Çerkez kökenli arkadaşlar yardım lütfen..

kayınvalidem çerkez oda çorumlu, kayınpeder çerkez kafkas karışık

bırak böyle adetleri normal adetleri bile yok. hala bayramlaşmayı öğretmeye çalışıyorum ( evin içinde otururken bayramlaşmıyokarda evden çıkıp başka yere giderken ayakkabı giyerlen komşuyla bayramlaşır gibi bayramlaşıyolar)
 
Aynen ben de böyle düşünüyorum hem bir ağırlığı olur insanın.

Nişanlı iken kayınvalidem çok çağırırdı yemeğe falan sağolsun kendisi sever ağırlamayı, uygun dille açıkladık hiç gitmedim. Evlendikten sonra ilk kez girdim evlerine.
 
Siz yoksunuz anne baba da olmayacakmış normalde, kim kimden istedi seni
Normalde iki tarafın aile büyükleri (dede amca dayı vs) bir araya gelir isteme töreni öyle yapılır bizde. Anne baba gelin damat olmaz. Ama dediğim gibi eşimin ailesi çerkes değil, onlar istemeye geldikleri işin annem babam da katıldı.

Nasıl bizim geleneklerimiz varsa karşı tarafın da kendilerince var, bizim farklılıklarımız vardı ailelerimizde ama sağolsunlar iki taraf da uyumluydu sorun olmadı.
 
Siz nerelisiniz? Çerkes misiniz?
Bizimki biraz İç Anadolu kültürü, göçmenlik de var. Yaşanılan şehrin muhafazakarlığı da eklenince biraz katı duruyor.
Mesela şimdi sevgilim var desem anneme ayıplamaz, 23 yaşındayım artık bir şey demez. Ama bunu ilan edip de gururlanmaz da, duyulması hoş karşılanmaz yani. Benim kuzenin macerası bir kere duyuldu, herkes ayrı laf söyledi, rezillik çıktı falan. Hiç hoş olmamıştı.
Ağırlık meselesinde de haklısın. Taş yerinde ağırdır derler, öyle resmiyet olmadan her yere damlayan bir kıza saygı duyulmaz.
 

İyi olmuş iki tarafta inat etse uğraş dur, bizde böyle yok efendim bizde öyle değil, denk gelmiş sizinki, mutluluklar
 
Çerkesim, iç anadoluluyum ben de, illa ki yaşadığı çevreden etkileniyor insan tabi.

Bizde de insanın flörtünün olması normaldir ama öyle anne babayla konuşulup yüz göz olunmaz sizin de dediğiniz gibi. En doğrusu da bu zaten.
 
Bende çerkesim eşim değil ve çok zorlandım bizde çok ayıp karşılananlar onlar için gayet sıradandı haliyle ailem için de öyle oldu allahtan benim ailem burda yaşamıyor yoksa kesinlikle sürekli bu &urum problem olurdu. Size tavsiyem iyi düşünüp tşının bizlerde saygı esastır saygı anlayışı da çok derindir hassastır. Ama eşinizden uada ailesinden bir saygısızlık da görmezsiniz kendinize karşı şimdiden zor geliyorsa bu durum evlenince daha çok gerilirsiniz aileniz için de aynı tabi
 
İşte bu yüzden çerkes çerkesle evlenmeli arkadaşım saygı bizde en önce gelir xabze kuralları geçerlidir bizde herşeyden önce ve şimdiden bukadar sorguluyorsan neden şöyle neden böyle diye evlenme bence ilerde sorun olur tabi onun ailesi gerçekten çerkes gibi yaşıyorsa ha yok sadece lafta çerkesim diyolarsa çokta sorun olmaz asimile olmuştur o çünkü
 
Ben de anne baba 7 sulale saf cerkesim:) esim de cerkes. Iste tam da bu bahsettigin yuzden cerkesler genelde cerkesle evlenmek istiyor;bu genelde ırkci bir yaklasimmis gibi gorunse de tamamen uyum problemi yasanacagi kaygisindan. Ha cerkes olmayanla evlenip sorunsuz yasayan var mi elbette var fakat yasam tarzi ve tercihle alakali.Ben cerkes olmayan biriyle evlensem yapamazdim cunku gercekten farkli bir ortamda yetisiyoruz. Evet kurallarimiz kati buna ben saygi derim siz bagnazlik dersiniz..kaynana kayinpederle daima mesafe vardir ,aile ici saygi asli unsur oldugundan cok fazla aile ici siddet bosanma olaylari olmaz.Evet gelinsen bir cok sey beklenir senden ama cerkessen zaten ailede de onu gordugunden yadirgamazsin,akraba evliligi en affedilmez seydir bizde ,ki zaten yapilmaz.7 gobek akraba birinci derece sayilir.Cerkes tarihinde gorucu usulu diye bir kavram yoktur ,herkes esini kendi secer.haremlik selamlik yoktur her ortamimiz kizli erkekli girgir şamatali olur.Ha ama bir flortun varsa hatta ve hatta evli bile olsan ortamlara oyle elele kolkola giremezsin.Evlenince kv kp yaninda esine yakinlik gosteremezsin,Esin tum kuzenleriyle oz kardes yakinliginda iliski kurar , Velhasil kelam arkadasim erkek arkadasinin abarttigi falan yok.Bunlar ilerde yasayacagin kuvvetle muhtemel olaylar .Iyi dusun tasin derim mutluluklar.
 
