Canım melegim kizim

Doğurmaya karar verirsen bugünden çok fazla acı çekeceksin hem sadece sen değil dünyaya getirdiğin bebekte
Tercih senin sana canı gönülden sabır ve irade dilerim

Çok üzüldüm Allah size güç kuvvet versin o meleğe yetebilmeniz için.

Benim bebegime de birçok anomali sıralayıp doğumdan sonra cok yaşamaz demislerdi tamam çağımızın icadı ultrain falan cok iyi faydalı aletler ama neticeyi sadece Allah bilir sen o sorumluluğu kaldirabileceksen tamam ama isyana dusersen hayatı kendine de o yavruyada zindan edersin çok iyi düşünülüp karar verilmesi gereken bir durum...bir komsum var onun da özel bir çocuğu...isimlerini bilmediğim birçok sendrom var çocukta ama o ablam öyle iyi ilgileniyor ki bazen hayran kalıyorum sabrına ve her zaman iyi ki olmuş der rabbim altından kalkamayacagimiz yük yuklemesin bizlere

Bu sizin eşinizle beraber vermeniz gereken bir karar.
Bugün konunuzu okumadan önce eşimle böyle bir konuda konuştuk.
Bebek sağlıkla dünyaya gelir sonra bir sorun olur, hastalık olur engelli duruma gelir o çocuğa tabiki elimizden gelen en güzel şartları sağlayarak bakarız.
Ama bile bile lades demek bana bu ülke şartlarında yanlış geliyor. Sosyal devletin sağlaması gereken destekten çok çok uzağız.
Annem hayatının bir kısmını %98 engelli olarak yaşadı
O kişi için de onunla ilgilenen ailesi için de buna dayanmak çok güç.
Üstelik sizden sonra ne olacağını da düşündüğünüzde emanet edecek birinin olmaması durumunda devlet ne kadar sahip çıkacak?
Emanet ettiğiniz kişi gerçekten bakacak mı?
Bunlar hep soru işareti.
Malesef insanın en yakınları bile hastalık gelince elini eteğini çeker oluyor.
Bunları yaşadığım için söyleyebiliyorum.
Tüm bunları düşünerek eğer ağır bir engel durumu, genetik rahatsızlığı olursa biz eşimle dünyaya getirmemenin daha mantıklı ve doğru olduğunu düşünüyoruz. Önceden tespit edilebilen bir durum ise yapacağımız şey bu olurdu.

Aldırıp aldırmama konusunda bir şey diyemiyorum. Ama sakat denilip zorla düşürülüp doğum yaptırılan ve sapasağlam olduğu görülen bir bebek olmuştu çevremde Her iki durumda da Allah sabır ve kolaylık versin diyebiliyorum.

Bence bu öyle “benim bebeğime down sendromlu dendi ama sağlıklı doğdu” durumu değil. Çene kemiği bile yok diyorsunuz. Kim bilir nasıl acılarla gelecek dünyaya.. Belki yaşamayı bile kotaramayacak. Bilemeyiz tabi ki ancak tahmin edebiliriz.

Çok hassas bir konu. Sizin yerinizde olsam ne karar verirdim en ufak bir fikrim bile yok. Annelik demek zaten bir ömür boyu fedakarlık demek. Ancak sağlıklı çocukların anneleri bu fedakarlığın yorgunluğunu daha kolay atlatıyor. Çünkü tünelin sonunda bir ışık var. Bebekleri büyüyecek, yürüyecek, konuşacak, okuyacak, hatta belki evlenip kendi ailelerini kuracak. Onların beş tel saçı beyazlarken, engelli bebek annelerinin tüm saçları beyazlıyordur eminim.

Siz ve bebeğiniz için hayırlısı neyse onu temenni etmekten öteye gidemiyorum.

Zor canim cok zor bir intihanin var. Arkadasimin ilk cocugunda
kafatası tavani gelismemisti ve doktorlar bunu maalesef 6. Aydan sonra fark ettiler. Bebegin yasama sansi olmadigi icin o zaman dogurmak zorunda kalip bebegu kaybetti. Simdi sükür 3 tane saglikli cocugu var. Sana aldir veya aldirma diyemem asla. Ben hastaligi veya farkli olan cocugu da dogrurdum sanirim,ama benim tek düsüncem su olurdu:ya gün gelir ben ölürsem ve o cocuk baskalarin eline kalsa,kim bakar? Tek onun korkusu olurdu sanirim. Rabbim sabir güc versin.

Evet diyebiliriz. Daha doğrusu ben diyebilirim. Aci çekmek kadar kötü birşey yok. Hayat sadece nefes al nefes ver değil ki.

Vücüd sadece aci çektiği icin birakmiyor. Öyle olsa ötanazi diye birşey olmazdi. Tip artik o kadar gelişti ki. Bu zaten tibbi etik'te halen tartişilan birşey.

