Çalışmak mı ev hanimligi mi??

Henüz tecrübe etmedim ama mantiken dediklerinize sonuna kadar katılıyorum istifa etsem bir yıl evde oturup yeni iş bakmaya değmez diye düşünüyorum sonuçta 5 senelik bir kidemim söz konusu kurumsal bir firmada iyi bir departmandayim. Çocuğum tabiki büyüklerini sevecek sayacak herkes rolünü ve yerini bilsin istiyorum ben çocukta kavram kargaşası olmaması için. Belki beni yanlış anlayabilir bu sebeple eşimle konusucam durumu ailesini bu konudaki hassasiyetimle alakalı uyarması için.
Umarım herşey arzu ettiğim gibi olur. Teşekkürler

kesinlikle katılıyorum ama sevdiği işi yapanda o kadar az ki..

kızım 18 aylık ve ben ilk olarak o 4 aylıkken işe döndüm. izinden sonra kim bana hoşgeldin dese ağlamaya basladım:) berbat bir gündü. tekrar iznimi yazdırdım ve bir yaşına kadar ücretsiz izine ayrıldım . 6 aydır çalışıyorum. evet daha rahatım ama içimdeki vicdan azabu devam ediyor 6 aydır. eve gittigimde kızım sıkıca sarılıp beni bırakmıyor ve ben her seferinde keşke çalışmam gerekmeseydi diye düşünüyorum.maddi durumlar el verdikçe cocuga bakılması görüşündeyim en azından 2 yaşına kadar. ama iş yerinde dogum yapıp dönen bir çok arkadaşım var görüyorum ki kimisi cok rahat. ben duygusal ağlak bir anneyim :) bu yüzden bana kızımı bırakmak hala ağır geliyor. yani bu biraz kişinin kendisiyle alakalı bir durum.belki de siz bu psikolojide olmazsınız.

yaaa tahminimden zor gbi duruyorrr kıyamam yaaa ama napalım onlar için çalışmk zorundayız

bir yorumumda bahsettim ama kendi düşüncelerimi biraz daha açma gereği duydum;

3-4 yıl evde kal sonra çalış diyen arkadaşların mesleği nedir bilemeyeceğim ama bazı mesleklerde bu mümkün değil. hadi diyelim mümkün oldu 2 çocuk yapmak isteyen bir aile ne yapacak, ilki 4 yaşına gelene kadar evde, ikinci doğacak, bir 4 yıl da öyle evde, iş hayatından 8 yıl ayrı kalmış bir kadının iş bulması o kadar zor ki, hele ki bazı mesleklerde imkanı bile yok denilebilir. anca vasıfsız çalışan olabilir ya da kariyer hedefinin çok çok aşağısında bir noktada tutunmaya çalışabilir.

bu kadının eşinin iş durumu bozulduğunda veya eşini kaybettiğinde geleceğinde ne yapmasını önereceksiniz?

çocuğun o zamanlarını kaçırmamak denmiş, çok güzel ama çalışan anne de kaçırmıyor ki.
tabi ki çalışma şartları burada devreye giriyor. şu aralar 5de çıkıyorum, oğlum 9da yatıyor, ailecek çok güzel vakit geçiriyoruz o sürede, anne baba ve çocuk, o da gündüz kreşinde arkadaşları ve başka yetişkinlerle kendini geliştiriyor, hafta sonları ona özel aktiviteler planlıyoruz, bize ayak uydurduğu da oluyor.

bence çalışmak istemeyen elbette ki çalışmasın, benim ev hanımlarına bir garezim yok.
ama çalışan kadın ve çocuğu ilişkisinde bu kadar kesin konuşulmasını doğru bulmuyorum sadece, çocuğumla bağlılık sorunu hiç yaşamadım, dönem dönem bana yöneldiği, dönem dönem babasına yöneldiği elbette oldu, ama bu gelişiminin aşamaları zaten.

anane babanne bakma mevzusunda benim deneyimim orta karar, çocuğum için ise güzel bir deneyimdi, ancak ben kişisel olarak çok yıprandım, o yüzden ikinci çocukta bakıcı ihtimallerini düşünerek planladık. burada bakan kişinin yaklaşımı çok önemli, bakan kişi çocuğu olduğu kadar anneyi de anlamaya çalışmalı diye size bencilce gelecek bir düşüncem var. çünkü buradan da anlaşıldığı üzere çalışmayan kadınların çalışan kadınların duygularını anlamadığı aşikar. çalışmayı ego tatmini olarak gören birisi çocuğuma ne kadar iyi bakarsa baksın, benim duygu dünyamda yaptığı yıkımın hiç mi önemi olmayacak.

elbette hepimiz maddi kaygılarla çalışma/çalışmama kararını vermiyoruz. ama bu kararı vermiş olmamız çocuğumuzun bakımını 2. plana attığımız anlamına gelemez. herkes farklı farklı, örneğin ben evde kaldığım dönemde çalıştığım dönemden daha iyi annelik yaptığımı hiç düşünmedim.

