- 9 Mayıs 2018
- 1.556
- 4.151
- 83
- Konu Sahibi Love_your_life
-
Ben o keskin çizgilerle izletmeyenlerdenim. Evet yasak. Ama çizgi filmden çok şey öğreniyormuş filan. Bu beni ilgilendirmiyor öğrenmesi gereken şeyleri şarkılarla, kitaplarla oyunlarla etkinlik kutularıyla öğretiyorum. 23 aylık oldu 6 kelimeli cümle kuruyor tekerlemeler şarkılar akıcı şekilde ezbere okuyor, 1 er birer 10 a kadar, 10 ar 10 ar yüze kadar sayıyor. 300 den fazla kelime biliyor. Bunların hiçbirisini TV izleyerek öğrenmedi. Belki TV izleyenler çok daha fazla şey biliyordur ama çizgi filmlerde ve TV de hızlı geçişler ve hareketli görüntüler dikkat dağınıklığı yaptığı gibi TV vs gibi teknolojik aletlere maruz kalmak beyin gelişimini olumsuz yönde etkilşiyormuş. Hatice Kübra tongar on bu konuda bir videosu vardı. 3 yaşına kadar mümkünse hiç teknolojiyle tanıştırmamak gerekiyor
Cocugunuza kitap okur onunla bol bol konusursanzd ogrenir ayni seylerj, bana gore renkleri, sayilari 5 ay ya da 1 yil gec ogrenmesj problem degil ama ekrandan hele o sacma sapan youtube videolarindan alacagi zarar daha onemli...ben daha cok muzik aciyorum onlar ilgisini cekiyor hatta oynuyoruz beraber arada tvdem cocuk sarkilari aciyorum onun disinda genelde radyodan normal muzikler calar benm kizm henuz cok kucuk cizgi film izlemiyor ilgisini cekmiyor daha dogrusuPeki o ayar nasıl sağlanır? Yani bu yaşta bir bebeğe TV ile kural koymak garip geliyor içime sinmiyor. Yani bilgisayarı telefonu kullanmayı elbet nir gün öğrenmez mi zaten
Aslında bende hep öyle düşündüğüm için hep kitap aldım etkinlik yaptık küçük olduğu için daha birçok şeyi öğrenemedi ama puzzle yapıyoruz hepsini tamamlıyor mesela müdahale etmeden. Hala çok çelişkşdeyim beni ciddi şekilde ya acabalara sürüklediler ama im bir yandan doğrusunu yapıyorsun diyor inatla kabul edemiyor tersiniOğlum 30 aylık. Geçen hafta ailecek hasta olduk yatak döşek. Bir o zaman tvye bu kadar fazla maruz kaldı sanırım. Harika kanatları izledik hep beraber. Ama onun dışında yoktur. Babamız tv açar, o ne izlerse onu izleriz (Ben tvyi sevmem). Bana kalsa hiç açmam. Günde yarım saat falan maruz kalıyor sanırım ortalama. Onda da masterchef izliyor zaten. O kadar :) küçükken hiç izletmedin. Renkleri bilmemneleri öğrenir bahanesi de tamamen tembellikten kaynaklanan bir şey. Oğlumun bolca kitabı var, renkleri ve şekilleri vs oradan öğrendi. Kaplancık odasını toplarken oğlum da odasını topla ayı öğrendi. Yani öyle çizgi filme falan gerek yok. Adı üstünde aptal kutusu.
Alla alla telden bakayım bir ama sanırım 24 aydan önce izlemeyeceğim yine de içime sinmiyorYa küçük cocuklar icin uygun olabilir ama 7 yaşın uzeri için çok anlamsız filmleri belki ben denk gelmedim bilmiyorum bikac kez izledim cidden neden sonuç ilişkisi yok arkadaşlık kavramı yok hepsi kendi aleminde karakterler çok saçma gelmişti
Güzel sınırlar koymalı sanırım ama hep o açmamı ister o zaman açarım diye düşünüyorum şuan 24 ay geçsin sonra yaz gelecek zaten full dışarıda Oluruz park bahçe falan sonra kış gelecek o zaman hem büyümüş farkına varmışta olabilir isteyedebilir sanki ve o zaman kontrollü izleyebilirYaptığınız şey kötü değil ama tam anlamıyla yasak da olmamalı bence çünkü bunu ailenizden görmese bile dışardaki insnalardan görüyor ve merak ediyor aynı zamanda cidden doğru takip yapıldığında doğru yonlendirildiginde yararı oluyor.
