Bu Yalana Nasıl Tepki Verilir?

ben sorun olacağını düşünüyorum. Biraz önce eşi yurt dışında mühendislik okuyan bir arkadaş da yorum yazmış. Özel sektörde de önemli diyor. Konu daha çok yalan söylemesi zaten. İyi kötü şu an bir yerde çalışıyor

ben de mühendisim, yurtdışında okuyan bir sürü mühendis arkadaşım bu şekilde iş buldu. ingiltereden çoğu şirketle iş görüşmem oldu, hiçbiri denklik sormadı, ki hepsi uluslararası danışmanlık veren firmalardı. önemli olan doğru yeri bulmak.

arkadaşın bahsettiği işyerlerinin çalıştırmakla yükümlü olduğu kişileri kapsar. bizim firmamızda da varr. fabrikada elektrik mühendisi olmak zorunda energysaving vs konuları için. ama onun dışında yurtdışı eğitimli çok sayıda mühendis arkadaşımız da var, denklikleri olmayanlar da çalışıyor. ve biz ilaç fabrikasıyız.
yani iyice araştırmadan fazla yüklenmeyin.

Bu kadar saygisiz olunmaz

Ben de muhendisim, bu kadar saygisiz bir davranisi asla kabul etmezdim. Konu sahibesi sana ne adamin diplomasindan denkliginden sen YOK musun konu sahibesi?? Niye adamin kariyerine bu kadar dahil oluyorsun kendi kafasi yok mu?

Sen niye bu kadar karisiyorsun, kim olarak adamin CVsini hazirlayip ustune basvuru yapiyorsun? Sok halindeyim. Nisanlin cok mu pasif, sana cok mu odun veriyor?

Herkesin kariyeri kendi derdi, 3. kisilerin karismasina izin vermek sacmalik ve gelip karisan konu sahibesi gibi 3.kisiler de saygisiz ve hadsiz insanlar. Konu sahibesi ve bu garip iliski neresinden tutsam elimde kaliyor.

Kendi isin gucun yok mu konu sahibesi, git kendi kariyerinel mesgul ol, adami rahat birak.

Adam dediğin nişanlım. İş başvurusu yapmamı da kendisi rica etmişti çünkü vardiyalı çalışıyor ve işi son derece ağır. Cv ben hazırlamadım benim yanımda kendisi hazırlamıştı uygulamadan. Yalan söylemesi çok normal benim yerine başvuru yapmam mı sorun gerçekten.

Daha önceki bir yalanını yakalamışsınız.Ben herkes gibi iyimser bakamadım maalesef.Her başı zora girdiğinde (ki anlattığınız durumda başı zora girmesede yalan söylüyor) yalan mı söyleyecek? Sinekte küçüktür ama mide bulandırır.Böyle yapa yapa güveninizi parçalar...Evet adam mühendis.Ama denklik almadım diyebilirmiş.

ben de mühendisim, yurtdışında okuyan bir sürü mühendis arkadaşım bu şekilde iş buldu. ingiltereden çoğu şirketle iş görüşmem oldu, hiçbiri denklik sormadı, ki hepsi uluslararası danışmanlık veren firmalardı. önemli olan doğru yeri bulmak.

arkadaşın bahsettiği işyerlerinin çalıştırmakla yükümlü olduğu kişileri kapsar. bizim firmamızda da varr. fabrikada elektrik mühendisi olmak zorunda energysaving vs konuları için. ama onun dışında yurtdışı eğitimli çok sayıda mühendis arkadaşımız da var, denklikleri olmayanlar da çalışıyor. ve biz ilaç fabrikasıyız.
yani iyice araştırmadan fazla yüklenmeyin.

sorun denkliğinin olup olmaması değil aslında. Bunu benden gizlemesi sorun. Kendi bölümüyle ilgili olmasa da bir işi var sonuçta. Memnun değil ve iş arayışı sürüyor. Ben de onun yerine başvurular yapıyorum bazen. Bana bu durumdan bahsetse dikkat ederdim mesela. Sadece mühendislik alanında başvuru yapıyorum ben de bilmediğim için.Hatta bahsettiğiniiz şekilde diploma gerektirenlere de başvuruyorum. Benden gizlediği için tepkiliyim.

