Olmak isteyip olmadığım insan modeli. Binbeşyüz kere düşünüp alıyorum o şeyi sonra neden param bitti.maddi anlamda sıkıntılı bir çocukluk geçirdim. çok şükür üniversiteden mezun olucam 2 ay sonra. mesleğimi elime almama az kaldı. sonunda ben de bu ülke ekonomisine bişeyler katıcam, kendi paramı kazanıcam ve gsmh'da benim de katkım var diyeceğim. son bir yıldır falan ekonomiye merak sardım baya ilgilenir oldum. kitaplar falan okuyorum. sorun şu ki para harcamaktan kaçınır oldum son zamanlarda. birikim yapmaya başladım mezuniyetten sonra işsiz kalırsam beni idare etsin diye. ailemden gelen harçlıkların ve aldığım kyk kredisinin harcamadığım kısımlarını birikim hesabıma atıyorum. tasarruf zaten gelirin harcanmayan kısmıdır. fakat bazen abartıyor muyum diye düşünüyorum. arkadaşlarım geziyor, eğleniyor, alışveriş yapıyor, para harcyor ben bunları mümkün olduğunca az yapıyorum. bişey alacaksam, 1 lira bile olsa buna ihtiyacım var mı, ya da bunu ne kadar istiyorum? diye soruyorum kendime. bunun sebebi gelecek kaygısı mı? parasız kalmaktan korkmak mı acaba? zaten savurgan biri değildim ama son bir yıldır ciddi ciddi eli sıkı olmaya başladım. arkadaşımla bi kafeye gittiğimiz zaman bi kahveye 5-10 tl vermek yerine genelde çay içmeyi tercih ediyorum. giymeyeceğim kıyafeti, okumayacağım kitabı, kullanmayacağım eşyayı hayatta almam. alışverişe gittiğim zaman en çok düşündüğüm şey fiyatlar oluyor. enflasyonu bile hisseder oldum, neye zam gelmiş neye gelmemiş... çoğu zaman para harcamayı gereksiz buluyorum ve harcamadığım parayı birikim hesabıma atıyorum, onun orda durması beni daha çok mutlu ediyor. kendimi daha güvende hissediyorum. sizce ben sorunlu muyum ? geçici bi durum mu acaba bu ?
öyle demek istemedim ben zaten çayı çok seviyorum ezelden beri. sadece mesela menüyü elime aldığım zaman bi kahve için -hele ki bazı mekanlarda hiçbir özelliği olmayan kahveler için- bu fiyat da fazla diyorum. canım çektiği halde ötekini içmek değil yani aslındaKahve ıcmek yerıne cay ıcmek normal mi yani?
3 sene boyunca hiç para biriktirmedim. hiç parasız da kalmadım ama birikim de yapmadım. gelirim ocaktan beri aynı. ailemden de geliyor. onlar ben istemesem de veriyorlar zaten. evet talep esnekliğim elastik sanırım zaten sigara gibi alışkanlığım yok sigara içiyor olsam sigaraya karşı inelastik bir talep esnekliğim olacaktı. otonom harcamalar beni mutsuz etmiyor, normal mallara karşı bende normalim zaten talep esnekliğim aynı teoride de olduğu gibi lüks mallara yönelik daha çok.Bence de cimri değil ve mantıklısın ama yerine göre uygulamak önemli. Ben de kısmen senin gibiyim üstelik ben onun okulunu okuyorum. Sen fayda maksimizasyonu yüksek olan mallara yöneliyorsun mesela, marjinal tasarruf eğilimin yüksek. Ama otonom harcamaları ne yapacağız? :) Otonom harcamalar seni mutsuz etmiyorsa, onları kabullendiysen cimri değilsindir korkma. Sen şimdi ikame yapıp fırsat maliyetini de hesaba katıyorsunudur. Piyasadaki çoğu mala karşı talep esnekliğin yüksek demek ki. (fiyata göre) Yani ürünlerdeki fiyat artışlarından büyük ihtimalle çok etkileniyorsun. Şimdi sendeki talebin fiyat esnekliğini grafiğe dökmek istesem talep eğrin yatay bir görünümde olacak muhtemelen. Gelirini bilmediğim için talebinin gelir esnekliği hakkında yorum yapamıyorum. Gelirin artsa bile yine aynı tutumlu tavrı sürdürüyor musun mesela?
