Malzemeler
2 çay bardağı ince bulgur
yarım yemek kaşığı un ve istenirse 1 yemek kaşığı galeta unu
pul biber
karabiber
tuz
Sosu için:
sarımsaklı yoğurt
tereyağ ve pul biber
Yapılışı
İnce bulgur ılık su ve biraz tuz ile üzerini hafif geecek şekilde ıslanır ve 1 saat bekletilir. bekleyen ve şişen bulgura un ( istenirse galeta unu veya köfte harcı), karabibr ve pul biber eklenerek yoğurulur. Yoğururken elinizi sürekli ıslatırsan daha kolay yoğurup kıvama getirirsiniz. iyice yoğurduktan sonra fınfıktan biraz büyük parçalar koparılır ve yuvarlanır. Tüm hamur bu şekilde yuvarlandıktan sonra kaynamakta olan hafif tuz atılmış suda 10-15 dk haşlanır. Süzgeç yardımıyla köfteler alınır. Biraz ılıyınca üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağ-pul biber dökülür. Afiyet olsun..
Malzemeler
4 adet yufka
1 su bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı sirke
3 yemek kaşığı un
yarım çay kaşığı tuz
İç Harcı için:
4 adet orta boy patates
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
1 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Tuz
Üzeri için:
1 adet yumurta
Yapılışı
Patatesleri haşlayın, kabuklarını soyarak küçük küçük doğrayın. Rendelediğiniz ya da küçük doğradığınız soğanı sıvı yağda kavurduktan sonra patatesleri ilave edin ve nane, tuz, kırmızı toz biberi de ekleyerek kavurun. İç harcını soğumaya bırakın.
Sıvı yağ, sirke, un ve tuzu iyice çırparak boza kıvamında sos hazırlayın.
Yufkalardan bir tanesini serin ve üzerine hazırladığınız sostan 3-4 yemek kaşığı dökerek fırça ile yayın. 2. yufkayı da üzerine sererek aynı şekilde sosunuzu bu yufkanın üzerine de sürüyorsunuz. ( Yapım aşamasında sirke kokusu beni endişelendirmişti ama piştikten sonra çıtır çıtır nefis bir börek oldu. )
2 kat serdiğiniz yufkaları pizza dilimi şeklinde 12 parça kesiyordunuz ve üçgenlerin kaşın kısımlarına iç harcından koyarak sigara böreği sarar gibi sarıyorsunuz. Tüm malzemeleri aynı şekilde yaptıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürerek 180 derece ısıttığınız fırında börekler kızarana kadar pişiriyorsunuz. Afiyet olsun..
Çökelek veya lor peyniri kullanırsanız içine yumurta akı eklemeyi unutmayın. Yerken çökeleklerin dağılmasını engelliyor yumurta akı. Bilginize:)
Malzemeler
10 Milföy hamuru
3 domates
4 yeşil biber
Çökelek veya beyaz peynir
1 tutam maydanoz
karabiber
Üzeri için:
1 yumurta
Yapılışı
Milföyleri meydane yardımıyla hafifçe açın ve maydanoz, peynir ve karabiber karışımından içine koyun. İki kenarı birbirine yapıştırın. Ters çevirip çok az yağlanmış tepsinize yerleştirin. Bir bıçak yardımıyla ortasına çizik atın ve bu attığınız çiziğe dilim domates ve ince kesilmiş biber yerleştirin.
Tüm hamur için aynı işlemi uygulayın. En son olarak da yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış fırında 180 C yaklaşık 20-25 dk kadar pişirin. Üzeri kızarana ve milföyler kabarana kadar.
