cimri miyim acaba

Bence abartmissin. Arkadaşın olmak istemezdimsanırım. Lütfen kırılma bana. Dışarıdan bir bakış açısı benimki

Dört tarafımız tüketimle çevrilmişken, kendini yadırgaman normal. Tüketmek en kolayı çünkü. Tüketmemekse bir direniş biçimi ve ne yazık ki daha az tercih edileni. Yaptığın şey olması gereken, ideal davranış biçimi bana göre. İhtiyaç duymadığın şeyi almanın mantıklı tek açıklaması ruhsal açlığını doyurmaktır. O ruhsal açlığı gidermenin, yok etmenin yollarını aramak, kendini sürekli alışverişe, harcamalara gömmekten daha sağlıklı bir durum ama işte dediğim gibi aynı zamanda daha zor olan yol. Tüketmemek güzel ama bunun da bir sınırı olmalı tabi. Bu tutumluluk hali seni yeni şeyler, yerler keşfetmekten, hobiler edinmekten, yeni şeyler görmekten, öğrenmekten... vs alıkoyuyorsa, bu da kötü bir tercih olur. Tutumlu olurken bir şeyleri kaçırma yani. Yoksa kahve içeceğine, çay iç elbette, ne olmuş. Aynı keyfi alıyorsan, kahve eşliğinde ettiğin muhabbetle, çay içerken ettiğin muhabbet arasında bir fark yok nasılsa.

Olmak isteyip olmadığım insan modeli. Binbeşyüz kere düşünüp alıyorum o şeyi sonra neden param bitti.

Cimri değilsiniz bence. Tabii isteklerinizi de çok kısıtlamayın.

Kahve ıcmek yerıne cay ıcmek normal mi yani?
öyle demek istemedim ben zaten çayı çok seviyorum ezelden beri. sadece mesela menüyü elime aldığım zaman bi kahve için -hele ki bazı mekanlarda hiçbir özelliği olmayan kahveler için- bu fiyat da fazla diyorum. canım çektiği halde ötekini içmek değil yani aslında

3 sene boyunca hiç para biriktirmedim. hiç parasız da kalmadım ama birikim de yapmadım. gelirim ocaktan beri aynı. ailemden de geliyor. onlar ben istemesem de veriyorlar zaten. evet talep esnekliğim elastik sanırım zaten sigara gibi alışkanlığım yok sigara içiyor olsam sigaraya karşı inelastik bir talep esnekliğim olacaktı. otonom harcamalar beni mutsuz etmiyor, normal mallara karşı bende normalim zaten talep esnekliğim aynı teoride de olduğu gibi lüks mallara yönelik daha çok.

işe başlayınca düzelir mi diye düşünüyorum açıkçası ama o zaman da ödemem gereken bi borcum olacak

biriktirdiğim parayı iş bulana kadar kullanıcam yani ailemden para istemek yerine biriktirdiğim parayı azar azar kullanırım ülkenin hali kötü iş bulmak zor

öyle demek istemedim ben zaten çayı çok seviyorum ezelden beri. sadece mesela menüyü elime aldığım zaman bi kahve için -hele ki bazı mekanlarda hiçbir özelliği olmayan kahveler için- bu fiyat da fazla diyorum. canım çektiği halde ötekini içmek değil yani aslında

Tutumlu olmakla cimri olmak arasinda ince bir cizgi vardir.
Alisveristen kacinmak,kahve yerine cay icmek bunlar cimrilik.
Yemek istiyorsan ye arada siklik yap kendine paran bereketli olsun
ihtiyaç ayrımı mekanizması devreye giriyor bende sık sık genelde ihtiyacım olmayan şeyleri almıyorum ama almak istediğim mal beni tatmin edecekse onu da alıyorum

çok özendim:)

