- 27 Haziran 2017
- 4.035
- 8.528
- 158
- Konu Sahibi Love_your_life
-
Aynı şeyi yazmışız evet 18 ay sonrası setler çok zenginKüçük aylarda aktiviteleri sınırlı ama 18 aydan sonra fazlaca dolular.
Fiyatları el yakıyor gerçekten, 2 senelik abonelikle uyguna gelmişti 2017 de.
Ama şuan tek set bile inanılmaz pahalı.
Montessori sistemi ile eğitici aktiviteler evde daima yapılabilir, kuş kondurmuyor bu setler zaten.
Çöp diye gördüğümüz her şeyle hayal gücü kullanılarak dünya kadar eğitici gelişim destekleyen oyun kurulabilir.
Kidokit nerede instagram mı tel uygulaması mı.? Ben Instagram da kızlarınaaşıkanneyi izliyorum bazen onlardan yapıyoruzİnstagramda bir sürü var ama hepsi mükemmel olduğundan bana fenalik geldi kötü hissettirmeye başlayınca ben bıraktım:) bir de uygulamalar var kidokit vb gibi oralarda da güzel etkinlikler var çocuğun ayına uygun siz seciyorsunuz.
O nasıl bir cümle öyleBen kahvalti ve yemek sonrasi aciyorum cocuklarima, genelde turkce masallar izliyorlar birde netflixden ingilizce cocuk filmleri izliyoruz, ne izleyeceklerine ben karar veriyorum.
Ikisi de tablet tlf bilmez, tlfunumu ellerine vermem, tabletimizde yok zaten.
Kizim baya ingilizce sarkilar soyler oldu, oglum sayi sayiyor.
Turkce masallardan da baya kelime dagarciklari gelisti acikcasi, 3 yasindaki kizim anne okuldayken sana karsi tarif edilemez bir ozlem icinde hissediyorum kendimi dedi gecen gun
Bir arkadasimda ogluna asla tv izletmiyor,zateb evlerinde yok ona gore tv agrasyonu tetikliyormus, cocuk bebeklerin oyuncaklarin kafasini koprarak geziyor mesela..
Bence dozunda izleyince gayet verimli bisey.
Bende oturup cocuklarla izliyorum cogunlukla
Kitap okuyarak bende uyutamadım bir türlü. Normalde okuyoruz ama uyurken deli gibi sallanıyorkitap okurken nasil oturtuyorsunuz yaniniza ya benimki mumkun degil oturmuyor kurt var cocukta
anca nesnelerin sayilarin oldugu kitaplara falan bakiyor maksimum 10 dk
millet kitap okuyarak uyutuyorum falan diyo ben şok
Ona da bakayım o halde bir. Adım adımın içinde çok etkinlik yok gereksiz para dediler bende denemedimÇok güzel bence yaptıklarınız onlar eğleniyor zaten bu şekilde. Hem de öğreniyorlar ve kasları gelişiyor . Bir de adeda yayıncılık dikkat geliştirme seti var 2 yaş ama ben bunu alalı 3 ay oluyor . İçinden kalın 3 kitap çıkıyor her sayfada bir soru var ve kavramları çok güzel öğretiyor. Seti bilmeyenler için fikir olsun. Ben adım adıma o kadar para verdim evet çok çok memnunum ama durumu olmayan bu 50-60 liralık seti kesinlikle edinsin derim . 3 kitabı defalarca bitirdi ve kitapları bulamayınca deli gibi arıyor evin içinde. Annecim nerde kalmıştık diye sürekli bunları yapmak istiyor
Size nacizane tavsiyem, olaya hep etkinlik diye bakmayın.Kidokit nerede instagram mı tel uygulaması mı.? Ben Instagram da kızlarınaaşıkanneyi izliyorum bazen onlardan yapıyoruz
Birde telefon taşınabilir olduğu için sosyal bir ortam onu sarmayınca hemen istiyorlar birebir dün yaşadıkAcikcasi bende vermek istemiyorum bilgisayar yüzünden suan miyop bir insanim telefon bilgisayardan dolayi gozluk kullaniyorum bende ogluma izletmeyi dusunmuyorum acikcasi cizgi filme karai degilim televizyonda izlesin tabiki ama telefon bilgisayara karsiyim cocuklr a sosyl buyuyor sadece cizgi film izlemiyorlar bir cokseye giriyorlar ve acikcasi az surede izin versen cogunu istiyorlar
Ben bakıcı için almıştım aslında, ne yapacağını bilemeyip sistematik ilerleyemediği içindi. Derli toplu etkinlikler olsun diyeydi. Sonra kendim yapıp yazarak bırakmaya başladım. Baktım yine olmuyor neyse dedim çocuğum güvende, kitap okuyor bu yeterli. Yakında yine coşup aktivite yapmıyorsun deme zamanım gelecek sanırımKüçük aylarda aktiviteleri sınırlı ama 18 aydan sonra fazlaca dolular.
