukça yardımseverdir(duyarlıdır).
Yukarıda saydığım hiç bir duruma girmiyorsanız da yer verilmediği için sosyal platformlarda kendinizi yırtmanıza hiç mi hiç gerek yok. Eğer ki sorun ayakta durmak ise ki bu da olabilir ("Ayakta durma zorluğu" çekilmeden de oturma isteği olabilir). Bu durumda birilerine hakaret fazlasıyla yersizdir. Yine yukarıda belirttiğim gibi YETKİLİ makamlara toplu taşımalardaki yerlerin şehirin nüfusuna oranla az olduğu ile ilgili şikayette bulunmalı rahatsızlığınızı bildirmelisiz.
Fazlası ile uzun ve açıklayıcı yazmamın sebebi o kadar uzun ve karşı görüşümü belirttiğim mesajıma gereksizce bir cevp vermenizdir. Bu defa beni dhaa iyi anlayacağınızı umuyorum.
"Yok diyorsanız da birisinden yer rica edin" burada yazdığım gibi görünüşde normal ama zorluk yaşıyorsanız rica edersiniz. Gelip de burada konu açarak laf gönderme çabasına girmezsiniz.karnım burnumda değilken 3 aylık hamileyken bindiğim otobüste fenalaştım, bayılmak üzereyken oturttular beni. karnın büyüklüğü ile alakalı bir durum değil. tansiyon düşer şeker düşer miden bulanır. hamilelere ayrılmış koltuklar var ama kullanmak mümkün değil. arabam vardı, param vardı taksi kullandım bir daha binmedim diyelim toplu taşımaya ama maddi durumu olmayan insanlar ne yapsın? işe gitmek doktora gitmek zorunda olan hamileler?
Düşünceniz bana uymuyor ,bugüne kadar herkese yer verdim,gene yer vereceğim .Dedim ya "Bravo" der vicdanını alkışlarım. Bana göre vicdansız birisidir hamile kadına yer vermeyen, mecburdur demedim. Vicdanı, yer verme konusunda kendisine mecburiyet hissettirmeyecek hafifliktedir(!) işte.
İyi de insanlar nereden bilecek bunu ,fotoğrafta gördüğüm kadarıyla hamile gibi de durmuyorsunuz,bu kadar takıyorsanız birilerine söyleyin,"hamileyim ayakta duramıyorum da yer verebilir misiniz lütfen",kabul ediyorsa verir zatenBirincisi saygıdeğer hanımefendi, zannediyorum ki başınızdan hiç hamilelik geçmedi. Zira geçmiş olsaydı hamileliğin zorluğunun sadece karnın büyüklüğüyle orantılı olmadığını bilirdiniz. Ben normal zamanlarda bile bayılan,baş dönmesi yaşayan biriyim tansiyonum düşüyor,kaldı ki otobüsteyim! Karnı aşırı büyük olmayıp zorluk yaşayan insan çok fazla ve yakın bir yere de gitmiyorum,bilmiyorum İstanbulun trafiğine hiç maruz kaldınız mı.Zira otobüste her seyahat eden sizin dediğiniz gibi yardımsever ve duyarlıysa hem gümdemde bunca olay olmazdı, haberlerden izlemezdik hem de ben ve diğer hamile,engelli,çocuklu kişiler ayakta duramıyorum diye söylemek açıklama yapmak zorunda kalmazdı.
"Yok diyorsanız da birisinden yer rica edin" burada yazdığım gibi görünüşde normal ama zorluk yaşıyorsanız rica edersiniz. Gelip de burada konu açarak laf gönderme çabasına girmezsiniz.
Her hakkı kendimizde bulup başkalarının hakkını gözetmeniz çok çirkin. Evet hamile kalmadım ama olsaydım da sizin gibi normalde dahi zorlanıyorsam ve hamilelikte bu fazlası ile arttıysa "rica" ederdim. Kimse müneccim değil! Ben otobüsde işe giderken kafamda kırk tane proje dolaşırken ancak fiziki olarak zorlandığını gördüğüm, farkettiğim kişilere yer veririm. Henüz düşünceleri okuyabilecek yeteneğe sahip olmadığımdan da sizin zorlandığınızı bilemem. Tüm uygar insanların yaptığı gibi rica etmeniz yerinde bir davranış olacaktır.Birincisi saygıdeğer hanımefendi, zannediyorum ki başınızdan hiç hamilelik geçmedi. Zira geçmiş olsaydı hamileliğin zorluğunun sadece karnın büyüklüğüyle orantılı olmadığını bilirdiniz. Ben normal zamanlarda bile bayılan,baş dönmesi yaşayan biriyim tansiyonum düşüyor,kaldı ki otobüsteyim! Karnı aşırı büyük olmayıp zorluk yaşayan insan çok fazla ve yakın bir yere de gitmiyorum,bilmiyorum İstanbulun trafiğine hiç maruz kaldınız mı.Zira otobüste her seyahat eden sizin dediğiniz gibi yardımsever ve duyarlıysa hem gümdemde bunca olay olmazdı, haberlerden izlemezdik hem de ben ve diğer hamile,engelli,çocuklu kişiler ayakta duramıyorum diye söylemek açıklama yapmak zorunda kalmazdı.
Düşünceniz bana uymuyor ,bugüne kadar herkese yer verdim,gene yer vereceğim .
Düşüp bayılacak kadar yorgun olduğum zamanlarda anlayıp yer verdiler,ya da sırf ayakta olduğum için kalkıp erkekler yer verdi.Vermeselerdi de sorun olmayacaktı çünkü kimsenin görevi değil .Bunu vicdanla da ölçemezsiniz.
