Çerkez kökenli arkadaşlar yardım lütfen..

Benim eşim de Çerkez. Ben ailesi ile tanıştığım günden bu yana âdetleri ile ilgili bir sorun yaşamadım; ama eşimin annesi ilk evlendiği yıllarda odada büyüğü varken oturmaması, pek konuşmaması, vs. bekleniyormuş. Sonradan aile bilinçli bir kararla bu tip âdetleri bırakmış İyi ki de öyle olmuş, çünkü ben gelemezdim öyle şeylere. Sanırım buradaki etken artık memleketlerinde yaşamıyor olmaları; etraflarındaki Çerkez yoğunluğu az günümüzde.

Bu arada Çerkezlerin de muhafazakârı var, moderni var, bir de erkek arkadaşınız gibi taassup sahibi olanı var. Arkadaşların dediği gibi, erkek arkadaşınızın tavırları sadece Çerkez olmakla açıklanamaz, aile yapıları tutucu demek ki. İyi düşünmenizi tavsiye ederim.

Bir de madem âdetler bu kadar önemli, yarın öbür gün evlenecek olursanız Türk âdetlerinin boynunu bükük bırakmayın; kiloyla altın isteyin, "Al sana gelenek" diyin

Ben de katolik çerkes bir aileden geliyorum
Yalnız sizin kaşenin tavırları bana da ilginç geldi o kadar geleneklere (xabze deriz biz) bağlıysa çerkesle birlikte olsun o zaman seni değiştirmeye çalışmasın.

Mezuniyet konusunda evet haklı olabilir araya resmiyet girmeden yüz göz olmak doğru değildir bizde ki bu senin de yararına aslında bir ağırlığın olur.

Bana saygı duy ya da ayrılalım diye bişey olmamalı ama gerçekten böyle dayatmacıysa ayrıl bence seni ezebilir ileride. Onun gelenekleri kişiliği varsa senin de var. Muhim olan ortak noktada buluşabilmek buna yanaşıyor mu senin kaşen?

Katılıyorum bana İç Anadolu mutaassıplığı gibi geldi bu.
Çerkeslerin bazı geleneklerini ben de beğeniyorum. Kız arkadaş vs olarak tanışmak bana da saçma geliyor, her takıldığımı aileme sevgilim diye mi tanıştırayım? yraın öbür gün ayrılırsak ne olacak, sonra getirip yeni sevgilimi mi tanıştırcam? Net olarak evlenmeye karar vermediğini, adım atmadığın birinin ailesiyle yüz göz olmak zaten bana göre değil. Ben bu adeti beğendim mesela bana uyuyor :)))

Adetlerimiz zordur ama bir o kadar da asildir bana göre,kayınvalidem zırt pırt evime geliyor görümcem bana laf soktu vs dertleri pek olmaz bizde çünkü kültürümüzde daima damat ve gelin aileleri arasında saygı içersinde mesafe anlayışı vardır. Özellikle annemler odaya bir büyük girdiğinde oturdukları yerden ayağa kalkarlar bu bir saygı göstergesidir,ha evet bazı anlayışlarımız gerçekten sıkı bu neden böyle diye düşünürsün ama her bölgenin kültürü kendine özgüdür.

Ben de beğendim adetleri. Yüz göz olma yok, hayata karışma yok, tüm ilişkiler saygı sınırları içerisinde.

Çorumda yaşamıyor
Ben de beğendim adetleri. Yüz göz olma yok, hayata karışma yok, tüm ilişkiler saygı sınırları içerisinde.
Ben alışkın değilim böyle şeylere ondan bana zor geliyor demekki sağolun fikirleriniz için

O da Türk tabiki ırkçılık yapmak için yazmadım
neden yazdın o zaman ?? Yaz yaz sonra ırkçılık yapmak için yazmadım senin dışladığın o gurup Osmanlının ve Türk Ordusunun zamanında sınırlarda en stratejik yerlerde savaştırdığı ve bunu gururla yapan bir boylar topluluğu ....

Çerkez kökenli ben ise bir etnik kökene bağlı değilim bu nedenle Türküm yazdım bana göre bu ülke sınırlarında yaşayan herkes Türk polemik yaratmak için yorum yapmayın lütfen

Kesinlikle o bakımdan iyi,tabi zorlukları da var ama Çerkezler eskileri yaşatmayı severler,zaten bir avuç kadarız olsun o kadar ne yapalım

polemiği etnik köken ayrımıyla sen yaptın bile
Ya Allah aşkına benim sorunum kültür farkı yorumlarda ayrımcılık yapacak tek kelime yazmadım kültür farkımızı anlatmak için cerkez diye belirttim ki adetlerini farklı olduğunu bir çok insan yazmış burda daha fazla size yorum yapmayacam bu kadar insandan bir tek siz ayrımcılığı gördüğünüz için sizi kutluyorum

Ayy gözlerim yaşardı çok utandım, çok üzüldüm şimdi bak .... sana sadece şunu diyeyim : adamlar disiplinin kitabını yazmışlar bu laubalilikle senin işin epey zor canım... Sakın oralarda da siz Türk değilsiniz geyiklerine girme seni bir kaşık suda boğmasın birileri sinirlenip

Son düzenleme:
O sizin adetlere (varsa) saygı gösteriyor mu?

Çorumda yaşamıyor

Ben alışkın değilim böyle şeylere ondan bana zor geliyor demekki sağolun fikirleriniz için

nerde yasadigi onemli degil,insan zihniyeti gittigi yere goturur.
Almancilarda Turkiyede yasamiyor ama kulturu alip hic degistirmeden yasamaya devam ediyorlar.
benim ailemde dogduklari yerde yasamiyor ama zihniyetleri memleketlerinin zihniyeti.

bizde boşnağız ve gelenekçiyiz ama çerkezler bizi bile geçmiş durumda
geçen gün yeni gelin olan bir arkadaşın paylaştığı fotoğrafı gördüm ,elinde tepsi misafirin önünde sehpa görevi görüyoraltınada çerkez gelini dediğin böyle olur diye not düşülmüş

Eşim çerkes
Çerkeslerin adetleri zaten bizim adetlerle hemen hemen benzerlik gösteriyor bazıları hariç
Uyum saglamada zorlanmadım açıkçası

Çok zor canım, heleki senden başka Çerkez olmayan gelin yoksa, seni ve senin hayat, yetiştirilme tarzını anlamaları çok zor.
Ya anlayış gösterecek seni yavaş yavaş tanımalarına izin vereceksin ve onların adetlerini öğreneceksin lakin senin çocukların olursa onlarında Çerkez kültürüne göre büyütülmesini arzu edecekler, yada ben bu işte yokum kendimden ödün veremem deyip, herkes kendi yolu diceksin

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…