Lutfen yazacaklarimi hakaret olarak algilamayin ama ben gercekten cok cok sasiriyorum bu bilgisizlik karsisinda
Bir kere bir insanin yasadigi ulkeyi tanimasi , bilmesi lazim , bunlar cok basit matematiksel hesaplar
Bu ulkede kac tane universite var? Kac kisi mezun oluyor? Kac tane isyeri var? Her mezun olanin kolayca ise girmesi mumkun mu? Spesifik rakamlarla bilmenize gerek yok , ancak uni mezunu bir insanin akil yurutebilir yeterlilikte olmasi gerekiyor , ulkesini tanimasi , tum bunlarin farkinda olmasi gerekiyor
Turkiyedeki egitim sistemin en buyuk handikapi budur , bizde meslek liseleri kapatildi , yuzlerce universite acildi , ve maalesef halkimiz o kadar cahil ki bunu buyuk basari olarak algiladi
Bu basari degil tam tersi cok buyuk basarisizliktir , bir ulkede universite sayisi cok degil az olmali , egitim iyi olmali , nitelik degil nicelik onemlidir
Herkes uni okumamali , tam tersi lisede pek cok insan meslek sahibi olmali , bu bilgiyi edinmeli
Seneler once bir haber vardi , ismini hatirlamiyorum ama ford olabilir buyuk bir otomobil ureticisi 6 bin lira maas ile calistiracak usta bulamiyordu cunku ulkede usta yetistiren teknik ve meslek liseleri kalmadi
Herkes cocugum uni okukamali dedi , sacma sapan egitim verilmeyen unilere gonderdiler cocuklarini halbuki pek cok yetenekli genc eger olsaydi da meslek liselerinde okusaydi , sonradan fabrikalarda calissalardi iyi maaslara is sahibi olacakti
Avrupada egitim bu sekildedir , ilkogretimden sonra onununzde 3 yada 4 secenek belirir , muhendis avukat doktor gibi meslek istiyorsaniz genel liseye gider uniye hazirlanirsiniz
Asci , usta , saglik gorevlisi , spesifik uxmanlik isteyen teknik meslek sahibi olmak istiyorsaniz meslek lisesine gidersiniz bir meslek ogrenirsiniz ve uniye gitmezsiniz
Sporcu , sanatci vs olmak isterseniz guzel sanatlar , spor lisesine gidersiniz
Avrupada cok az insan universite okur , uniye gidecekler haric herkes liseden meslegi ile mexun olur ve iyi kosullarda iyi maaslar ile calismaya baslarlar , insanlar arasinda uni mexunu lise mezunu diye ayrim olmaz , kimse kimseyi kendinden asagi gormez
Bizde uni mezunu olmak baskalarina ustun bakmayi gerektirir , halbuki adama sormak lazim elinde diploma var da sen ne ogrendin , ne kazandin , sana ne katti ? Burada da goruyoruz 2 kelimeyi yan yana getiremiyor ama uni mezunuyum diyr burnu havalarda
Yani yszilacak cok sey var ama benim bunlari yazmam hicbirseyi degistirmeyecegi icin bosa parmaklarimi yoruyorum su anda
Lutfen gozunuzu acip ulkeniz hakkinda bilgi sahibi olun , ekonomi nasil isler , bir ulke nasil kalkinir , sanayi , hizmet sektorleri vs vs bunlari ogrenin rica ediyorum