Buradaki bazı arkadaşlar sanırım Türkiye dışında yaşıyor. Türkiye şartlarında geleceğiniz belirsiz, özel sektör hemen koyar kapıya, bir kaç yıl uzak kalsanız mesleğinizde tekrar dönmek hayal olur. "müfredat değişti, kanunlar değişti, siz uzak kalmışsınız" bahanelerini duyarsınız sık sık. Maalesef Türkiye şartlarında duygusal düşünmeye yer yok. Bu tarz konulara her zaman yaptığım yorumu tekrarlayacağım "kadın çalışmalı, önce babaya sonra da kocaya muhtaç olarak bitirmemeli ömrünü"

Benimde 1 ay sonra doğum iznim bitiyor.
Eşimin maaşi çok iyi, Bizim sadece aldiğimiz evin kredesi var diye yardimci oluyorum. Yani 11 ay sonra krediler bitiyor. O zaman bende işten ayrilip kizimin en güzel zamanlarinda yaninda olucam . Imkanin varsa bu şekilde yapabilirsin. Biraz daha büyüdüğü zaman belki çalişabilirim. Sonuçta elimde mesleğim var iyi bir yerlere gelmek isterim ve kiziminda iyi şartlarda yetişmesini isterim ...

Işte ayrilik bu kadar uzun bir ayrilik değil. Arkadaş yukarida bir yorum yazmiş. Bende zaten çalişan bir anneyim, Herkesin yasami yasantisi tabi ki farkli özel sektör zaten başli başina bir sorun. Yaptiğimiz yorum da herkes icin değil !. Iş imkani vs iş bulmasi kolay insanlar için söylenmiş..

Son düzenleme:

+1

Dogumdan sonra 2 yil ara verecektim 4 yil oldu. Eski sektorume donmek istemiyorum, gerekirse bu yastan sonra sifirdan baslarim dedim. Cunku bazi gunler 12 saat disarda olmami, sık sık sehir disi ve yurt disi seyahatlere gitmemi, fuarlara katilmami gerektiren bir iste calisiyordum ve hem cocuguma vakit ayirip hem isimde basarili olmam bence imkansizdi. Bu arada bos da durmadim, 2. Universiteme basladim, formasyon aldim (bir umut atanirsam daha insani calisma saatlerim olsun) su an bile okul ve staj gunlerimde sıkıntı cekiyorum. Sabah 9 da okulda olmak icin 7 de evden cikiyorum. Aksam 6 da bile ciksam eve donmem 8 i buluyor, cocuk 9 bucukta uyuyor zaten, bu sekilde calissam ne ailemle bir aksam yemegi yiyebilecegim ne de gunde 1 saatten fazla vakit geçirebilecegim. Varsin koca eline bakiyor desinler, cocugumdan da ailemden de kiymetli degil baskalarinin hakkimdaki dusunceleri :) ve cok acik soyleyeyim maddi kaygim olmasa hayatim boyunca ozel sektorde calismak istemezdim. Hayatini yol-ev-is ucgeninde yasamak, emeginin karsiligini ya maddi ya manevi olarak alamamak, kendine istedigin gibi vakit ayiramamak, keyifle uzanip kitap okuyamamak, saatlerce film izleyememek, haftasonu yaptigin yemekleri isitip yemeye calismak, bugun canim hicbir sey yapmak istemiyor deme sansina sahip olamamak... daha binlercesini sayarim, calisirken farkinda degildim ama artik farkindayim o yuzden geri donus cok daha zorlayacak beni. Ama mecburum, alternatifim yok, imkanlari fazlasiyla zorladim.
Hayatta bazen tercihlerimizi bazen de mecburiyetlerimizi yasiyoruz, kizim 4 aylikken bakiciya birakip isime de donebilirdim ne bunun icin elestirilme hakkim vardi ne de simdiki tercihim icin. Sonucta hepimizin yasam tarzi, karakteri, beklentileri farkli, tek bir pencereden bakip, dogrusu budur bunu yapmalisin demekten daha sacma bir sey olamaz.

Onemli olan vaktini nerde degil nasil gecirdigindir.. En guzel yillarimi evde gecirmek istemiyorum mantigi bana dogru gelmiyor.. Vaktini kaliteli hale getirmek elinde.. Ben su an calisiyorum ama cocugum olsa kendim buyutmek isterim..

maddi sıkıntı yoksa bekleyin, 2 yaşına gelsin en azından. çalışan ve 8 aylıkken işe dönen biri olarak söylüyorum zor oluyor. emmeyi bıraktı mesela benim oğlum ben işe başlayınca.