Muhtemelen denklik problemini sorun edeceğin için ki şekilde de belli böyle bir yalan söylemiş yoksa nişanlanmacağini düşünmüş.Adam zaten mühendis sadece ufak bir sınava girmesi lazım . denklik alınca ne olacak sanıyorsunuz ki burası Türkiye alanında zaten yine kolay iş bulamaz

Daha önceki bir yalanını yakalamışsınız.Ben herkes gibi iyimser bakamadım maalesef.Her başı zora girdiğinde (ki anlattığınız durumda başı zora girmesede yalan söylüyor) yalan mı söyleyecek? Sinekte küçüktür ama mide bulandırır.Böyle yapa yapa güveninizi parçalar...

Sorun da bu zaten. Söylediği yalanlar. Ama bu kadarını tahmin edemedim

sorun denkliğinin olup olmaması değil aslında. Bunu benden gizlemesi sorun. Kendi bölümüyle ilgili olmasa da bir işi var sonuçta. Memnun değil ve iş arayışı sürüyor. Ben de onun yerine başvurular yapıyorum bazen. Bana bu durumdan bahsetse dikkat ederdim mesela. Sadece mühendislik alanında başvuru yapıyorum ben de bilmediğim için.Hatta bahsettiğiniiz şekilde diploma gerektirenlere de başvuruyorum. Benden gizlediği için tepkiliyim.

iyi de siz mühendis değil diye yaygarayı kopartmışsınız. ilk postta herşey mühendis olmadığı üzerine. denklik konusunda birşey diyemem, hatalı. ama her yalan da bir sebepten doğar. ya katıksız bir yalancı yada sorun çıkaracağınızı düşünerek kaçmak için yalan söyledi.

Muhtemelen denklik problemini sorun edeceğin için ki şekilde de belli böyle bir yalan söylemiş yoksa nişanlanmacağini düşünmüş.Adam zaten mühendis sadece ufak bir sınava girmesi lazım . denklik alınca ne olacak sanıyorsunuz ki burası Türkiye alanında zaten yine kolay iş bulamaz

bakın Biz sevgiliyken işi bile yoktu. Sonra bir fabrikada sözleşmeli olarak işe başladı nişanlandık. Çalıştığı yer iyi bir fabrikaydı ve orada kalmak için elinden geleni yaptı. Eğer kalabilseydi mühendis olarak çalışmayacaktı yani bunu bile bile nişanlandım. Konu mühendis olup olmaması değil. Benden bunu gizlemesi.

iyi de siz mühendis değil diye yaygarayı kopartmışsınız. ilk postta herşey mühendis olmadığı üzerine. denklik konusunda birşey diyemem, hatalı. ama her yalan da bir sebepten doğar. ya katıksız bir yalancı yada sorun çıkaracağınızı düşünerek kaçmak için yalan söyledi.

mühendis olmaması şu anlamda sorun. Madem denkliğin yok neden herkese mühendisim diyorsun. Herkes de mühendis olarak çalıştığını düşünüyordu. Ailem de dahil. Sonuçta bu diploma burada geçmiyorsa mühendislik eğitimi almış olsan da bu ülkede mühendis değilsin. Mühendis olarak çalışmıyorsun.