Bence abartmissin. Arkadaşın olmak istemezdimsanırım. Lütfen kırılma bana. Dışarıdan bir bakış açısı benimki
siz arkadaşınızın bütçesine mi karışıyorsunuz ? benim arkadaşlarımdan kimse kimsenin bütçesine karışmaz. zaten hepimiz öğrenciyiz herkesin yediği içtiği, harcadığı para kendi bireysel bütçesinden çıkıyor. arkadaş diyince gözünüzde öyle yemek ısmarlayan falan biri canlanmasın ben hala öğrenciyim
yiyici insanlarla arkadaşlık kurmadığım için arkadaşlarımın bütçe manasında bi sıkıntısı yok

çok merak ediyorum iktisat işletme veya ekonometri mezunu musun bu cümleler ne hiç anlamadım:
talep esnekliği
otonom harcama

çok merak ediyorum iktisat işletme veya ekonometri mezunu musun bu cümleler ne hiç anlamadım:
talep esnekliği
otonom harcama
yok o arkadaş yani W Wurstria iktisat mezunu sayılır da bende son bi sene içinde çok ilgilenmeye başladım ekonomiyle falan o öyle yazınca bende ona istinaden cevap verdim
sorularınızı o cevaplasa daha iyi olur ben sonuçta yüzeysel anlamda ilgileniyorum :)

Gereksiz harcamadan ihtiyacinizin olmadigi esyayi almaktan kacinmaniz gayet guzel.gerekenleri erteleme kisminda sorun görüyorum sadece. Kahve yerine cayi paradan dolayi tercih ediyorsaniz kendinizi yasayamamis oluyorsunuz.ve bu durum sizi bilincli tuketici olmanin disina iter. Bir arkadasiniza birsey ismarlarken caymi kahvemi icti hesabını yaparken bulursunuz kendinizi sonra.buda kulaga pek hos gelmiyor. Yatirim yapma ,ihtiyacin olani alma konusunda haklisin.

Cimri değilsin, aslında hepimizin yapması gereken şeyi yapıyorsun buna ihtiyacım var mı diye sorgularken ama dengeyi bulman gerek. Sadece biriktirmek olmaz, şu an gezip eğlenmen de gerekiyor. Aman ne gereği var şimdi dışarı çıkıp dünya kadar para harcayacağım dediğin an enerjisel anlamda dibe vurmaya başlarsın.

FalanFilan2025 Talep esnekliği: Aslında ESNEKLİK konusu kendi içinde alt başlıklara ayrılır fakat biz şu anda talebin fiyat esnekliğini konuştuğumuz için şöyle basitçe anlatayım. Öncelikle TALEP: Satın alma gücüyle desteklenmiş satın alma isteğidir. Bir malı, onu alabilecek gücünüz varsa talep edebilirsiniz.
ALINTI
""Esneklik, bir değişkende meydana gelen değişimin diğer değişkende oluşturduğu değişimin ölçüsü olarak kullanılır. Elastikiyet olarak da kullanılan esneklik bir hassasiyet ölçüsüdür diyebiliriz. Ekonomide esneklik arz ve talebin fiyat değişimleri karşısındaki hassasiyetini ölçmek için kullanılmaktadır.

İktisatın temel kavramlarından birisi olan esneklik günlük hayattaki bir çok soruya cevap vermektedir. Bir satıcının sattığı malın fiyatını yükselttiğinde bu malın satışlarının nasıl etkileneceği ya da bir üreticinin ürettiği malın fiyatındaki düşüşün üretim kararlarını nasıl etkileyeceği sorularına "esneklik" yardımı ile cevap verilebilir.""

