Çizgi film.

Tabiki faydalı çizgi film.. Bir bebeğin kendi kendine bir şeylere vurarak ses çıkarması bile ses olduğu ve sesleri tanımasına yardımcı olduğu için faydalı.. Çizgi filmin zararlı olabileceğini düşünen ilk kez görüyorum... Biz çocukken çok izlerdik. Hala daha severim arada bakarım..

Bakın çizgifilm zararlı denmiyor.
Belirli bir yaşa kadar, her türlü görsel içerik zararlıdır.
Çünkü monologtur.
Çocukların normalde motor becerileri gelişimi için beden ve zihin aynı anda çalışmalıdır ama bir ekran sadece 30 cm önünde, hiçbir emek sarfetmeksizin görüntü akıtır.
Kitle iletişim aracı olsalar dahi monologtur, sadece çocuğu içine alır ama karşılık veremez.
Bu sebepten zararlı ve otizm belirtileri için ilk olarak ekran yasağı getirilir.

hangi dilleri konuşuyorsun merak ettim

Ben her şeye bu kadar takıntılı olunmasına karşıyım.. Konu sahibi normalde izletmiyormuş arkadaş ortamında karşılaşınca sorulamış kararını.. Dışarıda izlemesine izin vermediyse evde hiç izletmez.. Sürekli elinde telefon tablet olmasına da karşıyım tamamen her zararlı şeyi yasaklamaya da..

Benim izletmem, izlemez, izleyemez, kısıtlı izleyebilir, çocuğumu aptallaştıramam diyen tüm bilinçli arkadaşlarımın çocuklarının şimdi ellerinde kısıtsız kullandıkları kendilerine alınmış ipadleri var. Bizde kullanıyoruz tablet ama artık family linkten allah razı olsun

Ben mesleğim gereği zararlarını çok çok iyi biliyorum, ha izletiyor muyum, evet!
Mecbur muyum, buna da evet.
Eğer çocuklarımın durumu böyle olmasa idi(yaş aralığı çok az) kesinlikle benim hazırladığım içeriği izleyebilirlerdi.
Bu kadar katı bir anne olarak izlettiğimi ( ki bugün oğlum ağlama krizlerinden çıkamadı 40 dk kadar youtube izledi) söylüyorum.
Doğrusu yapmamaktır, ama pratik öyle olmuyor farkındayım.
Bu sebeple içeriklere hakim olmak gerekiyor.

