Çevrenizde ünv mezunu olup çok düşük yerlerde çalışan var mı?

Arkadaşlar merhaba. Okuldan bir arkadaşım var. Biri önlisans, biri lisans olmak üzere 2 ünv mezunu. Fakat iş bulamadığı için tesisat, doğalgaz işi yapıyor, çocukluktan öğrendiği içim rahatça o konuda iş bulabiliyor usta konumunda çalışıyor yani.
Ben biraz şaşırdım, çok yorucu bir iş çünkü. Ben hep ilk okul mezunu, başka hiçbir iş bulamayan insanların yaptığı işler sanıyordum bu işleri.
Biz bu okul işine eğitim olayına bu kadar emek verirken, sonuçlarının böyle olması çok üzüyor beni bu aralar.
İşsiz bir ünv mezunu olarak dertleşmek istedim sadece...
Gerçekten çok şaşırdım 🙃 önlisans ve lisans mezunu milyonlarca kişi var biliyorsunuz değil mi?eski filmlerde bile çıkıyordu diplomalı hiyarci diye. Ayrıca okumayıp da şimdi sanayide bir dükkanı olan adamların altında bmw var. Mesela ben keşke bu kadar didinecegime bir kuaför olsaydım tutunduktan sonra parası iyi meslek.

Arkadaşlar merhaba. Okuldan bir arkadaşım var. Biri önlisans, biri lisans olmak üzere 2 ünv mezunu. Fakat iş bulamadığı için tesisat, doğalgaz işi yapıyor, çocukluktan öğrendiği içim rahatça o konuda iş bulabiliyor usta konumunda çalışıyor yani.
Ben biraz şaşırdım, çok yorucu bir iş çünkü. Ben hep ilk okul mezunu, başka hiçbir iş bulamayan insanların yaptığı işler sanıyordum bu işleri.
Biz bu okul işine eğitim olayına bu kadar emek verirken, sonuçlarının böyle olması çok üzüyor beni bu aralar.
İşsiz bir ünv mezunu olarak dertleşmek istedim sadece...

Aslında ustalar daha çok kazanıyor bile olabilir :)
Ben kızımı eğer istemez ya da kazanamazsa veya üniversite okumayacağım derse okutmak istemiyorum. Çok geçerli bir meslek edinecekse okuyabilir. Ama o yaşa gelene kadar belki bir enstrüman çalmayı ya da hobi olarak başladığı bir şeyi geliştirip gerektiğinde para kazanabileceği bir işe dönüştürebilecek kadar uzmanlaşmasını isterim.

Bundan 50 yıl önce lise mezunları iyi işlerde çalışıyorlardı (öğretmenlik vs) çünkü lise mezunu yok denecek kadar azdı. Artık neredeyse herkes üniversite mezunu bu yüzden çok iyi bir üniversiteden iş alanı geniş bir alandan mezun olmadan okunan bir üniversitenin ne yazık ki bir anlamı yok. İnsanlar da bunu anlamıyor oysa günümüzün gerçeği bu. Ve artık meslek elemanları çok daha iyi kazanmaktalar. Örneğin kuzenlerimden biri lise + önlisansta bilgisayar programcılığı okudu mezun olur olmaz iş buldu gayet de iyi kazanıyor abisi Anadolu lisesinden mezun oldu Marmara’da (lisans) bilgisayar mühendisliğinden mezun oldu asgari ücretle çalışıyor özelde -_- Artık mesele şu ya bir alanda çok iyi bir şekilde ustalaşacak ve aranan insan olacaksınız ya da çok kaliteli bir üniversite iş alanı çok geniş bir bölümü okuyacaksınız. Yani artık üni mezununa kendini geliştirmediği takdirde iş falan yok.

Şaka gibi konu. Pdr mezunu yüksek lisans yapmış arkadaşım asgari ücretle çalışıyor. Moda tasarımı lisans+sosyoloji+yüksek lisans mezunu arkadaşım iş bulamadı gönüllülerin yer aldığı bir kurumda bir sürü eğitim sonrasında asgari ücretle çalışıyor.

