Çin'e gitmek...

Öncelikle gidiş sebebimden dolayı orada çok iyi ağırlandığımı bir kez daha belirteyim. Sıradan bir vatandaş olarak gitmedim zira...

Bakış açısına ve damak tadına gelirsek, bu değişebilir elbette, mesajımda zaten belirttim çoook seçiciyimdir diye, ben burada da herşeyi yiyemem, heryerde yiyemem. Merak ediyorsan, kökenlerim gereği Türk Mutfağından da hoşlanmam, salça bol yağ, kebap vs bunlar bana ağır gelir yiyemem zaten yemek zorunda değilim veya Çin'de yediğim yemekleri beğenmek zorunda da değilim (burada yapılanları severim)fakat "iğrenç" olarak nitelendirmem ki mesajımda da zaten bu kelimeyi kullanmadım. Neden dersen mevzu yiyeceklerse, başkasının beğendiğini ben beğenmeyebilir veya benim beğendiğimi başkası beğenmeyebilir ama netice itibari ile nimettir, iğrenç kelimesini kabul etmem.

Ben kendi deneyimimi yazdım, katılmayabilirsin ne mutlu ki sana orada sorunsuz yaşıyorsun...

2010 yılında 1 hafta kaldım ben.
O acayip sokak yemekleri Pekin de yaygın olarak bulunuyor diye biliyorum. Shanghai nispeten cok daha modern olmalı cin in diğer yerlerine göre. Yemekleri de ben açıkçası çok beğendim. Ama mc Donald's da yedigim tavuk hamburger yeşil renk idi. Tadı aynı gerçi ama rengi yesildi yahu. Ayrica merkezde istanbul restaurant diye bir Türk restaurantı vardı. Cinli Aşçılar bizim yemekleri bizden guzel yapmışlardı. Turk kahvesi bile icmistik. Bence git.

eğlenceli falan olur ama neden 1 yıl? bikaç aylığına gitseniz eşinizi 1 yıl yalnız bırakacaksınız, ayrıca 45 bin lira büyük para ve bütün bunların yanında oraya uyum sağlayıp sağlayamayacağınız sıkıntı.. Mesela benim arkadaşım 1 aylığına koreye gitmişti, ve yemeklerine bir türlü alışamadığını söylemişti..

Çin!e turlar varsa böyle tatil gibi gitseniz eşinizle veya kendiniz bir ortamı görseniz, 1 yıl çok geldi bana

Kimse kimsenin deneyimini begenmez. Ben begendim sen nasil begenmezsin demek daha kolay cunku. Her insan farklidir, hoslandigi seyler , temiz buldugu seyler, bulmadigi seyler de oyle. Benim hayalim Cin'e gitmek asla olmadi olsaydi, simdiye kadar giderdim ama Cin den arkadaslarim var , oraya gidenler baska arkadaslarim da var. Gecen yaz kotu bir deneyim yasandi ve kaba tabirle zehirlendiler ve kizin durumu baya kotuydu arkadaslari da oyle. Bunu soylemek abes degil , bu bir ulkeyi kotulemekte degil. Dunyanin her yerinde olabilir ama Cin mahallesinde gordugum senin o guzel bir uslupla tabir ettigin yemekleri bende gordum. Cin yemeklerinde , noodles ve pirinc pilavindan oteye gecmem acikcasi. En basitinden Chinese cracker i bile yemem ve ben yediklerinden dolayi onlari temiz bulmuyorum. Her turlu hastalik bulasabilir .

Bu arada zehirlenme mi baska birinden mi bulastigi belli olmadigi icin ve bu ulkeye gecis yaptiklari icin kesinlesmediginden dolayi ben buna kabaca zehirlenme diyorum.

Ha bu zehirlenme olayi Turkiye de olmuyor mu. Ben de Turkiye de yedigim dondurmadan dolayi (cok kaliteli ve bilindik bir yer) ucaga bindigim ilk gun zehirlenmistim. Asla Cin i yargilamadim aksine Cin lileri de cok severim ama konu sahibine bilmedigi bir yer icin bir senenin cok oldugunu (bana gore bir ay karar vermek icin yeterli bir surec), buradaki yorumlarin asla onu tatmin etmeyecegini , orada yasadigi 10 gunun bile buradaki yorumlardan daha belirleyici olacagini soyledim. Gerisi konu sahibine kalmis.

Orada bir yil kalmam bile az gelebilir cunku cince gayet zor bir dil ve benim bir yilda ogrenebilecegim 1250 karakter falan acikcasi az benim icin.Ha belki konusmayi pratikle ilerletebilirim .Zehirlenme gibi olaylarla daha once de belirttigim gibi takilmiyorum o artik sansa kadere kalmis bir sey...

