- 5 Şubat 2019
- 3.000
- 12.183
- 138
- Konu Sahibi Love_your_life
-
Çocuğuna sürekli tablet izlemenin zararını göstermek istediğini söyledi çünkü ben izleme dedikçe hadi derse dedikçe inat etti dedi. Açıklaması buydu ,bizlere sürekli tablette uzak tutun diyordu o yüzden anlatmış bunu öyle söyledi .Öğretmen bunu neden yapıyır peki? Çok garip ya
İşte tamda bu aslında yaptığım ve hep yapmak istediğim. He eleştirmem ben asla her anne bebeği için kendince bir yöntem geliştirir be onu uygular o ayrı kimsenin anneliğine sözüm yok asla ama ablamızın yaptıklarını bende yapmak istiyorum tamda o devam ettirmek istediğimYa benim de en kıl oldugum sey kucucuk cocuklarin eline sussun diye tablet telefon verip cocuk tablet kullanmayi ogrenince "masallah cok zeki" diye övünmek.
Belki zeki -ydi ama cocugun tum nöronlarini yakiyorsun basindan savmak icin. Daha 1 yasjnda ekran bagimlisi bir cocuk yetistirmissin annesi,aferin.
Ne yarari olabilir ki bir cizgi filmin? Anneler babalar degil tv egitiyor cocuklari. Beyinleri bilgiye ac ve sunger gibi ne verirse aliniyor.
Peki insanlar ne veriyor?
Reklam reklam reklam.
Tv - video izleyen cocuk hiç bilmedigi seylerin varligina ozlem duyuyor. Action man- isikli kamyon - lol bebek diye markali şeyler isteyip duruyor. Bosu bosuna yoksunluk hissediyor. O cocuga et bebek al , niye iseyen bebek degil diye agliyor. Ne gerek var ki buna? Bilmedigi oyuncagi neden istesin? Ya da tadini bilmedigi aburcuburu neden cani ceksin?
Duygularini neden salak cizgi filmdeki gibi ifade etsin?
Biz de bir cocuk bakardik (ailevi meseleler). Cocuk bir anda küsme huyu edindi. Duygularini elini kavusturup, boynu büküp, sirtini cevirip 'hih' diye kuserek ifare ederdi. Bir gun onunla otururken baktim tvde calleu nasil yaziliyor bilmiyorum. Iste kayyuyy gordum. O da meger ayni boyle küsüyormus. Cocuk ondan görmüş ogrenmis.
Yas itibariyle cok fazla bebegi olan (ama anneligini hic beğenmediğim) insan var cevremde. Sayelerinde cizgi film kanallarini izliyorum az cok. Cidden deli sacmasi seyler. Hircinlik-kavga ve reklam dolular.
Fahrenheit 451 diye bir kitap var. İmkanı olan okusun. Bir distopyada yani karamsar gelecekte geciyor. Odadaki anneler de diyor ki "ayol cocuk bakmakta ne var? Sabahlari koltuğa oturtup tvyi açacaksın. Bitki yetiştirmek gibi ayni"
Günümüzdeki anneleri de buna benzetiyorum. Sirf sussun diye,yemek yesin diye,kendi arkadasiyla konusurken cocuk sussun diye cocugu binlerce uyaranla basbasa birakiyorlar.
Cok sacma.
Benim ablamin cocugu da daha tv izlemedi hic. Bize geldiginde biz de tvyi kapatiriz. Onunlayken kimse telefonla ilgilenmez. Telefonla sadece goruntulu konusma yapilir.
Cocuk renkleri ogrensin mi istiyor? Boya yaptiriyor.
Cocuk korku mu cekiyor? Korkuyu yenmekle ilgili bir kitap okuyor.
Meyve mi yemiyor? Meyvenin tekini anlatan kitap okuyor. Dis mi fircalayacak? Dis fircalayan cocugu anlatan kitap okuyor... huysuzluk mu yapiyor? Yeni bir oyun kuruyorlar. Metroda cocuk sussun diye eline resimli kitabi veriyor, onun hakkinda konusarak yolu tamamliyorlar.