Ya benim de en kıl oldugum sey kucucuk cocuklarin eline sussun diye tablet telefon verip cocuk tablet kullanmayi ogrenince "masallah cok zeki" diye övünmek.
Belki zeki -ydi ama cocugun tum nöronlarini yakiyorsun basindan savmak icin. Daha 1 yasjnda ekran bagimlisi bir cocuk yetistirmissin annesi,aferin.
Ne yarari olabilir ki bir cizgi filmin? Anneler babalar degil tv egitiyor cocuklari. Beyinleri bilgiye ac ve sunger gibi ne verirse aliniyor.
Peki insanlar ne veriyor?
Reklam reklam reklam.
Tv - video izleyen cocuk hiç bilmedigi seylerin varligina ozlem duyuyor. Action man- isikli kamyon - lol bebek diye markali şeyler isteyip duruyor. Bosu bosuna yoksunluk hissediyor. O cocuga et bebek al , niye iseyen bebek degil diye agliyor. Ne gerek var ki buna? Bilmedigi oyuncagi neden istesin? Ya da tadini bilmedigi aburcuburu neden cani ceksin?
Duygularini neden salak cizgi filmdeki gibi ifade etsin?
Biz de bir cocuk bakardik (ailevi meseleler). Cocuk bir anda küsme huyu edindi. Duygularini elini kavusturup, boynu büküp, sirtini cevirip 'hih' diye kuserek ifare ederdi. Bir gun onunla otururken baktim tvde calleu nasil yaziliyor bilmiyorum. Iste kayyuyy gordum. O da meger ayni boyle küsüyormus. Cocuk ondan görmüş ogrenmis.
Yas itibariyle cok fazla bebegi olan (ama anneligini hic beğenmediğim) insan var cevremde. Sayelerinde cizgi film kanallarini izliyorum az cok. Cidden deli sacmasi seyler. Hircinlik-kavga ve reklam dolular.
Fahrenheit 451 diye bir kitap var. İmkanı olan okusun. Bir distopyada yani karamsar gelecekte geciyor. Odadaki anneler de diyor ki "ayol cocuk bakmakta ne var? Sabahlari koltuğa oturtup tvyi açacaksın. Bitki yetiştirmek gibi ayni"
Günümüzdeki anneleri de buna benzetiyorum. Sirf sussun diye,yemek yesin diye,kendi arkadasiyla konusurken cocuk sussun diye cocugu binlerce uyaranla basbasa birakiyorlar.
Cok sacma.
Benim ablamin cocugu da daha tv izlemedi hic. Bize geldiginde biz de tvyi kapatiriz. Onunlayken kimse telefonla ilgilenmez. Telefonla sadece goruntulu konusma yapilir.
Cocuk renkleri ogrensin mi istiyor? Boya yaptiriyor.
Cocuk korku mu cekiyor? Korkuyu yenmekle ilgili bir kitap okuyor.
Meyve mi yemiyor? Meyvenin tekini anlatan kitap okuyor. Dis mi fircalayacak? Dis fircalayan cocugu anlatan kitap okuyor... huysuzluk mu yapiyor? Yeni bir oyun kuruyorlar. Metroda cocuk sussun diye eline resimli kitabi veriyor, onun hakkinda konusarak yolu tamamliyorlar.
Çocuk ne seker bilir ne lolilop, ne xy markasim . markete giden biri "ne istersin?" Dediginde "armut" isteyebilir sadece cunku beyni reklamlarla dolu degil..
Yani bu sekilde de cocuk yetistirilir.
Bence arkadaslarina "yav he he" de gec. Cocuklarinin eline telefon vermeye, çocuklarının yaninda vurdulu kirdili bagirdili çağırdıli dizi izlemeye devam etsinler. Sana ne?

bence doğru olanı yapıyorsun.3 yaşından sonra mesela günde 1 saat verirsin içeriğini ayarlarsın faydalı şeyler olur.

Monolog dediniz de bir onceki yorumda andigim kitaptan surayi da eklemek istedim
Tv sana bangir bangir birşeyler soyler. Oyle hizli konusur ki ona cevap veremezsin. Itiraz etmeye , "ne sacma" demeye vaktin kalmaz.
En lezzetli meyvesulari mişmişsuda!
Anne anne mişmişsu istiyorum.
Siz de bu filmdeki trexler gibi guclu olmak mi istiyorsunuz? Damimo yiyin guclenin!
Anne anne damimo alacagim. damimo damimo!
Gercek prensesler icin simli goz farlari
Anneeee simli goz farı istiyorum,bühüüü bühüüü
(Kotu karakter) aa burslu kiz. Kitap mi okuyorsun? Eziiik eziik
Eee ziiik eee ziiik hahaha
Kıskandın mi beni? /Tabii kizim seven erkek kiskanir. / Beni seviyor
Evet evet. Bence de. Seven kiskanir.
yeni sumsak telefonun 3 kamerasiyla en havali selfieler sizin olacak
yaaaa bana ne yaaa sumsak telefon istiyorum! Dogurmasaydiniz beee,hüü (bu da ergen hali)
Vs vs vs...
Simdi kolay gibi gorunuyor tvden yardim almak ama zararini tv gibi dusunen kapitalizmin çocuğu olmus cocugunuzda elbet görürsünüz.
Birakin da çocuğunuz sizin deger yargilarinizla büyüsün. Tvdeki insanlarin degil

Yorumları okumadım. Direkt sorununuza ilişkin yazacağım.

Bu konuda eğitim almış, uzman Dr um. Pediatristlik bir yana bu konuda ayrıca eğitimler aldım. Mesleki ilgi alanlarımdan biri. O yüzden insanların genel geçer doğrularından hariç sorununuza bilimsel cevap vermek isterim.