Söylememiş olması hata olabilir ancak erkek arkadaşınız gayette mühendis. Hatta Türkiye’de verilen mühendislik eğitiminden daha bir eğitim almıştır yüksek ihtimalle. Özel sektörde çalışacağı firma EMO’ya kaydını yaptırmasını talep etmediği sürece hiçbir sorun yaşamayacaktır. Lütfen bu konuyu abartıp bu zor günlerde canınızı sıkmayın.

bakın Biz sevgiliyken işi bile yoktu. Sonra bir fabrikada sözleşmeli olarak işe başladı nişanlandık. Çalıştığı yer iyi bir fabrikaydı ve orada kalmak için elinden geleni yaptı. Eğer kalabilseydi mühendis olarak çalışmayacaktı yani bunu bile bile nişanlandım. Konu mühendis olup olmaması değil. Benden bunu gizlemesi.
Olabilir ama farkında olmadan ona öyle düşündürmüş olabilir siniz yada o öyle zannetmistir erkekler bazen işleri hakkımda yalan söylüyor lar

Söylememiş olması hata olabilir ancak erkek arkadaşınız gayette mühendis. Hatta Türkiye’de verilen mühendislik eğitiminden daha bir eğitim almıştır yüksek ihtimalle. Özel sektörde çalışacağı firma EMO’ya kaydını yaptırmasını talep etmediği sürece hiçbir sorun yaşamayacaktır. Lütfen bu konuyu abartıp bu zor günlerde canınızı sıkmayın.

zaten şu an bir fabrikada çalışıyor. Mühendis olup olmamak mesele değildi. Bu süreçte mühendislik diploması geçerli olsa da iş bulamayacak gibi zaten

mühendis olmaması şu anlamda sorun. Madem denkliğin yok neden herkese mühendisim diyorsun. Herkes de mühendis olarak çalıştığını düşünüyordu. Ailem de dahil. Sonuçta bu diploma burada geçmiyorsa mühendislik eğitimi almış olsan da bu ülkede mühendis değilsin. Mühendis olarak çalışmıyorsun.

çok saçma kusura bakmayın. o mühendislik dediğiniz şey kolay kazanılıp kolay okunmuyor. emek verip okumuş, o diplomayı almış birine bunu söylemek çok küçük düşürücü.
ayrıca bu ülkede mühendislik okuyan ama bunu yapmayan bir sürü insan var. o zaman onlarda mühendis sayılmasın. nasılsa senelerce o baba dersler okunmamış. sadece bir göz gezdirin elektrik mühendisliği derslerine, oradan bile anlarsınız verilen emeği.

yok zihniyet şu iş yerinde title ı mühendis değilse mühendis değil o. çünkü o dersleri o okumadı 4-5 sene.

ben sorun olacağını düşünüyorum. Biraz önce eşi yurt dışında mühendislik okuyan bir arkadaş da yorum yazmış. Özel sektörde de önemli diyor. Konu daha çok yalan söylemesi zaten. İyi kötü şu an bir yerde çalışıyor

Bu kadar sorun olacağını düşünüyorsanız, ayrılın madem.

Olabilir ama farkında olmadan ona öyle düşündürmüş olabilir siniz yada o öyle zannetmistir erkekler bazen işleri hakkımda yalan söylüyor lar
Bu kadar sorun olacağını düşünüyorsanız, ayrılın madem.

mühendis olarak çakışmaması benim için sorun değil. Arkadaş diploması denk olmasa da çalışabilir demişti ona cevap olarak yazdım denkliğin sorun olacağını. Benim sorunum yalan söylemiş olması

Nişanlım yurt dışındaki bir devlet üniversitesinde elektrik elektrik mühendisliği okumuş. Yeni tanıştığımız zamanlarda bölümünün burada denkliği olup olmadığını sormuştum. Denklik aldım demişti. Bir dönem işsizlik yaşadı. Birlikte CV hazırladık oraya da elektrik mühendisi yazdı hep. Bir fabrikada iş buldu ve şu an çalışıyor ama bölümüyle ilgili değil. Ve çok zorlanıyor. Başka iş bulsam hemen bırakırım diyordu ben de sürekli internetten onun adına iş başvuru yapıyordum aklıma geldikçe.