Afiyet Olsun
Not : Milföy hamuru ile hazırladığınız ikramlarınız da fırını önceden ısıtmakta fayda var. Isınan fırına giren milföyler daha güzel kabarıyor. Hele de fırın turbo ise:)
Hem çok pratik hemde çok lezzetli bir börek tarifi. Kesinlikle kurtarıcı:)
Malzemeler
5 Adet Yufka
5 adet tavuk but incik
1 küçük soğan
2 tane karabiber
1 su bardağı minik küp doğranmış haşlanmış havuç
1 su bardağı konserve bezelye
2 -2,5 su bardağı rendelenmiş taze kaşar
Karabiber ve tuz
Sos için;
¾ su bardağı süt
½ su bardağı sıvı yağ
1 yumurta
Üzeri İçin,
2 yumurta sarısı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
Çörek otu veya susam
Yapılışı
Tavuğunuzu,4 e bölünmüş soğanı ve tane karabiberi haşlamak üzere tencerenize alın.Tavuk etleri yumuşayıncaya kadar haşlayın.
Havuçlarınızı minik küp doğrayın ,diriliğini kaybedinceye kadar haşlayın.Aynı suya konserve bezelyelerinizi atarak,30 sn kadar haşlayın, malzemelerinizi soğuk sudan geçirerek süzün ve soğutun.
Soğumuş tavuk etlerinizi küp doğrayın, havuç ve bezelye ile harmanlayın.Karabiber ve tuz ile damak zevkinize göre tatlandırın,en son rendelenmiş kaşarı da ekleyerek,içinizi hazır hale getirin.
Yufkanızı 8 e bölün,harç malzemelerini bir kasede çırparak hazırlayın.Fırça yardımıyla bir üçgene harç malzemesini bolca sürün, diğer üçgeni üzerine yayın,iç malzemenizi ekleyerek tombul sigara böreği şeklinde sarın.
Üzeri için,yumurta sarısı ve sıvı yağı çırpın,böreklerinizin üzerine sürün,çörekotu veya susamla süsleyin.
Sıvı yağ ile yağlanmış fırın tepsisine aralıklı dizin,180-200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
Not: Bu ölçülerde harç ve iç artmadan 20 adet börek elde edersiniz.Ankastre fırın tepsisinde 2 tepsi çıkıyor.
Malzemeler
2 su bardağı un
1,5 çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
içi için:
400 gr ıspanak
1 adet soğan
karabiber, tuz, pulbiber
sıvıyağ
Bu tarifi lezzet dergisinde görmüştüm, tarifte iç malzemesi olarak pazı ve beyaz beynir kullanılıyordu ancak ben evde olan malzeme ile yapmaya karar verdim:) İlk olarak hamuru hazırladım. Hamur yoğurma kabınıza unu alarak ortasını çukurlaştırıp yumurtayı kırdım. Tuzu ve suyu azar azar ekledim. Aslında su bir buçuk bardaktan birazcık daha az kullandım ama malzemeler kısmında onu tam olarak ifade edemedim. Suyu azar azar ekleyeceğiniz için sorun olacağını sanmıyorum. Hamuru hazırladığınızda 4 parçaya bölerek üzerini bir bez ile kapatım yarım saat kadar dinlenmeye ayırdım. Bu arada da iç malzemesini hazırladım.
Yapımı
Tencereye 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ alarak doğramış olduğum soğanları ilave ettim ve pembeleşinceye kadar kavurdum. Ardından yıkayıp doğramış olduğum ıspanakları ilave ettim ve baharatlarını, tuzunu ekleyip bir süre kavurdum. İç malzeme hazır olduğunda onun bir müddet soğuması için bıraktım. Bu arada da hamurum hazır hale geldi.
4 eşit parçaya böldüğüm hamurların her birini merdane yardımı ile açtım. Sonra bir fincan ile hamuru kesmeden hafif işaretler koydum. İç malzemesini yerleştirebilmek için hamurda izler bıraktım. Sonra o kısımlara iç malzemesinden yaklaşık birer tatlı kaşığı kadar koydum. Açmış olduğum diğer hamuru üzerine kapatarak fincan ile daireler şeklinde kestim. Tüm hamuru bu şekilde yaptıktan sonra sıvıyağ da kızarttım.
