700 liralık elbise mi? Nasıl bir elbise o merak ettim, gelinlik mi?Yazık günah diye düşünerek çok beğendiğin o 700 tl lik elbiseyi alıp giymezsin bugün.
Sonra yıllar geçer, onu giymek istesen de ne o vücut kalır, ne güzellik ne de heves.
Kenara üç kuruş fazla atayım diye yaşamadığın her şey sonrasında pişmanlık olarak kalacak yanında..
Üzgünüm ama gerçek bu.
Nerden mi biliyorum?
Senin kadar olmasa da öyle yaşadım.
Hala çok beğensem de bir elbiseye 700 tl veremem içim acır.
Bu saatten sonra da huy değiştireceğimi sanmam..
Ama bundan ötürü kendime üzülüyorum ben mesela.
Cafede içtiğin o kahvenin tadı evdeki gibi olmaz.
Daha çok param olduğunda diye ertelediğin o hayatı yaşama fırsatın olmayacak belki de..
Ya da olacak ama o zamanki kadar tat vermeyecek..
sen öyle yazınca ben de farklı bişey anladım çünkü çok ucu açık bi cümleydi. yok yani o dediğin türden biri değilim canım çektiği an alır yerim yani boğaz konusunda. bu mis gibi kumpire de 10 tl verilmez diye düşünmem hiç. ya da canımın çektiği pizzaya, yemeğe vs. onlar için harcarım ve onlar da bana karşılığında çok güzel bi tatmin sunar. hatta yurttaki en yakın arkadaşım bu aralar pek dışarı çıkmak gzmek istemiyor, ben iki kere falan teklif ettim son zamanlarda gel çıkalım biraz falan diye istemedi. ben de kimsenin keyfine göre hareket edecek değilim canım çekiyorsa gidip yiyorum yani ne istersem.Hayır canım yanlış anladın beni. Mesela ikimiz arkadaşız dışarı çıktık benim Karnım açıktı diyelim. Arkadaşım para gidecek diye birşey yiyip icmiyorsa ben de yiyemem onun karşısında. Bu yuzden dedim yoksa yiyici bir insan olmadım hiç. Bence hemen olumsuz bir tepki verecegine anlayıp dinlemelisin. Yine de kirdiysam hakkını helal et
aa teşekkür ederimFalanFilan2025 Talep esnekliği: Aslında ESNEKLİK konusu kendi içinde alt başlıklara ayrılır fakat biz şu anda talebin fiyat esnekliğini konuştuğumuz için şöyle basitçe anlatayım. Öncelikle TALEP: Satın alma gücüyle desteklenmiş satın alma isteğidir. Bir malı, onu alabilecek gücünüz varsa talep edebilirsiniz.
ALINTI
""Esneklik, bir değişkende meydana gelen değişimin diğer değişkende oluşturduğu değişimin ölçüsü olarak kullanılır. Elastikiyet olarak da kullanılan esneklik bir hassasiyet ölçüsüdür diyebiliriz. Ekonomide esneklik arz ve talebin fiyat değişimleri karşısındaki hassasiyetini ölçmek için kullanılmaktadır.
İktisatın temel kavramlarından birisi olan esneklik günlük hayattaki bir çok soruya cevap vermektedir. Bir satıcının sattığı malın fiyatını yükselttiğinde bu malın satışlarının nasıl etkileneceği ya da bir üreticinin ürettiği malın fiyatındaki düşüşün üretim kararlarını nasıl etkileyeceği sorularına "esneklik" yardımı ile cevap verilebilir.""
Bu kısım alıntı değil ben yazdım:
Mesela fiyatı 30 TL olan bir elbise var. Elbisenin fiyatı 20 TL olunca elbiseyi almak ister misiniz? Peki elbisenin fiyatı ertesi gün 40 TL'ye çıksa yine satın almak ister misiniz? Bu malın fiyatında gerçekleşen değişimlerin sizin satın alma kararınızı nasıl etkilediğini talebin fiyat esnekliği açıklar. Fiyattaki değişimlere karşı ne kadar tutarlısınız? Mutlaka bugüne kadar bir ürünü "fiyatı arttı" diye almaktan vazgeçtiğiniz olmuştur. Benzer şekilde bir ürünü fiyatı artmış olsa bile satın aldığınız da olmuştur. Mesela sigara içen biriyseniz, sigara fiyatına zam gelse de siz sigara bağımlısı olduğunuz için o sigarayı alacaksınız. 10 TL'den 15 ya da 20 TL'ye de çıksa, o ürünü alırsanız, sizin o ürüne karşı talep esnekliğiniz serttir. Fiyatındaki değişmelere karşı duyarlı değilsinizdir, ucuz da olsa alırsınız pahalı da olsa. Öte yandan, diyelim ki bir elbise beğendiğiniz, elbisenin fiyatı 100 TL. Elbiseyi satın alacağınız zaman baktınız ki fiyatı artmış, 130 TL olmuş ya da 150. Bu elbiseyi fiyatı arttığı için satın almaktan vazgeçiyorsanız demek ki bu ürüne karşı fiyat esnekliğiniz elastiktir yani o ürünün fiyatındaki değişmelere karşı duyarlısınız. Fiyatı arttı diye almaktan vazgeçebiliyorsunuz çünkü. Sonuçta işin içinde insan faktörü var, o elbiseyi almazsınız da başka bir elbiseyi alırsınız ya da bütçenize göre o elbise pahalı geldiyse gidip daha ucuzunu alabilirsiniz.
Otonom harcamalar da, bir geliriniz olsa da olmasa da yapmak zorunda olduğunuz harcamalardır. Ev kirası, faturalar, yeme içme harcamaları gibi. İşsiz kaldığımız dönemde de ev kirasını, faturaları vs ödemek zorundayız çünkü.
Anlaşılır olmuştur umarım.
Ödemeler dengesi :)Bak ben mesela çok tutumlu biriyim bekarken bile devamlı hesabımda param olurdu biriktire biriktire bi araba parası yapmıştım
Mesela şuanda öyleyim devamlı para biriktiririm 200 varsa 100 ü kenara atılır. Bigün dışarı çıkıp simitte yerim diğer bigün Boğaz'da 200 liralık kahvaltıda yaparım. Çok beğendiğim bi ayakkabıya 400 lirada veririm mesela bazende bi kahveye 10 lira vermem.
Denge kurmak önemli bence kenarda köşede paran olması çok güzel güvende hissedersin.
Balance of Payments :)Ödemeler dengesi :)
Aynen :)Ödemeler dengesi :)
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?