Yazık tabiki ama öyle bir baskı var ki herkesin evi arabası ve çocugu olacakmış gibi.. Anneme bu durumu soyleyınce evını al once dıyor.. kı cocugun halını gordugu halde ne evmıs dıyorum esım ve ben evden vazgectık ama 20bın tl yanar bız vazgecersek mantıklı olan arabaya cevırmek ya da ıse devam dıyıp 5 sene falan sabretmek..Ben yerinizde olsam ufaktan başka iş bakmaya başlarım. Bu evden yapılabilecek bir iş de olabilir, daha az yorucu kendi alanınızda bir iş de olabilir.
Onun dışında işten çıkınca geçinebilecekseniz çıkın çocuk büyüyene kadar. Ama yazdıklarınızdan anladığım geçinemeyeceğiniz yönünde. Çocuğunuz büyüdükçe masraflar da artacak. Nasıl olur bilemedim. Net bir çözüm önerim yok benim.
Yazık yavrum kıyamam sizi görmek için uyumuyor bile. O yaşta bile farkında az vaktinizin olduğunun ve bunu değerlendirmek istiyor. Bana kızacaklar ama yine diycem maalesef, niye herkes kendini çocuk yapmak zorunda hissederki. Maddi manevi hiçbir uygun ortam yokken yapmışsınız. Çocuk sizle geçireceği 1 saate hasret. Yazık değil mi çocuğa.
13 aya kadar nasıl idare ettiniz? Benimki de 4 bucuk aylık ve haftaya işe başlamam gerekiyor. Bırakacak kimsem yok. Aileler uzakta. Bakıcı bulamıyorum. Çıkmaza girdim resmençok haklısınız özel sektör sanırım anlayışlı olmaz bu konuda ben 13 aylık işe başladım şu an 16 aylık olduk şimdi de esnek çalışıyorum haftada 2gün iş 16:00 çıkış pandemi dolayısıyla.. tam zamanlı çalışmaya başlayınca napıcam bilmiyorum bnde yetişmek çok zor işbaşı yapmadan önce tüm gün evde olduğum zamanları çok özlüyorum kızımla yanyana olmak istiyorum sürekli
Ev yemek gibi konuları çözdük eşimle yapıyoruz ya da kahvaltılık ıle aksamı gecıstırıyoruz. Ama şuan ciddi anlamda kızıma vakıt ayıramadıgımı hıssedıyorum. Çocuk benle mı oynasın kı ayakta zor duruyor uykusu oldugu o kadar bellı kı ama uyutmaya calısınca kalkıyor top getırıyor bırsey yapıyor mutlaka kacmak ıcın uzuluyorum. Diyelim ki uyudu 9da eşim gelıyor ve hıssedıyor resmen ona da aynısını yapıyor gorunce oyle sevınıyor kı ondan ayrı gecen zamana acıyor ınsan. Hadı erkekler bu kadar duygusal bakamıyor ama ben hep duygusal yonden bakıyorum ev olsa ne olur olmasa ne olur desem de ılerde basımı tasa vurur muyum aman buyuyor ıste uyuma dayan dermıyım kendıme bılmıyorum.bakın bu 25 Eylül de size yazdığım yorumum
"bana biraz bunalmışsınız gibi geldi
şimdi öncelikle çocuk ev iş üçgeni yorucu
lakin bunu yönetmek sizin elinizde
örneğin evde iş varsa annede çocuğu bırakmayın birlikte yapın işi
sonra çocuğun uyku saatini yeniden düzenleyin
çalışan annenin çocuğu 8 de yatamıyor maalesef 10 gibi yatsa olur gündüz iki kez uyur anneanneyi de çok yormamış olur hem
hepimiz bu süreçlerden geçtik
mesela akşam ev işi yapmayın
yemekleri iki günlük yapın ya da pratikliğin dibini bulun
çamaşırı bulaşığı sabah başlatın siz eve geldiğinizde bitmiş olsun sadece asın kaldırın
temizlik vs haftasonu
kızınızı yapmak zorunda olduğunuz işlere dahil edin
fasulye ayıklıyorsanız iki tanesini de ona verin uğraşsın
plastik kap kepçe ikilisinin yaşamınızın odağı yapın, müzisyenler böyle yetişti
gece erken yatmaya çalışın ki ilk uyanmaya kadar uykunuzun en azından birazını alın hatta işte o 11 12 arasında eşinizle birbirinize zaman ayırın
ilk yıllar yorucu ama rutine binildiğinde çok sıkıntı değil
işe gitmek için kaçta çıkıyorsunuz mesela
annenize kızınızı kim bırakıyor bunları yazmamışsınız
onları da yazarsanız biraz program yapalım size
hani diyetisyen listesi gibi uyulmalı diye düşünüp daha huzurlu olabilirsiniz belki
işten çıkma kısmına gelince hayır"
bu konunun üzerinden ne değişti tekrar aynı konu
