malesef ki olmuyor keşke devlet parasız eğitim yapabilse , ama parasız eğitim kitap dağıtmakla olmuyor zaten yeterli de gelmiyor. ek kitap test yaprak test fotokobiler , bilişim destekli eğitim setleri, online eğitim merkezleri, kutlamalar vs gösteriler için programlar tüm bunlar ile kaliteli eğitim sağlanmaya çalışıyor. keşke parasız eğitim bunlarıda karşılasa. bunlara özel ihtiyaçlar diyebiliriz, birde temizlik masrafı var küçümsenecek boyutta değil 2000 kişilik bir okulu bir hizmetlinin idare etmesini beklemeyin, yine tek tenefüste sabunluk ve peçetelikler boşalıyor neredeyse. toplanan paralar velilerin çoğunluğunun sosyal-ekonomik durumuna göre değişir. inanın müdürler ve öğretmenlerde çok şikayetçi. müdür öğretmene toplayacaksın diyor , öğretmen öğrenciye çok zor para işi.
bir önceki çalıştığım okul içler acısıydı, öğrencilerimin çoğu tek odalı, tuvaleti banyosu olmayan, 10-15 kişilik nüfuslu evlerde kalıyordu. müdürümüz her ay aidat isterdi öğrenci başı bir lira, öğretmen başı 20lira. , çocukların halini görünce dilim varmadı 1 lirayı istemeye. deneme sınavı yada bazı fotokobi parası şusu busu ufak tefek şeylrden geri kalmasınlar isterdim, ek dersim okul masrafına gidiyordu. 1.5 yıl kaldım o okulda, tuvaleti birkaç kez çamur olmuş elimi yıkamak için kullandım, okulgirişinden adım attığında tuvalet kokusu gelirdi. müdür yardımcımız esnafa dil dökerdi yardım etsinler diye , onların desteğiyle biraz temizlik sağlanırdı ama yetmezdi okulu pislik götürüyordu. sınıfları çoğu zaman öğrencilerle birlikte temizlerdik. bilgisayarların bozulan fare klavyelerini kaç sefer deiştirdim, okulun olmayan parasıyla almayı düşünmedim. ha ben bu kadar dikkat ederken özel işlerinde kullanacağı çıktıları herseferinde kırtasiyeye gitmeyip okuldan çıkartan öğretmenlerimizde aynı okuldaydı, (hani oda aidat veriyo ya!) okula katkı salamak için top top kağıt getiren bu tonerde benden olsun diyen öğretmenlerde aynı okuldaydı.
şimdiki okulumun öğrencileri varlıklı kesimin çocukları herşey pırıl pırıl, çok güzel imkanları oluyor sınıflarda akıllı tahtası her sınıfta kliması. tuvaletlerde peçeteleri, hertenefüs temizlenmesi , okulda parfümlü deterjan kokması çok güzel geliyor. sınıflara renkli perde diktirtiler bu sene masa örtüleri falan çok şirin oldu soğuk bir okul ortamı öğrenmeyi güçleştriyor. tabiki velilerin desteği ile oluyor. biz öğretmenlerde para topluyoruz çay su ihtiyacımızı karşılıyoruz ve durumu olmayan öğrencilere ufak yardımlar yapılıyor.
hediye meselesine gelince öğrencimin annesi bebeğim için yelek örmüş o kadar duygulandım ki. gelip kutlamaları bile yetiyor. hleki durumu olmayan öğrencilerim çerçeve biblo falan getirirlerdi çok üzülürdüm ellerinde olan üç kuruş harçlıklarını böyle harcamalarına. defterlerinden yırtıp yazdıkları notlar mektuplar, veya çiçek , kokoş velilerin birbirleri ile yarışıp aldıkları altından çok çok daha sevimli geliyor. her öğretmen hatırlanmayı bekler değerli olduğunu hissetmeyi ama bu değerli hediye almak demek değildir.
malesefki meslektaşlarımdan bu konuda beklentisi olanlarda oluyor, ama bu beklentiyide veliler oluşturuyor malesef.
birde birisi demiş kağıt verdik ne fotokobi parası diye malesef o cihazlar çok sık arızalanıyor, ve toner olmadan kağıt pek işe yaramaz ve o kaıtlarda kalabalık okullarda güvercin yemi gibidir çabucak biter. sayın bakanlarımız bu konuda bakmazlar malesefki hepsi lafta , öğrencilere dağıtılan bedava kitaptan başka okula ödenen pek bişey yok.