Okulunda yemek olan bir çocuk için 10 lira da fazla geliyor bana. Hafta sonları için gerek görmüyorum para biriktirmekten haberi olmayan bir çocuk sonuçta
Zaten bu yüzdende hiç harçlık kavramımız olmadı.
Kantine gitmeleri yasakti ilkokulda.
Haftasonuda hep beraber çıkıyoruz nereye
gidelecekse.
Bundan sonra ortaokulda kantin serbest ve tahminimce her tenefüsde soluğu orada alacak
10 yaşındaki çocuk harçlığını neden biriktirsin hadi biriktirdi diyelim neden gram altın alsın. 10 yaşında yazi ile *on*. hadi biriktirdi diyelim hoşuna gideceği şeyler alsın. ne bilim toka süslü kalem vs. ayrıca o yaşta çocuğa aylık harçlık verilmez. üniversiteye giden koca insanlar bile aylık bütçesini ayarlayamayıp ayın ortasında parasız kalıyor. günlük hadi bilemedin haftalık verilir. bu da çocuğun gittiği okulun kantinine göre değişir. mesela gidin okula bir süt bir bisküvi ne kadara alınıyor. ona göre belirleyin bir şey. bence çok fazla şey beklemeyin kendi biriktirdiği parayıda hoşuna gidecek bir şeye harcamasına izin verin ki bir tane hoşa giden şey için ne kadar para vermesi gerektiğini kendi gözleriyle görsün.
Zaten bu yüzdende hiç harçlık kavramımız olmadı.
Kantine gitmeleri yasakti ilkokulda.
Haftasonuda hep beraber çıkıyoruz nereye
gidelecekse.
Bundan sonra ortaokulda kantin serbest ve tahminimce her tenefüsde soluğu orada alacak
O yüzden bence özellikle ilk etapta fazla para vermeyin ki paranın bitebilen birşey olduğunu idrak etsin. Birinci teneffüste hepsini harcadiginda ikincide birşey almak istediğinde alamayacağını, parasını yettiremesi gerektiğini görsün.. zaman içerisinde kendi kapasitenize göre arttırabilirsiniz tabi. Haftasonu için de gerek görürseniz ekstra olarak belli bir bütçeyi gözetiminizde harcatma yoluna gidebilirsiniz. 10 yaşında bir çocuğun para biriktirmesi gereksiz geliyor bana. Önce para kavramını iyice cozmesi gerek
Çocuğunuzun eline bir miktar para verin ve birlikte pazara gidin. Para kavramını öğretmenin en iyi yolu pazardır. İstediği sebzeyi-meyveyi alsın, pazarcılara sorsun neyin ne kadar olduğunu, para versin-üstünü alsın hatta gerekirse siz pazarlık edin pazarcılarla. Bunu belli aralıklarla yapın.
Sonra istediği birşeyi kendi alsın. Mesela ipad. Para biriktirsin, belli zamanlarda açın kumbarayı beraber sayın, ne kadar birikmiş, ne kadar eksik tartışın.
Parayı tanımayan çocuk tabi ki hesap yapamaz. Siz parayı tanımasına yardımcı olun.
Harçlıklarıyla ne yapcağına siz karar vermeyin ama yönlendirin istediği şeyi alması için. İpad istiyordun bunun için biriktirebilirsin gibi gibi..
Bir de harçlığı ilk zamanlar günlük verin. Tümevarım yöntemini uygulayın. Haftalık bile değil günlük verin. İlk bir iki ay böyle devam edin sonra haftalığa geçin. Aylık verme olayını üniversitede falan düşünün , çok erken onun için.
Daha cok kucukken para, pahalilik kavramilarini asilamaniz gerekir. Benim de bir arkadasim var boyle, ilerde sorunlari olacak hissediyorum. En basitinden bir tisortu bile zara'dan asagi almiyor 5 yasindaki cocuga. Gel de anlat buyuyunce pahaliyi ucuzu.
Tam olarak ifade edemedim bence
Kızımın derdi matematik değil
Parayı kullanmayı bilmiyor sorun o
Yani onun için 5000 liralık saat çok ucuz
Veya ipad o gün hemen alınabilir birşey üstünde düşünülmesi gerek birşey değil
Bana geçen diyorki anne telefonunu değişsene, neden dedim daha yeni zaten.
İşte sen kırmızı seviyorsun ya işte kırmızı çıkmış alabilirsin. Yani renk için 10000 lik telefon alınabilir onun mantığı ile
O zaman siz de soyle bir yöntem belirleyebilirsiniz. Dediğinize göre cocuk 50 ve 5000 arasında ki farkı bilmiyor ama herşey icin para verildiğinin farkında. O zaman diyeceksiniz ki kızım, baban ve ben ihtiyaçlarımızı karşılamak icin ornegin yemek yemek, Alış veriş yapmak, ayakkabı almak vs bu şeyler için çalışıyoruz. Bu calismamiz karşılığında su kadar para kazanıyoruz. Diyelim ikinizin kazancı on bin lira.
Biz aylık kazancimizin üzerinde para harcayamayız cunku kazandığımız para bu kadar. Aylık 10 bin lira kazanırken bir renk icin 10 bin lira değeri olan bir telefon alamayız. Yada aylık kazancimizin yarısını bir saate veremeyiz. Eğer verirsek diğer ihtiyaçları karşılayamayız. Bu çocuk madem biliyor pazar da iki kilo ürüne 8 lira verildiğini, kazanılan tüm para bir an da bir ürüne verilirse başka bir şey almaya para kalmayacağını anlayabilir. Bence bunu anlayabilecek yasta. Paranın değerini aylık kazanç ve ihtiyaçlar üzerinden anlatabilirsiniz.
Tabiki heryerde para ödendiğini biliyor.
Markete tek hiç gitmedi, evimize uzak gönderemem. Ama ekmek almaya gönderiyorum. Bazen pazara beraber çıkıyoruz.
Biliyor yani
Sorunu matematikde değil eminim
Sorunu ona göre ha 50 ha 5000 ne farkediyor
Pahallı değilki diyor mesela
Kızınızın istediklerini kendi biriktirdiği parayla almasını sağlayın biz 6yaşından beri bu sistemi uyguluyoruz oğlum oyuncaklarını kendi alır parası kah yeter kah yetmez tamamlarız oyuncakcıya kumbarayı ters çevirmişliğimiz çoktur.Ya da bir şey ister Lego mesela bakarız netten parasına o biriktirir arada sayar parasını yaklaşınca ya da tam olunca sipariş veririz.bu çocuğun parayı öğrenmesi birikim yapması şükretmesi hayatı bilmesi değer bilmesi için gerekli bence he hatta bazen bize borç verdiği bile oluyor yalnız tefeci gibi 100 verip 150 alıyor o ayrı
Bana normal gelmedi
Hatırlıyorum 2. ya da 3.sınıftaydım
Okulda kermesimiz vardı ve benim de 1 liram. (şimdi 5 6 tl falan eder heralde)
Tek tek düşündüğümü hatırlıyorum şuna şu kadar versem pasta yiyebilir miyim diye
Bir öğretmen olarak bakınca da aynı düşüncedeyim.
Size tavsiyem harçlıkları haftalık olsun ve lütfen müdahale etmeyin. Biriktirelim vs demeyin. Harçlığını hemen bitirince de hafta bitene kadar ilave para vermeyin