Çocuk ne seker bilir ne lolilop, ne xy markasim . markete giden biri "ne istersin?" Dediginde "armut" isteyebilir sadece cunku beyni reklamlarla dolu degil..
Yani bu sekilde de cocuk yetistirilir.
Bence arkadaslarina "yav he he" de gec. Cocuklarinin eline telefon vermeye, çocuklarının yaninda vurdulu kirdili bagirdili çağırdıli dizi izlemeye devam etsinler. Sana ne?
Öyle düşünüyorum yaz bir geçsin yazın daha sosyal oluyoruz zaten taş toprak arkadaş falan sonra artık bakacağım durumabence doğru olanı yapıyorsun.3 yaşından sonra mesela günde 1 saat verirsin içeriğini ayarlarsın faydalı şeyler olur.
Canım bos ver arkadaşlarını. Benim yegnim 3 yasında o kadar çizgi film izlemiş ki çocuk şuan konuşamıyor baba dede su başka bir şey yok hastaneye goturduk çocuk psikyatrisine goturduk Dr bize TV izletmeyin çocuk ortamına şokun bol bol konusun dedi ama kesinlikle TV yok dediKızlar sorunum şu : bugün bir arkadaş grubum ile toplandık. Arkadaşlarımında çocukları var. Benimde 21 aylık kızım vardı yanımda. Oyun oynarken çocuklar bir anda ellerine telefon alıp bir şeyler izlemeye başladılar. Kızım ortada kaldı. Bir süre oynadı sonra onların yanına gitti izletmediler bende izlemesini istemesemde o an ses etmedim ama arkadaşlarımdan bazıları bunu anladı ve üstüme gelmeye başladı. Hatta bir çoğu. Bana çizgi filmin faydalarından bahsettiler. Kelime öğrenir renk öğrenir hayvanların seslerini öğrenir vs. Saygı duyarak dinledim. Tercih etmediğimi söyledim. Sizler izletebilirsiniz ama ben sakınmak istiyorum dedim ama onlar devam ettiler. Bu sefer kendimi suçlamaya başladım. Öyle konuştular ki alla alla yanlış mıyım dedim. Sormak istediğim şey şu yanlış mı davranışım gerçekten eğitici olabilir mi o kutu?
Ayrıca not düşeyim amacım TV izleyen kimseyi suçlamak değil ya da takdir beklemiyorum. Bu konuşmalar beni çelişkide bıraktı zate takıntılıyım iyice takıldım.
Çok teşekkür ederim. İyiki yazdınız gerçekten benim için evet izletmemeliyim çünkü bebeğime zarar verir dediğim o maddenin açıklama ve bilimsel halini okudum çok çok iyi oldu. Konumu açtığım gibi cevap yazmışsınız telefonu elime alamıyorum o yüzden 3 4 5 mesaj anca yazabiliyorum. Çok sağolun ayrıca bana yol gösteren arkadaşlarıma açıklayacak güzel sebeplerim var hepsini yazıyorum kenara. Çok teşekkür ederim tekrardan sağolun.Yorumları okumadım. Direkt sorununuza ilişkin yazacağım.
Bu konuda eğitim almış, uzman Dr um. Pediatristlik bir yana bu konuda ayrıca eğitimler aldım. Mesleki ilgi alanlarımdan biri. O yüzden insanların genel geçer doğrularından hariç sorununuza bilimsel cevap vermek isterim.
Öncelikle sizi tebrik ederim. Doğrusunu yapan sizsiniz. İki yaşına kadar ekran asla önermiyoruz (Sadece ben değil dünyada bu işin otörleri). İki yaşından sonra kontrollü öneriyoruz. Kontrol de eline tablet, telefon vs verme şeklinde değil. Mümkünse internetten bilgisayarınıza veya televizyonunuza indirin. Araya reklam vs girmez (momo faciasını duymuşsunuzdur). Ve izleteceğiniz her şeyi sizin önceden izlemeniz gerekiyor. İçerik, müzik, fonetik vs olarak. 24 aydan sonra 20 dk ile başlanıyor. Yavaş ve kontrollü arttırılıyor.
