- 24 Aralık 2017
- 5.560
- 4.518
- 173
- Konu Sahibi Love_your_life
-
Peki sıkılınca neler yapıyorsunuz nasıl dolduruyorsunuz günüGündüzleri tv devamlı açıktır ama oğlum öyle sürekli oturupda izlemez trt çocuk açık olur
Doktorlara göre tv izletmek yanlış ama çevremdeki annelerden doğru şekilde kullanmanın çocuklarına yarar sağladığını duydum. Eline telefonu vermem tabletde yok
tv'yi de sürekli izlemez zaten sıkılgan bi çocuk
Sınırlı oldukça bakması güzel olabilir belki ama içimdeki bu hayırı durduramıyorum ya ben kafamda şu var yaz geçsin 24 ay bitecek yazın sokaklarda gezeriz bağ evine gideriz zaten toprak kum vs. Sonra kış gelir o zaman sınırlı izler belki. Şuan konuşmasında anlanasında bir sorun yok çok şükür bizim deBen TRT çocuk izletmiyorum. Kablolu yayın olduğu için evimizde genelde sıkıldığında Disney Açıyorum Mickey, Elena filan izliyor seviyorum bende eşlik ediyorum hoş yayınları var. Ama annemlere gittiğinde TRT çocuk var sadece çocuk kanalı olarak. Onunla beraber bakıyorum Elif, rafadan tayfa filan çok eğitici. Çok güzel meyveleri öğrendi. Hangi mevsimde ne çıkar ne yersek faydalı hepsini söylüyor şu an. Bütün programları olmasa da eğitici yayınları da var. İzlerseniz farkedersiniz zaten. Bu arada kızım 2.5 yaşında. 1 yaşından beri ara ara hem telefon hem tv izler. Bir sorunla karşılaşmadık. Konuşmasından yürümesine aktivitelerine yaşıtlarından önde gidiyor bile. Ama bence bunun en etken kısmı sokak ve evdeki köpeklerimiz :))))
21 aylık bebeğiniz için neler yapıyorsunuz pekiHerseyin fazlasi zarar kizim cok seviyor belli surelerde veriyorum.oglum sevmiyor 21 aylik hic izletmedim.cocugunuz cok istiyorsa uygun gordugunuz kadar verebilirsiniz.
Bu okuduklarımla kendimi iyi hissettim çünkü bizde bunları yapıyoruz çok şükürbirlikte çalıştığım çocuk ve ergen psikiyatristi oğlumu 3 yaşında sanıyormuş (o zaman 2 yaşındaydı, şimdi 30 aylık). Biz evdeyken bol bol kitap okuduk, hayali oyunlar oynadık. Bebek doyurduk, yemek yaptık, markete gittik yani miş gibi yaptık. Miş gibi yapmak hayal gücünü inanılmaz destekliyor. Serbest boyama yaptık, ne bileyim aklıma gelmiyor şu anda ama aslında yapılacak çok şey. Şu anda da kreşe gidiyor, kreşte misal geçen yeşil rengini öğrendiler, oğlumsa lilaya kadar biliyor renkleri. Yeşili falan öğreneli en az 8 ay olmuştur herhalde. Kitaplar inanılmaz pekiştiriyor. Resimlere bakıp hikaye falan uyduruyoruz bazen de mesela.
Çok fazla kitap okuduğumuz için dil gelişimi baya önde.
Bir de evdeki her işe onu da dahil etmeye çalışırım. Makineyi yürümeye başladığından beri beraber boşaltırız mesela. O verir ben yerleştiririm. Kedilerimize ödül maması verir arada. Ev süpürürken süpürgeyi açık bir şekilde verirm, koltuk süpürmeye çalışır. Mopu sıkar veririm, parke siler (ileri ger yapar anca). Toz alırken o da alır. Arada odalardan birkaç şey isterim, alır gelir. Yere bir şey dökülür misal, uğur böcekli gırgırı var. Süpürür. Ona sorsan heps oyun, bana sorsa çeşitli gelişimler. :)
Evimizde televizyon var haber saatlerinde eşim açıyor bazen bende açıyorum arada göz atıyor kızım ama özellikle çizgi film açmak bana uygun gelmiyor.dediğiniz gibi kitap okuyoruz bol bol. Kitap okumak dışında neler yapıyorsunuz peki nasıl dolduruyorsunuz başkaTakıntı olacak birşey yok aslında. Kızınız daha 21 aylık izlemese hiçbirşey kaybetmez.