Aynı fikirdeyim, zehirlenme konusuna gelirsek dediğin gibi her yerde başımıza gelebilir bu, bir ülke veya şehire bağlamak doğru olmaz. Ben başka bir ülkeye gittiğimde ilk olarak yoğurtlarını yerim mesela çünkü biliyorsun yoğurt probiyotik içerdiği için bazı şeylere karşı bağışıklık sağlıyor ve zehirlenme veya mide sorunları bu şekilde en aza indiriyor, senin de aklında olsun.

Yaşadığım kötü deneyime rağmen benim bu ülkeye karşı bir önyargım yok, yine giderim ama yaşamaya değil sadece turistik amaçlı...

Ben eş açısından düşünmedim hiç ya,Yeni bir dil öğrenmek,yeni yerler görmek çok güzel bir şey,Japonya'ya gitseydiniz baya bir gaz verecektim ama Çin olunca orada bir durdum,ben pek sevmem Çin'i ,insanları nasıldır bilmem bana pek sıcak gelmiyor. Bir de iş olarak tabiki çok büyük bir ülke ama hep bir şeyleri taklit ettiklerinden bana iyi gelmiyor valla şehir,önyargılıyım biraz galiba,halbuki uzak doğuyu çok severim ama Çin'i hiç sevmem.
Dil açısından bence çok faydası olur size,ama bir yılda öğrenebileceğinizi düşünüyor musunuz,çünkü bayağı zor bir dil,ben çocukların çok küçük yaşlardan itibaren öğrenmeye başladıklarını ve bayağı uzun seneler sonra tam anlamıyla öğrendiklerini duymuştum.Yemek açısından ,çok ağır bir koku varmış,ve Japonya'dan çok farklı yemekler,Japonlar temiz,düzenli ve börtü böcek olaylarına pek girmiyorlar..Çinliler ne bulursa yiyor
Hava kirliliği de çok varmış diye duydum ben.E bir de çok kalabalık sessiz sakin değil falan,bilmiyorum ya gerçi dil öğrenmenin en güzel yolu da o ülkeye gitmekmiş.Eğer cesaretli ve uzak doğuyu seven biriyseniz düşünmeden gidin derim ben,ama pek sevmiyorsanız ve korkuyorsanız bence hiç gitmeyin,pişman olma ihtimaliniz var,ama yazdıklarına göre gideceksiniz sanırım,ben olsam ben de giderdim,kariyeriniz açısından çok iyi,bizim Tr'de bir de yabancı ülkeye gitmişseniz falan tamamdır hemen kapıveriyorlar.
Eş durumu olarak da eğer eşinize güveniyorsanız gidin tabi,döndüğünüzde bazı şeyleri aynı bulamazsanız ne yapmayı düşünüyorsunuz onu merak ettim?

hayırlı olsun kararınız.
valla ben yazdıklarınızı okuyunca hiç "acaba 1 yıl sonra kocam başkasını mı bulur" diye dertlenmedim de Çin bana biraz korkutucu geldiği için gitmezdim diye düşündüm.

ama siz çok güzel planlar yapmışsınız kariyerinize dair, yani bence herkesin ingilizce, İspanyolca öğrenmesinden çok daha net ve verimli bir karar bu. mermer filan... baya araştırmışsınız.

ancak Çince öğrendiğim okulda hocam Çince nin çok çok uzun yıllar içerisinde öğrenilebileceğini söylemişti. yani 1 yıl yetmeyebilir. hatta hocam "Çinliler bile birbirlerini anlamaz" demişti. kalabalık dolayısıyla aksan farkları çok ve biliyorsunuz Çincede aksan her şeydir. bunları şunun için söyledim hani "ulan 1 yılımı verdim, evimi, kocamı bıraktım hala tam öğrenemedim" diye kendinizi yemeyin. gelince de bir şekilde devam edin ilerletmeye.

vallahi bence pisi, yemeği filan hallolur. biz Türkiye'de yaşayabilen, her gün tesadüflerle evine sağlam dönen insanlarız. alışırsınız bence.

yolunuz açık olsun.

Evet tesekkur ederim desteginiz icin.Cince kursu arastirdigim kadariyla Ankara da ve Istanbul da da var ama dedigim gibi dil yerinde ogrenilir.Cunku orada mecbursunuz yasamak icin,adres bulmak icin en basiti bir lokantada karninizi doyurabilmek icin..Bir de ben soyle dusunuyorum eger gittiginiz yerde onlara benzemezseniz onlar gibi hareket etmezseniz size ceza gibi gelir kolay degil duzenini esini birakip cekip gitmek ..Ben 8 yillik evligim ask belki coktan cekip gitti evimden ama aliskanliklar var ya bir gun o bu aliskanliktan vazgecerse o zmn kariyersiz issiz parasiz pulsuz annesinin evine siginmis 30 yasinda bi kadin olmak istemiyorum.Bundan sonra kendime yatirim yapacagim elbetteki karsiligini bulurum..