Bu ideal olanı. Ama en azından 18 ay kırmızı çizgi. Ben 24 ay öneriyorum.
Bunun nedenleri çok fazla ve çok detaylı aslında. Ne zaman ne de ben çok uygun değilim (benim için zor şartlarda yazıyorum). Kabaca bahsetmek gerekirse öncelikle ekranlar iki boyutludur. Ve boyut algısı tam oturmamış olan çocuklar için çok sıkıntılı bir durum. Belli bir süre sonra boyut algıları gerçek dünya ve ekranlar arasında karmaşa yaşıyorlar. Nörofiziksel gelişimleri için büyük sıkıntı.
Ayrıca ekranlar beyinde alt nöronları uyarıyor. Bizim asıl zekamızı oluşturan üst nöronlar ve ara bağlantıları değil. Bu beyin gelişiminin en hızlı ve çok olduğu dönemdeki çocuklar için felaket demek. Nihayetinde zeka puanlarını net bir şekilde düşürdüğü geniş tabanlı, çok merkezli ve çift kör çalışmalarda defalarca ispatlandı. Textbook larımıza girdi.
Çocuğun beyninde sol hemisfer (sayısal zeka, sosyal öğretiler, sebep sonuç ilişkisi, kişilik ve özgürlük tanımlaması, kişilik özelliklerini vs vs. ana olarak yürüten kısım) gelişmesi 4 yaşına kadar sürer. Bu süre çocuklar için tüm yaşamında altın süredir. Ekran bu gelişime büyük bir darbe vuruyor. Bir de saçma sapan içeriklerle sonuç felaket.
Sadece sol hemisfere değil sağ hemisferin de gelişimine ciddi zarar veriyor. Mesela en net örneklerimizden biri ekrana maruz kalmayan çocukların hayal dünyası, resim dünyası vs çok geniş. Ekrana maruz kalanlar izlediklerine göre şekillenen kalıpların içine sıkışmış durumdalar. İki gruba da resim çizmelerini rica ettiğimizde ekrana maruz kalmayanlar çok ayrıntılı (mesela insanların parmaklarına kadar vs bizim bazı parametrelerimiz mevcut) çizebilirken ekran maruziyetinde çok ilkel, beynin üst düşünme gücünün kullanılmadığı resimler çiziyorlar. Bu dediğim aynı yaş gruplarındaki araştırmalar. Hatta ekran maruziyeti olmayanlar kendilerinden büyük maruz kalanlardan bile daha başarılı oluyorlar.
Ekran sterotipik hareketleri arttırır. Otizme yatkınlık içeren çocuklarda otizmi arttırdığı ispatlanmıştır.
Ruhsal olarak çok daha farklı regresyonlara neden olur. Burada ayrıntılı anlatmak mümkün değil.
İlk etapta aklıma gelenler bunlar. Aslında bunlardan çok çok fazla.
Bazı ebeveynler Bir zeka göstergesi olarak çok küçük çocuklarının eline tablet, telefon vs verip çocuğun aletleri nasıl kullandığı, sevdiği videoyu nasıl açtığı, nasıl ilerlettiği, başkasına geçtiğini vs gösteriyorlar. Polikliniğimde bu gösterileri yapıp benden de üstün zekalı onayı bekleyen ebeveynler tahmin edemeyeceğiniz kadar fazla. Ne yazık ki bunları yapmasının zekayla ilişkisi yok. Ünlü şempanze deneyimizde IQ olarak insanın çok altındaki şempanzelerin bu bahsettikleri işlemleri çok daha seri ve düzgün yaptıkları saptandı. Haz odaklı öğrenilmiş İlkel davranışlarla IQ çok çok farklı olgular.
Peki ne yapmalı. Hiç mi vermeyelim? Tabiki hayır. Aslında teknoloji iyi ve bilinçli kullanılırsa çok faydalı. 24 aydan sonra başta bahsettiğim şekillerde açabilirsiniz. Güzel içeriklerle öğrenimini (SİZ DE EVDE PEKİŞTİREREK) sağlayabilirsiniz. İçerik, sesler, melodiler, fonetik ve çizgi filmin akış hızına dikkat etmenizi öneririm. Yaşına uygun olarak içeriği ve süreyi arttırırsınız. Akranlarıyla iletişimi için de önemli. Genel geçer içeriği güzel yayınlardan haberi olur böylece.