Fiyatları el yakıyor gerçekten, 2 senelik abonelikle uyguna gelmişti 2017 de.
Ama şuan tek set bile inanılmaz pahalı.
Montessori sistemi ile eğitici aktiviteler evde daima yapılabilir, kuş kondurmuyor bu setler zaten.
Çöp diye gördüğümüz her şeyle hayal gücü kullanılarak dünya kadar eğitici gelişim destekleyen oyun kurulabilir.
Biraz kurcalasak uzaktan kuzen çıkacak bizimkiler galiba :) bazen bakıyorum çocuklar kitaba bakıyor, kendi kendine oynuyor falan, gözlerim doluyorakrabalik falanmi var acaba
bizimkide dolaba girip ordan sesleniyor yakalamaz bulamaz diye her seferindede ayni yere saklaniyor bizimde kac milyarinci tue bilmiyorum bazen saklambac oynayarak bazen yakalamaca oynayarak bazen ben eşşek o binici olarak simdi bide takla atmayi ogrenmis hadi sende diyor bana o kadar degil tabi bir kere denedimde boynum gobegimin agirligindan kirilacakti sanirim oda umutsuz oldugunu anladida israr etmiyor bizimkiler haylaz sanirim ya benimki bana cekmis gerci kapinin tepesine tirmanip hadi beni salla diyen annenin kizi normal olamazdi zaten
korkutucu sahnesı yok ama 2 yas cok kucuk bence bırde malum sınema yuksek seslı bır yer o ses rahatsız edebılır sıkılabılır belkı trt dekı gıbı sahnelerı
gobeklıtepeyı ne kadar degerlı oldugunu o zamanın sartlarında ınsanlar bunu nasıl yapabılmıs seklınde gorkemını konusuyorlar
kızım cok sevdı hatta bır sahnesınden dolayı bende yıldızları cok merak edıyorum kafama takcam sapka boyle boyle bır sapka uzaya gıdıcem parcalar alıcam eve getırıp ıncelııcceemm dedı :)
yanı cocukların hoslarına gıdıyor ama ben 2 yasında goturmezdım sanırım fazla kucuk bulabılırdım
kızım 4 yasında ılk kez sınemaya goturdumkızınınız kaç yaş olduğunu göremedim yazılarınızda onun için bizzat sormak istedim ve evet benim icinde oldukca kucukcevapladigin için çok teşekkür ederim ♥
esime kalsa oglumuzla 8d sinemalara bile gitmek istiyoronunla çok şey paylaşmak istediği için acele ediyor oyun alaninda ki hallerini gorebilseniz eşimde 2 yas sanki bende hiç çocuk sinemasına gitmedim haliyle bilen birinden fikir almak daha mantıklı geldi..