Biraz jargon konuşayım dedim, kitaplar falan okuyorum dediğin için. :) Güzeldir ekonomi.
işe başlayınca düzelir mi diye düşünüyorum açıkçası ama o zaman da ödemem gereken bi borcum olacakgayet mantıklı :)
keşke ben de öyle olsam dedim şu an .
yaptığım online alışverişin %90 ı sıkıntıdan ve ihtiyacım olmayan şeyler.
ama birikim yapıcam diye çokta kasmamak lazım. yani kaptırırsan ileride eşin çocuğun sıkılmasın bu durumdan .
biriktirdiğim parayı iş bulana kadar kullanıcam yani ailemden para istemek yerine biriktirdiğim parayı azar azar kullanırım ülkenin hali kötü iş bulmak zorBiriktirdiğiniz parayla ne yapmak istediğinize göre değişir bu durum, biriktirip biriktirip ev mi alacağım diyorsun mesela ? Bana göre bu fikir çok saçma onun yerine gez ye iç eğlen...
Ama biriktirip afrikada bir temiz su kuyusu açtıracağım ya da bir kuruma bağışlayacağım gibi düşünceniz varsa tebrik ederim en güzelini yapıyorsunuz.
öyle demek istemedim ben zaten çayı çok seviyorum ezelden beri. sadece mesela menüyü elime aldığım zaman bi kahve için -hele ki bazı mekanlarda hiçbir özelliği olmayan kahveler için- bu fiyat da fazla diyorum. canım çektiği halde ötekini içmek değil yani aslındaAslinda yaptiginiz iyi birsey ama kahve yerine cay icmeniz illa caniniz kahve cektiyse bence kahve yi alin icin 5-10 tl sizi fakir ya da zengin yapmaz. Bir sey alirken bende 10 defa düsünüyüm lazim mi degil mi ama bogazinizdan kesmeyin zevkinizden kesmeyin
öyle demek istemedim ben zaten çayı çok seviyorum ezelden beri. sadece mesela menüyü elime aldığım zaman bi kahve için -hele ki bazı mekanlarda hiçbir özelliği olmayan kahveler için- bu fiyat da fazla diyorum. canım çektiği halde ötekini içmek değil yani aslındaTutumlu olmakla cimri olmak arasinda ince bir cizgi vardir.
Alisveristen kacinmak,kahve yerine cay icmek bunlar cimrilik.