Tabi sosyal ortam varken değil ya da saatlerce değil meselaa...
Harika olmuş bu yazı izniniz ile almak isterim eşime dostuma okumak için.Yorumları okumadım. Direkt sorununuza ilişkin yazacağım.
Bu konuda eğitim almış, uzman Dr um. Pediatristlik bir yana bu konuda ayrıca eğitimler aldım. Mesleki ilgi alanlarımdan biri. O yüzden insanların genel geçer doğrularından hariç sorununuza bilimsel cevap vermek isterim.
Öncelikle sizi tebrik ederim. Doğrusunu yapan sizsiniz. İki yaşına kadar ekran asla önermiyoruz (Sadece ben değil dünyada bu işin otörleri). İki yaşından sonra kontrollü öneriyoruz. Kontrol de eline tablet, telefon vs verme şeklinde değil. Mümkünse internetten bilgisayarınıza veya televizyonunuza indirin. Araya reklam vs girmez (momo faciasını duymuşsunuzdur). Ve izleteceğiniz her şeyi sizin önceden izlemeniz gerekiyor. İçerik, müzik, fonetik vs olarak. 24 aydan sonra 20 dk ile başlanıyor. Yavaş ve kontrollü arttırılıyor.
Bu ideal olanı. Ama en azından 18 ay kırmızı çizgi. Ben 24 ay öneriyorum.
Bunun nedenleri çok fazla ve çok detaylı aslında. Ne zaman ne de ben çok uygun değilim (benim için zor şartlarda yazıyorum). Kabaca bahsetmek gerekirse öncelikle ekranlar iki boyutludur. Ve boyut algısı tam oturmamış olan çocuklar için çok sıkıntılı bir durum. Belli bir süre sonra boyut algıları gerçek dünya ve ekranlar arasında karmaşa yaşıyorlar. Nörofiziksel gelişimleri için büyük sıkıntı.
Ayrıca ekranlar beyinde alt nöronları uyarıyor. Bizim asıl zekamızı oluşturan üst nöronlar ve ara bağlantıları değil. Bu beyin gelişiminin en hızlı ve çok olduğu dönemdeki çocuklar için felaket demek. Nihayetinde zeka puanlarını net bir şekilde düşürdüğü geniş tabanlı, çok merkezli ve çift kör çalışmalarda defalarca ispatlandı. Textbook larımıza girdi.
Çocuğun beyninde sol hemisfer (sayısal zeka, sosyal öğretiler, sebep sonuç ilişkisi, kişilik ve özgürlük tanımlaması, kişilik özelliklerini vs vs. ana olarak yürüten kısım) gelişmesi 4 yaşına kadar sürer. Bu süre çocuklar için tüm yaşamında altın süredir. Ekran bu gelişime büyük bir darbe vuruyor. Bir de saçma sapan içeriklerle sonuç felaket.
Sadece sol hemisfere değil sağ hemisferin de gelişimine ciddi zarar veriyor. Mesela en net örneklerimizden biri ekrana maruz kalmayan çocukların hayal dünyası, resim dünyası vs çok geniş. Ekrana maruz kalanlar izlediklerine göre şekillenen kalıpların içine sıkışmış durumdalar. İki gruba da resim çizmelerini rica ettiğimizde ekrana maruz kalmayanlar çok ayrıntılı (mesela insanların parmaklarına kadar vs bizim bazı parametrelerimiz mevcut) çizebilirken ekran maruziyetinde çok ilkel, beynin üst düşünme gücünün kullanılmadığı resimler çiziyorlar. Bu dediğim aynı yaş gruplarındaki araştırmalar. Hatta ekran maruziyeti olmayanlar kendilerinden büyük maruz kalanlardan bile daha başarılı oluyorlar.