9 aylık daha cok kücük bence. calışmayın 2 3 yaşında olduktan sonra kreşe verin derim

Bence de çalışmayı erteleyin, benim oğlum şuan 9,5 aylık, onu bırakmayı aklımın ucundan geçiremem. Seneye çalışmayı düşünüyorum, ama oğlumun da yanımda olacağı bir meslekte :) onun anneye ihtiyacı var sadece.. Altının değiştirilip mamasının yedirilmesene değil!

maddi durumunuz iyi ise kesinlikle çalışmayın derim. kızım 1 yaşındayken işe döndüm. deli gibi pişmanım.

ayrıca kv ile de sorunlar oldu. burnumdan getirdi

Valla ben ne evliyim nede coluk çocuğa karistim ama kendi annemden ornek verecek olursam bence çalışın. Benim annem ablami dogurunca çalışmaya devam etmis ama ben dogunca isi bırakmış bir daha da dönmemiş. Simdi ablam kendi ayaklari uzerinde durabilen biri nereye gitse kendi basının caresine bakar ama ben 21 yasinda olmama ragmen hala bebek gibiyim

maddi durumunuz iyi ise kesinlikle çalışmayın derim. kızım 1 yaşındayken işe döndüm. deli gibi pişmanım.

ayrıca kv ile de sorunlar oldu. burnumdan getirdi
işte birde bu durumlarda oluyor. birkere kendı annem buna dahıl sonucta torunu cocukları benım ıstedıgım gıbı büyütmıyenılır. şımarta bılır vs. bende eger maddı durum müsade edıyorsa herzaman kendı cocugunuza kendınız bakın derım

Ben kira vs gideri için kapatıp home office çalışmaya çalıştım. Ama mesela müvekkillerimle evde görüşmedim dışarda görüştüm hep, zaten bilen insanlarla çalıştım, ev sadece adresti benim için. Yeniden açmadan önce kurumsal yerlerden cevap bekliyorum olmazsa tekrar açacağım ofisi ama toparlamak epey zor olacak . Çünkü bu iki yıl içinde çok az ve öz dosya aldım. Gelir 0 a inmiyor ama epey azalıyor yani benim cep harçlığım gibi bir para kalıyordu bana ama ofis kirası fatura giderleri olmayınca ayda bazen bikaç ayda bir elime geçen 2-3 ne gelirse bana yetiyordu. Benim eşim de mühendis ve çalışma saatleri esnek, ben duruşmalara giderken eşime bırakıyordum çocuğu, ben ve babası baktık yani.
Zor yanı disipline olamıyorsun, yani aslen ev hanımıyım da hobi olarak avukatlık yapıyormuşum gibi oluyordum. O yüzden de kurumsal istiyorum biraz kendimi mesleki olarak zorlamak için.
İkincisi bu yaşa kadar çok özgürdüm her anlamda ama Bebek nedeniyle evde kalmak zorladı beni psikolojik olarak.
Ama iyi yanları Bebek'le ilk iki yıl sağlanan o güvenli güzel ilişkiyi iyi sağladığımı düşünüyorum, iki yılda her anına tüm ilklerine tanık oldum, eşim çok destekti bana, kendisi dışarda çalıştığı halde haftasonları bebeğin tüm bakımını o üstlendi hep. Yani bana lütuf da değil aslında o da çocuğunu özlediği içindir. Umarım yardımcı olabilmişimdir, güzel günlerde büyütün bebeğinizi

Herkes farklı, herkes değişik bakıyor hayata, herkes değişik standartlarda yaşıyor, beklentiler çok farklı. Ben ilk önce işletme okudum, hayallerimde hukuk olmasına rağmen; okul bitti bankada çalışmaya başladım ama yapamadım. Hayallerim vardı, tekrar sınav ve hukuk fakültesi. Hiç teklemeden hevesle okuduğum okulum ve giydiğim cübbem. Hiç bıkmadan koştum büroma, adliyeye ve duruşma salonlarına. Doğumdan 4 ay sonra başladım işe, eşimle beraber ortak büromuz olmasına rağmen, gel işe başla diyen yoktu bana. Ama ben evde yapamadım, kızım çok uysal tüm günü uyuyarak geçiren bir bebekti. Kendimi resmen hamur işi tariflerine ve temizliğe vermiştim. Ayda 2 kez kuaföre giden ben 2 ay olmuş kuaföre gitmemiştim. Hele ki topuklu ayakkabılarımın yerini bile unutmuştum. Akşamları saten geceliğini giymeden kocasının yanına yatmayan ben şimdi bildiğiniz penye pijama ile yatıyordum. Apar topar bir kararla döndüm işe, 6 buçukta evde oluyorum kızlarımla vakit geçiriyorum, etkinlikler yapıyoruz, dışarıya çıktığımız da oluyor. Hafta sonları ful bize ait, gezme, eğlenme,seyahat yada sadece ev... Ben yapamam çalışmadan, ben diyeme eşime bugün kuaföre gidicem para bırak, yada arabanın benzini yok...Kişiler ve bakış açıları farklıdır. Fakat ben geleceğin bu kadar belirsiz olduğu bu ülkede eşimin eline bakmayı tercih etmedim.

bencekesinlikle ve kesinlikle çalışmalısın.çocuğunun ve kendi bağımsızlığın için. ne kadar sevip güvensende kocana sonuçta hepimiz insanız çiğ süt emmişiz yarın öbür gün ben çalışırken sen bütün gün evde yattın bilmem ne demesini duymak istemiyosan yada allah korusun ailenizde bi sıkıntı yaşarsanız eğer ekonomik özgürlüğünün olması senin işini kolaylaştırır istemediğin fakat mecbur olduğun için bi şeylere devam etmek zorunda kalmazsın...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…