Bende cerkezim ama eşim değil. Bizim adetler baya katıdır mesela annemle babam evlendiklerinde, annem kapının önünde dururmus babaannem ve dedem ile ayni sofraya oturmazmis. Ve babaannemle uzun yıllar konusmamis yani küs vs bişey olduğundan değil adet boyleymis. Şuan ama o kadar katı olmasada yinede Çerkes adetleri var ben Türk kökenli biri ile evlilik yaptım onların adetleri bana tuhaf gelmedi ama bizim adetlerimiz eşime hala tuhaf gelir. Çerkes gelini olmak kolay değil :) alisman zaman alacaktır
 

Ben de eşimle cerkesce konuşmak isterdim ama malesef Çerkes değil. Babamla cerkesce konuşuyorum eşim de benim hakkimda mi konusuyorsunuz diyor anlamadığı için. :)
 
Ben de eşimle cerkesce konuşmak isterdim ama malesef Çerkes değil. Babamla cerkesce konuşuyorum eşim de benim hakkimda mi konusuyorsunuz diyor anlamadığı için. :)
Ah canim ben de ne cok isterdim esimle cerkesce konusabileyim cocuklarima ogretebileyim,biz ikimizde cerkesiz ama malesef bizde de o eksik.Ben yine az bucuk konusabilirim ama esim anlamaz bile:) ama adetleri cok sukurki biliyor ve uyguluyor.
 
Kültür uyumu önemli. .
İlerde evlilik olursa zor olabilir sizin için. .
 
Ah canim ben de ne cok isterdim esimle cerkesce konusabileyim cocuklarima ogretebileyim,biz ikimizde cerkesiz ama malesef bizde de o eksik.Ben yine az bucuk konusabilirim ama esim anlamaz bile:) ama adetleri cok sukurki biliyor ve uyguluyor.

Ay ben şakır şakır konuşuyorum 3 yaşında oğlum var onada öğretim mesela şeker su kapıyı kapat, otur gibi ufak şeyler ve dili dönüyor eşimde bunlar ne demek diye anlamlarini soruyor. Bi ara heves etti ogrenmeye ama çok zor olduğu için pes etti :) siz ne güzel ikinizde cerkessiniz eşim yadirgar bazı adetlerimizi
 
Çerkesler serttir, damarlarında karlı dağların buzlu suları akar :)
Biz Türkler de kolay lokma değiliz hani, çatışma da buradan çıkıyor
Yani ben bu adetleri kabul edemem, koca adam ailesinden çekinecekse, mezuniyetine bile gidemeyeceksem, gitmeyi geçtim aileme soramam ayıp olur diyorsa ve kardeşlerinden çekiniyorsa, o iş olmaz benim kafamda.
Gelinler soru sorulmadan konuşmaz vs de bana pek uymaz.
Bunlar eskide kalması gereken ekstrem şeyler. 2016'dayız artık. Evlenirsen sinir krizleri geçirirsin gibime geldi, çünkü birey olmayı öğrenememiş sevgilin. Çok abartmış. Ben geleceğini gördüm yani kendi kocana aynı evde hasret kalırsın.
 
Siz kavga çıkarmaya yer arıyorsunuz farklı ırklardan olup bunu belirtmek ne zamandır ırkçılık?
 
bunun çerkeslikle alakası yok bence çok fazla.
muhafazakar ailelerin genelinde arada ciddi bir bağ yoksa kız erkeğin ailesinin içine öyle kolayla giremez.
bir kere ben bir bayan olarak bırak illaki gelcem gelcem diye ısrar etmeyi daha arada ciddi birşey yokken ben gitmem ve ailem de asla göndermez.
erkek arkadaşının ailesi bana çok normal geldi. siz biraz rahatsınız bence.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…