Evimizde televizyon yok. Kızım 4 yaşında günde en fazla 1 saat çizgi film yada video izliyor, bazen hiç talep etmiyor, günlerce izlemedigi oluyor. Ama telefondan değil, bilgisayardan izliyor izleyeceğini.
Oğlum 19 aylık oda ablası evdeyken çok nadir ablası o uyanıkken izliyorsa izliyor ki genelde onun uyku saatine göre ayarlıyoruz.
Benim kızım birçok şeyi kitaplardan öğrendi. Çok fazla kitap alıyoruz, okuyoruz, kütüphaneye üye olduk gidip oradan seçip ödünç alıyoruz. Oğlum da çok meraklı kitaplara. Kitap okuyalım deyince koşarak kitaplığa gidiyor. Yani televizyon öğrenilen cogu şeyi kitaplardan dergilerden de öğrenebilirler. Faydalı olduğu kısmına çok fazla katılmıyorum çizgi filmlerin.
Dr 2 yasına kadar yasak dedi bizeKızlar sorunum şu : bugün bir arkadaş grubum ile toplandık. Arkadaşlarımında çocukları var. Benimde 21 aylık kızım vardı yanımda. Oyun oynarken çocuklar bir anda ellerine telefon alıp bir şeyler izlemeye başladılar. Kızım ortada kaldı. Bir süre oynadı sonra onların yanına gitti izletmediler bende izlemesini istemesemde o an ses etmedim ama arkadaşlarımdan bazıları bunu anladı ve üstüme gelmeye başladı. Hatta bir çoğu. Bana çizgi filmin faydalarından bahsettiler. Kelime öğrenir renk öğrenir hayvanların seslerini öğrenir vs. Saygı duyarak dinledim. Tercih etmediğimi söyledim. Sizler izletebilirsiniz ama ben sakınmak istiyorum dedim ama onlar devam ettiler. Bu sefer kendimi suçlamaya başladım. Öyle konuştular ki alla alla yanlış mıyım dedim. Sormak istediğim şey şu yanlış mı davranışım gerçekten eğitici olabilir mi o kutu?
Ayrıca not düşeyim amacım TV izleyen kimseyi suçlamak değil ya da takdir beklemiyorum. Bu konuşmalar beni çelişkide bıraktı zate takıntılıyım iyice takıldım.
Oyun hamuru oynamaya ne zaman başladı. Ben bunu denemek istiyorum ama korkuyorum acaba yapabilir mi diye? Yani yer mi acaba zararlı olur mu bilemiyorum hangi markayı kullanıyorsunuz hamur daÖnceki yorumda yazdıklarıma ek olarak oyun hamuru oynuyoruz kalıplarla şekiller çıkarıyoruz, kahvaltı hazırlarken yumurta çırpma görevi onda, ev toplarken yardım eder buna yeni başladı.ellerimizi üst üste koyup güçlerimizi birleştirelim deyip gaza getiriyorumkendisi benim masaj robotum oluyor sırtıma vurarak sıkarak masaj yapıyor , suyla oynamayı çok sevdiği için bebeğini yıkıyor leğende. Su doldurup boşaltıyor bebeklerine bir şeyler yediriyor kaşıkla su gibi şeyler kaşık kullanmasını geliştiriyor. Aslında bir aşamaya kadar oyun etkinlik şeklinde devam ettik ama artık günlük hayata ortak olmak da çok hoşuna gidiyor.
Aslında cidden açılsa iyi olacak TV izlemeyen herkese soruyorum tek tek siz napıyorsunuz dşyebizimkide beni kasiyor bunlari bizde yapiyoruz evet ben toz aldirirken asacagim camasiri silkeletirken kendimi oyun oynamiyor gibi hissettigim icin cocuga katkisi yok saniyorum sanirim icsel olarak
miknatisli olta yapmistim kavanoz kapagi yakaliyoruz balik niyetine bizde ,cok egleniyor belki sizdede iş gorur
burada bebelere etkinlikler diye bir topik acilsada rahatlasak yahu
SakaBenim çocuğum olursa İnşaAllah ayarında vereceğim telefon eline. Faydalı yanları çok fazla. Ablamın kullanamadığı bilgisayarı 3 yaşındaki yeğenim okuma yazma bilmemesine rağmen çok güzel kullanıyor. İstediğini açıp izliyor. Ayrıca abimin tel kodu çok karışık ama hiç zorlanmadan açıyor
Peki sıkılınca neler yapıyorsunuz nasıl dolduruyorsunuz günü
HAzır uzman bulmusken sormak istiyorum izninizleYorumları okumadım. Direkt sorununuza ilişkin yazacağım.