Bu yıl mesleğe geri dönmek istedim çocuk gelişimi mezunuyum. İki adet kurum asgari ücretin altında maaş teklif etti "artık böyle" diyerek.

Yine pdr mezunu bir arkadaşım çok bilinen bir kolejde asgari ücret ile işe başladı. Siz bu ülkede yaşadığınıza emin misiniz? He aksi olmuyor mu oluyor elbet. Sevgili görümcemin aylık geliri 15 bin civarında. Alelade bir bölümden mezun ama iş tecrübesi çok fazla. İyi firmalarda çalıştı geçmişte.

Bir diğer arkadaşım okul hayatı boyunca vasat bir öğrenciydi lakin yurt dışında birkaç sene yaşadı ve dil avantajı yüzünden 7 bin geliri var şu anda. Abim önlisans mezunu 6 bin kazanıyor zira yıllarca işinde ilerlemek adına komik rakamlara razı geldi.

Artık diplomanın bir önemi yok. Tecrübeli isen ve en önemlisi dil konusunda kendimi geliştirmiş isen şansın var. Diğer türlü diploma bir kağıt parçasından ibaret artık. Üzgünüm ama durum bu. Dolayısıyla insanlar asgari ücret alacağıma beden gücümü kullanır daha fazla kazanırım diyorlar.

Geçen gün 20 yaşındaki kuzenim "abla sen öğretmenlik yapma boşver. Ben yarı zamanlı mağazada çalışıp senden çok kazanıyorum" dedi. Haklı, çok haklı.

Aslında ustalar daha çok kazanıyor bile olabilir :)
Ben kızımı eğer istemez ya da kazanamazsa veya üniversite okumayacağım derse okutmak istemiyorum. Çok geçerli bir meslek edinecekse okuyabilir. Ama o yaşa gelene kadar belki bir enstrüman çalmayı ya da hobi olarak başladığı bir şeyi geliştirip gerektiğinde para kazanabileceği bir işe dönüştürebilecek kadar uzmanlaşmasını isterim.

İki ay önce apartmandaki tüm daireleri ve apartman içini boyattık. Boyacı amcamız on beş günde 12 bin TL aldı ve gitti. On beş günde 12 bin. Evet ustalar daha çok kazanıyor :)

İki ay önce apartmandaki tüm daireleri ve apartman içini boyattık. Boyacı amcamız on beş günde 12 bin TL aldı ve gitti. On beş günde 12 bin. Evet ustalar daha çok kazanıyor :)

Erkek olsaydim boyacilik yapmak isterdim.
Mis gibi boya kokusu butun gun :)

Bir şey daha yazayım. Geçen gün iş ilanlarını inceliyorum. Bir hanım ablamız şöyle bir ilan vermiş.

2 yaşındaki çocuğum için bakıcı arıyorum. İlgili alandan örgün lisans mezunu, sigara kullanmayan, iyi derecede İngilizce bilen, çocuğuma özel yemek yapacak, çocuğumun banyo, özbakım, parka götürme gibi ihtiyaçlarını karşılayacak, evin rutin toparlama işini yapacak bakıcı arıyorum.

Maaş 1600 TL. Bakın iyi okuyun 1600 TL. İnanın özel mesajla ana avrat saymayı o kadar istedim ki. Elit çizgimden çıkıp adeta bir paçoza dönüşüp "senin ağzını yüzünü yırtarım kadın" demek istedim de dava açar diye vazgeçtim :)

Bu özellikleri isteyip üç kuruş para verme hakkını kendinde görüyor çünkü piyasada bu maaşı kabul eden kişiler var. Var oldukça da bu küstahlık olacak.