Öncelikle sizi tebrik ederim. Doğrusunu yapan sizsiniz. İki yaşına kadar ekran asla önermiyoruz (Sadece ben değil dünyada bu işin otörleri). İki yaşından sonra kontrollü öneriyoruz. Kontrol de eline tablet, telefon vs verme şeklinde değil. Mümkünse internetten bilgisayarınıza veya televizyonunuza indirin. Araya reklam vs girmez (momo faciasını duymuşsunuzdur). Ve izleteceğiniz her şeyi sizin önceden izlemeniz gerekiyor. İçerik, müzik, fonetik vs olarak. 24 aydan sonra 20 dk ile başlanıyor. Yavaş ve kontrollü arttırılıyor.

Bu ideal olanı. Ama en azından 18 ay kırmızı çizgi. Ben 24 ay öneriyorum.

Bunun nedenleri çok fazla ve çok detaylı aslında. Ne zaman ne de ben çok uygun değilim (benim için zor şartlarda yazıyorum). Kabaca bahsetmek gerekirse öncelikle ekranlar iki boyutludur. Ve boyut algısı tam oturmamış olan çocuklar için çok sıkıntılı bir durum. Belli bir süre sonra boyut algıları gerçek dünya ve ekranlar arasında karmaşa yaşıyorlar. Nörofiziksel gelişimleri için büyük sıkıntı.

Ayrıca ekranlar beyinde alt nöronları uyarıyor. Bizim asıl zekamızı oluşturan üst nöronlar ve ara bağlantıları değil. Bu beyin gelişiminin en hızlı ve çok olduğu dönemdeki çocuklar için felaket demek. Nihayetinde zeka puanlarını net bir şekilde düşürdüğü geniş tabanlı, çok merkezli ve çift kör çalışmalarda defalarca ispatlandı. Textbook larımıza girdi.

Çocuğun beyninde sol hemisfer (sayısal zeka, sosyal öğretiler, sebep sonuç ilişkisi, kişilik ve özgürlük tanımlaması, kişilik özelliklerini vs vs. ana olarak yürüten kısım) gelişmesi 4 yaşına kadar sürer. Bu süre çocuklar için tüm yaşamında altın süredir. Ekran bu gelişime büyük bir darbe vuruyor. Bir de saçma sapan içeriklerle sonuç felaket.

Sadece sol hemisfere değil sağ hemisferin de gelişimine ciddi zarar veriyor. Mesela en net örneklerimizden biri ekrana maruz kalmayan çocukların hayal dünyası, resim dünyası vs çok geniş. Ekrana maruz kalanlar izlediklerine göre şekillenen kalıpların içine sıkışmış durumdalar. İki gruba da resim çizmelerini rica ettiğimizde ekrana maruz kalmayanlar çok ayrıntılı (mesela insanların parmaklarına kadar vs bizim bazı parametrelerimiz mevcut) çizebilirken ekran maruziyetinde çok ilkel, beynin üst düşünme gücünün kullanılmadığı resimler çiziyorlar. Bu dediğim aynı yaş gruplarındaki araştırmalar. Hatta ekran maruziyeti olmayanlar kendilerinden büyük maruz kalanlardan bile daha başarılı oluyorlar.

Ekran sterotipik hareketleri arttırır. Otizme yatkınlık içeren çocuklarda otizmi arttırdığı ispatlanmıştır.

Ruhsal olarak çok daha farklı regresyonlara neden olur. Burada ayrıntılı anlatmak mümkün değil.

İlk etapta aklıma gelenler bunlar. Aslında bunlardan çok çok fazla.

Bazı ebeveynler Bir zeka göstergesi olarak çok küçük çocuklarının eline tablet, telefon vs verip çocuğun aletleri nasıl kullandığı, sevdiği videoyu nasıl açtığı, nasıl ilerlettiği, başkasına geçtiğini vs gösteriyorlar. Polikliniğimde bu gösterileri yapıp benden de üstün zekalı onayı bekleyen ebeveynler tahmin edemeyeceğiniz kadar fazla. Ne yazık ki bunları yapmasının zekayla ilişkisi yok. Ünlü şempanze deneyimizde IQ olarak insanın çok altındaki şempanzelerin bu bahsettikleri işlemleri çok daha seri ve düzgün yaptıkları saptandı. Haz odaklı öğrenilmiş İlkel davranışlarla IQ çok çok farklı olgular.