Bu sabah yine uyanır uyanmaz telefonu elime aldım başvurular yaptım. Nerden aklıma geldi bilmiyorum ama nişanlıma dedim ki mesela sen mühendis değilmişsin aslında bana yalan söylemişsin falan dedim. Ama inanın hiç bir şey bildiğimden değil öyle aklıma geldi bi anda söylemiş bulundum. O da çok tuhaf tepki verdi. Ben de biraz üzerine gittim tepkisi üzerine. Sonra beni aradı ve anlatmaya başladı. Üniversiteyi bitirip geldiğinde denklik için başvuru yapmış ve bir sınava girmesi gerekiyormuş. O dönemde de annesi kanser tedavisi görüyormuş kendisi de o yüzden sınava girememiş. O süreçte annesiyle ilgilenecek kimse olmadığı için bu konuyla ilgili hiçbir şey yapmamış. Ve güya ailesinin de haberi yokmuş bu durumdan. Nişanlım Diplomayı alıp gelince ailesinin denklik vs hakkında bilgileri olmadığından dolayı hiç sorgulamamışlar.

Annesinin durumunu biliyorum hep bahsediyorlar o süreçte nişanlımın ilgilendiğinden. Bu anlamda onu anlayabiliyorum evet insanın annesi kanser tedavisi görürken belki sınavı düşünememiş olabilir. Ama 2016 mezunu. hala başvurup denklik almamış. Neden almadın diyorum. Onun için sunana girmem gerekiyor kafamı toplayıp ders çalışmam gerekiyor diyor. Ve bu zamana kadar da bana bunu söylemedi.

Ben de abartılı tepkiler verdim çok ağır konuştum kendisine. Benim ailem bile onu mühendis biliyor. Daha doğrusu herkes öyle biliyor çünkü denklikten kimseye bahsetmemiş. Yani mühendislik diploması var ama burada mühendislik yapabilmesi için YÖK e başvurup denklik alması gerekiyor. Kendisi bunun sadece devlette çalışmak için gerekli olduğunu, özelde çok önemli olmadığını söyledi. Ben gittiğim görüşmelerde denkliğim olmadığından bahsettim kimse bunu sorun etmedi diyor. Belki de o yüzden bölümünle ilgili iş bulamıyorsun diyorum hayır iş bulmak kolay değil uğraşıyorum ama denklikle ilgisi yok diyor. Kimse denkliğin olmadan çalıştıramayız demedi diyor.
Gerçekten yıkılmış durumdayım. Netten de biraz baktım. Bir sitede özel sektörde mühendislik için denklik çok önemli değil diyor ama yine de kötü hissediyorum. Hem bana yalan söyledi hem ailem de öyle biliyor. Ve bu saatten sonra nasıl davranmam gerektiğini bilmiyorum. Bu konularda bilgisi olan var mı ve sizce ona nasıl davranayım? Sağlıklı düşünemiyorum şu an
Canım bence biraz fazla tepki vermişsin biraz anlayışlı ol adam o dönem zaten annesinin derdindeymiş ve neden yapmadığını sana açıklamış demek ki devlete girmeyi düşünmüyor.

Zaten genel bir işsizlik var ve erkekler için iş sahibi olmak gurur meselesi gibi bişey sende üstüne gitmişsin yani ve nişanlısın bu durum onu etkilemiştir bence.
Ailesine söylemediyse de söylemedi sen ona destek ol gel canım başvuralım denkliğe nolur nolmaz kenarda dursun de bunu önemsiyorsan. Ama o önemsemediyse bence önemli değil gibi bu mesele 🤔

Adamın aklı varsa hiç "mühendisim" demeden kaçar. :KK70:

beraber kimya mühendisliği okuduğum arkadaşım ingilterede mba yaptı. kimya ile ilgili yerlerle de görüştü, hiçte denklik sorunu olmadı. ama bir fırsat çıktı, finans sektörüne girdi. 10 senedir o işi yapıyor. kimse sen mühendis değilsin demedi.
konu sahibinin takıntısı nişanlısının mühendis olarak çalışması yani titlede mühendis olacak, ailesi de bunu böyle istiyor anladığım kadarıyla. o yüzden denklik diye tutturmuş ve mühendis değil diyor.
ayrıca her yer için denklik gerekli değil, o olmadan da adı mühendis olur. ama anlamayacak bence

Back
X