Ekran sterotipik hareketleri arttırır. Otizme yatkınlık içeren çocuklarda otizmi arttırdığı ispatlanmıştır.
Ruhsal olarak çok daha farklı regresyonlara neden olur. Burada ayrıntılı anlatmak mümkün değil.
İlk etapta aklıma gelenler bunlar. Aslında bunlardan çok çok fazla.
Bazı ebeveynler Bir zeka göstergesi olarak çok küçük çocuklarının eline tablet, telefon vs verip çocuğun aletleri nasıl kullandığı, sevdiği videoyu nasıl açtığı, nasıl ilerlettiği, başkasına geçtiğini vs gösteriyorlar. Polikliniğimde bu gösterileri yapıp benden de üstün zekalı onayı bekleyen ebeveynler tahmin edemeyeceğiniz kadar fazla. Ne yazık ki bunları yapmasının zekayla ilişkisi yok. Ünlü şempanze deneyimizde IQ olarak insanın çok altındaki şempanzelerin bu bahsettikleri işlemleri çok daha seri ve düzgün yaptıkları saptandı. Haz odaklı öğrenilmiş İlkel davranışlarla IQ çok çok farklı olgular.
Peki ne yapmalı. Hiç mi vermeyelim? Tabiki hayır. Aslında teknoloji iyi ve bilinçli kullanılırsa çok faydalı. 24 aydan sonra başta bahsettiğim şekillerde açabilirsiniz. Güzel içeriklerle öğrenimini (SİZ DE EVDE PEKİŞTİREREK) sağlayabilirsiniz. İçerik, sesler, melodiler, fonetik ve çizgi filmin akış hızına dikkat etmenizi öneririm. Yaşına uygun olarak içeriği ve süreyi arttırırsınız. Akranlarıyla iletişimi için de önemli. Genel geçer içeriği güzel yayınlardan haberi olur böylece.
Dil eğitiminde de öneriyorum. İki yaşa kadar ekran olmadan şarkı ve oyunlar, iki yaşından sonra süreli ve kontrollü yabancı dildeki içerikler. İşinizi çok kolaylaştıracak. Yalnız şunu belirtmeliyim ekranlar asla tek başına eğitim öğretim aracı değildir. Sizin kitaplarla, masallarla, oyunlarla, sohbetlerle tamamlayacağınız bir bütünün küçük ama aktif bir parçası sadece.
Son olarak deliler ülkesinde akıllılar deli diye yaftalanır. Gittiğiniz misafirlikteki kadınların yorumlarını asla ciddiye almayın. Üzülmeyin. Eğer çocuk yetiştirirken bir konuda şüpheye düşerseniz o işin uzmanlarına başvurun.
Böyle derdi olan bir anne olarak çok çok iyi bir evlat yetiştireceğinize eminim. Toplumumuza böyle özenli anneler ve evlatları lazım. Kendi adıma ve kızınız adına teşekkür ederim. İyi geceler.
