Bu para ile geçim olmaz mı?

Bence eşiniz sigarayı bırakacaktır. Hem zaten evde sigara içilmesi iyi değil, balkonda bile içilse insanın üstüne kokusu siner. Bir de sigara çok pahalandı. Onun yerine nikotinli sakızlar var. Bir süreliğine eşiniz kullanabilir. Tabi kullanmasa daha iyi tabi ki.
Eğer hamilelik çok yorucu geçmiyorsa, part time işe girebilirsiniz. En azından çocuklarınızın masrafları oradan karşılanır. İnsan tabiatı her şeye alışır, büyükler olarak siz bir süre idare edersiniz. Ama kızınızın gelişimi için eğitici kitaplar, setler, eğitici oyuncaklar alınmalı. Evet her yeni çıkan kitap, oyuncak belki alınamaz. Ama en azından motor gelişimi için şekillerin olduğu, dizildiği eğitici oyuncaklar alınmalı. Özellikle kitap da olmalı. Nesneleri tanıtıcı, görsellerin ve seslerin çıktığı kitaplardan en azından bir kaç tane olmalı. Çocuklar küçük yaştan itibaren kitaplarla bir aşinalık kuruyor. İleride kitapları sevmesi çok kolay olur. Benim annem, babam bana sürekli büyük resimli kitaplardan hikayeler okurdu. Özellikle üç boyutlu bir kaç kitabım vardı çok severdim. Benim zamanımda böyle kitaplar azdı. Şimdi o kadar güzelleri var ki.. Kuzenlerimin çocuklarında görünce 32 yaşında benim bile okuyasım geliyor..

Yani bu harcama kalemleri bence olmalı. İlerisi için çocuklarınıza yatırım yapıyorsunuz. Eğitim için harcanan para boş değildir.
Bence siz bunun altından kalkarsınız. Bilinçli birisiniz. Anneniz de yanınızda. Bir süre sonra işe girip eski düzeninize dönersiniz zaten..

Son düzenleme:
Bir de soyleyince suclu oluyoruz. Ben polyanna degilim valla 3000 lirayla gecindigini iddia eden sadece ac kalmiyordur. O da iyi ihtimalle. Ulkede egitim ve saglik hizmetleri hep parayla. Bu kosullarda ikinci cocugu yapmak demek ilk cocugu layigiyla okutamamak demek,istedigi kiyafeti alamamak demek,sinemaya tiyatroya goturememek demek. Gecinmekten kastimiz sadece ac karnimizi doyurmaksa eve 50 kilo un alip suyla karistirip yeriz de. Cocuklara bunu yapmaya hakkimiz var mi acaba? Kimse bunun bilincinde degil. Konu sahibinin sorusuna cevap veriyoruz,konu sahibi haric kraldan cok kralci bir grup var onlardan laf isitiyoruz.

Bebeğin özel aşıları bile dünyanın parası (2 doz rota,3 doz menenjit)

Aynen ben de sizin gibi düşünüyorum ama tartışacak pek halim yok açıkçası kimseyle de:) 5 yaşında bir oğlum var.. İkinciye hamileyim 7 haftalık.. Biz gelirimiz iyi olduğu halde acaba dedik yıllarca.. Ülkenin gidişi gidiş değil dedik.. Bekledik.. Ama düzelen bir şey yok nasılsa ya herru ya merru dedik yaptık.. Ha ama ben şu şartlarda soğanın kilosu 20 tl de olsa alacak durumdayım çok şükür.. Çocuğumun sinemasını, tiyatrosunu aksatmadım.. En güzel mamaları yedi.. Kendi bakımımdan ödün de vermedim.. Kılığımdan kıyafetimden ne ben ne eşim... Ha bunları niye söylüyorum mesela ben 3000tl ile geçinmek zorunda kalsa idim elbette yaşardım.. Yaşayabilirim evet.. Aç kalmam o o olur... Çocuğumdan kısarım mutfağımdan kısmam yaşarım.. Kendimden kısarım yaşarım... Ama hani o akılda içte kalmışlık duygusu olur ya o mutsuz eder beni işte.. Herkes böyle yaşıyor değil elbette.. Varlık içinde büyümedim.. Bilirim yokluk nedir... Ama şunu söyleyeyim hiç kimsenin yardımı olmadan 3000tl ile geçinmek zordur bana göre..

Eşim sigara kullanıyor. O biraz sıkıntı bizim için. Onun dışında bizde 3 binle aslında geçinemiyorduk ama şuan geçinmek zorundayız

Sigarayı bırakamadığımız için 4 yıl önce tütüne geçtik, 160 lira 1 kg tütün, 60 lirada makaron, iki kişiyiz bir ay yetiyor, bari tütüne geçsin eşiniz günde 18 lira sigaraya verilmez

Borcunuz yoksa yol gideriniz yoksa ev kendinizinse gecinilir ki oyle demissiniz zaten

Hislerime tercuman yorum yapmissiniz resmen. Benim de tek cocugum var. İkinciyi birakin daha bunu yaparken kirk defa dusundum,acaba oyle mi,acaba boyle mi diye. Benim durumum iyi olsa nolacak,ulkeninki kotu. Yarinimizin nolacagi belli degilken 3000e gecinebilirim diyemem misal. Su kosullara ikinciyi yapamam,dogal olarak buna gore yorumluyorum olaylari,kim soylese 3000 gelirim var diye keske ikinci olmasaydi derim yani gayet normal. Ha olmusun caresi yok artik ama kismadan yasayamazlar. Hadi kendinden kisarsin ,ama cocugundan nasil kisarsin orasi muamma