o parmak boyalar sızlerde de leke bırakıyor mu ya nefret ettım resmen yıkandıgında cıkmıyor bulasık sungerıyle ovalıyorum cıkmıyor hangı marka kullanıyorsunuz memnunsanızSulu boya parmak boya bizde yapıyoruz. Bu adım adıma üye olmakta kararsız kalmıştım aslında nir ay alıp denemek lazım. Ben genelde her işe kızımı dahil ediyorum. Temizlik beraber yapıyoruz yemek falan hep beraber bulaşık makinesi boşaltma derken hep birlikte ama bazen boş kaldığınız oluyor o bazen takılıyor öylece ama sıkılıyor tabi. Bu dediğiniz oyunu deneyeceğim bakalım belki eğlenir. O konuşma zamanına da bakayım bugğn alayım bende belki ilgisini çeker
Biraz kurcalasak uzaktan kuzen çıkacak bizimkiler galiba :) bazen bakıyorum çocuklar kitaba bakıyor, kendi kendine oynuyor falan, gözlerim doluyorHareketli çocuk sağlıklıdır diye kandırıyorum kendimi :)
bence eğitici.. renkler sayılar şekiller, yardımlaşma falan her şey işleniyorBugün birde aç TRTçocuk izlesin eğitici dediler. Ben hiç bilmediğim için alla alla oldum ama kötü bir yorum var şimdi
Ah resmen okudukça mest oldum. Bilip de anlatamadığımız pek çok noktaya öyle güzel dokunmuşsunuz ki kendim ifade etmiş kadar tatmin oldum. Bütün bunları insanlara anlatmak çok zor maalesef. Her zaman kolay olanı ve çoğunluğun yaptığını benimsemek insanların daha çok işine gelir çünkü. 25 aylık bir oğlum var. Şu yaşına kadar tv, tablet, telefon gibi her türlü zararlı uyarandan uzak tuttum. Bu çocuğunuzla daha çok ilgilenmek, ona daha çok zaman ayırmak ve dolayısıyla daha çok efor harcamak anlamına geliyor. Hatta başlangıçta gerçekten epey de zorluyor. Ama zamanla meyvelerini almaya başlıyorsunuz. Çünkü kendi kendine yetebilen, kendi kendine oyun kurabilen, daha doğal tepkiler veren, söylediklerinizi anlayıp neyi neden yapması ya da yapmaması gerektiğini kolayca kavrayıp ona göre davranan, algıları daha açık, su gibi duru bir çocuk yetiştirdiğinizi görüyorsunuz zamanla.Yorumları okumadım. Direkt sorununuza ilişkin yazacağım.
Bu konuda eğitim almış, uzman Dr um. Pediatristlik bir yana bu konuda ayrıca eğitimler aldım. Mesleki ilgi alanlarımdan biri. O yüzden insanların genel geçer doğrularından hariç sorununuza bilimsel cevap vermek isterim.
Öncelikle sizi tebrik ederim. Doğrusunu yapan sizsiniz. İki yaşına kadar ekran asla önermiyoruz (Sadece ben değil dünyada bu işin otörleri). İki yaşından sonra kontrollü öneriyoruz. Kontrol de eline tablet, telefon vs verme şeklinde değil. Mümkünse internetten bilgisayarınıza veya televizyonunuza indirin. Araya reklam vs girmez (momo faciasını duymuşsunuzdur). Ve izleteceğiniz her şeyi sizin önceden izlemeniz gerekiyor. İçerik, müzik, fonetik vs olarak. 24 aydan sonra 20 dk ile başlanıyor. Yavaş ve kontrollü arttırılıyor.
Bu ideal olanı. Ama en azından 18 ay kırmızı çizgi. Ben 24 ay öneriyorum.
Bunun nedenleri çok fazla ve çok detaylı aslında. Ne zaman ne de ben çok uygun değilim (benim için zor şartlarda yazıyorum). Kabaca bahsetmek gerekirse öncelikle ekranlar iki boyutludur. Ve boyut algısı tam oturmamış olan çocuklar için çok sıkıntılı bir durum. Belli bir süre sonra boyut algıları gerçek dünya ve ekranlar arasında karmaşa yaşıyorlar. Nörofiziksel gelişimleri için büyük sıkıntı.
Ayrıca ekranlar beyinde alt nöronları uyarıyor. Bizim asıl zekamızı oluşturan üst nöronlar ve ara bağlantıları değil. Bu beyin gelişiminin en hızlı ve çok olduğu dönemdeki çocuklar için felaket demek. Nihayetinde zeka puanlarını net bir şekilde düşürdüğü geniş tabanlı, çok merkezli ve çift kör çalışmalarda defalarca ispatlandı. Textbook larımıza girdi.
Çocuğun beyninde sol hemisfer (sayısal zeka, sosyal öğretiler, sebep sonuç ilişkisi, kişilik ve özgürlük tanımlaması, kişilik özelliklerini vs vs. ana olarak yürüten kısım) gelişmesi 4 yaşına kadar sürer. Bu süre çocuklar için tüm yaşamında altın süredir. Ekran bu gelişime büyük bir darbe vuruyor. Bir de saçma sapan içeriklerle sonuç felaket.