Lutfen yazacaklarimi hakaret olarak algilamayin ama ben gercekten cok cok sasiriyorum bu bilgisizlik karsisinda

Bir kere bir insanin yasadigi ulkeyi tanimasi , bilmesi lazim , bunlar cok basit matematiksel hesaplar

Bu ulkede kac tane universite var? Kac kisi mezun oluyor? Kac tane isyeri var? Her mezun olanin kolayca ise girmesi mumkun mu? Spesifik rakamlarla bilmenize gerek yok , ancak uni mezunu bir insanin akil yurutebilir yeterlilikte olmasi gerekiyor , ulkesini tanimasi , tum bunlarin farkinda olmasi gerekiyor

Turkiyedeki egitim sistemin en buyuk handikapi budur , bizde meslek liseleri kapatildi , yuzlerce universite acildi , ve maalesef halkimiz o kadar cahil ki bunu buyuk basari olarak algiladi

Bu basari degil tam tersi cok buyuk basarisizliktir , bir ulkede universite sayisi cok degil az olmali , egitim iyi olmali , nitelik degil nicelik onemlidir
Herkes uni okumamali , tam tersi lisede pek cok insan meslek sahibi olmali , bu bilgiyi edinmeli

Seneler once bir haber vardi , ismini hatirlamiyorum ama ford olabilir buyuk bir otomobil ureticisi 6 bin lira maas ile calistiracak usta bulamiyordu cunku ulkede usta yetistiren teknik ve meslek liseleri kalmadi

Herkes cocugum uni okukamali dedi , sacma sapan egitim verilmeyen unilere gonderdiler cocuklarini halbuki pek cok yetenekli genc eger olsaydi da meslek liselerinde okusaydi , sonradan fabrikalarda calissalardi iyi maaslara is sahibi olacakti

Avrupada egitim bu sekildedir , ilkogretimden sonra onununzde 3 yada 4 secenek belirir , muhendis avukat doktor gibi meslek istiyorsaniz genel liseye gider uniye hazirlanirsiniz

Asci , usta , saglik gorevlisi , spesifik uxmanlik isteyen teknik meslek sahibi olmak istiyorsaniz meslek lisesine gidersiniz bir meslek ogrenirsiniz ve uniye gitmezsiniz

Sporcu , sanatci vs olmak isterseniz guzel sanatlar , spor lisesine gidersiniz

Avrupada cok az insan universite okur , uniye gidecekler haric herkes liseden meslegi ile mexun olur ve iyi kosullarda iyi maaslar ile calismaya baslarlar , insanlar arasinda uni mexunu lise mezunu diye ayrim olmaz , kimse kimseyi kendinden asagi gormez

Bizde uni mezunu olmak baskalarina ustun bakmayi gerektirir , halbuki adama sormak lazim elinde diploma var da sen ne ogrendin , ne kazandin , sana ne katti ? Burada da goruyoruz 2 kelimeyi yan yana getiremiyor ama uni mezunuyum diyr burnu havalarda

Yani yszilacak cok sey var ama benim bunlari yazmam hicbirseyi degistirmeyecegi icin bosa parmaklarimi yoruyorum su anda

Lutfen gozunuzu acip ulkeniz hakkinda bilgi sahibi olun , ekonomi nasil isler , bir ulke nasil kalkinir , sanayi , hizmet sektorleri vs vs bunlari ogrenin rica ediyorum

İki örgün üniversite mezunuyum, yabancı dilim var, güzel yerde stajlarım var, hayatımdaki ilk part time olmayan kadrolu işim çağrı merkezinde asgari ücrete çalışmaktı. Torpilim yok, güzel işler bulamadım diye evde mi otursaydım? Ki ben kiloluyum, bunun beni özel sektörde geri düşürdüğünü düşünüyorum. Prezentablım ancak gene de şekilcik oluyor bence iş verende. Formasyon alıyorum, öğretmenlik deneyeceğim. Konuda bahsettiğiniz kişi en doğrusunu yapmış. Evde oturup iş beklenmez bu devirde.

Üniversiteden mezun olduğumda bi ara inşaat temizliği bile yaptım iş yoktu atanamadım şu an evliyim hala atanamadım tam teşekküllü ev hanımıyım 😄 yani hiç sandığınız gibi bi dünya yok dışarda 😳

Bir şey daha yazayım. Geçen gün iş ilanlarını inceliyorum. Bir hanım ablamız şöyle bir ilan vermiş.

