- 28 Aralık 2015
- 91
- 17
- 88
- 33
- Konu Sahibi csistanbul
-
Ailelerinde cerkez olmayan gelinler var bildiğim kadarıyla da anlattığınız kadar zor olduğunu düsünmemistimÇok zor canım, heleki senden başka Çerkez olmayan gelin yoksa, seni ve senin hayat, yetiştirilme tarzını anlamaları çok zor.
Ya anlayış gösterecek seni yavaş yavaş tanımalarına izin vereceksin ve onların adetlerini öğreneceksin lakin senin çocukların olursa onlarında Çerkez kültürüne göre büyütülmesini arzu edecekler, yada ben bu işte yokum kendimden ödün veremem deyip, herkes kendi yolu diceksin
O zaman saygı duyacaksın, seviyorsan devam et aşılır bu problemler...Yani bizde adet denilen birsey yok aslında bizim yaşam tarzımız rahat şaşırıyor ama itiraz etmiyor ben saygı duyuyorum sende duy diyo
Çerkezler eşlerine nasıl davranır mesela ailesi karşısında bir durumla karşı karşı karşıya kalırsa bir fikriniz var mî hani şu an evli değiliz bundan böyle belki ama evlenince de bu tarz şeyler var mı?Kesinlikle o bakımdan iyi,tabi zorlukları da var ama Çerkezler eskileri yaşatmayı severler,zaten bir avuç kadarız olsun o kadar ne yapalım
Evlenince ailesiyle karşı karşıya bir durumla kalırsam tepkisi nasıl olur onu kestirwmiyorum ben ben sonuçta cerkez adetleriyle büyümesin istemeden de olsa hata yapabilirimO zaman saygı duyacaksın, seviyorsan devam et aşılır bu problemler...
Ailemizde ki erkeklere bakarak konuşuyorum aile onlar için her zaman birinci planda olur yani maddi manevi herşey eşleri aileleri içindir,çocuklarına düşkün olurlar. Geneli için konuşmak gerekirse özellikle erkekler annesine babasına düşkünlükten çok saygılarından dolayı laf söylettirmezler ama eşlerini de ezdirmezler yani gelin ve erkeğin ailesi arasında hep bir mesafe olur ki bence en iyisi bu. Bak mesala dayılarımdan örnek vereyim eşlerine çok saygılılar ama öbür tarafı da iyi idare ediyorlar yeter ki huzur bozulmasın. Ha hiç mi gerginlik olmuyor oluyor tabi ama inan bana arada mesafe olduğu için sorunlar uzamıyor. Adetlerimiz zordur fln ama güler yüzlü ve sakin olursan senden iyisi olmaz. Çerkez erkeğine güler yüz göster yeter:)Çerkezler eşlerine nasıl davranır mesela ailesi karşısında bir durumla karşı karşı karşıya kalırsa bir fikriniz var mî hani şu an evli değiliz bundan böyle belki ama evlenince de bu tarz şeyler var mı?
Buyuk konusmak degil de ben mezunuyetine bile gitmek icin ailesinden izin almam gereken bi aileyle olamazdimBence büyük konuşma 3 yıl önce bende aynı senin gibi bir kız arkadaşıma böyle bir laf etmiştim hemde onun erkek arkadaşı benimkini yanında çok relaks kalıyor ama sevince insan dayanıyor
Biz çerkez değiliz, ama mesela bizde de evlat büyüklerin yanında sevilmez. Ayıp kaçar yani. Bu yüzden küçükken annemi hep soğuk bulmuştum ben, hiç sevgi sözcüğü kullanmamıştı.hayır, öyle değil yani abartı olmayabilir
bazı ailelerde kız-erkek kardeş birbirinin koluna bile giremez
babanın yanında türk kahvesi içilmez
dedeler asla torunlarıyla konuşmaz
anneler babalar asla çocuklarını dedelerin yanında sevemez
gelin asla cevap veremez
kayınpeder varsa gözlerini yerden kaldıramaz
pantolon giyilmez vs vs
Biz çerkez değiliz, ama mesela bizde de evlat büyüklerin yanında sevilmez. Ayıp kaçar yani. Bu yüzden küçükken annemi hep soğuk bulmuştum ben, hiç sevgi sözcüğü kullanmamıştı.