bakın hayatınıza bir sihirli el değmeyecek işten çıkınca
çoğumuz bu şartlarda çalıştık 3,5 aylıktı bebeğim işe döndüğümde 8,30 18.30 cumartesi de 1400 e kadar çalıştım
ne süt izni ne bir şey, süt sağdık arada izin olarak
çocuğuma bakıcı baktı hem de
yani daha kötüyü gör razı ol demeyeyim de yalnız değilsin diyeyim
işten çıkmak çözüm değil o ev borcundan kurtulup biraz rahatlamanız lazım ama artık o da çok mümkün görünmüyor
önceki önerimi tekrar ediyorum arabaya çevirin galeri ile anlaşıp gerekirse kredi çekip arabayı alın sonra da satın nakde çevirini paranızı
ev için sıkmayın kendinizi
Ev yemek gibi konuları çözdük eşimle yapıyoruz ya da kahvaltılık ıle aksamı gecıstırıyoruz. Ama şuan ciddi anlamda kızıma vakıt ayıramadıgımı hıssedıyorum. Çocuk benle mı oynasın kı ayakta zor duruyor uykusu oldugu o kadar bellı kı ama uyutmaya calısınca kalkıyor top getırıyor bırsey yapıyor mutlaka kacmak ıcın uzuluyorum. Diyelim ki uyudu 9da eşim gelıyor ve hıssedıyor resmen ona da aynısını yapıyor gorunce oyle sevınıyor kı ondan ayrı gecen zamana acıyor ınsan. Hadı erkekler bu kadar duygusal bakamıyor ama ben hep duygusal yonden bakıyorum ev olsa ne olur olmasa ne olur desem de ılerde basımı tasa vurur muyum aman buyuyor ıste uyuma dayan dermıyım kendıme bılmıyorum.
3,5 ay korona idare etti mart nisan mayıs idari izin verildi bize biraz rapor biraz ücretsiz izin derken 13 ay oldu aslında 2 yaşa kadar ücretsiz hakkım var kararsız kaldım çok maddi kaybımız büyük olacaktı siz özel sektör mü13 aya kadar nasıl idare ettiniz? Benimki de 4 bucuk aylık ve haftaya işe başlamam gerekiyor. Bırakacak kimsem yok. Aileler uzakta. Bakıcı bulamıyorum. Çıkmaza girdim resmen
öbür konuya da yazdım anneanne gündüz daha çok uyutsun hem kendisi de dinlenir ya da ev işi yapar diye
zaman planlama yapın
eve geç geliyorsunuz kabul ama eşiniz daha da geç geliyor
çözüm çocuğunuz gündüz çok uyuyacak sabah geç kalkacak size de zaman ayırabilecek
Alys yazıyor çocuklarım 19.30 da uyuyor diye de bizimkiler hiç öyle uyumadı
oğlum hep 10 da uyudu
gündüz çok uyudu, sabah 5 te hayatında hiç kalkmadı vs
çocuğunuza zaman ayırmak güzel de hayat şartları ağır
işten çıkıp maddi olarak sıkışınca yine bunalacaksınız, o zaman iş de bulamayacaksınız
eşiniz de bunalıyor, yoruluyor gece yarısına kadar çalışırken ama dişini sıkıyor
çalışma saatleriniz olağan maalesef daha az çalışılan yer bulmak lüks
öbür konuya da yazdım anneanne gündüz daha çok uyutsun hem kendisi de dinlenir ya da ev işi yapar diye
zaman planlama yapın
eve geç geliyorsunuz kabul ama eşiniz daha da geç geliyor
çözüm çocuğunuz gündüz çok uyuyacak sabah geç kalkacak size de zaman ayırabilecek
Alys yazıyor çocuklarım 19.30 da uyuyor diye de bizimkiler hiç öyle uyumadı
oğlum hep 10 da uyudu
gündüz çok uyudu, sabah 5 te hayatında hiç kalkmadı vs
çocuğunuza zaman ayırmak güzel de hayat şartları ağır
işten çıkıp maddi olarak sıkışınca yine bunalacaksınız, o zaman iş de bulamayacaksınız
eşiniz de bunalıyor, yoruluyor gece yarısına kadar çalışırken ama dişini sıkıyor
çalışma saatleriniz olağan maalesef daha az çalışılan yer bulmak lüks
Ben 22.00dan önce asla uyutamıyorum. Çok denedim am kendini o saate odakladı. akşam 22 sabah 7.30 öğlen 2 saat uyku. öğlen uyutmayayım desem kıyamet kopuyor. Bir yerde uyuya kalıyor. Yaşı 3 ama benimkinin.Benim kizimda saat 19.30da yatar ve neredeyse 4 yasinda. O saatlerde uyku hormonu salgilaniyor çünkü. Saat 10, küçük cocuk için geç bir saat. Sirf anne ve cocuk beraber zaman geçirsin diye, cocugun biolojik ritmini degistirmekte iyi birsey degil bence.