Bu konuda eğitim almış, uzman Dr um. Pediatristlik bir yana bu konuda ayrıca eğitimler aldım. Mesleki ilgi alanlarımdan biri. O yüzden insanların genel geçer doğrularından hariç sorununuza bilimsel cevap vermek isterim.
Öncelikle sizi tebrik ederim. Doğrusunu yapan sizsiniz. İki yaşına kadar ekran asla önermiyoruz (Sadece ben değil dünyada bu işin otörleri). İki yaşından sonra kontrollü öneriyoruz. Kontrol de eline tablet, telefon vs verme şeklinde değil. Mümkünse internetten bilgisayarınıza veya televizyonunuza indirin. Araya reklam vs girmez (momo faciasını duymuşsunuzdur). Ve izleteceğiniz her şeyi sizin önceden izlemeniz gerekiyor. İçerik, müzik, fonetik vs olarak. 24 aydan sonra 20 dk ile başlanıyor. Yavaş ve kontrollü arttırılıyor.
Bu ideal olanı. Ama en azından 18 ay kırmızı çizgi. Ben 24 ay öneriyorum.
Bunun nedenleri çok fazla ve çok detaylı aslında. Ne zaman ne de ben çok uygun değilim (benim için zor şartlarda yazıyorum). Kabaca bahsetmek gerekirse öncelikle ekranlar iki boyutludur. Ve boyut algısı tam oturmamış olan çocuklar için çok sıkıntılı bir durum. Belli bir süre sonra boyut algıları gerçek dünya ve ekranlar arasında karmaşa yaşıyorlar. Nörofiziksel gelişimleri için büyük sıkıntı.
Ayrıca ekranlar beyinde alt nöronları uyarıyor. Bizim asıl zekamızı oluşturan üst nöronlar ve ara bağlantıları değil. Bu beyin gelişiminin en hızlı ve çok olduğu dönemdeki çocuklar için felaket demek. Nihayetinde zeka puanlarını net bir şekilde düşürdüğü geniş tabanlı, çok merkezli ve çift kör çalışmalarda defalarca ispatlandı. Textbook larımıza girdi.
Çocuğun beyninde sol hemisfer (sayısal zeka, sosyal öğretiler, sebep sonuç ilişkisi, kişilik ve özgürlük tanımlaması, kişilik özelliklerini vs vs. ana olarak yürüten kısım) gelişmesi 4 yaşına kadar sürer. Bu süre çocuklar için tüm yaşamında altın süredir. Ekran bu gelişime büyük bir darbe vuruyor. Bir de saçma sapan içeriklerle sonuç felaket.
Sadece sol hemisfere değil sağ hemisferin de gelişimine ciddi zarar veriyor. Mesela en net örneklerimizden biri ekrana maruz kalmayan çocukların hayal dünyası, resim dünyası vs çok geniş. Ekrana maruz kalanlar izlediklerine göre şekillenen kalıpların içine sıkışmış durumdalar. İki gruba da resim çizmelerini rica ettiğimizde ekrana maruz kalmayanlar çok ayrıntılı (mesela insanların parmaklarına kadar vs bizim bazı parametrelerimiz mevcut) çizebilirken ekran maruziyetinde çok ilkel, beynin üst düşünme gücünün kullanılmadığı resimler çiziyorlar. Bu dediğim aynı yaş gruplarındaki araştırmalar. Hatta ekran maruziyeti olmayanlar kendilerinden büyük maruz kalanlardan bile daha başarılı oluyorlar.
Ekran sterotipik hareketleri arttırır. Otizme yatkınlık içeren çocuklarda otizmi arttırdığı ispatlanmıştır.
Ruhsal olarak çok daha farklı regresyonlara neden olur. Burada ayrıntılı anlatmak mümkün değil.
İlk etapta aklıma gelenler bunlar. Aslında bunlardan çok çok fazla.
