Çeyiz hazırlığı ve fikir paylaşımlarımız (Sohbet bölümü)

Bahar Depresyonu

Soğuk kış mevsimi yerini bahara bıraktığında tüm doğada olduğu gibi insanlarda da canlanma, neşe ve coşku hali uyanmaktadır. Bununla birlikte bazı insanlarda bunun tam tersi olan bahar depresyonu görülebilir. Özellikle baharın ilk günlerinde başlayan enerji azlığı, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu,mutsuzluk, sıkıntı, uyku bozuklukları ve iştah değişiklikleri gibi belirtilerle seyreder. Antik çağlardan beri insanların her bahar ruh hallerinde değişimler olduğu bilinmektedir. Bu değişimlere ayak uydurmak ve hazırlanmak için her toplumda değişik ritüeller vardır. (Hıdırellez, bahar şenliği ve bahar temizliği gibi)

Peki neden bazılarımız için ilkbahar depresyon nedeni olabiliyor? Mevsimsel depresyonun en önemli nedeni biyolojik faktörlerdir. Genetik yatkınlığı bulunan bireylerde daha sık görünür. Her mevsim dönümünde vücudumuzun yeni bir biyo-psiko-sosyal ritme alışması gerekiyor. Bazılarımızda bu biyoljik saat yeni duruma ayak uyduramaz ve beyin kimyası olumsuz etkilenir. Baharın gelmesiyle birlikte beyindeki serotonin ver melatonin hormonundaki değişimler depresyona yol açabilmektedir.Kişinin psikolojik yaşam öyküsü içinde bulunduğu olumsuz yaşam koşulları baharla birlikte beklentilerin artması ve kışın yapamadıklarını yapma kaygısı da depresyonun oluşumunda etkilidir. Bazı insanlarda yeni bir duruma adapte olmak kaygı uyandırabilir. Ayrıca kansızlık, vitamin eksikleri, troid bozuklukları gibi organik nedenlerde bahar yorgunluğu ve depresyona yol açabilir.

Peki Bahar Depresyonundan nasıl korunabiliriz?

1- Uyku : Vücudun biyo ritmini dengede tutmanın en önemli yolu düzenli ve kaliteli uyku uyumaktır. Erken yatıp erken kalkmak, her gün aynı saatte uyumak yorgunluk ve stresi azaltır.

2- Alışkanlıklar : Aşırı kafein, sigara, alkolden uzak durmak gerekir. Özellikle su tüketimi artırılmalıdır.

3- Düzenli egzersiz ve spor : Düzenli egzersiz beyine mutluluk hormonu salgılatır, enerji verir, kas iskelet ve sinir sistemini güçlendirir. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar vasıtalara bağımlı yaşamakta hemen hemen hiç yürümemektedir. Bunun yerine kısa mesafelere yürüyerek gitmek, arabayı özellikle uzağa park etmek, toplu taşıma kullanıyorsak iki üç durak önce inmek yararlı olacaktır. Yine asansör yerine merdivenleri yürüyerek çıkmak, oturarak çalışıyorsak 1 saatte bir kalkıp dolaşmak gibi pratik çözümler üretilebilir.

4- Güneş ışığında yararlanmak : Fırsat buldukça güneşli günlerde açık havada yürüyüş yapmak mevsimsel depresyondan çıkmak için önemlidir. Mümkünse oksijenin yoğun olduğu deniz kenarı ve yeşil alanlar tercih edilmelidir. Bütün gün kapalı, güneş almayan mekanlarda çalışanlar öğle tatillerinde, molalarda dışarı çıkarak güneşten yararlanmalıdır.

5- Beslenme : Vitamin ve mineral açısından dengeli beslenmek enerji ihtiyacını destekleyecektir. Mevsimsel sebze ve meyveler vücudumuzun ihtiyacı olan değişimlere ayak uydurmamıza yardımcı olur. B ve C vitaminleri, folik asit, magnezyum, demir, potasyum ve çinkodan zengin gıdalar (ıspanak, mısır, muz, kayısı, çilek,kepekli un, kepekli pirinç,yulaf, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri, üzüm, badem, fındık) bol tüketilmelidir. Ginseng ve gingko biloba çayları da, yorgunluğa iyi gelir, enerji verir.