Hayat ne kadar önemli? Önemli olan kalitesi değil mi?

Mesela bu bebek doğsa ve sürekli aci çekse. Tedavisi için bide binlerce lira gerektiriyor, ki oda sadece semptomlari azalsin diye. Her ailede tedaviyi ödeyemez. O halde ne kadar doğru oluyor o çocuğa yillardir aci çektirerek yaşatmak?

Ben senin kadar keskin olamiyorum. O kadar çok düşünülmesi gereken taraf var ki. Konu sahibine sabirlar diliyorum. Cok zor bir karar bu.

Bebek doğduktan sonra da "evet öldürebilirim" diyebiliyorsaniz ne diyebilirim ki size.
Engelli bir evladınız doğarsa öyle yaparsınız o zaman.

Ben keskin olabiliyorum,çünkü böyle düşünüyorum.

Bebek doğduktan sonra da "evet öldürebilirim" diyebiliyorsaniz ne diyebilirim ki size.
Engelli bir evladınız doğarsa öyle yaparsınız o zaman.

Ben keskin olabiliyorum,çünkü böyle düşünüyorum.

Sorun engelli olmasi değil ki, sorun aci çekmesidir. Hayatini idame ettirememesi, sürekli tedaviler, haplar, amelyatlar.

Bunlar kolay şeyler değil. Kimse çocuğunu kaybetmek istemez. Bu "sen 4 4lük değilsin, geri yolluyorum seni" mantiği değil. Bir çocuğun sürekli aci çekmesine hayat diyebilirmiyiz?

Hastalik tedavi edilmeyecek şekilde ise bencillik değil mi o çocuğa hep aci dolu bir hayati sunmak? Kendi hayatini idame ettiremediği bir hayat?

Evet hasta doğup aci çeken bebekleri öldürelim.
Yaşlanıp yatağa mahkum olan yaşlıları da öldürelim.
Kaza geçirip uzuvlarını kaybeden cocuklari ve gençleri de unutmayalım.

Ne de olsa bu saydıklarımın hepsi acı çekiyor ve kendi başlarına hayatlarını idame ettiremiyor olacaklar...

Geriye çok sağlıklı,çok mutlu,neşe içinde yaşayan harika insanlar(!) kalsın .

Yardımlı intihar mantıklı bir şey aslında.
Çok ağır hastalıkları olan ve Yaşamak istemeyen insanlar tıbbi yardımla ölmeyi tercih edebilmeli.
Yaşlanıp ya da yaşlanmayıp geri dönüşsüz şekilde yatağa mahkum olursam benim seçeceğim bir yol olurdu, ama ülkemizde yasak tabi. Diğer yazdıklarınızda ben de sizin gibi düşünüyorum. doğmuş ve yaşamak isteyen insanları öldürmek gibi bir şey bana göre de olamaz tabiki.
Sadece kişinin yaşamak istememe hakkı da değerlendirilmeli diye düşünüyorum.

Arkadaş, hasta ve engelli DOĞMUŞ bebeklerin de ortadan kaldırılması gerektiği taraftarı da,ona istinaden yazdım.
Yazıkmış,acı çekmesinlermiş,kendi hayatlarını sürdüremezlermiş...

Bence konu açip kafanizi kariştirmaniza hiç gerek yok,siz içinizden geldigi gibi davranmalisiniz burda cok fazla farkli fikir alirsiniz ve kafaniz cok karişır daha cok celiskiler yasarsiniz benim sahsi fikrim.

Arkadaş, hasta ve engelli DOĞMUŞ bebeklerin de ortadan kaldırılması gerektiği taraftarı da,ona istinaden yazdım.
Yazikmiş,acı cekmesinlermiş,kendi hayatlarını sürdüremezlermiş...

Evet farkındayım zaten ben de o görüşünüze katıldığımı belirttim.
Bence doğmadan önce müdahale edilmeye hakkı var ancak dünyaya geldiyse de öldürecek değiliz buna hakkımız yok diye düşünüyorum.

Yazıkmış,acı çekmesinlermiş,kendi hayatlarını sürdüremezlermiş...

Halen anlamamakta israr ediyorsunuz ve atarli bir şekilde konuşuyorsunuz. Bu şekilde sizin ile daha fazla konuşmayacagim. Iyi günler.

Bana da dediler bebeğimi 21. Haftada aldırmam gerektiğini. Hayatımın tehlikeye gireceğini söylediler. Bebek yasamaz senin ki de riskli dediler ben aldırmadım. Doğurdum 10 günlükken kaybettim. Vicdanım çok rahat. Acısını çok çektim ama vicdan rahatlığı var ya her şeyden onemli.

Allah yardımcınız olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…