Not: ne kadar kısa yazmaya çalışsam da en kısa hali bile uzun oldu. Ancak bu güzel derdinize yardımcı olmak istedim. Ayrıca belki mesajı okuyan anneler de faydalanır diye düşündüm. Ve bu uzun cevabı yazabilmek için şartlarımı çok zorladım. İyi geceler dilerim
46 aylik ve 31 aylik iki cocugum var. Bir donem dr tavsiyesi ile kizima cizgi film ile yedirdik birakmak cok zor oldu. Suanda ikisi de benim kontrolum disinda birak izlemeyi telefonu ellerine almazlar. Sadece benim kontrolumde benimle birlikte beraber izliyoruz belirlenmis surlerde. Evet gercekten ogreniyirlar ama ellerine kontrolsuz telefonu verirsen 4 yasindaki cocuk korku oyunu oynuyir. (Komşumun oglu). Hem sana guzel birsey soyleyeyim. Bu sekilde tv tablet cep telefonuna alistirilmamis cocuklar hemen oyun kurabiliyor, ellerindeki basit bir yastiktan gemi seyahati duzenleyebiliyor ne bileyim bir kac tokatan yagmur firtinasi cikartabiliyor bosver anlayamazlar. 2 yas oncesi izletme sonrasinda eger istersen kontrollu bir sekilde izletirsin.Kızlar sorunum şu : bugün bir arkadaş grubum ile toplandık. Arkadaşlarımında çocukları var. Benimde 21 aylık kızım vardı yanımda. Oyun oynarken çocuklar bir anda ellerine telefon alıp bir şeyler izlemeye başladılar. Kızım ortada kaldı. Bir süre oynadı sonra onların yanına gitti izletmediler bende izlemesini istemesemde o an ses etmedim ama arkadaşlarımdan bazıları bunu anladı ve üstüme gelmeye başladı. Hatta bir çoğu. Bana çizgi filmin faydalarından bahsettiler. Kelime öğrenir renk öğrenir hayvanların seslerini öğrenir vs. Saygı duyarak dinledim. Tercih etmediğimi söyledim. Sizler izletebilirsiniz ama ben sakınmak istiyorum dedim ama onlar devam ettiler. Bu sefer kendimi suçlamaya başladım. Öyle konuştular ki alla alla yanlış mıyım dedim. Sormak istediğim şey şu yanlış mı davranışım gerçekten eğitici olabilir mi o kutu?
Ayrıca not düşeyim amacım TV izleyen kimseyi suçlamak değil ya da takdir beklemiyorum. Bu konuşmalar beni çelişkide bıraktı zate takıntılıyım iyice takıldım.
çok mantiklikapının eşik arası denilen yere çaprazlama karsilikli 5-6 adet koli bandi gererek yapistirin
varsa top havuzunda kullanılan renkli toplari birlikte atin bant'a en cok top yapistiran 1.olsun
çok eğlenceli bir oyun
Kızlar sorunum şu : bugün bir arkadaş grubum ile toplandık. Arkadaşlarımında çocukları var. Benimde 21 aylık kızım vardı yanımda. Oyun oynarken çocuklar bir anda ellerine telefon alıp bir şeyler izlemeye başladılar. Kızım ortada kaldı. Bir süre oynadı sonra onların yanına gitti izletmediler bende izlemesini istemesemde o an ses etmedim ama arkadaşlarımdan bazıları bunu anladı ve üstüme gelmeye başladı. Hatta bir çoğu. Bana çizgi filmin faydalarından bahsettiler. Kelime öğrenir renk öğrenir hayvanların seslerini öğrenir vs. Saygı duyarak dinledim. Tercih etmediğimi söyledim. Sizler izletebilirsiniz ama ben sakınmak istiyorum dedim ama onlar devam ettiler. Bu sefer kendimi suçlamaya başladım. Öyle konuştular ki alla alla yanlış mıyım dedim. Sormak istediğim şey şu yanlış mı davranışım gerçekten eğitici olabilir mi o kutu?
Ayrıca not düşeyim amacım TV izleyen kimseyi suçlamak değil ya da takdir beklemiyorum. Bu konuşmalar beni çelişkide bıraktı zate takıntılıyım iyice takıldım.
Aslında bende hep öyle düşündüğüm için hep kitap aldım etkinlik yaptık küçük olduğu için daha birçok şeyi öğrenemedi ama puzzle yapıyoruz hepsini tamamlıyor mesela müdahale etmeden. Hala çok çelişkşdeyim beni ciddi şekilde ya acabalara sürüklediler ama im bir yandan doğrusunu yapıyorsun diyor inatla kabul edemiyor tersini
Çocuk 2 yaşına gelene kadar yemek yapamadım doğru düzgün.Bazı anneler asla vermiyoruz diyor ya ben çok şaşırıyorum. Çocuklarınız sakin herhalde. Benim kızım evi yıkan, duvara tırmanan, herşeyi kurcalayan bir çocuk. Kalem ver tüm duvarları boyar, hamuru falan direk yiyor, tek başına oyuncakla oynamıyor, aşırı hareketli. Ben asla yemek yapamıyorum telefon vermezsem. Benim kızda 20 aylık, geçen 5 dakika kadar odasında kaldı, bende sevindim birşeyler doğrayabildim diye. Gittim, çadırının borularını sökmüş. Yahu sen el kadar bebesin, nasıl sökebildin onları. Bende açıyorum baby tv. Bazende tablette açıyorum, yanımda izliyor. E evde izleyince, bir yere gittiğimizde de istiyor. Kontrollü gidiyoruz, bir süre sonra zaman doldu haydi diyorum bırakıyor. Anneme falan gidince annem ay çok şükür oturdu da iki nefes aldık diyor, öyle hareketli bir çocuk.