Yaz mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte fazla kilolardan kurtulmak için yapılan sağlıksız, düşük kalorili diyetler ve zayıflama ilaçları da depresyona yol açmaktadır. Bunun yerine egzersiz ve dengeli beslenme yoluyla zayıflama tercih edilmelidir.

6- Kendini mutlu etmek : Pozitif düşünmek, hayattan zevk almak, baharın getirdiği güzelliklerden yararlanmak, doğayla bütünleşmek, geleceğe olumlu bakmak, baharın kendimizi yenilemek, canlandırmak için fırsat olduğunu düşünmek bize kendimizi mutlu hissettirir. En azından balkonumuzda, bahçemizde, evimizde ya da işyerimizde birkaç bitki, çiçek besleyerek doğadaki uyanışa eşlik edebiliriz.

7- Arkadaşlar : Mutsuz, bezgin, her şeyden yakınan, memnuniyetsiz insanlardan uzak durmalı, bunun yerine sevgi dolu, enerjik, gülebilen ve güldüren kişilerle birlikte olmalıyız.

8- Depresyon geçmişi : Eğer kişinin bahar aylarında tekrarlanan mevsimsel özellikli depresyon öyküsü varsa, bu dönemde mutlaka bir uzmana danışmalı, gerekli tedaviyi görmelidir.

Tüm bu önlemlere rağmen depresyon belirtileri ortaya çıkar ve şiddetlenirse profesyonel yardım almak gerekir. Diğer depresyonlarda olduğu gibi mevsimsel depresyon da tedaviye iyi yanıt verir. ılaç tedavisi, kısa süreli psikoterapiler, bilişsel-davranışçı terapi, ışık tedavisi, uyku ve iştah bozukluklarında melatonin kullanımı gibi tedavi seçenekleri mevcuttur.

alsanaalsanasmilealsanaalsanasmile
sen öyle yap
biz montla gezicezzz lülülülülülükaydirigubbakcemile3

işte oldugum için şortumu giyemiyorum ya istanbulda hava soğukmuş cuma ordayım ben kışlıkları kaldırdım öğlen gidip bişiler almam lazım ya bulabilirsem tabi uzun kollu

ece uzun uzun yazıp bizide depresyona sokma len

çalışasın gelmez tabi nihal heycan mutluluk

ben davranışı bitirdim yine arasınavda davranştan 22 netim var çok kötü mafoldumben
işletmeden 28 net
muhasebeden 15 net
hukuktan 19
teknoloji 19

matematikle iktisadı hatırlamıyorum ama sınav sonuçlarım pek iç açıcı deel

işte oldugum için şortumu giyemiyorum ya istanbulda hava soğukmuş cuma ordayım ben kışlıkları kaldırdım öğlen gidip bişiler almam lazım ya bulabilirsem tabi uzun kollu
hehe al bencese ama tişortta al bu havalar dengesiz

aynen hilal lheyecan var
ve birazda telaş sanırımmm
ne alıcagımı bıle bılmıorumm
alyans begendıgım cok pahalııı
aldırmak ıstemıorum ablam dıo ben ıstedıgımı takarım bıkere alıcan ıcıne sınenı al o kadarına göz yumsun dıo ama kıyamıo ınsan
neysee ıste kafam karısıkk
ustune ders pehhhh
benım hep 15 15 sınırdayım yanıııı

evet senin bir çocukluğuna inmek lazım... kaydirigubbakcemile3

ay serhatta dün denize girmiş :1rolleyes: balık tutmaya gitmişlerdi. arkadaşıyla şakalaşırken tekneden atmış bunu aşağıya

serhat enişte açılışı yapmış yani
evet inin benim çocukluuma
Nihal canım herşey istediğin gibi olmalı ablan doğru sölüyo ama eniştenin maddi durumu nasıl zaten sen çok istesende mutlaka uygununa gidiosun eğer onun elinde yoksa sıkma canını hiç

kızlar kayınvalideme mutfak robotu alıcam ikiside arzumun hangisini aliyim sizce?