250 gr az yağlı beyaz peynir
1 su bardağı doğranmış maydanoz
4 adet yufka
2 yemek kaşığı tereyağı
40 cl maden suyu (iki şişe)
2 yumurta
hazırlanması:
1. iç malzemeyi hazırlamak için peyniri ezip doğranmış maydanozlarla karıştırın.
2. dikdörtgen bir fırın tepsisini veya 30 cm çapında yuvarlak bir tepsiyi yağlayın. 1 yufkayı bütün olarak tepsiye serin. (yufka tepsinin kenarlarından dışa doğru sarkacaktır.)
3. ikinci yufkayı ikiye bölün. her bir parçayı kırıştırarak tepsiye eşit şekilde serin. üçüncü yufkayı da ikiye bölün. bu defa sadece bir yarısını tepsiye serin.
4. peynirli ve maydanozlu için tamamını tepsideki 2,5 yufkanın üzerine yayın.
5. üçüncü yufkanın kalan yarısını peynirli için üzerine kırışık olarak serin. son yufkanın kenar kısımlarını genişçe koparıp orta kısmını bütün olarak bırakın.
6. kopardığınız kenarları parça parça tepsiye yayın. tepsinin en altına serdiğiniz ve dışına sarkan yufkayı iç tarafa çevirip tepsinin şekline göre katlayın.
7. ortası kalan yufkayı tepsiye serin. kenarına taşan kısımları böreğin altına sıkıştırın. böreği kuru halde iken istediğiniz büyüklükte dilimleyin.
8. tereyağını eritin. sırasıyla 2 şişe maden suyunu ve 2 yumurtayı ekleyin. (önce yumurtaları eklerseniz tereyağının sıcaklığıyla pişerler.) bir tel yardımıyla çırpın. karışımı kesilmiş yufkaların üzerine gezdirin. en az 1 saat oda sıcaklığında bekletin.
9. önceden ısınmış 200C fırında 30-40 dakika pişirin. (maden suyundan dolayı üzerleri tam kızarmayacaktır.)
12 adet milföy hamuru
1 litre süt
6 yemek kaşığı nişasta
6 yemek kaşığı şeker
2 poşet krem şanti
2-3 yemek kaşığı file badem
süslemek için;
çilek,toz yeşil fıstık
pudra şekeri
Hazırlanması:
Milföy hamurlarini merdaneyle incelterek yarım santim kalınlığında şeritler halinde kesin.
(pastane malzemesi satan yerlerde satilan) Koni şeklindeki kalıba bu milföy şeritlerini en alttan başlayarak dolayın (Hafif üst üste binecek şekilde sarılması gerekiyor.)
Daha sonra kalıpla birlikte direkt yağlamadan fırın tepsisine koyun. 200 derece fırında hafif kizarana dek pişirin. (Piştikten sonra soğuyana kadar kalıptan çıkarmayın).
Muhallebisi için sütü, şekeri, nişastayı bir kaba alıp karıştırarak kısık ateşte pişirin. Piştikten ve soğuduktan sonra 2 poşet krem şantiyi toz halinde ekleyerek blendırla karıştırın. En son 2 yemek kaşığı file bademi elinizle biraz ufalayarak muhallebiye ekleyin ve kaşıkla karıştırın.
Külahları sırayla bardaklara diklemesine koyarak içlerini şanti sıkacağına doldurduğunuz muhallebiyle doldurun. (dilerseniz içlerine de meyve parçacıkları da koyabilirsiniz.)
Servis tabağına almadan önce üzerlerine pudra şekeri serpin,içlerine toz fıstık ve çilek parçası koyarak servis tabağına alın.