Dil eğitiminde de öneriyorum. İki yaşa kadar ekran olmadan şarkı ve oyunlar, iki yaşından sonra süreli ve kontrollü yabancı dildeki içerikler. İşinizi çok kolaylaştıracak. Yalnız şunu belirtmeliyim ekranlar asla tek başına eğitim öğretim aracı değildir. Sizin kitaplarla, masallarla, oyunlarla, sohbetlerle tamamlayacağınız bir bütünün küçük ama aktif bir parçası sadece.
Son olarak deliler ülkesinde akıllılar deli diye yaftalanır. Gittiğiniz misafirlikteki kadınların yorumlarını asla ciddiye almayın. Üzülmeyin. Eğer çocuk yetiştirirken bir konuda şüpheye düşerseniz o işin uzmanlarına başvurun.
Böyle derdi olan bir anne olarak çok çok iyi bir evlat yetiştireceğinize eminim. Toplumumuza böyle özenli anneler ve evlatları lazım. Kendi adıma ve kızınız adına teşekkür ederim. İyi geceler.
Not: ne kadar kısa yazmaya çalışsam da en kısa hali bile uzun oldu. Ancak bu güzel derdinize yardımcı olmak istedim. Ayrıca belki mesajı okuyan anneler de faydalanır diye düşündüm. Ve bu uzun cevabı yazabilmek için şartlarımı çok zorladım. İyi geceler dilerim
Aslında bir yorumda çok güzel açıklanmış bende herkes okumalı. 3 yaşına kadar izletmeyi düşünmüyorum sanırım.trt cocukta piril diye egiticu ve ögretici cizgi film var matematik problemleri iste ücgen ic acisinu falan lgretiyor tanidigimin 3 yadinda oglu var nasil bilgili bunlari izleyefekten zekasinu gelistiriyor cokta kismamak lazim tabi her cocukta farkli bazen konusma geriligi yapiyormus cocuklarda telefon ve tv
Mesela ali babanın çiftliği şarkısını videodan izleyen bebekte öğrenmiş geçen gün annesi bu konuşma içinde söyledi benim kızımda öğrendi ama izlemedi. Yani öğrenecekse her türlü öğrenecek zaten. İzlemeden birçok şeyi biliyor çok şükürNe kadar zor ama bana göre doğru birşey yapıyorsunuz, çocuğum yok ama çocuğunun eline telefon verip saatlerce ne izleyip ne oynadığına bile bakmayan insanlar görüyorum. Bence çok kötülük yapıyorlar. Herşeyden önce videolardan öğreneceği sayilari, renkleri ve diğer bilgileri anne-baba da birazcık ilgiyle bebeğe öğretebilir, aileler bu sabrı gösteremiyor ancak emek verilen bu süreç bana göre çok keyifli ve değerli.
Çocuk 3-4 yabanci kelime öğrenecek diye beynine aşırı ve anlamsız şeyler yükleniyor, (ve bu en iyi ihtimal bunun dışında bence masum görünen ama küçük çocuklar için çok tehlikeli olabilecek içerikler de var.) o bilgiyi güzel bir etkinlikle anne ve babanin öğretmesi bence daha anlamli.