Size de tesekkur ederim verdim ben kararimi en kotu karar bile kararsizliktan iyidir derler maksimum denedim ama olmadi derim firsatim vardi ama korktum demekten iyidir.Gitmeden orada yasamadan hicbir seyi bilemeyiz yemek icmek en son dusundugum seydi insanoglu her ortamda yasayabilme kendini idare edebilme potansiyeline sahip diye dusunuyorum .

Aşk sonunda illa ki gider, birbirinizi ne kadar sevdiğiniz ve anlaştığınız önemli ... Bir çok hanımın aksine çok mantıklı düşünüyorsun bence, insanoğlu bir gün var bir gün yok, yarın ne olacağını hiçbirimiz bilemeyiz bu yüzden kendine yatırım yapmaya karar vermen çok doğru bir düşünce olmuş, çok takdir ettim.

Ben olsam giderdim.
Kalan ömrümde eğer bunun faydasını göreceğime inanıyorsam, eğitim için harcadığım zamana acımazdım.
Eşim bana böyle bir teklifle gelse mutlaka ki içim burkulurdu ama kariyeri için daha iyi olacağını bileceksem yahut böyle bir ihtimal varsa gidebilirdi...

Askere gitcekmis gibi dusun uzulme diyo ya ;-) Orda dedim ki gokce derhal bavulu topla arkana bakmadan bas git ...

Askere gitcekmis gibi dusun uzulme diyo ya ;-) Orda dedim ki gokce derhal bavulu topla arkana bakmadan bas git ...
E yani...Mutlaka ki insan üzülür, özler, aman bir şey yapmasın, benden soğumasın diye başını bekleyeceğime gider bir dil öğrenirim daha mantıklı bence :)

Tesekkur ederim ...Simdiye kadar yapmak lazimdi bence kadinlar cok guclu varliklar o yuzden ellerinden geldigince ayaklarinin ustunde durmali ve kimseye minnet etmemeli..Simdi ee bunun kocasi 45 000 i saymis eline tabi gider biz ne yapalim diye dusunebilirler ama o kadar cok yolu var ki calismanin kendi alin terinle para kazanmanin ..O yuzden butun kadinlar kendine sonuna kadar guvenmeli ...

Eşinin sana bu konuda yardım etmesi elbette güzel bir durum ama yardım etmeseydi bile inanıyorum ki sen kendi imkanlarını zorlayıp yine bir yolunu bulurdun.Karakter meselesi, kimi kadın maddi durumu iyi biri ile evlenip sırtımı dayayayım der kimi geleceğini düşünür ayaklarının üzerinde durur.Biz bu konuda aynı düşünceye sahibiz seninle...

Yazılanlar güzel ama sanırım bir ben farklı düşünüyorum. Siz kararınızı vermişsiniz, sizi etkilemek açısından değil de kendi fikrimi söylemek istedim. Ben hayatta böyle bir adım atmazdım. Yani illaki Türkiye de halletme yoluna giderdim. Çin e en fazla 1 2 aylık geziye giderdim. Ben de 4 yıllık evliyim ama 1 yıl ayrı kalamazdım eşimden, ailemden ya da onun benden ayrı kalmaya razı olmasını istemezdim. Gerçekten karakter meselesi. Ben çok maceracı bir ruha da sahip değilim belki ondan. Mesela şuan yurtdışındayım ama hiç bişey tat vermiyor bana sevdiklerimden uzak. Yeme içmeyi önemsemem demişsiniz ama değişik tatlara açık değilseniz her gün benzer şeyleri yemeye başlayınca bunalıyorsunuz. En azından ben bunaldım. Neyse, inşallah istediğinizi almış ve mutlu bir şekilde dönersiniz sevdiklerinize...

Aaa yok aslinda maceraci biri degilim ama cesaretliyim diyelim ..Farkli tatlara burum kivirmam cok narim degilim nazim niyazim yoktur herkes yiyorsa bende yerim diyen bir tipim ben .Yaklasik 1,500 milyar insan yasiyorsa ben de yasarim yasamak zorundayim.Orada kimse benimpe ugrasmaz ben onpara ayak uydurmak zorundayim kisacasi ;-) Neyse bir gidip geleyim de hayirlisiyla paylasirim burda deneyimlerimi ...

Aradaki tat farkı cola sahte olduğu için değil kullanılan şeker cinsinden ötürüymüş.türkiyede şeker pancarından üretilen şekerle, çinde şeker kamışından üretilen şekerle yapıldığı için arada tar farkı olurmuş.ayrıca her ülkenin damak tadına göre asit miktarı ayarlanırmış.nerden bildiğimi soracak olursanız colada çalışsn gıda müh bir arkadaşımız açıklamıştı.sahte değil yani.gönül rahatlığıyla içebilirsiniz:))

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…