cimri miyim acaba

Arkadaşlar, konu sahibi arkadaş öğrenci. Öğrenci olduğunu göz önünde bulundurarak yorum yapılmalı bence çünkü çalışan insana göre düşününce mantıksız geliyor. Aylık geliri aşağı yukarı 400-500 TL olan birinden bahsediyoruz, aksi takdirde çalışan, belli bir maaş alan insan elbette öğrenci kadar hesap yapmaz. Ben de öğrenciyim ve bazı şeyler bize cidden lüks, işin ucunda yolladığı paranın hesabını sorma potansiyeli olan bir aile de var/olabilir yani burada ayakkabı görsem alır geçerim, 10 liralık kahveyi içerim falan gibi yorumlar öğrenciye lükstür. Yoksa insanlar çalışıp para kazanıyor, niçin? Daha güzel yaşamak, istediklerini alabilmek için. Öğrenci için optimizasyon önemlidir, haftada 3 kere dışarı çıkan bir öğrenci her çıkmasında 10 liraya kahve içse batar 2 haftada bir o kafeye gidip 10 liraya kahve içse fazla sarsmaz.

Bende de var bu huylar biraz, ama kendimi kasarak yapmiyorum gercekten huy olmus elimde degil. Kenarda param olmazsa asla kendimi huzurlu ve bir nevi garantide hissedemem. Ben artik kendimle dalga gecer oldum cimriyim ben diye.
Benim tavsiyem hersey dozunda guzel, gercekten gereksiz olacak seyleri elbette harcama, ama harcanacak yerlerde de harca yani icinde kalmasin. Mumkun oldugunca dengeyi tuttur, maddi bir sikinti icine dusmedikce de kendini kasma.

Hiçbir zaman sizin gibi olamadım yaş 36 bundan sonra da alamam. Ben parayı hep mutlu edecek bir araç olarak gördüm, eğer varsa iyi şeyler yedim, giydim, keyfime harcadım yokken de sizin gibi davrandım. Yani sizin şu haliniz benim parasız halim. Ama ne bir çantada ayakkabıda gözüm kaldı ne de gezemedim diye üzüldüm ve bu doygunlukla eşimden de beklentiye girmedim. Hani arkadaşlar konu açıyor ya eşim hediye almadı, süpriz yapmadı vs. onu kast ediyorum. Ha adamın eli açıktır ama ben doydum zaten beklentiye girmem.

Gereksiz birşey almamak,ihtiyaç dahilinde hareket etmek güzel bir davranış kesinlikle ama bir kahvenin hesabını yapmak doğru gelmiyor bana,bunun bir adım ilerisi "çayıda içmem dışarda,evde demler içerim"demek olur ki buda cimriliğe doğru gider.
Bu yaşınız bir daha gelmeyecek. Yemenizden,içmenizden abartmamak şartıyla kısmayın derim. Bunlardan tasarruf yapmak doğru gelmiyor bana.

700 liralık elbise mi? Nasıl bir elbise o merak ettim, gelinlik mi?
Bugün burada bir öğrenci gelip de "öğrenciyim, 700 liraya elbise aldım, kyk'dan aldığım burs/kredi ve ailemin yolladığı harçlıklarla geçiniyorum" diye konu açsa döverler. 700 liraya aklı olan herkesin içi acır. O kadarı da savurganlık, israf. "O elbiseyi de 700 TL olduğu için almadım, tüh" demesi bir insanın komik olmaz mı?

sen öyle yazınca ben de farklı bişey anladım çünkü çok ucu açık bi cümleydi. yok yani o dediğin türden biri değilim canım çektiği an alır yerim yani boğaz konusunda. bu mis gibi kumpire de 10 tl verilmez diye düşünmem hiç. ya da canımın çektiği pizzaya, yemeğe vs. onlar için harcarım ve onlar da bana karşılığında çok güzel bi tatmin sunar. hatta yurttaki en yakın arkadaşım bu aralar pek dışarı çıkmak gzmek istemiyor, ben iki kere falan teklif ettim son zamanlarda gel çıkalım biraz falan diye istemedi. ben de kimsenin keyfine göre hareket edecek değilim canım çekiyorsa gidip yiyorum yani ne istersem.

Ne kadar hoş ben seni takdir ettim bu yaşlarda şimdiden geleceği düşünüp birikim yapman çok güzel
Seninki cimrilik değil gayet anlatmışsın kendini istediğini yiyip içiyormussun zaten
Birikimde şart bence

aa teşekkür ederim zahmet etmişsiniz hehe

Bak ben mesela çok tutumlu biriyim bekarken bile devamlı hesabımda param olurdu biriktire biriktire bi araba parası yapmıştım
Mesela şuanda öyleyim devamlı para biriktiririm 200 varsa 100 ü kenara atılır. Bigün dışarı çıkıp simitte yerim diğer bigün Boğaz'da 200 liralık kahvaltıda yaparım. Çok beğendiğim bi ayakkabıya 400 lirada veririm mesela bazende bi kahveye 10 lira vermem.
Denge kurmak önemli bence kenarda köşede paran olması çok güzel güvende hissedersin.