bilmemm
alırız ederız dıoo ama
olmadı bende eklerımm
600 e begendımm bı t<anee
ama ıntten bakalım bı gezıcem kuyumcularıııı

hilalcim ikinci robottan bende war
ama felix benimki oda arzumun ürünü
bende büyük robota göre daha kullanışlı çünkü parçası çok diil
az yer tutuyo
bütün parçaları içinde toplanıyo

Günaydın herkese

dün gece benim için çok kötü geçti. inanılmaz gergindim ve hesapta Hayati ben bırakırsam sigarayı bırakcaktı ama işyerinde 5 tane içmiş, paketi eve getirmemiş, ama bırakcakmış hem de çok kolay. sinir etti akşam beni böle uyurken sırtından bıçaklasam kurtulsam dedim bi ara

ondan önce yatağa yattım, sinirlerim acayip bozuktu, resmen boğuluyorum nefes alamıyorum tarifi imkansız, hiç sigara içmeyenle anlatamayacağım bişey.

sonra ağlamaya başladım birden hıçkıra hıçkıra, o sırada yatağa geldi hayati.
dalga geçer gibi bi de sordu niye ağladığımı.
nolduuu prensesim, noldu karıcım o an böle kafasına geçir bişey dedi şeytan ama yalnızca bağırmakla yetindim.

sus sus sussssssssssss sesini bile duymak istemiyorumm ve o an ağlama krizine girdim resmen. burnum tıkandı, nefes alamıyorum yüzüm kıpkırmızı
aaaaaaaaaaaaaaa böle olcaksan kalk iç bi tane sigara dedi
ben hıçkırıklara boğuldum
iç dedi yattım
iç dedi kalktım
en sonunda uyumayı başardım

bakalım bugün 2. gün umarım bugün daha rahat geçer
Allah yardımcım olsun

Son düzenleme:

kızlar kayınvalideme mutfak robotu alıcam ikiside arzumun hangisini aliyim sizce?

hilal hangisi ucuzsa onu al :roflol::roflol:

Bu arada Günaydın herkese hihoyyyt
sabah sporu 1-2 hihoyyyt1-2- hihoyyyt1-2-hihoyyyt
artık her sabah spor yaparak uyanıyorum
bu sabah mesela çamaşır serdim önce sağ kısmımı çalıştırdım pantolonları astım sonra sol kısmı gömlekler ardından 1 tane swit ütüledim kaslarım çalıştı sonra geç kaldım die wc-lavabo-yatak odası arasında mekik dokudum bacaklarım çalıştı :roflol:
mutfak storunuda aceleyle tekini açmışım apt. çıkınca farkettim tek dişi kalmış
kızlar hergün koşturmaca sıkıldım artık yaaaa
akşam olsada yatsakmirmirmirmir

kızlar bunları cumartesi günü aldım

nihalem, silikon fırçam, erzak küreklerim ve mandallar

rende, kabak oyacağı, süzgeç, açacak birde sebze soyacağı almıştım ama onu dayanamayıp açtım bıçağı falan keskin mi diye bi ara onuda alıcam

günaydın hayatim Allah sabır versin yardım etsin

sinay aralarında 100 tl fark var

denizim seninkide güzelmiş yeşil yeşil severim yeşili bim i takip etmek gerek yav sen ne kdra almıştın bimden kız

Son düzenleme:
hayatim ne yap bilion mu patlıcan ye bol bol nikotin ihtiyacını gider bari

hayatım ravbbim kolaylık versin inşallah
ama ilk 3 günü atlattığın zaman diğerleri kolay diyolar ama

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…