Belki o gün çok yorgundu,hastaydı,belki kafası çok başka yerlerdeydi belki de o an o kişinin ayakta duramayacak kadar halsiz olduğunu düşünmedi ya da hepsini geç yer vermek istemedi.Ne diyebiliriz ki buna ?
Ben herkese yer verdiğim halde tekrar söylüyorum,kimse mecbur değil
yanlıs anlamada oluyor aynen.işte bunlar cok daha sinir ediciBen de yaşlılara, hamilelere vs yer verilmesi taraftarıyım. Ya da yanında çocuğu elinde bir sürü eşyası varsa ya yer veririm ya çocuğunu kucağıma alırım ya da eşyasını falan tutarım. Ama bu kadar önyargılı da olmamak gerek. Her zaman ihtiyacı olanlara yer veren ben, bi keresinde çok hastaydım. Zaten otobüsle de hastaneden geliyordum. Otururken bile rahat edemeyip sürekli yatma isteği geliyordu. Öyle bi halsizlik öyle bi ağrı sızı vardı ki anlatamam. ''bayılmadan eve gitseydim'' diye düşünüyordum.
Sonra otobüse bi kadın bindi çocuğuyla. Normalde olsa hemen kalkarım ama o gün beni öldürseler kalkamazdım ordan. Kadın tepemde dikildi dikildi, sonra birden bana laf saydırmaya başladı. Ne terbiyesizliğim kaldı ne bi şey. Baktım dinledim cevap dahi vermedim. Hem ağzımı açacak halde değildim, hem de onun bu saygısızlığına açıklama yapma gereği bile duymadım. Bi de böyle durumlar oluyor işte.
Konuya yorum yazanları okusaydın,8-9 aylık olup hala ayakta gitmek zorunda olanlar var. Olay sadece ben değilim, otobüs maceram zaten bitti bugün benim.Onlar niye rica etsin ya,niye rica edelim?Ben bunu anlayamıyorum. O yayılan,keyif çatan erkekleri bile savunuyorsunuz burada.Her hakkı kendimizde bulup başkalarının hakkını gözetmeniz çok çirkin. Evet hamile kalmadım ama olsaydım da sizin gibi normalde dahi zorlanıyorsam ve hamilelikte bu fazlası ile arttıysa "rica" ederdim. Kimse müneccim değil! Ben otobüsde işe giderken kafamda kırk tane proje dolaşırken ancak fiziki olarak zorlandığını gördüğüm, farkettiğim kişilere yer veririm. Henüz düşünceleri okuyabilecek yeteneğe sahip olmadığımdan da sizin zorlandığınızı bilemem. Tüm uygar insanların yaptığı gibi rica etmeniz yerinde bir davranış olacaktır.
Öffff anlatamıyorum ya, ben yer veriyorum ama kimse mecbur DEĞİL.Bu kadar basit,yer veren kişilerin hepsi müthiş vicdanlı,hayırlı kişiler mi hanımefendi??Ben Türkçe konuşmuyor muyum acaba? Mecburdur demedim diyorum siz neyi kime açıklıyorsunuz ki? Bana göre vicdanlı insanın işi değil hamilelere yer vermemek bu kadar basit. Bu konunun genel geçer tek bir doğrusu yok, benim fikrim hamilelere yer verilmesinden yana, göz görüyor sonuçta. Millet kimin ne kadar hasta-yorgun olduğunu nereden bilsin? Müsait olan kalkar yer verir, kendini kötü hisseden oturur, budur.
Senin hiçbir mazeretin yok iken "Ben de ödedim otobüs parası, otururum bana ne, binmeseydi" dersen ve otobüs fren yapar da o hamile kadın yanında düşer, kanamaya başlarsa söylersiniz artık "Bunu vicdanla ölçemezsiniz" diye.
Öffff anlatamıyorum ya, ben yer veriyorum ama kimse mecbur DEĞİL.Bu kadar basit,yer veren kişilerin hepsi müthiş vicdanlı,hayırlı kişiler mi hanımefendi??
Benim eşim ve anladıgım kadarıyla sizin de eşiniz, yani evdeki en yakınlarımız bile hassas davranmazken ... Dısarıda kı hor davranmış cok muEki Görüntüle 1891060
Kızlar bu göbek bira göbeğine mi benziyor? Hamile olduğum kabak gibi ortada değil mi Allah aşkına siz söyleyin.Bu hafta işe otobüsle geldim, niye çünkü sevgili eşimin abiciği bizim arabanın keyfini sürüyor (O da ayrı bir başlık,eşimle küsüz barışmayı düşünmüyorum) Bu sabahla beraber bu hafta toplamda 5 kere otobüse bindim ve yol trafikten dolayı en az birer buçuk saat sürüyor.Vee -sadece bir kere bir kadın hariç-bir Allahın kulu yer vermedi! Hadi ben neyse,trafikte işe gitmeye uğraşan onca hamile var ya da hastaneye gitmeye çalışsan yaşlı,çocuklu insanlar var. Biz bu kadar mı aciz,düşüncesiz,vahşi bir toplum olduk? İnsanın gözünün içine bakıp bacaklarını kocaman açıp yayıla yayıla oturan adamlar, hiç mi utanmıyorsunuz ya?Tacizleri,türlü türlü entrikaları yazmıyorum bile... Azıcık insan olun,insan!
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?