Peki ne yapmalı. Hiç mi vermeyelim? Tabiki hayır. Aslında teknoloji iyi ve bilinçli kullanılırsa çok faydalı. 24 aydan sonra başta bahsettiğim şekillerde açabilirsiniz. Güzel içeriklerle öğrenimini (SİZ DE EVDE PEKİŞTİREREK) sağlayabilirsiniz. İçerik, sesler, melodiler, fonetik ve çizgi filmin akış hızına dikkat etmenizi öneririm. Yaşına uygun olarak içeriği ve süreyi arttırırsınız. Akranlarıyla iletişimi için de önemli. Genel geçer içeriği güzel yayınlardan haberi olur böylece.

Dil eğitiminde de öneriyorum. İki yaşa kadar ekran olmadan şarkı ve oyunlar, iki yaşından sonra süreli ve kontrollü yabancı dildeki içerikler. İşinizi çok kolaylaştıracak. Yalnız şunu belirtmeliyim ekranlar asla tek başına eğitim öğretim aracı değildir. Sizin kitaplarla, masallarla, oyunlarla, sohbetlerle tamamlayacağınız bir bütünün küçük ama aktif bir parçası sadece.

Son olarak deliler ülkesinde akıllılar deli diye yaftalanır. Gittiğiniz misafirlikteki kadınların yorumlarını asla ciddiye almayın. Üzülmeyin. Eğer çocuk yetiştirirken bir konuda şüpheye düşerseniz o işin uzmanlarına başvurun.

Böyle derdi olan bir anne olarak çok çok iyi bir evlat yetiştireceğinize eminim. Toplumumuza böyle özenli anneler ve evlatları lazım. Kendi adıma ve kızınız adına teşekkür ederim. İyi geceler.

Not: ne kadar kısa yazmaya çalışsam da en kısa hali bile uzun oldu. Ancak bu güzel derdinize yardımcı olmak istedim. Ayrıca belki mesajı okuyan anneler de faydalanır diye düşündüm. Ve bu uzun cevabı yazabilmek için şartlarımı çok zorladım. İyi geceler dilerim

kapının eşik arası denilen yere çaprazlama karsilikli 5-6 adet koli bandi gererek yapistirin
varsa top havuzunda kullanılan renkli toplari birlikte atin bant'a en cok top yapistiran 1.olsun
çok eğlenceli bir oyun

birde bende var 26 aylık
bu ne? bu kimin ? bu kim ?
anne niye akşam oldu ?
yatıp dinlenebilmemiz için.
niye anne?
tekrar gündüz olabilmesi için
niye gündüz olması için anne ?
dinlenmiş bir şekilde kalkıp oyunlar oynayabilmemiz için oğlum..
niye anne ?...

simdi orda arkadaslaru hep burlikte izlerkene eminim cocugunuzda merak icinde kalmis ve ister istemez izlemek istemistir doktorlar bile söylüyorlar belirli yastan sonra yani 2 yasinda belirli aralikla su kadar saat günde tv bakmadi gerektigini benim bebegim 8 aylik mecburen cok isim olfugunda tekim
cok huysuzlandiginda aciyorum acmayin diyorlar ama ne yapsyim cok zor cocuk olmayinca bazen olmuyor bazende ise yariyor bu tür seyler hersey dozunda güzel

trt cocukta piril diye egiticu ve ögretici cizgi film var matematik problemleri iste ücgen ic acisinu falan lgretiyor tanidigimin 3 yadinda oglu var nasil bilgili bunlari izleyefekten zekasinu gelistiriyor cokta kismamak lazim tabi her cocukta farkli bazen konusma geriligi yapiyormus cocuklarda telefon ve tv

trt cocukta gercekten guzel cızgı fılmler var
onun rafadan tayfasını sevıyorum ben ben ızlıyorum onu
hatta gecen gun sınemasına gıttım benım bahanemle kızımı da goturdum baya guzeldı :)

bizde gitmeyi düşünüyorduk 26 ay için uygun mu ? yani korkacagi sahneleri var mı? trt de biliyorum da sinemada belki korkacagi sahne olur mu diye düşündüm

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…