Bu kısım alıntı değil ben yazdım:
Mesela fiyatı 30 TL olan bir elbise var. Elbisenin fiyatı 20 TL olunca elbiseyi almak ister misiniz? Peki elbisenin fiyatı ertesi gün 40 TL'ye çıksa yine satın almak ister misiniz? Bu malın fiyatında gerçekleşen değişimlerin sizin satın alma kararınızı nasıl etkilediğini talebin fiyat esnekliği açıklar. Fiyattaki değişimlere karşı ne kadar tutarlısınız? Mutlaka bugüne kadar bir ürünü "fiyatı arttı" diye almaktan vazgeçtiğiniz olmuştur. Benzer şekilde bir ürünü fiyatı artmış olsa bile satın aldığınız da olmuştur. Mesela sigara içen biriyseniz, sigara fiyatına zam gelse de siz sigara bağımlısı olduğunuz için o sigarayı alacaksınız. 10 TL'den 15 ya da 20 TL'ye de çıksa, o ürünü alırsanız, sizin o ürüne karşı talep esnekliğiniz serttir. Fiyatındaki değişmelere karşı duyarlı değilsinizdir, ucuz da olsa alırsınız pahalı da olsa. Öte yandan, diyelim ki bir elbise beğendiğiniz, elbisenin fiyatı 100 TL. Elbiseyi satın alacağınız zaman baktınız ki fiyatı artmış, 130 TL olmuş ya da 150. Bu elbiseyi fiyatı arttığı için satın almaktan vazgeçiyorsanız demek ki bu ürüne karşı fiyat esnekliğiniz elastiktir yani o ürünün fiyatındaki değişmelere karşı duyarlısınız. Fiyatı arttı diye almaktan vazgeçebiliyorsunuz çünkü. Sonuçta işin içinde insan faktörü var, o elbiseyi almazsınız da başka bir elbiseyi alırsınız ya da bütçenize göre o elbise pahalı geldiyse gidip daha ucuzunu alabilirsiniz.

Otonom harcamalar da, bir geliriniz olsa da olmasa da yapmak zorunda olduğunuz harcamalardır. Ev kirası, faturalar, yeme içme harcamaları gibi. İşsiz kaldığımız dönemde de ev kirasını, faturaları vs ödemek zorundayız çünkü.

Anlaşılır olmuştur umarım.

Hayır canım yanlış anladın beni. Mesela ikimiz arkadaşız dışarı çıktık benim Karnım açıktı diyelim. Arkadaşım para gidecek diye birşey yiyip icmiyorsa ben de yiyemem onun karşısında. Bu yuzden dedim yoksa yiyici bir insan olmadım hiç. Bence hemen olumsuz bir tepki verecegine anlayıp dinlemelisin. Yine de kirdiysam hakkını helal et

Bence cok güzel bu sekilde düşünmeniz
Arsız gbi herseye saldıran doyumsuz insanlar bana çol itici gelir
Siz doğru olano yapıyorsunuz tebrikler
Cimri değil akıllısınız

Yazık günah diye düşünerek çok beğendiğin o 700 tl lik elbiseyi alıp giymezsin bugün.
Sonra yıllar geçer, onu giymek istesen de ne o vücut kalır, ne güzellik ne de heves.

Kenara üç kuruş fazla atayım diye yaşamadığın her şey sonrasında pişmanlık olarak kalacak yanında..

Üzgünüm ama gerçek bu.

Nerden mi biliyorum?

Senin kadar olmasa da öyle yaşadım.
Hala çok beğensem de bir elbiseye 700 tl veremem içim acır.

Bu saatten sonra da huy değiştireceğimi sanmam..

Ama bundan ötürü kendime üzülüyorum ben mesela.

Cafede içtiğin o kahvenin tadı evdeki gibi olmaz.
Daha çok param olduğunda diye ertelediğin o hayatı yaşama fırsatın olmayacak belki de..
Ya da olacak ama o zamanki kadar tat vermeyecek..

Şu kıyafet meselesi arkadaşlarla otururken yediğine dikkat etme bunlar bende de oluyor canım sanırım bu dediğin gibi aile yaşantında maddi problemler çekmenin getirisi.Sanki çok param olsa bile bi çantaya 100-150 liradan fazla vermem gibi geliyo ya da işte herhangi başka bir şeye bu cimrilik değil ama maddi durumumuz illaki bizim paraya ve bişeyin ederine bakışımızı etkilemiş.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…