2 yaşındaki çocuğum için bakıcı arıyorum. İlgili alandan örgün lisans mezunu, sigara kullanmayan, iyi derecede İngilizce bilen, çocuğuma özel yemek yapacak, çocuğumun banyo, özbakım, parka götürme gibi ihtiyaçlarını karşılayacak, evin rutin toparlama işini yapacak bakıcı arıyorum.

Maaş 1600 TL. Bakın iyi okuyun 1600 TL. İnanın özel mesajla ana avrat saymayı o kadar istedim ki. Elit çizgimden çıkıp adeta bir paçoza dönüşüp "senin ağzını yüzünü yırtarım kadın" demek istedim de dava açar diye vazgeçtim :)

Bu özellikleri isteyip üç kuruş para verme hakkını kendinde görüyor çünkü piyasada bu maaşı kabul eden kişiler var. Var oldukça da bu küstahlık olacak.
İyi derecede ingilizce bilenden başka yüksek lisans mezunu dememiş Allah'tan. Yemek yapacak ozbakimini yapacak parka bahçeye götürecek 1600.. surdan sacini yolasim geldi...

İyi derecede ingilizce bilenden başka yüksek lisans mezunu dememiş Allah'tan. Yemek yapacak ozbakimini yapacak parka bahçeye götürecek 1600.. surdan sacini yolasim geldi...

Bir başka ilanda bakıcı için formasyonu olsun demiş biri şaka gibi. O da asgari ücret veriyor. Sinirden çıldırıyorum bakmıyorum artık ilanlara.

Lutfen yazacaklarimi hakaret olarak algilamayin ama ben gercekten cok cok sasiriyorum bu bilgisizlik karsisinda

Bir kere bir insanin yasadigi ulkeyi tanimasi , bilmesi lazim , bunlar cok basit matematiksel hesaplar

Bu ulkede kac tane universite var? Kac kisi mezun oluyor? Kac tane isyeri var? Her mezun olanin kolayca ise girmesi mumkun mu? Spesifik rakamlarla bilmenize gerek yok , ancak uni mezunu bir insanin akil yurutebilir yeterlilikte olmasi gerekiyor , ulkesini tanimasi , tum bunlarin farkinda olmasi gerekiyor

Turkiyedeki egitim sistemin en buyuk handikapi budur , bizde meslek liseleri kapatildi , yuzlerce universite acildi , ve maalesef halkimiz o kadar cahil ki bunu buyuk basari olarak algiladi

Bu basari degil tam tersi cok buyuk basarisizliktir , bir ulkede universite sayisi cok degil az olmali , egitim iyi olmali , nitelik degil nicelik onemlidir
Herkes uni okumamali , tam tersi lisede pek cok insan meslek sahibi olmali , bu bilgiyi edinmeli

Seneler once bir haber vardi , ismini hatirlamiyorum ama ford olabilir buyuk bir otomobil ureticisi 6 bin lira maas ile calistiracak usta bulamiyordu cunku ulkede usta yetistiren teknik ve meslek liseleri kalmadi

Herkes cocugum uni okukamali dedi , sacma sapan egitim verilmeyen unilere gonderdiler cocuklarini halbuki pek cok yetenekli genc eger olsaydi da meslek liselerinde okusaydi , sonradan fabrikalarda calissalardi iyi maaslara is sahibi olacakti

Avrupada egitim bu sekildedir , ilkogretimden sonra onununzde 3 yada 4 secenek belirir , muhendis avukat doktor gibi meslek istiyorsaniz genel liseye gider uniye hazirlanirsiniz

Asci , usta , saglik gorevlisi , spesifik uxmanlik isteyen teknik meslek sahibi olmak istiyorsaniz meslek lisesine gidersiniz bir meslek ogrenirsiniz ve uniye gitmezsiniz

Sporcu , sanatci vs olmak isterseniz guzel sanatlar , spor lisesine gidersiniz

Avrupada cok az insan universite okur , uniye gidecekler haric herkes liseden meslegi ile mexun olur ve iyi kosullarda iyi maaslar ile calismaya baslarlar , insanlar arasinda uni mexunu lise mezunu diye ayrim olmaz , kimse kimseyi kendinden asagi gormez