Babanın yanında olmasa bile dedemin yanında falan öyle oturup kahve içmedim.
Aynı şekilde kayınpederle falan gelin yüz göz olmaz.
Daha ilgincini söyleyeyim de şaşıracaklar az daha şaşırsın mademŞimdi uygulanmasa da bir göbek öncesinde sofrada ayrı tabak konmazmış, herkes büyükçe bir kabın içinden yermiş. Ayrı yemek, beğenmemek, tiksinmek manasına gelirmiş.
Bunun haricinde bayramlarda ilk gün akşama kadar büyük evde oturulurdu bizde. Cenazelerde 1-2 hafta büyük evden çıkılmaz, tıkış tıkış bütün aile orada yatar kalkar.
Her ırkın adeti farklı tabi, kültür bu. Buna saçma deyip geçemezsin ki kaç yıllardır böyle yaşıyor o insanlar, şimdi sen saçma buldun diye sana istisna mı yapmalılar?
Valla bana kalırsa ya uyacaksın ya da vazgeçeceksin konu sahibi. Ya bu deveyi güt ya bu diyardan git.
Valla annem hala içerler. Kendi çocuklarımı sevemeden büyüdüler diyeEneee biz kp le süt korur mu korumaz mı muhabbeti bile yaptık
Bunun çerkez olup olmamasıyla ilgisi yok benceBenim erkek arkadaşım da ailesi de muhafazakâr far kot giymem giyindiklerim hep sorun olur annesi biz karısmayız dedi ama biz bu konuyu kaç sene zorla aştık aşırı kıskanç resmen kim bana bakıyor diye gözetliyor yürürken bilmiyorum hem çok seviyorum hem çok zorlanıyorum
Bizde de böyle başkasının yanında hiç sevmezlerdi bizi anne babamız.Valla annem hala içerler. Kendi çocuklarımı sevemeden büyüdüler diyeBirçok görse nasıl seveceğini bilmiyor kadın.
Ama öyle işte, babaannem çok ayıplardı, adakla mı buldun sanki bu ne sululuktur derdi sevenlereBu sebeple bir mesafe varmış erkeğin ebeveynine karşı.
Sen süt korur muhabbeti diyorsun, aynı evde yaşarken akşam terledin banyoya girmek istedin diyelim, ses çıkarmamak için kırk takla atılırİşte böyle bir aileden çıkmış bir bireyim ben
Bende kayınvalidemle tanışmak istemedim, bizim eve tanışmaya gelince gördüm ilkKoru korune herseyi kabul etmek falan ne demek allah askina? Aranizda resmi bir sey olmadigi icin ayip kabul edilen bir sey bu. Hic bir seyi koru korune kabul ettigimiz falan yok aileler her zaman ciftlere resmi dururlar bunun sebebi de onlarin hayatlarina karismamaktir. Gelinler kv ve kp ile cok samimi olmazlar bu yuzden de kv bana bunu dedi kp soyle yapti diye dertlenen akrabam hic olmadi. Her seyin bi sebebi var tabii ki.
Bizde de böyle başkasının yanında hiç sevmezlerdi bizi anne babamız.
Bizim gelenekler değişiktir ya ayak uyduramayan uyduramaz yani. Eşime de çok garip geliyordu (eşim çerkes değil), geleneklerimize uyarak babamla biz evlendikten sonra tanıştı mesela
Biraz katı bir tarafı var evet ama böyle yaşamışlar işte ne yapalım?Bizde de böyle başkasının yanında hiç sevmezlerdi bizi anne babamız.
Bizim gelenekler değişiktir ya ayak uyduramayan uyduramaz yani. Eşime de çok garip geliyordu (eşim çerkes değil), geleneklerimize uyarak babamla biz evlendikten sonra tanıştı mesela
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?