1 ince pasta tabanı/ cheesecake tabanı/ brownie
1lt vanilyalı dondurma
2 çay bardağı damla çikolata
1lt çilekli dondurma
5-10 adet çilek, doğranmış
1lt antep fıstıklı dondurma
1 portakalın kabuğu, rendelenmiş
100gr çokokrem
Hazırlanması:
Kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serin. Kullanacağınız tabanı kalıba bastırarak yayın. Vanilyalı dondurmayı 15 dakika oda sıcaklığında bekletin. Dondurmayı damla çikolata ile karıştırıp tabanın üzerine yayın. Bir çay kaşığı ile üzerine ara ara çokokrem dökün.
Kalıbı dondurucuya kaldırıp çilekli dondurmayı çıkartın. Çilekli dondurmayı biraz bekletip doğradığınız çileklerle karıştırın. Kalıbı dolaptan çıkartıp dondurmayı yayın. Üzerine tekrar çokokrem döküp dolaba kaldırın.
Fıstıklı dondurmayı bekletip sürülebilir kıvama gelince portakal kabukları ile karıştırın. En son bu karışımı kalıba yaın ve dondurucuda en az 4 saat bekletip servis yapın.
Living'deki asıl tarifte her bir bardak için 4 yemek kaşığı toz şeker kullanılıyordu ama ben her bir bardağa 1 tatlı kaşığı toz şeker koydum. Siz şekeri kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler:
yarım kg çilek
2 tatlı kaşığı toz şeker
limon suyu
soda
Hazırlanması:
Yıkayıp saplarını kopardığınız çilekleri şekerle beraber blendırdan geçirin.
Her bir bardağa 3 yemek kaşığı çilek püresi, 4 yemek kaşığı limon suyu, dilediğiniz miktarda şeker, buz ve soda koyup servis yapın.
Dilerseniz bu karışımı buz küplerinde dondurarak içeceklerinizde kullanabilir veya kağıt bardaklara doldurup çubuk saplayarak çilekli dondurma elde edebilirsiniz.
(Doğrusu ilk iki tarifi karamelli elmaları denemek için gerekli aleti bulamazsam yedekte dursunlar diye yapmıştım. Nihayet dün şeker termometrem gelince akşama karamelli elmaları yaptım. Termometre ile bundan sonraki deneyim elma şekerleri olacak. )
Malzemeler:
8 kırmızı elma
8 şeker çubuğu
1 su bardağı koyu mısır şurubu (ya da 2 su bardağı şeker + 1 su bardağı su ile hazırlanmış şurup)
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı kahverengi şeker
1 su bardağı krema
1/4 tatlı kaşığı tuz
3 yemek kaşığı tereyağı
3/4 tatlı kaşığı vanilya
Hazırlanması:
Çubukları elmalara batırın.
Şurubu, şekerleri, kremayı ve tuzu bir tencereye alıp kısık ateşte, ara ara karıştırarak pişirin. Şeker termometresi 240F derecesine gelince tencereyi ocaktan alıp tereyağı ve vanilyayla karıştırın.
Elmaları karamel sıcakken tencereye daldırın. Üzerlerinin tamamen karamelle kaplanmasını sağlayıp hafif yağlanmış fırın kağıdının üzerinde soğumaya bırakın.
125gr tereyağı/margarin
125gr krem peynir
1+1/4 su bardağı un
yarım su bardağı dövülmüş fındık
125gr çikolata, kıyılmış
yarım su bardağı krema
hindistan cevizi
hazırlanması:
yağı ve krem peyniri birbirine yedirin. unu ve fındığı ekleyip iyice karıştırın. eğer hamur çok yapışıyorsa biraz daha un ekleyin. hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. bunları avcunuzda açıp minik muffin kalıplarına-kalıpların kenarlarına ve tabanına bastırarak- yerleştirin. kalıbınızı buzlukta yarım saat bekletin.
bu arada kremanızı bir cezvede kaynatın. kaynamış kremayı bir kapta duran çikolatalarınızın üzerine döküp karıştırın.
fırınınızı 160C'ye getirin. muffin kalıbınızı fırına koyup yaklaşık 30 dakika pişmelerini sağlayın.
fırından çıkartınca ortalarına ılınan kremanızdan döküp fındık ve hindistan cevizi ile süsleyin.