Bazı ebeveynler Bir zeka göstergesi olarak çok küçük çocuklarının eline tablet, telefon vs verip çocuğun aletleri nasıl kullandığı, sevdiği videoyu nasıl açtığı, nasıl ilerlettiği, başkasına geçtiğini vs gösteriyorlar. Polikliniğimde bu gösterileri yapıp benden de üstün zekalı onayı bekleyen ebeveynler tahmin edemeyeceğiniz kadar fazla. Ne yazık ki bunları yapmasının zekayla ilişkisi yok. Ünlü şempanze deneyimizde IQ olarak insanın çok altındaki şempanzelerin bu bahsettikleri işlemleri çok daha seri ve düzgün yaptıkları saptandı. Haz odaklı öğrenilmiş İlkel davranışlarla IQ çok çok farklı olgular.
Peki ne yapmalı. Hiç mi vermeyelim? Tabiki hayır. Aslında teknoloji iyi ve bilinçli kullanılırsa çok faydalı. 24 aydan sonra başta bahsettiğim şekillerde açabilirsiniz. Güzel içeriklerle öğrenimini (SİZ DE EVDE PEKİŞTİREREK) sağlayabilirsiniz. İçerik, sesler, melodiler, fonetik ve çizgi filmin akış hızına dikkat etmenizi öneririm. Yaşına uygun olarak içeriği ve süreyi arttırırsınız. Akranlarıyla iletişimi için de önemli. Genel geçer içeriği güzel yayınlardan haberi olur böylece.
Dil eğitiminde de öneriyorum. İki yaşa kadar ekran olmadan şarkı ve oyunlar, iki yaşından sonra süreli ve kontrollü yabancı dildeki içerikler. İşinizi çok kolaylaştıracak. Yalnız şunu belirtmeliyim ekranlar asla tek başına eğitim öğretim aracı değildir. Sizin kitaplarla, masallarla, oyunlarla, sohbetlerle tamamlayacağınız bir bütünün küçük ama aktif bir parçası sadece.
Son olarak deliler ülkesinde akıllılar deli diye yaftalanır. Gittiğiniz misafirlikteki kadınların yorumlarını asla ciddiye almayın. Üzülmeyin. Eğer çocuk yetiştirirken bir konuda şüpheye düşerseniz o işin uzmanlarına başvurun.
Böyle derdi olan bir anne olarak çok çok iyi bir evlat yetiştireceğinize eminim. Toplumumuza böyle özenli anneler ve evlatları lazım. Kendi adıma ve kızınız adına teşekkür ederim. İyi geceler.
Not: ne kadar kısa yazmaya çalışsam da en kısa hali bile uzun oldu. Ancak bu güzel derdinize yardımcı olmak istedim. Ayrıca belki mesajı okuyan anneler de faydalanır diye düşündüm. Ve bu uzun cevabı yazabilmek için şartlarımı çok zorladım. İyi geceler dilerim
Hı.alaka ne anlamadımSaka
El kadr bilse nolcak?Proje mi hazırlıyor,sunum mu yapcak
Adım adımı ben aldım ancak maddi sıkıntılar nedeniyle bıraktım ve içeriği bana çok zengin gelmedi fiyatına göre. Bir ay mesela çubukları delikten geçirme var. Biz onu pet şişeye pipet sokma gibi oynadık.Sulu boya parmak boya bizde yapıyoruz. Bu adım adıma üye olmakta kararsız kalmıştım aslında nir ay alıp denemek lazım. Ben genelde her işe kızımı dahil ediyorum. Temizlik beraber yapıyoruz yemek falan hep beraber bulaşık makinesi boşaltma derken hep birlikte ama bazen boş kaldığınız oluyor o bazen takılıyor öylece ama sıkılıyor tabi. Bu dediğiniz oyunu deneyeceğim bakalım belki eğlenir. O konuşma zamanına da bakayım bugğn alayım bende belki ilgisini çeker
Konuşma zamanı kitabının bu kadar gelşltireceğini asla tahmin etmezdim. Bir de adeda yayıncılık dikkat geliştirme seti 2 yaş şiddetle tavsiye ederim.Sulu boya parmak boya bizde yapıyoruz. Bu adım adıma üye olmakta kararsız kalmıştım aslında nir ay alıp denemek lazım. Ben genelde her işe kızımı dahil ediyorum. Temizlik beraber yapıyoruz yemek falan hep beraber bulaşık makinesi boşaltma derken hep birlikte ama bazen boş kaldığınız oluyor o bazen takılıyor öylece ama sıkılıyor tabi. Bu dediğiniz oyunu deneyeceğim bakalım belki eğlenir. O konuşma zamanına da bakayım bugğn alayım bende belki ilgisini çeker