Ben şuan şarkı da açmıyorum hep ben söylüyorum hatta beraber uyduruyoruz şarkılar o şuan tam telaffuz edemiyor ama hareketler uyduruyorum onları yapıyor. Bir süre böyle gitme kararı aldım bakalım hayırlısıCocugunuza kitap okur onunla bol bol konusursanzd ogrenir ayni seylerj, bana gore renkleri, sayilari 5 ay ya da 1 yil gec ogrenmesj problem degil ama ekrandan hele o sacma sapan youtube videolarindan alacagi zarar daha onemli...ben daha cok muzik aciyorum onlar ilgisini cekiyor hatta oynuyoruz beraber arada tvdem cocuk sarkilari aciyorum onun disinda genelde radyodan normal muzikler calar benm kizm henuz cok kucuk cizgi film izlemiyor ilgisini cekmiyor daha dogrusu
İnşallah sizde istediğiniz şekilde yetiştirme fırsatı yakalarsınız. Ben elimden geldiğince yapıyorum inşallah böyle bir süre daha götürürüm.Ben açıkçası size hak verdim . Henuz cocugum yok var da daha karnimda :) ama ben sizin gibi düşünüyorum. Ben asla televizyon seyretmem mesela. Bir dizim var bitek o haftada bir. Esim evden çıkıp gelince "bu evden cenazemi çıktı neden acmiyorsun tvyi"der
Ben cok şanssızım. Eşim evde çalışıyor. Evde bir odada 2 laptop,1 tablet,2 ceptelefonu,1 tv 1 de masaüstü cift ekranli pc var. Bunlar esime ait. Evden çalışıyor. Ben cocugumu nasil uzak tutcam bilmiyorum. Sabah uyanir pc,afedersiniz lavaboya girer elinde tablet. Sofra hazırlarım elinde tabletle masaya gelir. Yatarken kucaginda laptopla kac kez uyuya kaldi. Siz bu sekilde.karar verip kural koyduysaniz sizin elinizde. Ne mutlu valla. Zaten cocuklar sacma seyler izliyor. Mesela domates reklami. O ne öğretcek ki cocuga?Bir de cocugu ceptelefonu kullanabiliyor diye sevinen anneler var. Bu telefonlar en zeka seviyesi asagida olanin kullanabilcegi sekilde üretildi zaten
Nasıl yani TV izleyince mi unuttu konuşmayıHarika olmuş bu yazı izniniz ile almak isterim eşime dostuma okumak için.
Şimdilik eşimle TV açmıyoruz ama ileriside gevşememek için ardaa açıp okumak istiyorum.
Zaten som zamanlarda eltimin oğlunun var olan TV telefon bağımlılığının var olan konuşma becerisini yok ettiğini gözlerimizle gördük. 2 yaşında konuşan kendini ifade eden çocuk şu an 33 aylık ve konuşmayı neredeyse unutmuş durumda.
İnşallah 2 3 sene başarılı oluruz
Hıı birde o nokta var. Bu çocuk kuş köpek araba vs öğrenmeli görmeli dediler ki ben kızıma 1 aylıktan beri zeka kartı gösteriyorum. Dedim o gün kartları var bakıyoruz ve bir çoğunu biliyor dedim. Dönüp bana aaaa hareketli görmeli dediler yani her şeye bir açıklama"bir çocuğun akıllı telefonu en iyi sekilde kullanmasi onun zeki oldugunu değil,o çocukla ilgilenilmedigini gösterir"
bir yerde okumuştum ve çok hak vermiştim.
Doğru yoldasınız aman ha kulak asmayin , renk/sayi/hayvanlar vs. bunlari çocuğunuza öğretmek icin tablet ya da telefona ihtiyaciniz yok,ben kızıma hepsini zeka kartlarıyla öğrettim.O-1 yaş arasi televizyonu görmedi bile kaldirmistik.suan 3.5 yaşında belirli saat aralığı ve sadece bizim onay verdiğimiz çizgi filmleri izletiyoruz.
Çocuğu inanın egitmek sekillendirmek bizlerin elinde.bir yetiskin kadar kutuphanesi var bu yaşta.annecim cizgi film mi kitap mi diyorum, kitap diyor ..