*hamur için;
1 yumurta
75 gr toz şeker
125 gr yumuşak margarin
2.5 su bardağı un
1 çay kaşığı kabartma tozu
üzeri için;
*birinci karışım:
yarım kg yoğurt
250 gr tatlı lor
yarım kilo süt
*ikinci karışım:
2 yumurta
1 nescafe fincanı sıvı yağ
200 gr toz şeker
1 paket vanilyalı puding
*üzeri için:
hindistan cevizi ve mandalina (veya herhangi bir sos)
*hazırlanması:
hamur malzemesini yoğurup önceden yağlanmış kelepçeli kek kalıbına döşeyin.
fırını 180C'ye getirin. birinci karışımı bir kapta karıştırın. ikinci karışımı da ayrı bir kapta karıştırın. daha sonra bu ikisini birbiri ile karıştırın. (sıvı bir karışım olacak) bu karışımı kalıptaki hamurun üzerine dökün.
fırında yaklaşık bir saat üst karışım katılaşıp kenarları hafif yanmaya başlayana kadar pişirin. (benimki biraz daha kısa sürdü.) pişince fırını kapatın, içinden çıkarmayıp 1 saat daha bekletin. ertesi gün kalıptan çıkarıp servis yapın.
malzemeler:
250-300 gr çilek, yıkanıp, sapları koparılmış
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/3 su bardağı su
hazırlanması:
1. çilekleri yıkayıp saplarını koparın. yarım su bardağı (ya da daha az) pudra şekeri ve üçte bir su bardağı su ile mutfak robotuna koyun. bir süre robotta karıştırın. (ufak çilek parçaları kalacak şekilde)
2. bu karışımın yarısını bir kaseye boşaltın. robotta kalan karışımı hiç parça kalmayacak şekilde püre haline getirin. bunu da kaseye ekleyip karıştırın. şekerini kontrol edin, azsa biraz daha ekleyip kaşıkla karıştırın.
3. bu karışımı kağıt (ben mecburen plastik kullandım) çay bardaklarına paylaştırıp buzluğa koyun. biraz donunca içlerine bir çay kaşığı (varsa tahta dondurma çubuğu) batırıp bir gece buzlukta bekletin.
6 adet ayva
1,250kg toz şeker
1/2 çay kaşığı gıda boyası, aktardan isterken ayva tatlısı için aldığınızı belirtin
10 adet karanfil
ayvaların çekirdekleri
hazırlanması:
ayvaları soyup ikiye bölün. çekirdek yataklarını çıkarıp çekirdeklerini bir kenara alın.
temizlenen ayvaları yayvan bir tencereye yanyana dizin. üzerine bir kase suda eritilmiş gıda boyasını dökün.
toz şekeri, karanfilleri ve ayva çekirdeklerini ekleyin. ayvaların yarısına gelecek kadar soğuk su koyun. taşmamasına dikkat ederek pişirin. pişince servis tabağına alıp kaymak, ceviz veya antep fıstığı ile süsleyin.
3 su bardağı un
2 su bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı karbonat (ben kabartma tozu ekledim sorun olmadı)
1 tatlı kaşığı tuz (kabartma tozu kullanıyorsanız tuz eklemeyin)
6 yemek kaşığı kakao
Dörtte üç su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı soğuk su
2 yemek kaşığı elma sirkesi
1 yemek kaşığı vanilin
sos için ayrıca
1 paket çikolatalı puding
500ml süt
Hazırlanması:
Kek için kuru malzemeleri bir kapta karıştırın.
Sıvı malzemeleri de ayrı bir kapta karıştırın.
Sıvıları kuru malzemelere bir yandan karıştırarak yavaş yavaş ekleyin.
Karışımı (bu kısmı çok önemli) çok iyi yağlanmış derin veya geniş bir kek kalıbına dökün. 175C'de 35-40 dakika pişirin.