Yemek istiyorsan ye arada siklik yap kendine paran bereketli olsun
çok özendim:)maddi anlamda sıkıntılı bir çocukluk geçirdim. çok şükür üniversiteden mezun olucam 2 ay sonra. mesleğimi elime almama az kaldı. sonunda ben de bu ülke ekonomisine bişeyler katıcam, kendi paramı kazanıcam ve gsmh'da benim de katkım var diyeceğim. son bir yıldır falan ekonomiye merak sardım baya ilgilenir oldum. kitaplar falan okuyorum. sorun şu ki para harcamaktan kaçınır oldum son zamanlarda. birikim yapmaya başladım mezuniyetten sonra işsiz kalırsam beni idare etsin diye. ailemden gelen harçlıkların ve aldığım kyk kredisinin harcamadığım kısımlarını birikim hesabıma atıyorum. tasarruf zaten gelirin harcanmayan kısmıdır. fakat bazen abartıyor muyum diye düşünüyorum. arkadaşlarım geziyor, eğleniyor, alışveriş yapıyor, para harcyor ben bunları mümkün olduğunca az yapıyorum. bişey alacaksam, 1 lira bile olsa buna ihtiyacım var mı, ya da bunu ne kadar istiyorum? diye soruyorum kendime. bunun sebebi gelecek kaygısı mı? parasız kalmaktan korkmak mı acaba? zaten savurgan biri değildim ama son bir yıldır ciddi ciddi eli sıkı olmaya başladım. arkadaşımla bi kafeye gittiğimiz zaman bi kahveye 5-10 tl vermek yerine genelde çay içmeyi tercih ediyorum. giymeyeceğim kıyafeti, okumayacağım kitabı, kullanmayacağım eşyayı hayatta almam. alışverişe gittiğim zaman en çok düşündüğüm şey fiyatlar oluyor. enflasyonu bile hisseder oldum, neye zam gelmiş neye gelmemiş... çoğu zaman para harcamayı gereksiz buluyorum ve harcamadığım parayı birikim hesabıma atıyorum, onun orda durması beni daha çok mutlu ediyor. kendimi daha güvende hissediyorum. sizce ben sorunlu muyum ? geçici bi durum mu acaba bu ?
siz arkadaşınızın bütçesine mi karışıyorsunuz ? benim arkadaşlarımdan kimse kimsenin bütçesine karışmaz. zaten hepimiz öğrenciyiz herkesin yediği içtiği, harcadığı para kendi bireysel bütçesinden çıkıyor. arkadaş diyince gözünüzde öyle yemek ısmarlayan falan biri canlanmasın ben hala öğrenciyimBence abartmissin. Arkadaşın olmak istemezdimsanırım. Lütfen kırılma bana. Dışarıdan bir bakış açısı benimki
çok merak ediyorum iktisat işletme veya ekonometri mezunu musun3 sene boyunca hiç para biriktirmedim. hiç parasız da kalmadım ama birikim de yapmadım. gelirim ocaktan beri aynı. ailemden de geliyor. onlar ben istemesem de veriyorlar zaten. evet talep esnekliğim elastik sanırım zaten sigara gibi alışkanlığım yok sigara içiyor olsam sigaraya karşı inelastik bir talep esnekliğim olacaktı. otonom harcamalar beni mutsuz etmiyor, normal mallara karşı bende normalim zaten talep esnekliğim aynı teoride de olduğu gibi lüks mallara yönelik daha çok.
çok merak ediyorum iktisat işletme veya ekonometri mezunu musunbu cümleler ne hiç anlamadım:
talep esnekliği
otonom harcama
siz arkadaşınızın bütçesine mi karışıyorsunuz ? benim arkadaşlarımdan kimse kimsenin bütçesine karışmaz. zaten hepimiz öğrenciyiz herkesin yediği içtiği, harcadığı para kendi bireysel bütçesinden çıkıyor. arkadaş diyince gözünüzde öyle yemek ısmarlayan falan biri canlanmasın ben hala öğrenciyim
yiyici insanlarla arkadaşlık kurmadığım için arkadaşlarımın bütçe manasında bi sıkıntısı yok