Eiğitim fakültesinde ne gördüysem ve o süreçte ne okuduysam bende o kadae ama keşke alsaydım daha iyi olabilirdi yani en azından konuşanlara cevabım net olurduGelisimsel pediatri dersi aldim 3 yaşına kadar tablet telefon televizyon hiç verilmemeli 3 yaşından sonra da gunde yarim saat ve ebeveynle birlikte kullanilmalı deniliyor cocuk izlemese bile arkada tv sesi olmamali çocugun algilarini kapatiyor ilk 3 yaş çocugun zeka gelisimi için çok önemli mesela bil gates in çocuklarina gunlük 45 dk dan fazla bilgisayar kullandirmadigi haberleri vardi hocamiz hep der dunyanin en zengin insanlari cocuklarina orgu orduyor ahsap boyatiyor yapboz yaptiriyor evde teknolojik aletleri kaldiriyorlar.
Bu gelisimsel dersini almak benim icin çok faydali oldu ileride çocuklarim olursa nasil davranmam gerektigi ile ilgili bir sürü fikir edindim(tabi teotik pratige nasil yansir bilemiyorum) keşke anneler de doğumdan önce böyle egitimler alsalar
Doktor hanım iyiki yazmış en azından bilimsel bir açıklamam var artık. Ve dediğiniz gibi birlikte yaptığımız her şey çok daha fazla değerli onun içinde benim içindeBu yaşlarda yaptığınız birikimler bir süre sonra net bir şekilde gösteriyor kendini zaten. Siz ne olduğunu anlamadan öğrendiği şeyler falan sizi şaşırtıyor. Ama tv karşısında büyüyen çocuklarda çok farklı.. doktor hanım da yazmış zaten. Bana da zeka testine geliyorlar mesela. Anamnez alırken anne ile konuşuyoruz. Misal çocuk 9 yaşında, davranış problemleri nedeniyle gelmişler. Teknoloji bağımlılığı var. Ödev yapma ya da diğer başka sorumluluk bilinci yok. Testi yapıyoruz, normal zeka. Ama davranışlara odaklansan değil...
Aile çok önemli özetle. Çocukla ne kadar güzel vakit geçirebilirsen o kadar önemli. Emin ol tv karşısında geçireceği yarım saat, seninle geçireceği kaliteli on dakika ile kıyaslanamaz bile.
Zeka kartlarıyla olmazmışDr 2 yasına kadar yasak dedi bize
Aksm kpder kvde var son ses tv acık
İzletmiyorz biz kısalım biraz dedim.
1 yasından sonra izlesin cnm
Yemek nasıl yedircen diyor bana.
İzlesin diyenler cahil cok net!
Bisürü zeka kartları var,onlardan ögrenir renkleri flan meraj etmesinler!
Onlar bu akşam bizimde ilgi alanımızdıOğlum çok sıkılgan zaptetmek zor oluyor tabi
Arkadaşı falan yok burda bütün gün beraberiz tencere tava ne isterse onu veriyorum eline onlarla oyalanıyor
Hayır çocuk ek gıda almaya başladığından beri elinde telefon var. Ve sürekli TV izliyor...Nasıl yani TV izleyince mi unuttu konuşmayı
Bende de öyle ilerliyor mesela bugün çok boş bir gündü. Temizlik yaptım ev büyük ve ciddi zaman aldı kardeşi de var 57 günlük o da onunla kızımla ilgilen temizlik yap aktiviteler olmadı. Adım adım için bir ay alsam mı diyorum şuan ama ben bazı ayların içeriğine netten baktım kendim daha başka şeyler yapabilirim gibi geldi almadım ama bakmak lazım yineAdım adımı ben aldım ancak maddi sıkıntılar nedeniyle bıraktım ve içeriği bana çok zengin gelmedi fiyatına göre. Bir ay mesela çubukları delikten geçirme var. Biz onu pet şişeye pipet sokma gibi oynadık.
Ben aylık liste yapıyorum neler yapılabilir ve gelişim olarak neler yapabilmeli, ona göre aktiviteler türetiyorum. Her günüm de müthiş zengin geçmiyor ama olabildiğince yapmaya çalışıyorum.
Ona da bakıyorum hemen bunları alayım mutlaka ben. İlla faydası olur zaten kitap sonuçta bir şey katarKonuşma zamanı kitabının bu kadar gelşltireceğini asla tahmin etmezdim. Bir de adeda yayıncılık dikkat geliştirme seti 2 yaş şiddetle tavsiye ederim.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?