Sadece sol hemisfere değil sağ hemisferin de gelişimine ciddi zarar veriyor. Mesela en net örneklerimizden biri ekrana maruz kalmayan çocukların hayal dünyası, resim dünyası vs çok geniş. Ekrana maruz kalanlar izlediklerine göre şekillenen kalıpların içine sıkışmış durumdalar. İki gruba da resim çizmelerini rica ettiğimizde ekrana maruz kalmayanlar çok ayrıntılı (mesela insanların parmaklarına kadar vs bizim bazı parametrelerimiz mevcut) çizebilirken ekran maruziyetinde çok ilkel, beynin üst düşünme gücünün kullanılmadığı resimler çiziyorlar. Bu dediğim aynı yaş gruplarındaki araştırmalar. Hatta ekran maruziyeti olmayanlar kendilerinden büyük maruz kalanlardan bile daha başarılı oluyorlar.
Ekran sterotipik hareketleri arttırır. Otizme yatkınlık içeren çocuklarda otizmi arttırdığı ispatlanmıştır.
Ruhsal olarak çok daha farklı regresyonlara neden olur. Burada ayrıntılı anlatmak mümkün değil.
İlk etapta aklıma gelenler bunlar. Aslında bunlardan çok çok fazla.
Bazı ebeveynler Bir zeka göstergesi olarak çok küçük çocuklarının eline tablet, telefon vs verip çocuğun aletleri nasıl kullandığı, sevdiği videoyu nasıl açtığı, nasıl ilerlettiği, başkasına geçtiğini vs gösteriyorlar. Polikliniğimde bu gösterileri yapıp benden de üstün zekalı onayı bekleyen ebeveynler tahmin edemeyeceğiniz kadar fazla. Ne yazık ki bunları yapmasının zekayla ilişkisi yok. Ünlü şempanze deneyimizde IQ olarak insanın çok altındaki şempanzelerin bu bahsettikleri işlemleri çok daha seri ve düzgün yaptıkları saptandı. Haz odaklı öğrenilmiş İlkel davranışlarla IQ çok çok farklı olgular.
Peki ne yapmalı. Hiç mi vermeyelim? Tabiki hayır. Aslında teknoloji iyi ve bilinçli kullanılırsa çok faydalı. 24 aydan sonra başta bahsettiğim şekillerde açabilirsiniz. Güzel içeriklerle öğrenimini (SİZ DE EVDE PEKİŞTİREREK) sağlayabilirsiniz. İçerik, sesler, melodiler, fonetik ve çizgi filmin akış hızına dikkat etmenizi öneririm. Yaşına uygun olarak içeriği ve süreyi arttırırsınız. Akranlarıyla iletişimi için de önemli. Genel geçer içeriği güzel yayınlardan haberi olur böylece.
Dil eğitiminde de öneriyorum. İki yaşa kadar ekran olmadan şarkı ve oyunlar, iki yaşından sonra süreli ve kontrollü yabancı dildeki içerikler. İşinizi çok kolaylaştıracak. Yalnız şunu belirtmeliyim ekranlar asla tek başına eğitim öğretim aracı değildir. Sizin kitaplarla, masallarla, oyunlarla, sohbetlerle tamamlayacağınız bir bütünün küçük ama aktif bir parçası sadece.
Son olarak deliler ülkesinde akıllılar deli diye yaftalanır. Gittiğiniz misafirlikteki kadınların yorumlarını asla ciddiye almayın. Üzülmeyin. Eğer çocuk yetiştirirken bir konuda şüpheye düşerseniz o işin uzmanlarına başvurun.
Böyle derdi olan bir anne olarak çok çok iyi bir evlat yetiştireceğinize eminim. Toplumumuza böyle özenli anneler ve evlatları lazım. Kendi adıma ve kızınız adına teşekkür ederim. İyi geceler.
Not: ne kadar kısa yazmaya çalışsam da en kısa hali bile uzun oldu. Ancak bu güzel derdinize yardımcı olmak istedim. Ayrıca belki mesajı okuyan anneler de faydalanır diye düşündüm. Ve bu uzun cevabı yazabilmek için şartlarımı çok zorladım. İyi geceler dilerim
Kidokit tel uygulaması. Programın girişinde anket var yapıyor/yapamıyor Diye işaretleterek çocuğun seviyesine göre etkinlikler getiriyor.Kidokit nerede instagram mı tel uygulaması mı.? Ben Instagram da kızlarınaaşıkanneyi izliyorum bazen onlardan yapıyoruz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?