Bence cok güzel bu sekilde düşünmenizmaddi anlamda sıkıntılı bir çocukluk geçirdim. çok şükür üniversiteden mezun olucam 2 ay sonra. mesleğimi elime almama az kaldı. sonunda ben de bu ülke ekonomisine bişeyler katıcam, kendi paramı kazanıcam ve gsmh'da benim de katkım var diyeceğim. son bir yıldır falan ekonomiye merak sardım baya ilgilenir oldum. kitaplar falan okuyorum. sorun şu ki para harcamaktan kaçınır oldum son zamanlarda. birikim yapmaya başladım mezuniyetten sonra işsiz kalırsam beni idare etsin diye. ailemden gelen harçlıkların ve aldığım kyk kredisinin harcamadığım kısımlarını birikim hesabıma atıyorum. tasarruf zaten gelirin harcanmayan kısmıdır. fakat bazen abartıyor muyum diye düşünüyorum. arkadaşlarım geziyor, eğleniyor, alışveriş yapıyor, para harcyor ben bunları mümkün olduğunca az yapıyorum. bişey alacaksam, 1 lira bile olsa buna ihtiyacım var mı, ya da bunu ne kadar istiyorum? diye soruyorum kendime. bunun sebebi gelecek kaygısı mı? parasız kalmaktan korkmak mı acaba? zaten savurgan biri değildim ama son bir yıldır ciddi ciddi eli sıkı olmaya başladım. arkadaşımla bi kafeye gittiğimiz zaman bi kahveye 5-10 tl vermek yerine genelde çay içmeyi tercih ediyorum. giymeyeceğim kıyafeti, okumayacağım kitabı, kullanmayacağım eşyayı hayatta almam. alışverişe gittiğim zaman en çok düşündüğüm şey fiyatlar oluyor. enflasyonu bile hisseder oldum, neye zam gelmiş neye gelmemiş... çoğu zaman para harcamayı gereksiz buluyorum ve harcamadığım parayı birikim hesabıma atıyorum, onun orda durması beni daha çok mutlu ediyor. kendimi daha güvende hissediyorum. sizce ben sorunlu muyum ? geçici bi durum mu acaba bu ?
Şu kıyafet meselesi arkadaşlarla otururken yediğine dikkat etme bunlar bende de oluyor canım sanırım bu dediğin gibi aile yaşantında maddi problemler çekmenin getirisi.Sanki çok param olsa bile bi çantaya 100-150 liradan fazla vermem gibi geliyo ya da işte herhangi başka bir şeye bu cimrilik değil ama maddi durumumuz illaki bizim paraya ve bişeyin ederine bakışımızı etkilemiş.maddi anlamda sıkıntılı bir çocukluk geçirdim. çok şükür üniversiteden mezun olucam 2 ay sonra. mesleğimi elime almama az kaldı. sonunda ben de bu ülke ekonomisine bişeyler katıcam, kendi paramı kazanıcam ve gsmh'da benim de katkım var diyeceğim. son bir yıldır falan ekonomiye merak sardım baya ilgilenir oldum. kitaplar falan okuyorum. sorun şu ki para harcamaktan kaçınır oldum son zamanlarda. birikim yapmaya başladım mezuniyetten sonra işsiz kalırsam beni idare etsin diye. ailemden gelen harçlıkların ve aldığım kyk kredisinin harcamadığım kısımlarını birikim hesabıma atıyorum. tasarruf zaten gelirin harcanmayan kısmıdır. fakat bazen abartıyor muyum diye düşünüyorum. arkadaşlarım geziyor, eğleniyor, alışveriş yapıyor, para harcyor ben bunları mümkün olduğunca az yapıyorum. bişey alacaksam, 1 lira bile olsa buna ihtiyacım var mı, ya da bunu ne kadar istiyorum? diye soruyorum kendime. bunun sebebi gelecek kaygısı mı? parasız kalmaktan korkmak mı acaba? zaten savurgan biri değildim ama son bir yıldır ciddi ciddi eli sıkı olmaya başladım. arkadaşımla bi kafeye gittiğimiz zaman bi kahveye 5-10 tl vermek yerine genelde çay içmeyi tercih ediyorum. giymeyeceğim kıyafeti, okumayacağım kitabı, kullanmayacağım eşyayı hayatta almam. alışverişe gittiğim zaman en çok düşündüğüm şey fiyatlar oluyor. enflasyonu bile hisseder oldum, neye zam gelmiş neye gelmemiş... çoğu zaman para harcamayı gereksiz buluyorum ve harcamadığım parayı birikim hesabıma atıyorum, onun orda durması beni daha çok mutlu ediyor. kendimi daha güvende hissediyorum. sizce ben sorunlu muyum ? geçici bi durum mu acaba bu ?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?