Bizde uni mezunu olmak baskalarina ustun bakmayi gerektirir , halbuki adama sormak lazim elinde diploma var da sen ne ogrendin , ne kazandin , sana ne katti ? Burada da goruyoruz 2 kelimeyi yan yana getiremiyor ama uni mezunuyum diyr burnu havalarda

Yani yszilacak cok sey var ama benim bunlari yazmam hicbirseyi degistirmeyecegi icin bosa parmaklarimi yoruyorum su anda

Lutfen gozunuzu acip ulkeniz hakkinda bilgi sahibi olun , ekonomi nasil isler , bir ulke nasil kalkinir , sanayi , hizmet sektorleri vs vs bunlari ogrenin rica ediyorum

Boşver Milana hiç yorma kendini. En azından bizler bu kafada olmayalım ki gelecek nesiller hiç olmasın. Oğluma asla üniversite okuması için baskı yapmayacağım. Akademik kariyer istemiyor ise bir meslek kolunu seçip o konuda usta olmasını önereceğim. Yahut sporcu, sanatçı olabilir. Tamamen kendi isteği ve yeteneğine göre hayatını belirleyecek.

Derin çanak üniversitesinde kase Bilimleri bölümünü bitirince bir halt olmayacağını söyleyeceğim ona. Vereceğin zamana da, paraya da yazık diyeceğim. Gerisi kendi bileceği iş.

Valla etimle kemiğimle nefret ettim bu düzenden.

Ben yüksek lisans tez aşamasındayım ama iş bulamiyorum. Bugün gene merkeze indim padt-time yada full time bir iş bulayım diye bir magazaya girdim. Satış danışmanlığı için başvurmak istiyorum dedim.Kadın eğitim seviyemi sordu ve söyledim.Ordaki çalışan kadın okadar şaşırdı ki nasıl ya sen okadar okudun ben lise mezunuyum bu işe mi başvurmak istiyorsun dedi ordaki müşteriler de çok üzüldük kızım falan dediler o an benim moralim bozuldu dedim ki şartlar bu napabilirim dedim. O kadar emek verdim ama hakkımla bir araştırma görevlisi olamıyorum:KK43:(

Hakkınızla olamazsınız ama Kayınpederiniz ya da babanız üniversitede olsaydı çoktan kadro bulabilirdiniz :) Maalesef durum bu.

Siz yüksek lisans doktora diye deli gibi çalışırken onların çocukları tereyağından kıl çeker gibi bitiriyorlar yüksek lisans ve doktoraları.. sonrasında da tak kadroları çıkıyor...

Yok artık. Mülakatta yapacaklardır. 160ü maaş bir de allahım ya

Hayır gerçekten merak ettim formasyonu ne yapacak :) ne sanıyor acaba formasyonu.
Yazık bir yerden duyuyorlar o da olsun bu da olsun.

Bu arada torpille ve tanıdıkla bir yerlere gelip, emek verenlerin hakkıyla işe girenlere selam ediyorum. Cidden yatacak yerinizin olduğu konusunda şüpheliyim.

Eskiden bu kadar çok üniversite yoktu, şimdi her yer üniversite ve malesef ülkenin durumu bu kadar çok üniversite mezununun hepsinin birden bir işe yerleşmesine izin vermiyor. Mezun olduklarında kapışılacaklarını sanıp iş beğenmeyen üniversiteliler de var tabi. Bence bu şartlarda yapılacak en akıllı iş okurken işe başlamak ve sabırlı olmak.Ben 4. Sınıfta part time olarak girdiğim şirkette 17 senedir çalışyorum ve yönetici konumundayım. Çevremde üniversite okuyanlara hep okurken bir işe girmelerini tavsiye ediyorum. Ayrıca sabır şart çünkü kolay iş yok. Şimdiki gençler de sabırsızlık hat safhada, istiyorlar ki rahatları yerinde olsun, zorlanmasınlar ama para kazansınlar. Ama öyle olmuyor malesef.

Back
X