korkutucu sahnesı yok ama 2 yas cok kucuk bence bırde malum sınema yuksek seslı bır yer o ses rahatsız edebılır sıkılabılır belkı trt dekı gıbı sahnelerıbizde gitmeyi düşünüyorduk 26 ay için uygun mu ? yani korkacagi sahneleri var mı? trt de biliyorum da sinemada belki korkacagi sahne olur mu diye düşündüm
Çocukların tv izlemesini ya da telefon ile oynamasını engellemek tamamen çocuğunuzun göz sağlığı ile ilgilidir. O yaslardaki çocuklarda gelişmekte olan organlarla birlikte sorunlarda buyuyor.yeni nesil çocukların yüzde 80 i kucucuk yasta gözlüğe mahkum kalıyor. Bebelerinizin bir şeyler öğrenmesi için onlarla bol bol vakit geçirin kitaplar alin el becerileri gelişmesi için yaratıcı oyunlar bulun.siz de onunla yeniden cocuklugunuza dönün. Çocuk büyüklerinden ne görürse onu uygularPeki o ayar nasıl sağlanır? Yani bu yaşta bir bebeğe TV ile kural koymak garip geliyor içime sinmiyor. Yani bilgisayarı telefonu kullanmayı elbet nir gün öğrenmez mi zaten
Aslında bende hep öyle düşündüğüm için hep kitap aldım etkinlik yaptık küçük olduğu için daha birçok şeyi öğrenemedi ama puzzle yapıyoruz hepsini tamamlıyor mesela müdahale etmeden. Hala çok çelişkşdeyim beni ciddi şekilde ya acabalara sürüklediler ama im bir yandan doğrusunu yapıyorsun diyor inatla kabul edemiyor tersini
Sulu boya parmak boya bizde yapıyoruz. Bu adım adıma üye olmakta kararsız kalmıştım aslında nir ay alıp denemek lazım. Ben genelde her işe kızımı dahil ediyorum. Temizlik beraber yapıyoruz yemek falan hep beraber bulaşık makinesi boşaltma derken hep birlikte ama bazen boş kaldığınız oluyor o bazen takılıyor öylece ama sıkılıyor tabi. Bu dediğiniz oyunu deneyeceğim bakalım belki eğlenir. O konuşma zamanına da bakayım bugğn alayım bende belki ilgisini çekerYouTube da videoları var eşiyle her salı canlı yayın yapıp oraya kaydediyorlar. Bol bol kitap okuruz, resim çizeriz ben çizerim bazen o içini boyamaya çalışır boyayamaz ama karalar üzerini, adım adım a üye olduk o da geliştiriyor ama bağımsız kitap okumak kadar değil .mesela gözünü bağla evde dolaştır eline çeşitli nesneler ver ve dokunarak bilmeye çalışsın. Sen gözünü bağla o sana nesne bulup versin. Parmak boyasını çok seviyor elini boyayıp basmayı seviyor. Ev içinde bazı görevleri var bulaşık makinesi boşaltırken kaşık çatalları o çekmeceye koyar. Sofra örtüsünü vs taşır. Kendi çamaşırlarını sepete atar. Yıkayacağım zaman getirip makineye doldurur vs. Eolo yayınları konuşma zamanı kitabı tavsiyemdir
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?