- Konu Sahibi yasemin010103
türk kadınlarının ataları tarlaydı şuydu buydu emektar karınca gibi kadınlardı 2019 a girdik çamaşırı makineye at yıkasın bulaşığı at yıkasın. o emektar kadınların torunları nasıl (90 lı kuşaktan bahsediyorum) bu kadar tembel teneke olup da ev hanımlığını övebilir yazık. 90dan sonra doğduysan ve ev hanımlığını övüyorsan sen tembelsin kardeşim bunu kabul et
Ben de benzer şey yazmaya gelmiştim
Daha önce başka konulara da yazdım
Bu ev kadınlığı çok kısa bir kuşağa ait bir durum zaten
Eskiden kadın da erkek de tarlada çalışırdı hayvancılık yapardı evde dokumacılık yapardı vs vs
Kadın çalışmaz evde oturur diye bir olgu yoktu zira iş zaten ev tarla vs hepsi bir arada idi
Sonra önce memur bir adım sonra da işçi kavramı ortaya çıktı ülkemizde
Bir süre erkek memur ya da işçi oldu kadın yine yerleşik olunan toprakta çalıştı
Akabinde tayin ve göç başladı
İşte memur eşi ev hanımı oldu
Örneğin 1936 doğumlu anneannem
Eşi memur olup evhanımı zira işin niteliği gereği nerede ise her sene başka ilçeye tayin olan bir eş ve memur kocanın peşinde yemek bulaşık çamaşır üçgeninde bir kadın
Tek kızı annem 1956 doğumlu üniversite mezunu ve yıllarca çalıştı
Üçüncü kuşak ben hiç çalışmamayı düşünmedim böyle bir alternatif nasıl olur bilmedim
Çocuğum oldu işten çıkarıldım vs ve 9 ay evde kaldım tamamen sıyırdım depresyonun dibini gördüm zira tatmin olamadım
Ev işi ile kendimi bir iş yapıyor hissetmedim çamaşır yıkamak bile zor geldi ama çalışırken de ben yıkıyordum
Bir diğer ev hanımı kvdem
Köyde büyüyüp çalışmış ve memur ile evlenmiş
O da tayin ile başka şehirlerde yaşamış ve ömrü temizlik üzerine kurulu yaşı 70 hayatı temizlik ile tanımlı
İki kızı iki gelini var hepsi üniversite mezunu
Hepsi çalışıyor dememe gerek var mı
Ev hanımı ara kuşaktı geldi ve geçecek
Ev hanımı kuşağın kızları okudu ve çalışıyor
Şuan ev hanımı olan muhtemelen saydığım bu süreçleri bir kuşak sonradan yaşayanların da kızları okuyacak ve çalışacak
Bu arada okuyanları örnek verdik de okumayıp çalışan daha çok
Fabrikalarda çalışan kadınların nerede ise hiçbiri okumamış ama çalışıyor çoğu da kızının iyi yere gelmesi için fazladan mücadele ediyor