Su anda ağlayarak yazıyorum. 1ay oldu doğum yapalı sutum geç geldi ama yetersiz.Bebegime mama takviyesi yapmak zorundayım.Kahroluyorum insanların laflarına bezdim artık. Neden göğsümü vermiyor muşum? Emdikce gelirmiş. Yok yok işte neden anlamıyorsunuz. Yemediğim içmediğim şey kalmadı. Ama bu kadar
Ne olur yardım edin kafayı yemek üzereyim. Lohusa depresyonu nü dibine kadar yaşıyorum. Kızıma mama verdikçe içim parçalanıyor
1 ay süre sütün düzene oturup çoğalması için yeterince uzun degil. Herkes bir olmaz, her bebek de farklıdır. Bazısı ilk günden güldür güldür emzirir bebek doyar uyur, bazisi uyumaz yarim saatte bir emmek ister.
Benim de 3.5 aylik kizim var. Yurtdışında sezeryan doğum yaptım ve hic kimse yardıma gelemedi. Sadece eşim ve ben. Bebegimiz hastanede 48 saat ağladı, ne uyku ne de durmak. Hemşireler kolostrum denen ilk süt ona yeter zaten midesi küçük dedi. Ben ameliyattan yerimden kalkamadım, yatağımda ağladım . Eşim bebeği saatlerce kucaginda hoplattı. En sonunda sinirlenip hemşirelere mama getirmelerini söyledi. Yavrum 8 ml içti ve ilk defa uykuya daldı. Sütüm 4. Gun gelmeye başladı o da azicik. Oyu ki mama verdik yoksa bebek sarılık olsa tek başımıza napardik. Sonrasinda da emzirmek için elimden geleni yaptım. ilk 2 Ay doğru düzgün emziremedim . Eşim 3. Hafta işe başladı biz ana kız kaldik. Herkes bebek uyuyunca sen de uyu, bol bol ye bolca su ic dedi. Gel gor ki bebeğim 15 dk dan fazla uyumuyordu. Birak yemek yapmayı ben eşim gelene kadar ekmek peynir bile yiyemiyordum bazen. Bebek uyumadıkça eşim mama verelim aç dedi. Lohusa psikolojisi mama lafını duyunca beni bir ağlamak alıyordu. Halbuki ne gerek var zehir mı bu mama!!!! Artık çok besleyici ve anne sütüne yakın yapiyorlar. Dışardan vermen gereken vitaminler bile var icinde. 2 ay mama ve emzirme çabalarım surdu. Bebek biberine alıştığı için memeyi tam boşalamıyordu . Haftada 2-3 kere süt kanallarım tıkanıyor ağrıdan sagmaktan gecelerce uyuamıyordum . Emzirmeyi tamamen bırakmanın esigine geldim. Ben belki uyur diye her uyumadan once mama veriyordum ama kızım yine de 15 dk uyuyordu. 2.5 aylıkken bu forumda göğüs tikanmasi başlıklarından birinde bir arkadaş mamayı azalt dedi. Ben de aşamalı olarak azalttım. Bebegim güzelce emip karnını doyurup 2-3 saat durmadı hic. Ben de hic dinlenemedim. Ama yarim saatte bir de ustese meme verdim. Tum gücümle sabrettim. Gogus tikanmalarim azaldı. Hala oyle sarıl sarıl akan kıyafetimi islatan derecede sütüm yok.
Benim ablam turkiyede yenidoğan yoğun bakım hemşiresi. Meme poşet gibi bir şey değil dolup boşalmıyor, bebek emdikce süt üretimi devam ediyor dedi. Gerçekten meme boşalmış gibi görünse de bebeğin ağzından çıkarıp sıkınca süt gelmeye devam ediyordu. Ben de mamayı gittikce azalttim şimdi bazen 1 bazen 2 kez veriyorum. Bu gunlerde yine emmiyor kızım, basını hemen çevirip etrafa bakıyor. Uyku arası denk getirmeye çalışıyorum.
Kusura bakmayın cok uzun yazdım ama çok doluyum bu konuda. Benim cevremde akraba komşu vs olmadığından mudahale eden yorum yapan olmadı. Aksine benim kendı için de acaba aç mi kalıyor diye hep bir endişe oldu. Bu konuda da ablam yine dedi ki bu sütmeselesi özgüvenle ilgili, ben bebeğimi doyurabiliyorum diye düşün hep.
Yorum yapan insanları evine alma. Kimse bebek görmeye falan gelmesin. Çok hastayız doktor enfeksiyon riski var dedi de insanlara. Ben kolay kolay hayir diyemeyen bir insanım ama ziyarete gelmek isteyenlere cok yorgunum bebek uyumuyir kendimi hic iyi hissetmiyorum dedim 3. Aydan sonra kabul ettim. Anne kayinvalide vs yapıyorsa güzelce konuşun bana destek olun deyin. Anlamıyorlarsa teşekkür edin, artik bebeğe kendim bakabilirim deyin ve evden yollayin.
Bence oyle muhteşem süt yapan mucize bir gıda yok. Süt kanallarının açılıp çoğalması zamanla oluyor zaten. Ha dediğin gibi ilk gunden mükemmel sütü olan da varsir ama bazi anneler için caba ve zaman gerekir.
Tut ki her şeyi denedin olmadı. Sen yine de mükemmel bir annesin. Anne olmak süt verebilmek degil. Sadece beslenme ihtiyacına cevap vermek degil annelik. O bebeğin sevgiye güvene şefkate sadece senin kokuna ihtiyacı var. Koynuna alıp yat, bol bol op kokla gözünün içine bakıp sevdiğini şöyle şarkılar şöyle. Bi bakmışsın 3 ay sonra sana aşkla bakıp gülüyor ve dışardan gören bile farkediyor bunu. Bebekler çok çabuk büyüyor her hafta farklı hir şey. O yüzden endişeetme her dakikasını içine işle, tadını çıkarmaya çalış.
Sevgiler...