Ödemeler dengesi :)

bu biraz da önceliklerle alakalı
ben üniversiteyi 11 sene önce bitirdim. okurken tek bir öyle tiki mekanda çay kahve içmişliğim yoktur. ben anlamıyorum ne oluyor o bayat kahveleri, sıkış tepiş masalarda içince? --şimdi evde makinem var, değirmenim var. dünyanın çeşit çeşit kahveleri var. kahve içmeyen filan biri de değilim. yanlış anlaşılmasın. ancak öğrenciyken önceliğim bu değildi, içmiyordum, süslenmiyordum ama stajlarımı avrupada yaptım, çok güzel yerlerde gezdim, okudum. iyi ki de öyle yapmışım. bana geri dönüşü çok iyi oldu o eğitim, o stajlar sayesinde iş buldum. ufkum genişledi.bilgim görgüm arttı.

ben şimdiki gençleri (90 ve sonrası nesil) çok "gösteriş meraklısı" ve "anlık yaşıyor" buluyorum. illa x kahvecide kahve içilecek, illa fotoğraf çekilip instagrama koyulcak. hele hele anne-baba parasıyla bunu yapana daha uyuz oluyorum (ben kendi paramla okudum) Kimse kusura kalmasın ama ben söyleyim sonra ne oluyor: 500 liraya elbise alan, bir kahveye 10 lira veren kızlar/erkekler bi mezun oluyorlar ki pazartesi-cumartesi bazen 10 sat bazen 12 saat mesai yapıp 1.500 lira maaşlı işler bulabiliyorlar eşekten düşmüşe dönüyorlar. zira anne-babadan harçlık alaraktan + krediyle neredeyse alacakları maaş kadar harcıyorlar öğrenciyken. çoğu kez annesinin emekli maşını kadar tek başına harcıyor çocuk, çatır çatır. okul bitiyor iş bulamıyor bzısı 60 yaşındaki babası çalışıyor ondan para alıyor, ayıptır.

ha ama mezun olduğunda 4-5 bin lira maaşla düzgün saatleri olan yerlerde çalışabilecekse, krediyi rahat rahat ödeyip anne-babasına destek olabilecekse, o zaman çok da sıkmasına gerek yok. durumuna bağlı.

anlattiklarin guzel seyler. kahve yerine cay icmek haric:)

alisverisin sonu yok. bende ihtiyacim yoksa kesinlikle almam. 2. bir siyah pantolonum yoktur mesela. almadan önce kırk kere dusunurum ama bazi seylerden kaçmam. mesela bir yere ilk kez gitmissem tadını çıkarırım. gecen esimle iki kişi 130 tl yemek parasi verdik. bu bizim icin coktu ama buraya hayatimizda bir kere geliriz dedik ve girdik. tatile gideceksem uyduruk yapmaktansa 2 gun az yapip iyisini yaparim. bu ay eve masa aldim onun yerine temizlige kedin almayacagim. Denge önemli. sende dengeni koruyarak hem hayatini yasayip hem birikimini yapabilirsin

ben niye biriktiremiyorum ki çok savurgan bile değilim
daha kendime güneş gözlüğü alamadım
dün de tek baharlık/yazlık ayakkabım olan spor ayakkabım arkadaşımın nazarı sonucu cart diye ortadan yırtıldı yarın okula annemin ayakkabısıyla gitcem :)
şu an farkettim de bütün param eğitimime gidiyor galiba resmen

10 yıldır çalışıyorum hiç GSMH ya benim de katkı var demedim. Hem milletin serefsiz zenginleri yandaşları vergi kaçırır ben maaşı kadar neredeyse vergi ödüyorum bu ne vicdansizlik diye küfür ettim

Gereksinimlerini karsiliyorsan tasarruf yapman da herhangi bir sakınca yok. Temel gereksinimlerinden kisarsan cimriliktir. Mesela dişin kırıldı, dişçiye gitmezsen cimriliktir. Çünkü şimdi agrimasa bile o dış çürüyebilir ve dişini kaybedebilirsin. Dişçi maliyetleri yüksek diye bu örneği verdim. Ve inan bu örnekte gitmem diyorsan cimrisindir :)

Ya da tasarruf için günde 2.5 litre su içmeyip 1 litre ile sinirlandirmaya çalışırsan yine cimriliktir. Öbür türlü zaten ihtiyacın olmayan şeyleri almamak ya da cafeye gidip kahve pahalı diye çay içmek tutumlu olmaktır.

Forumda gelin arayan varsa çağıralım konuya, ideal bir gelin adayı bulduk

Yazdıklarınızın çoğu zaten olması gereken şeyler. Ama şunun dengesini kurmak lazım. İleride durumunuz olduğunda da yiyemeyebilirsiniz. Yani gençlikte bir kere geliyor yaşamak lazım. Bunun dışında kahve olayına dışarıda bende gıcığım zaman zaman hepimiz yapıyoruz popüler kültür sonucu. Kahve çoğu zaman güzelde olmuyor, ya da ben evde daha iyisini yapıyorum diyelim ama fiyatları gerçekten abartılı. 1 saat bir yerde oturacağız diye maliyeti 20 kuruş olan kahveye 5 lira kimi zaman 10 lira veriliyor. Birçok kahve mekanı bu dönemde popüler oldu çok gereksiz olsa da arkadaşlara uymak için bende gidiyorum.

merk etme bende öyleydim hala daha gittiğim yerlerde içeceğe para vermek israf gibi geliyor ama mesela kızım söz konusu olunca kesenin ağzı sonuna kadar açılıyor bence cimri değil mantıklısınız yani ben kendimi öyle görüyorum çünkü başka insanlara hiç bir açıdan cimri davranmıyorum elimden geldiğince yapar yaptığım şeyleri dağıtırım kendimce yardımlarımı da yapıyorum bence harcamaya dikkat etmek olması gereken sonuçta gayet yorucu bir işim var para kolay kazanılmıyor neden hesapsızca yiyip içip gezeyim ki...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…