Bu arada pudingi pişirin. Kek pişip puding de hafif ılınınca kekin üzerine dökün. (puding fazla gelecekse bir kase kadarını ayırabilirsiniz.)
Tarifin aslında 150gr tereyağı, 300gr çikolata ve 1,5 bardak kahverengi şeker kullanılıyordu. Ben bu miktarları azaltıp beyaz şeker kullandım.
Malzemeler:
125gr tereyağı
180gr bitter çikolata
1 su bardağı (165gr) toz şeker
4 yumurta, çırpılmış
1 su bardağı (150gr) un, elenmiş
yarım su bardağı yoğurt
yarım su bardağı fındık, kavrulmuş ve irice dövülmüş
Hazırlanması:
Fırını 175C'ye getirin. Küçük boy bir borcama (tarifin aslında 20x30cm boyutlarında kap deniliyordu) yağlı kağıt serin.
Tereyağını ve çikolatayı bir tavada düşük ısıda eritin. Çikolatalı karışımı bir kaba alıp şeker ve yumurtayı ekleyin. Elenmiş unu, yoğurdu ve fındıkları da ekleyip karışımı kaba dökün. (ben karıştırma işlemlerini çırpma teli ile yaptım.)
Fırında kekinize kürdan batırdığınızda yapışmayacak ancak hala ıslak kalacak hal alıncaya kadar pişirin. Kendi kabında soğutup dilerseniz dondurma ve çikolatalı sos ile servis yapın.
1 su bardağı eritilmiş tereyağı/margarin
1,5 su bardağı toz şeker
2 tatlı kaşığı vanilya
4 yumurta
1 su bardağı un
2/3 su bardağı kakao
yarım tatlı kaşığı kabartma tozu
yarım tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı dövülmüş ceviz/fındık/antep fıstığı
Hazırlanması:
Fırını 175C'ye getirin. 23-24cmlik kek kalıbını yağlayın.
Yağ, şeker ve vanilyayı çırpın. Yumurtaları teker teker ekleyip iyice karıştırın. Un, kakao, kabartma tozu ve tuzu ayrı bir yerde karıştırın. Yavaş yavaş yumurtalı karışıma ilave edip karışımın özleşmesini sağlayın. Fındıkları ilave edip karışımı kalıba dökün.Fırında 20-25 dakika pişirin. (ben 25 dakikadan sonra 150C'ye alıp çok az bir süre daha -kürdan temiz çıkana kadar- pişirdim.) Kalıptan çıkarmadan telin üzerinde tamamen soğutun. Soğuyunca servis tabağına alın. Dilerseniz çilek ve antep fıstığı ile süsleyip dondurma eşliğinde servis yapın.
Krem karamel için:
500 gr süt
3 yemek kaşığı şeker
4 yumurta
vanilya
limon kabuğu rendesi
Kek için:
3 yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakao
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 kabartma tozu
vanilya
limon kabuğu rendesi
*Kesinlikle kelepçeli kalıp kullanılmaz!
Hazırlanması:
Yarım su bardağı şekeri teflon tavada yakın ve ortası delik veya düz bir kek kalıbının tabanına yayın. (Kalıp yağlanmayacak)
Krem karamel için süte tüm malzemeleri katın ve mikserle güzelce çırpın. Bu karışımı da kek kalıbına boşaltın. (Ben önceden krem karamelle ilgili okuduklarıma dayanarak sütü fazla köpürtmemeye çalıştım)
Keki hazırlayın. Önce yumurta ve şekeri iyice çırpın. Vanilya ve limon kabuğu rendesini katıp çırpmaya devam edin. Süt ve sıvıyağı katın. En son birlikte elediğiniz un+kakao+kabartma tozu karışımını da ekleyin ve keki de kalıba boşaltın. (Bu tuhaf görüntü sakın gözünüzü korkutmasın.)