Bu yapılan hesaplara göre yaşam vasatın altında maalesef buna yaşam denmez; hepimiz evimizde bir takım tasarruf tedbirleri alıyoruz ama 3000 ile yaşamak sadece karın tokluğu demek. 2 kişiyiz, ben 5 ay önce çalışmayı bıraktım, ev kendimizin, arabamız var, mutfakta belli bir standartta var bir de kedimiz var ve şu an 5000 ile anca geçiniyoruz, çünkü bazı şeyleri kısmıyorum beslenmemize dikkat ediyorum. Ha ayın yarısı makarna yersen olur ama öğünlerimde ceviz,badem,balık,et, sebze,meyve, bakliyat herşeyden olacak dersen 3000 ile geçinmek hayal kimse kendini kandırmasın. Konu sahibesine bende olabilir dedim ama çok çok sıkması gerek, çocuklarla mümkün olur mu bilemiyorum.

Yani şu çizilen tablo da baya ağır bir tablo. Kendim öğretmenim özel ders verebilirim part time bir yerde çalışabilirim kendimi çok aşırı sıkacak değilim böyle bir durumda. Yani aşırı kötü bir tablo yok ben sadece çalışmadığım durum için düşündüm ve korktum yoksa bu geçici bir süre ama ben yine de tedirgin oldum. Normalde aylık geliri 7 8 bin olan bir aileyiz. Her yıl yazın güzel e paralar gelir tarladan annem kızımın giysi ve meyve sebze çyi kendisi istediği için alıyır he bize yardım oluyor mu çok büyük ama bizim durumumuz kötü olduğu için değil o abime de bunu alıp yaptıpu için bize de alıyor kendi isteği yoksa o almasa bugüne kadar evet ayıracak bütçe çoktu. Belki bugün şart bu ama dediğim gibi part time çalışacağım sanırım dediğinize katılıyorum bir standart olduğu için bunun dışında bunlara ile yaşamak zor

Bebeğin özel aşıları bile dünyanın parası (2 doz rota,3 doz menenjit)
Gecen doktorumuz uyardi,kis gelmeden dogalgaz parasi bastirmadan yaptirin neredeyse ev kirasi kadar dedi koskoca doktor bile onca geliriyle bunun farkinda da insanlar farkinda degil.

Biraz önce ekşi sözlükte bir yazar '' kriz yok 2 haftada 1500 lira gidiyor diye bir konu açmış. Ben konu üstüne geldi. Paylaşmak istedim.

Kendisinden kismasi yetmeyecek,sorun orada. Ben yetiskinim,butun bir kis battaniye altinda oturabilirim. Ama 4 yasina girmeye 2 ay kalmis bir cocugum var o nasil otursun?

Fatıra giderleri sanırım dediğiniz rakamı bulur bazen geçebilir ama yine de çok olur mu bilmem. Biizm buarada da pazar giderim yoo zaten annem aldığu için ama pazar ucuz zaten

Kendisinden kismasi yetmeyecek,sorun orada. Ben yetiskinim,butun bir kis battaniye altinda oturabilirim. Ama 4 yasina girmeye 2 ay kalmis bir cocugum var o nasil otursun?

Haklısınız çocuk olunca düzen başka, kardeşlerimden biliyorum, aylık plan yapıyorlar harcama için sonra çocuklar ya gece ateşleniyor ya acil bir şey oluyor devlet hastanelerinden hizmet almak zaten imkansıza yakın hooop özel hastaneye, her gidişleri 300 400 ü buluyor e haliyle ay sonu bütçe tutmuyor, yetişkin olsa üşüttüm der ıhlamur bilmem ne geçirir ama çocuk olunca öyle olmuyor. Kardeşlerime derim hep madem çocuğunuz var kenarda 3-5 bin nakit paranız duracak başka yolu yok. Beslenmelerine özen gerekiyor, yedikleri içtikleri okulları, bu ay anaokuluna başlayacak yeğenim 1000 liralık masraf listesi vermişler buyur yani devletin ana okulu

Cocuk rizkiyla geliyorsa bunca ac ve muhtac cocuk neden var? Yok oyle bir sey. Allah akil fikir vermis,onlari kullanip rizik kazanmak bizim elimizde
Valla ben de çocuk rızkıyla gelir diye inanmak istiyorum ama bir çocuğum var ondan önce birikim yapmıştık doğum öncesi doğum sonrası süreç bütün birikimimiz gitti elimizde az bir miktar kaldı ve ben bir yıl daha çalışmayacağım ne yaparız diyorum. Helali hoş olsun o benim canım , canı sağolsun yeter ki , hiç önemli değil de her çocuk rızkıyla gelmiyor. Yokluk içinde büyüyen bir çocuğum benim annem beslenmeme koymak için zeytin bulamaz komşudan ödünç alırdı ben rızkımla gelmemişim heralde bende sorun vardı

Ozelle devletin farki kalmadi egitim olarak zaten. Saglik da dediginiz gibi, her hastalik 500 liraya patliyor,cocugum icin feda olsun veririz diyorsun ama bu da bir maliyet yani,olmasa nereden verecegiz?

Benim oglumda da sorun vardi herhalde. Esnaf olan esim iflas etti,ben dogum sebebiyle calismiyordum,her seyimiz altust oldu. Kazancimiz sifira dustu simdi gelirken rizkiyla gelmeyen bir oglum var diye napayim aynen sizin durumunuz gibi
Calis cabala allah rizkini verir evet ama vermezse de akil fikir vermis,tedbirini al demis.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…