sizde kendınıze bi avukat mı bulsanız acaba ?
Çünkü kimse böyle birileri internetten sorular sorsa da cevap versek die yıllarca okumuyor bu sayfada avukatlara soru sormak isteyenlere şaşırıyorum .
Herhangi bi avukatı arayıp danışmanlık hizmeti alabilirsiniz .
Avukat değilim , internet araştırması yapın bakın aynen böyle
Öncelikle durumun hukuki özeti:
Kiracınızla sözlü/yazılı taahhüt olmuş: “Ne zaman isterseniz çıkarız” demiş, ancak bunu yazılı resmi bir belgeye dökmediyseniz bu hukuken çok geçerli olmayabilir.
- İhtarname çekmişsiniz: Bu çok doğru bir adım. Kiracıya çıkması gerektiğini yasal olarak bildirmişsiniz.
- Kiracı oyalıyor ve maddi durum bahanesiyle kalmaya devam ediyor: Ancak sizin gözleminize göre maddi durumu gayet iyi.
- Siz Türkiye’ye geldiğinizde kalacak yeriniz olmayacak ve ek masrafa gireceksiniz: Bu, dava sürecinde önemli bir gerekçe olabilir.
Bu durumda ne yapmalısınız? (Adım adım)

1.
Avukata Vekâlet Verin ve Dava Açtırın
- Türkiye’ye geldiğinizde ya da daha erken bir vekâletnameyle avukatınıza tahliye davası açması için yetki verin.
- Eğer noter üzerinden yazılı tahliye taahhüdü yoksa, elinizdeki ihtarname ve mesaj yazışmaları bile dava için kullanılabilir.
- Türkiye’de bu tip davalar genelde 6 ay ila 1 yıl içinde sonuca bağlanıyor (mahkeme yoğunluğuna göre değişir).

2.
“İhtiyaç Nedeniyle Tahliye” Gerekçesini Kullanın
- “Evde ben veya birinci derece akrabam oturacak” şeklinde ihtiyaç sebebiyle tahliye gerekçesi en çok kullanılan ve geçerli yollardan biridir.
- Türkiye’ye geldiğinizde başka kalacak yerinizin olmadığını, oturacağınız konutun burası olduğunu açıkça belirtin. Gerekirse uçak biletiniz, kalacak yer masraflarınız gibi belgeleri dava dosyasına eklersiniz.

3.
Mahkeme Sonucunda Kiracı Çıkmazsa İcra Yoluyla Çıkartabilirsiniz
- Mahkeme lehine karar verirse kiracıya süre verilir. Bu sürede çıkmazsa, icra müdürlüğü aracılığıyla tahliye işlemi yapılır
Kiracıdan Ev Kiralama Masraflarını Talep Etme Konusu:
Bu çok önemli bir nokta. Evet, bazı durumlarda mümkün. Ama her zaman değil.
Eğer dava sonucu şu şekilde gelişirse:
- Siz haklı çıkarsanız, mahkeme masraflarınızı, avukat ücretinizi ve bazı durumlarda zararınızı (yani kiralık evde kalma zorunluluğunuzun doğurduğu ek masrafları) da kiracıya ödettirebilirsiniz.
- Bunun için:
- Otel veya kiraladığınız yerin fatura/kontratları,
- Türkiye’ye geliş tarihiniz ve kalış süreniz,
- Kalacak başka yerinizin olmadığına dair gerekçeler,
- Kiracının sizi oyaladığına dair WhatsApp/yazılı mesajlar gibi deliller dosyaya sunulmalı.
- Avukatınız bu talepleri “maddi tazminat” veya “kötü niyet tazminatı” şeklinde dosyaya dahil edebilir
Kiracının Maddi Durumuyla İlgili Gözlemleriniz:
Mahkeme açısından şu an önemli değil. Önemli olan:
- Sizin evi gerçekten kullanmak istemeniz,
- Kiracının buna rağmen evi terk etmemesi
Ama ileride tazminat talebi aşamasında, onun iyi durumda olduğunu ispatlarsanız (vergi levhası, iş yeri bilgileri, sosyal medya vs.), sizin talepleriniz daha güçlü olur