Adım adımı tavsiye ederim.Sulu boya parmak boya bizde yapıyoruz. Bu adım adıma üye olmakta kararsız kalmıştım aslında nir ay alıp denemek lazım. Ben genelde her işe kızımı dahil ediyorum. Temizlik beraber yapıyoruz yemek falan hep beraber bulaşık makinesi boşaltma derken hep birlikte ama bazen boş kaldığınız oluyor o bazen takılıyor öylece ama sıkılıyor tabi. Bu dediğiniz oyunu deneyeceğim bakalım belki eğlenir. O konuşma zamanına da bakayım bugğn alayım bende belki ilgisini çeker
Oyun hamuru oynamaya sanırım 1 yaş öncesi başladı daha yürümüyordu. Evet arada ağzına atıyordu oral dönemde bu normal zaten gözetim altında oynuyordu ama ağzına attığında çıkarıyordum hemen. Lets kullanıyoruz içerik olarak temiz olduğunu okumuştum çünkü. Başka markalar da vardır içeriği temiz olarak. Ya da gıda boyası ile evde de yapılabilir .Oyun hamuru oynamaya ne zaman başladı. Ben bunu denemek istiyorum ama korkuyorum acaba yapabilir mi diye? Yani yer mi acaba zararlı olur mu bilemiyorum hangi markayı kullanıyorsunuz hamur da
Küçük aylarda aktiviteleri sınırlı ama 18 aydan sonra fazlaca dolular.Adım adımı ben aldım ancak maddi sıkıntılar nedeniyle bıraktım ve içeriği bana çok zengin gelmedi fiyatına göre. Bir ay mesela çubukları delikten geçirme var. Biz onu pet şişeye pipet sokma gibi oynadık.
Ben aylık liste yapıyorum neler yapılabilir ve gelişim olarak neler yapabilmeli, ona göre aktiviteler türetiyorum. Her günüm de müthiş zengin geçmiyor ama olabildiğince yapmaya çalışıyorum.
Olsun en azından konuşuyor az olması önemli değil bence gelişimde bireysel farklılıklar var.Uzmanlar bas bas bağırıyor iki yasına kadar sıfır ekran diye. Arkadaşlarınız/ buradaki bir çok yorum sahibi vicdan rahatlatmış sizi darlayarak.
Annelik çoğunlukla içgüdü, size göre ne doğruysa onu yapın elbette ama en azından bilimsel olarak sizin yol doğru.
Ve evet bizim zamanımızda çok eğitici çizgi filmler vardı ama bakın hatırlayabiliyoruz demek ki hatirlayabilecegimiz yaslarda izledik. 21 aydan bahsediyoruz bebek daha yavrunuz. Daha çok var yani.
oglum 22 aylık olmak üzere. TV açıksa reklama bakar, tel de video izlemez çünkü tanışmadı. Tanışırsa elbette isteyecek. Kitap da okuruz, oyun da oynariz ama dört Beş kelime ancak çıkarabiliyor. TV/ video izlese belki bu kadarı bile olmayacaktı. oğlan çocuğu geç konuşurmuş diyip kendimi avutuyorum
Evet evde de yapılabilecek şeyler oluyor bazı etkinlikler. Hatta arkadaşım çok erken aylarda üye olduğunda gelen şeyler iki üç elektrik bandı cırt cırt filan oluyordu başka bir markanın kutusuna. Ben de asla o parayı vermem diye düşündüm. Sonra bir buçuk yaş sonrası adım adım setlerini daha dolu buldum afişler , içinden çıkan kitaplar vs öyle üye oldum. Zaten aylık 50-60 liralık kitap alıyordum üzerine ekleyip ona abone oldumAdım adımı ben aldım ancak maddi sıkıntılar nedeniyle bıraktım ve içeriği bana çok zengin gelmedi fiyatına göre. Bir ay mesela çubukları delikten geçirme var. Biz onu pet şişeye pipet sokma gibi oynadık.
Ben aylık liste yapıyorum neler yapılabilir ve gelişim olarak neler yapabilmeli, ona göre aktiviteler türetiyorum. Her günüm de müthiş zengin geçmiyor ama olabildiğince yapmaya çalışıyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?