Sonuçta cocuk uykuda dinleniyor ve o gün yasadiklarini beynine yüklüyor. Kizim saat 19.30-20da yatar ve saba 06.30-7 arasi uyanir. Evet benim için yorucu oluyor o kadar erken kalkmak fakat cocugum için en iyisi böyle.
Ki her cocugun ritmi o kadar kolayda degismiyor. Kendini düsün,baska biri seni baska saatlerde uyumani istese mümkünmü? Hani "gün boyu uyut" dedigin sanki cocuk hemen uyuyor diyede olmuyor. Hani desen mantikli.
Bencede konu sahibi mümkünse baska ise baksin. Günde 10 saat çalisiyor. Cok agir ve zor, sadece cocuk içinde degil. Evet sartlar biliyorum ama gerçekten baska is yokmu? En azindan saat 1730ta çiksa?
Benim kizimda saat 19.30da yatar ve neredeyse 4 yasinda. O saatlerde uyku hormonu salgilaniyor çünkü. Saat 10, küçük cocuk için geç bir saat. Sirf anne ve cocuk beraber zaman geçirsin diye, cocugun biolojik ritmini degistirmekte iyi birsey degil bence.
Sonuçta cocuk uykuda dinleniyor ve o gün yasadiklarini beynine yüklüyor. Kizim saat 19.30-20da yatar ve saba 06.30-7 arasi uyanir. Evet benim için yorucu oluyor o kadar erken kalkmak fakat cocugum için en iyisi böyle.
Ki her cocugun ritmi o kadar kolayda degismiyor. Kendini düsün,baska biri seni baska saatlerde uyumani istese mümkünmü? Hani "gün boyu uyut" dedigin sanki cocuk hemen uyuyor diyede olmuyor. Hani desen mantikli.
Bencede konu sahibi mümkünse baska ise baksin. Günde 10 saat çalisiyor. Cok agir ve zor, sadece cocuk içinde degil. Evet sartlar biliyorum ama gerçekten baska is yokmu? En azindan saat 1730ta çiksa?
Ben 22.00dan önce asla uyutamıyorum. Çok denedim am kendini o saate odakladı. akşam 22 sabah 7.30 öğlen 2 saat uyku. öğlen uyutmayayım desem kıyamet kopuyor. Bir yerde uyuya kalıyor. Yaşı 3 ama benimkinin.
Dediğiniz gibi 1 yaşındaki çocuk için çok geç bir saat
ama seninle konustuk o konuyu :)
ben de bu hesapla sabah cocuklarimla vakit gecirmis oluyorum,
hatta ben kahvalti yapmam, cocuklar ve esim kahvalti sofrasina otururlar, ben hem canta hazirlarim o vakitte, hem gunun kritigini yaparim cocuklarla.
hatta su konudaki gibi esimle calisma saatlerimiz farkli olsa ben aksam esim sabah cocuklarla birlikte olsa da olur, cocuk iki ebeveyne de doyar boylece. ornegin burada es gec eve geliyormus, eger sabah da gec evden cikiyorsa cocukla sabah es ilgilenir, konu sahibi de sabah erken kalkip yemek vs (aksam vaktini alan isler) halleder, aksam eve geldiginde tum odagi cocugu olur, boylece az zaman da gecirseler kaliteli olur.
isten cikmak disindaki diger alternatiflere de goz atmali.