Pastayı benmari usulü yani içi sıcak su dolu bir tepsinin içine oturtarak önceden ısıtılmış fırında 175C'de pişirin. (Ben kalıbı bir rosto kabının içine oturttum ve rosto kabının 3/4'ünü kaplayacak kadar kaynar su koydum.) Fırına göre pişme süresi kekten daha uzun sürebilir bir kürdanla kontrol edin.
Pişen pastayı dışarıda soğuttuktan sonra mutlaka bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün KENARLI bir tabağa ters çevirin. (bir bıçakla kenarları ayırın ve gerekirse kalıbın altını çok hafif ateşe tutun veya 10sn. kadar sıcak suya batırın)
kek malzemeleri:
160 gr bitter çikolata
150 gr margarin
4 yumurta
2/3 su bardağı toz şeker
2/3 su bardağı çekilmiş ceviz/fındık
2/3 su bardağı un
1 paket vanilya
3/4 paket kabartma tozu
üzerine:
çikolatalı sos (1 paket hazır sos + 1/2 litre süt)
1 su bardağı çekilmiş ceviz/fındık
hazırlanması:
1. 150 gr margarini benmari usulü eritin. eriyen margarine 160 gr bitter çikolatayı ekleyerek çikolatanın da benmari usulü erimesini sağlayın.
2. çikolata hala sıcak iken derin bir kaba alın. 4 yumurtanın sarısını, toz şekeri ve cevizi ekleyip iyice çırpın. unu ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin.
3. ayrı bir kapta 4 yumurtanın beyazını çırpıp köpük haline getirin. bunu kek karışımına yavaşça ekleyerek düşük hızda karıştırın. karışıma kabartma tozunu ekleyerek aynı şekilde bir-iki kez daha karıştırın.
4. fırını 220C'ye getirin. kek kalıbını yağlı kağıdın üzerine getirip bir daire çizin. bu kağıdı kek kalıbının tabanın yerleştirin. kalıbın kenarlarını da fırça yardımıyla ayçiçek yağı ile yağlayın. (bu sayede kekinizin tabanı dümdüz olacak.)
5. karışımı kalıba yayıp ısınan fırında 20 dakika pişirin.
6. kek pişerken paketin arkasına göre sosu hazırlayın. (bir paket çikolata sosu fazla gelebilir. bu yüzden bir paketten biraz az yapabilirsiniz.) sos oda sıcaklığına gelince pişen kekiniz de yeterince soğuyunca keki kalıptan çıkarıp bir tabağa ters çevirin. üzerine (kenarlardan akacak şekilde) ince bir tabaka halinde sosu yayın. üzerine çekilmiş ceviz serpip mevsim meyveleri ile süsleyin. hemen servis yapın.
1 su bardağı köftelik bulgur
1/2 su bardağı tarhana
1 tatlı kaşığı nane
100 g + 2 yemek kaşığı tereyağı
1 soğan
3-3,5 su bardağı su
kırmızı pulbiber
tuz
hazırlanması:
1. bulguru ayıklayıp yıkayın. bulguru 1 su bardağı su ile, tarhanayı ise 1/4 su bardağı su ile ıslatın. bulgur suyunu çektikten sonra üzerine nane serpin. daha sonra tarhana ve tuzu katın. iyice yoğurup hamur haline getirin. (benim hamurum biraz sulu olduğu için ben bulgur ekledim.)
2. soğanı ince ince kıyın. küçük bir tencerede 100g tereyağı ile kavurun. üzerine 3- 3,5 su bardağı suyu ekleyin. kaynayınca tuzu ve köfteleri ilave edin. 15 dakika pşirin. (pişip pişmediğini anlamak için bir tanesini ikiye bölün. içi yaş değilse pişmiştir.)
3. 2 yemek kaşığı tereyağını tavada kızdırın. üzerine pulbiberi ekleyip 1-2 karıştırın. tabaklara aldığınız köftelerin üzerine sosunu gezdirerek servis yapın.