ya haklısın aslında da bana çok ütopik geliyor o 19.30 da yatan çocuk
yani burada hava daha yeni yeni o saatte kararmaya başladı yaz boyu hava 9 dan sonra karardı
aslında demek istediğim çocuğun ritmi hayatın ritmine uyuyor şeklinde
ben çocuğu 10 a kadar oturtmadım ki o kendisi öyle kurdu düzenini zira annesi en erken 19 da eve geldi
konu sahibinin eşi de çok geç geliyormuş mesela
çocuk zaten onlarla zaman geçirmek istiyor
gündüz uyuyacağı miktarı artırmak en klasik çözüm gibi geldi
oğlum anaokuluna giderken 09.15 te yatardı yazın da 9.30 gibi yatardı onun yarı yaşındakiler 11 e kadar otururdu
çevrede en erken yatan bizimki olduğu için bana garip geliyordur belki 19.30 da yatan çocuk
ama gece uyunacak süre de aşağı yukarı 13-14 saat 12 saat gece uykusundan biraz çalıp gündüz uykusunu uzatmak mümkün gibi geldi bana
çocuk oynamak isterken senin uykun geldi demek de çok adil değil gibi
çalışma saatleri maalesef bu şekilde yani 17.30 da çıkılan iş sayısı azdır
bir de mesela senin eşin kaçta geliyor eve
yani 19.30 da çocuk yatıyorsa o da 17.30 da evde mi oluyor
Size katılıyorum şuan ben çalışan anne olmasam bende o saatte uyutmak ıstemem kı bende erken yatması taraftarıyım 10 bıle ıyı bızım ıcın ama bence 9da yatılmalı. Bizim kı 1e kadar oturuyor kı onun haklı sebebı var sımdılık hep boyle gıderse sıkıntı cunku cıdden esle vakıt gecırecek an sadece cocukla oynamak oluyor bır cay kahve ıcme bıle olmuyorEvet niyese Türkiyede cocuklar geç yatiriliyor. Ben yurtdisinda yasiyorum, burda annelere "saat kaçta yatiriyorsunuz cocuklari" sordugunda cogu 19-20 arasi diyor. Saat 21-22 diyenler çok azdir.
Disarinin karanlik olup olmamasi niye bu kadar önemli? Cocugu sezona göre büyütmüyoruz ki, köyde yasamiyoruz. Yani saate göre. Bebekler gündüzde uyur mesela. Perdeyi örtüyorsun ve oda karariyor zaten.
Herkes kendi istegine göre cocuk büyütür fakat cocuk bence kendi düzenini seçmemeli. Kk'ündede fark ediyorum, herkes uyku egitimine çok tepkili. Ki bence çok önemli birsey. Nasil biz tuvalet egitimi veriyoruz, yada kurallar koyuyorsakta, uyku egitimide ayni sey. Anne babaninda kendina ait bir alani olmali. Tüm gece cocuk yatmaz yada geç yatarsa bu anne babanin kendine ait harcayacak vakittende çalar.
Ben bir aralar saat 18de, bazen 19de eve geldigimde oluyordu. Ona ragmen uyku saati ayniydi. Saatinde uyumayinca kizimda huysuzlaniyor, daha zor uykuya daliyor. Istisnai olarak kizim 20-20.30da yatar ama normalinde o saate kadar zor durur mesela.
akşam rutinimiz var pijamalar giyilir dişler fırçalanır tuvalete gidilir. Zaten pijamayı giyince uyku moduna geçiyor. Birden fazla denedim erken uyutunca daha da erken uyanmaya başladı. mesela bir ara 9 -9,30 çektim uykuyu sabah 6 da uyandı. sonra akşam erken uyumaya direndi. bu öğlen uykuları normalde 1 - 1,3 saat iken kreşe gittiğinden beri 2 saati buluyor. Bir hafta gündüz uyutmadım akşam direndi uyumamak içinYavas yavas çeksen olmuyormu? Saat 9.30, saat 9... Yani saat 22 cidden çok geç. Ancak saat 22.30-23te uykuya dalar. Bu sekilde ancak 8-9 saat uykusu olur. Ki 10-12 saat arasi uyku almasi gerekirken.
Daha erken yatirmaya çalistiginda ne oluyor? Nasil tepki gösteriyor? Ve hangi saatte yatirmaya çalistin? Öglen uyumasi normal ama 2 saat cok gibi. Bu yasta en azindan. Sanirim oda gece yeterici kadar uyumadigindan. Aksam rutininiz varmi yatmadan önce?
akşam rutinimiz var pijamalar giyilir dişler fırçalanır tuvalete gidilir. Zaten pijamayı giyince uyku moduna geçiyor. Birden fazla denedim erken uyutunca daha da erken uyanmaya başladı. mesela bir ara 9 -9,30 çektim uykuyu sabah 6 da uyandı. sonra akşam erken uyumaya direndi. bu öğlen uykuları normalde 1 - 1,3 saat iken kreşe gittiğinden beri 2 saati buluyor. Bir hafta gündüz uyutmadım akşam direndi uyumamak için
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?